MiodUs Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Witam, czy spotkał się ktoś z ustrojstwem, które umożliwia przenoszenie strzelby ze stałą kolbą na plecach, aby dało się ją szybko wyjąć przez ramię? Ew. Jak coś takiego można zrobić? :P Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Tak offtopowo ale... - radzio, jakoś nijak ma się twój post do podpisu Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Jest taka ciekawa kamizelka przystosowana do strzelby na plecach http://www.sklep.vest.pl/product_info.php?...products_id=149 Tu sa na plecach pasy do mocowania strzelby. Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Są do mocowania. Lecz nie wchodzi w to nic musiał byś zrobić patent z jakąś tubą to kiedyś widziałem gościa który tak miał, ale nie da się zbyt szybko dobyć broni z tej kamizelki :( Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 A domowymi sposobami? Da się to zrobić na przykład przy Alicji? Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Kiedyś myślałem nad takim samy motywem, nie wyszło mi to ze względów finansowych (nie miałm kasy na strzelbę). Wymyśliłem żeby zrobić na końcu strzelby (lub w odpowiadającym Ci miejscu) haczyk(?) ktróy będzie wchodził w pętle/szlufkę z materiału na szelkach Alice i na drugim końcu strzelby montujesz silny magnez (taki naprawdę mocny) i drugi w odpowiednim miejscu szelek. Haczyk trzyma żeby nie spadła a magnesy żeby nie latały. To tylko taka wolna myśl technologiczna (nie sprawdzana) Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Mhmm to juz chyba od tych magnesow wolalbym poeksperymentowac z napami szytymi do paskow mocujacych. Teoretycznie nie rozpinaja sie a w praktyce mozna je sobie rozpiac energicznym szarpnieciem.... Quote Link to post Share on other sites
Shadow Posted December 13, 2007 Report Share Posted December 13, 2007 Można by spróbować też przy chwycie zamocować zawieszenie typu bungiee, a na dole velcro, lub cokolwiek innego luźno trzymającego. Tylko nie wiem, jak by to wyglądało w praktyce. Zakładam, że nie zamierzasz z tym bawić się w zielonej? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Oczywiscie poszukać 20 sekund na google się nie chciało? Pochew na strzelby pełnowymiarowe jest na rynku sporo - w Polsce produkuje je np. NFM jako element do kamizelek z linii policyjnej. Choć w praktyce taktyki czarnej używa się raczej małych krótkich bezkolbówek, mocowanych na szelce z gumy i łapanej na usztywniony otwierany uchwyt z boku oporządzenia. Filmami raczej bym się nie sugerował - zazwyczaj są to wizualne brednie. A tu macie parę przykładów które wyskakują po wpisaniu odpowiedniego pytania w google http://www.specialforces.com/store/catalog...n_Scabbard.html http://www.beezcombatsystems.com/scabbard.html http://www.eberlestock.com/Tactical%20Backpacks.htm Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Ja wlasnie raczej myslalem o bezkolbowych Catch. Dlatego kamizelka z paskami na takie cos. A sorki ale taka krotka sie tam utopi. Niewazne w zasadzie jak dla mnie do zamkniecia temat. Wyczerpano dyskusje Na szczęście to nie Ty będziesz o tym decydował. Królik Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 (edited) Po pierwsze - kolega założył temat i zadał pytanie, więc dostał mozliwie wyczerpującą i zilustrowaną odpowiedź. Niech może on sam oceni czy "wyczerpano dyskusję" czy chce jeszcze o coś spytać... Po drugie - ta kamizelka "z paskami" to jest intergalaktyczny szajs. Po trzecie - jeśli chodzi o przenoszenie krótkich strzelb do breachingu to masz dwie opcje - albo nosisz ją na plecach i jest afera ze ściąganiem, wyciąganiem i chowaniem (zwykle to oznacza ze nosisz ją dla kogoś innego z zespołu), albo na gumie przez ramię, mocowaną na uchwycie do pasa lub kamizelki - z czasem to drugie rozwiązanie zrobiło większą karierę. Przykład takiego "uchwytu": http://www.cqd.net/71CQDWC.php Edited December 14, 2007 by Catch22 Quote Link to post Share on other sites
radzio2k Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Może i nie na plecy, ale może cię zainteresuje Quote Link to post Share on other sites
mosiek Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 I rozumiem, że po krótkiej przebieżce, strzelba robi delikwentowi jajecznicę? Poroniony pomysł jak dla mnie. Quote Link to post Share on other sites
MiodUs Posted December 14, 2007 Author Report Share Posted December 14, 2007 (edited) Ogólnie chodzi mi o taki sposób przenoszenia długiej strzelby przy sobie, aby mogła być bronią boczną lub prowizorycznym sprzętem do wyważania drzwi. 2Up: ten shotgun będzie się obijał, poza tym, chodzi mi bardziej o sposób na długiego shotguna ;-) Edited December 14, 2007 by MiodUs Quote Link to post Share on other sites
radzio2k Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 (edited) Ja tam nie wiem Panie Dziejku, tylko szperając po dysku znalazłem i sobie o tym topic'u przypomniałem- moze coś wykorzysta z tego 'patentu' No to jako broń boczna to jak w mordę strzelił, tylko że faktycznie długi to by raczej nie przeszedł. Do tego jeszcze + ochraniacz na krocze :P ale jeśli to asg a nie prawdziwy to dałoby się raczej to znieść, nie? :P :P [edit] noo znowu napisałem zamiast pomyśleć, post zapewne do usunięcia :wink: Edited December 14, 2007 by radzio2k Quote Link to post Share on other sites
Equil Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 aby mogła być bronią boczną Możesz mi wytłumaczyć zalety wykorzystania strzelby jako broni bocznej? Które cechy użytkowe ma lepsze od pistoletu? Ile waży strzelba? Ile pistolet? Jaką długość ma strzelba? lub prowizorycznym sprzętem do wyważania drzwi. Chyba do rozbrajania zamków, do wyważania wydaje mi się, że lepiej nada się taran lub łom ;-) Quote Link to post Share on other sites
dr_wisla Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 Equil, ja na przykład wolałbym strzelbę na boczną niż klamkę - kwestia gustu i grubości portfela, a o tym się nie dyskutuje. Zamiast pieprzyć weź napisz w tym temacie co można zrobić aby można było bezpiecznie nosić shotguna na plecach. Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted December 14, 2007 Report Share Posted December 14, 2007 (edited) [Offtop] Co do użycia strzelby jako broni bocznej - takie coś ma rację bytu jak bronią główną jest podrasowany RKM, czy mocna snajperka/karabin wyborowy, lub jak broń główna zawiedzie i/lub skończy się amunicja do niej :-P EDIT O ile wiem to racjonalne pompki są tańsze od pistoletów, choćby DE czy AGM. [/Offtop] Co do noszenia pompki - może kabura? Oczywiście w odpowiednim rozmiarze, więc raczej homemade. Edited December 14, 2007 by Panocek Quote Link to post Share on other sites
MiodUs Posted December 15, 2007 Author Report Share Posted December 15, 2007 Możesz mi wytłumaczyć zalety wykorzystania strzelby jako broni bocznej? Tak, klimat. Ale to, że coś się podoba mi, nie znaczy, że się Tobie będzie podobać. I nie widzę nazwy tematu- "sens wykorzystania strzelby jako broni bocznej", tylko "shotgun na plecach" ... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts