Mydlik Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Witam mam pytanie poszukuje Munduru który dobrze sprawuje sie w polskich warunkach. Jaki mundu wybrać. Który ma najlepsze maskowanie. Woodland DPM Brytyjski WZ93 ACU Oliv Flektarn Marpat BDU Tiger Który polecacie proszę o opinie i komętarze. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Gecko Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 (edited) http://spat.szczecin.pl/public_4.html Nie wiem czy Ci to pomorze, jak bardzo jest obiektywne, ale poczytaj. Z podanych przez ciebie, osobiście wybrał bym MARPAT, wydaje mi się, że w naszych lasach dobrze maskuje, chyba najlepiej z podanych. Edited November 9, 2007 by Szaszłyk Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Z tu przedstawionych ja bym wybrał WZ93 a na drugim miejscu MARPAT, ale tak naprawdę według mnie to najlepiej maskuje CCE (sam go mam). Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Może ta fota pomoże? http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/...b7acef4844.html Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Wg. mnie najlepiej na naszym terenie sprawdza sie Flecktarn. Na poczatku mialem opory co do jego noszenia ale ostatecznie przesiadlem sie na Flecktarn i jestem z niego bardzo zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 A ja uważam, że ilu użytkowników tyle opinii. Pooglądaj zdjęcia maniaków z całej Polski, przypatrz się temu, co noszą i sam oceń, co uważasz za najlepsze na nasze warunki Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 na pewno nie marpat ;) na polskie to pewnie polskie .. moze wz93 albo woodland zwykly... Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Ilościowo dominują wz93, woodlandy i DPM i myślę że jest to też jakiś wyznacznik. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted November 9, 2007 Report Share Posted November 9, 2007 Napewno cenowy (mundur w MARPAT jest dość drogi jak zapewne wiedzą jego użytkownicy) podczas gdy woodland można kupić już za okolo 100, a DPM za 20zł. Quote Link to post Share on other sites
Mydlik Posted November 10, 2007 Author Report Share Posted November 10, 2007 (edited) Dzięki panowie teraz bede wybierał pomiędzy 3 Marpat Woodland i DPM. Mam jeszcze jedno pytanie gdzie mozna kupić takie umundurowanie potrzebuje około 5 kompletów umundórowania bo to dla całej ekipy. Z góry dzieki. pozdro Edited November 10, 2007 by Mydlik Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted November 10, 2007 Report Share Posted November 10, 2007 DPM - Allegro. Woodland - Allegro, MARPAT - www.gunsmokearmyshop.com Quote Link to post Share on other sites
Samuraj Jack Posted November 10, 2007 Report Share Posted November 10, 2007 MARPATa także u Yuriego. ;-) Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted November 10, 2007 Report Share Posted November 10, 2007 Mnie osobiście strasznie się spodobał ostatnio MARPAT. Na okres września/października kamufluje bardzo dobrze tam gdzie ja strzelam (a myśle że wielkich różnic pomiędzy miejscówkami nie ma-ten sam kraj:P). Drogi bo drogi, ale jakość jest w cenie. Sam mam narazie kontraktowego woodlanda, mogę polecić. A w moich stronach bardzo dużo ludzi biega we flecktarnach, ale są to Ci, których nie stać na kamizelkę żadną, mają tylko to oporządzenie BW za 4 dychy i mudurek za 3. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted November 10, 2007 Report Share Posted November 10, 2007 I tak moim zdaniem najlepiej jest kupić co najmniej 2 mundury. Np. na wiosnę, jesień i tereny gdzie występują piaski żwirowe MULTICAM, a na lato i zielone łąki np. DPM. Oczywiście to tylko moje rozmyślenie na temat. Quote Link to post Share on other sites
Heiner Posted November 10, 2007 Report Share Posted November 10, 2007 Wydaje mi się, że najlepszy będzie Flecktarn. Sam używam i bardzo dobrze się sprawdza. na drugim miejscu woodland. Quote Link to post Share on other sites
Zegal Posted November 10, 2007 Report Share Posted November 10, 2007 W Polsce bardzo dobrze sprawdza się DPM, woodland i wz-93. Poza tym nie czarujmy się człowiek ubrany w jakikolwiek kamuflaż pasujący kolorem do otoczenia (nie np. tass-83 w polsce ;) ) będzie trudny do zauważenia, kwestie wyboru sądzę zależą od gustu użytkownika i dostępności oporządzenia. Co do wymienionego wcześniej CCE - mimo kolorów zbliżonych do woodlanda to sadzę że ma za wielkie plamy by dobrze rozbijać kształt, co jest jednym z warunków dobrego kamuflażu. Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 Las lasowi nie równy, zupełnie inne kolory dominują w lasach iglastych, liściastych a inne w lasach gdzie prócz dużych drzew rosną małe drzewka. Nawet w tych występują różnice w kolorystyce ... już pomijając zmiany barw spowodowane porą roku. Powtórzę po Majkel86, najlepiej posiadać dwa komplety. Komplet 'słoneczny' - gdy roślinność jest w pełni rozwinięta, kolory są żywe czyli koniec wiosny, lato, początek jesieni Komplet 'szary' - na pozostałe pory roku, kiedy dominuje zupełnie inny zestaw barw - tzw. 'złota polska jesień' :). To tyle ze wstępu, czas na konkrety. Na podstawie osobistych obserwacji, ograniczając się do 'popularnych i tanich' wzorów to mogę polecić DPM, wz-93, flecktarn. Niektórzy nazwą mnie heretykiem, ale osobiście uważam że ostatnie dwa są za ciemne. Zawsze pozostaje nieśmiertelna oliwka, która wbrew pozorom wcale nie jest taka zła. Należy zaznaczyć że nie jestem użytkownikiem żadnego z wymienianych przeze mnie wzorów a propozycje bazują na podstawie 'wykrywalności'. Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 http://www.spat.szczecin.pl/foto/max/kamo_03.jpg http://www.spat.szczecin.pl/foto/max/kamo_04.jpg http://www.spat.szczecin.pl/foto/max/kamo_01.jpg Quote Link to post Share on other sites
Koniokrad Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 IMO Lato -> DPM Jesień -> Fleck Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 Wz. 93 dobrze sie wtapia w naszym krajobrazie. Choć jego podstawową wadą jest zbyt duża powtarzalność wzoru na tkaninie (chyba 23 cm jesli dobrze pamiętam). Woodland też dobrze sie sprawdza. Zwłaszcza po spraniu. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 Woodland, pantera, CCE - zbyt regularne plamy Marpat, multicam - oryginały są dość drogie, a podróbki mają kijowe tkaniny I tu pozostają moi pretendenci, tani i dobrze maskujący: flecktern i DPM. Quote Link to post Share on other sites
Imashel Posted November 11, 2007 Report Share Posted November 11, 2007 A ja korzystam z munduru ukraińskiego. Nie był testowany we wszystkich warunkach, ale w późnym lecie, wg braci, z którą się strzelałem, maskował doskonale, lepiej niż używany przeze mnie mundur w woodland i maskalat kzs. To ten mundur: http://www.henrikc.dk/camouflage/details.asp?autono=193 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 http://talks.guns.ru/forummessage/92/221663.html Fleck, DPM, MARPAT, Woodland, MC, UCP ;) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted November 12, 2007 Report Share Posted November 12, 2007 No i macie jak na patelni że wzór kamuflażu ma 3-cio rzędne znaczenie jeśli ktoś liczy że będzie on działał na zasadzie "czapki niewidki" - że jak staniesz jak osioł pośrodku słonecznej łąki to taki MULTICAM na grzbiecie sprawi że cię nikt nie dostrzeże. Owszem są wzory lepsze i gorsze - z lepiej dobranymi kolorami, lepsze na daną porę roku czy teren, ale podstawowe Zasady kamuflażu to jednak te 5 "S" których uczy każdy nowoczesny podręcznik taktyki - Shape (Kształt) - Shine (Błysk) - Shadow (cień) - Silhouette (Sylwetka) - Spacing (odstęp) Niektórzy dodają do tego jeszcze Ruch i Dźwięk (Movement, Sound). I to są podstawowe kwestie kamuflażu - a nie jakiś orientalny kreton ubrany od stóp do głów w Multicam ale za to z czarnym karabinem i zapychający przez środek nasłonecznionej polanki. To samo jest problemem wszystkich "testów" porównawczych kamuflażu - robią one porównawcze zdjecia osobników bez odpowiednio zamaskowanego oporządzenia, twarzy itd w sytuacjach zupełnie "niebojowych" gdzie dany osobnik nie próbuje się zachowywać zgodnie ze zdrowym rozsądkiem. Zachowując się zgodnie ze zdrowym rozsądkiem można się sensownie schować nawet w lesie mając na sobie UCP, choć jest to oczywiście dużo trudniejsze niż w sensownym konwencjonalnym kamuflażu "zielonym". Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted November 13, 2007 Report Share Posted November 13, 2007 http://www.putfile.com/ring/images/151181 kolejne porównanie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts