Marcinek83 Posted February 10, 2008 Report Share Posted February 10, 2008 Dostałem w łapy dzisiaj aku. firefox 1100mAh. PO naładowaniu ładowarką mic.proc. aku. zrobił się gorący, gdzie nawet cymowkie czy od Kart'a aku. sie nie nagrzewały nie mówiąc już o Sanyo. Kupa szmelcu zlutowana ze sobą o tyle powiem, po sprawdzeniu jak to działa, efekty są mierne. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 (edited) Jakim prądem ładowałeś ? Ja ładuje 500mA i nic się nie grzeje. Edited February 11, 2008 by men3L Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 500mA i się gotuje a jest nowa. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted February 11, 2008 Report Share Posted February 11, 2008 Widocznie trafiłeś na trefny egzemplarz. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Widocznie trafiłeś na trefny egzemplarz. Kolegi też sprawdzałem, zgadnij jakie rezultaty? Kupa szmelcu zlutowana ze sobą Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Może trefna ładowarka ? :-F Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted February 12, 2008 Report Share Posted February 12, 2008 Nie, przyjacielu, ładowała już nie jeden pakiet, ładuje dobrze i po same brzegi :) Quote Link to post Share on other sites
kugelblitz Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Jeżeli się ma porządną ładowarkę mikroprocesorową - to aku działają i żyją dłużej... Czy najbardziej popularną ładowarkę mikroprocesorową , o taką : http://www.asgshop.pl/produkt.php?id=583 można nazwać porządną czy jednak warto zainwestować w coś lepszego (droższego) Quote Link to post Share on other sites
KaczorLsm Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Ładuję nią mojego intellecta od pół roku i zarówno ładowarka jak i bateryjka działają jak nowe, mimo to ładowarka co można stwierdzić po opiniach innych użytkowników forum jest dość awaryjna i zdecydowanie lepiej zainwestować w lepszy sprzęt. Quote Link to post Share on other sites
men3L Posted February 14, 2008 Report Share Posted February 14, 2008 Posiadam tą ładowarkę z drugiej ręki, od kumpla który używał jej parę lat, dalej działa i ładuje i rozładowuje moje pakiety bez żadnych zarzutów :) Quote Link to post Share on other sites
Sagitarius Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 Mi intellect śmiga na Pejocie (działająca pejota to zjawisko nadwyraz dziwne :D ) Nie miałem z nią problemu na mrozie. Mogę z czystym sumieniem polecić (9.6/ 1400 ) Quote Link to post Share on other sites
Sman Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 o dziwo trafiła mi się dobra bateria Intellecta . Jest to przeznaczona do eMek 2000 mAh-owa i 9,6 bateria którą ksleiłem i używam do Ak74 cm.031 Quote Link to post Share on other sites
Ruryk Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 To ja się pochwale moją historią... Batka 9,6 v 1400 Intellecta.Naładowałem przed strzelanką - dziś rano trup w ogóle zero reakcji na aeg-a ; /.Dzwoniłem do kogoś i nagle poczułem dym : P.Kiedy spojrzałem zobaczyłem,że ten dym unosi się z mojej górnej kieszeni na mundurze :P.Nie mam pojęcia co się stało,batka zjarana i już wyrzucona ;p. (Dobrze,że się wczas zorientowałem bo by mi rekę poparzyło :P) Ja od siebie nie polecam inellectów. Pzdr Quote Link to post Share on other sites
Sman Posted February 16, 2008 Report Share Posted February 16, 2008 no trafiają się przypały ale mój intellect to udany model :) Quote Link to post Share on other sites
KaczorLsm Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 (edited) Wczorajsza strzelanka: teren leśny, temperatura -10. Aku: 8,4V 1400mAh. ROF był żalosny jakby bateria za chwilkę miała przestać działać, karabin ledwo co strzelał i tak przez 4-5 godzin. Bateryjka wytrzymała do końca, jednak przez cały czas szybkostrzelność była baaardzo kiepska. Po powrocie do domu na drugi dzień (przed chwilką) podłączyłem ją do repliki i w temperaturze pokojowej działała normalnie, a przecież jej nie ładowałem - tyle co się ogrzała leżąc na stoliku :) Teraz moje pytanie: Wszystkie baterie tak reagują czy tylko intellect? Chyba na następną zimę kupię Sanyo, bo cały czas miałem wrażenie, że za chwilę replika przestanie strzelać. Aha i jeszcze jedno: Czy jeśli strzelanka byłaby na terenie zurbanizowanym tj. więcej strzelania mniej łażenia szukania skradania się czy możliwe jest, że bateria by się nagrzała i zaczęła funkcjonować normalnie? Edited February 17, 2008 by KaczorLsm Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 Każda batka reaguje na zimno, mniej lub bardziej. Moja batka made in czajna :-P dostarczona z repliką w "optymalnych warunkach" daje rof na poziomie 650, a na lekkim mrozie (około -5 stopni) dała zawrotny rof 1kulka/s :-F . Quote Link to post Share on other sites
KaczorLsm Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 No właśnie reaguje każda ale ja pytam w jakim stopniu? Czy jeśli kupię sanyo RC też będzie tak zauważalny spadek szybkostrzelności jak w moim intellectcie? Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 Tak drastyczny spadek nie powinien być, podejrzewam (nie mam Sanyo RC) z np 800 kulek/sek może być np 750 kulek/sek. Spadek ROFu to nie jedyny skutek kontaktu baterii z chłodem. Quote Link to post Share on other sites
Wojtass Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 800 kulek na sekundę? :strach: :strach: :strach: Coś Ci się chyba pomieszało... Quote Link to post Share on other sites
Panocek Posted February 17, 2008 Report Share Posted February 17, 2008 Na faktycznie, omskło mi sie ;-) miało być 800 kulek/min. Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 (edited) Jako, że nie odpowiedziano mi w tym temacie, skopiuje posta tutaj: Cześć Panowie, problemik mam.. Robiłem formata baterii i gdy wyładowywałem zapomniałem o tym i napięcie mi spadło do 6.xx v (nie wiem dokładnie, bo jak zobaczyłęm to 6V to natychmiast odłączyłem, nie patrzyłem ile setnych volta). Natychmiast jak odłączyłem od rozładowywarki (mojej roboty smile.gif ) to napięcie podskoczyło do 9,10V. Natychmiast naładowałem pakiet. Dzis podłączam do repliki i dupa - nie naciąga sprezyny (po naładowaniu było ~11,7V, czyli jak zawsze u mnie). Jest jakis sposób na odratowanie bateri? Batka to Intellect 2000mAh 9,6V NiMH Pozdrawiam i proszę o odpowiedź... Edited February 18, 2008 by Crusher Quote Link to post Share on other sites
hellmans Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 Spróbuj zrobic dobre formowanie. Eh, ludzie zawsze komplikują sobie życie i dbają na siłę o baterie :F. Quote Link to post Share on other sites
Crusher Posted February 18, 2008 Report Share Posted February 18, 2008 No dobra.. Tylko co do tego formatowania mam pytanie.. Schodzi mi napięcie to 8,00V. Podłączam (dosłownie 2 sekundy później) do votomierza i co widze? 9,5 Volta i rośnie.. to jest normalne? Jesli ładuje z poziomu 9,5V to przeciez nie jest to formatowanie.. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 (edited) A czy nie lepiej kupić ładowarkę mikroprocesorową??? Jak widzę jak ludzie kombinują z bateriami, to ręce opadaja. Jakieś żarówki, wiatraczki, mierniki i inne cuda wianki. Liczą, sprawdzają, a w kącie stoi giwera za 1000 zeta, bateria za stówkę i kombinują, a szkoda im drugą stówkę na mikroprocka wycisnąć. I potem się dziwi jeden z drugim, że bateria padła w środku walki albo że się zepsuła. Może spróbuj porządnie batkę przeładować normalną ładowarką. Jak nie będzie działać, to podobno zamrażalnik pomaga. Ale osobiście nie sprawdzałem. Edited February 19, 2008 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted February 19, 2008 Report Share Posted February 19, 2008 Mortis, bo trzeba nie tylko rozumić a jeszcze umić ;) Jeżeli się na tym znasz, to ładownie "ręczne" będzie zdrowsze dla baterii niż przy pomocy taniej ładowarki mikroprocesorowej, której ten cały układ Delta V nie zawsze będzie działał jak należy. Skutek prosty do przewidzenia: psucie baterii. Tym niemniej dla nooba faktycznie lepiej wydać te 100 zł na Minwę procesorową. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts