Churchill_MD Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 (edited) Kto wie (ew. podejrzewa) co to za gogle u tego żołnierza w tle? Fotka wzięta z militaryphotos.net szukam gogli w których spokojnie będę mógł nosić wkładki na szkła korekcyjne - ESS ice niestety trochę zaginają tę wkładkę i oczy się szybko męczą (nie mówiąc o tym, że obraz nieco zniekształcony). Te ze zdjęcia wydają się ok... Edited January 12, 2008 by Churchill_MD Quote Link to post Share on other sites
sindbad Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 A o którym żołnierzu mowa? Bo jest ich trzech i każdy ma inne okulary. Pozdrawiam!!! Quote Link to post Share on other sites
kerth Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 A ilu z nich nosi wkładki na szkła korekcyjne (albo coś podobnie wyglądającego)? Churchill_MD: Kiedyś widziałem podobny wynalazek Adidasa do sportów ekstremalnych, ale sądzę, że tam była za słaba szybka do ASG mimo wszystko. Tym niemniej jestem ciekaw co to za cudo. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 (edited) Te ze zdjęcia to są właśnie ESS ICE. I to prawda, że z deczka zniekształcają obraz, ale chyba nie przy mniejszy wadach (ja już jestem prawie niewidomy). Ale nie zauwazyłem, żeby mi się wzrok szybko męczył. Edited January 12, 2008 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Fedi Posted January 12, 2008 Report Share Posted January 12, 2008 http://www.essgoggles.com/Profile---ICE-Rx..._12_detail.html Dokladnie takie coś tylko zamontowane w ESS ICE ;] Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted January 13, 2008 Report Share Posted January 13, 2008 http://www.gunfire.pl/product-yid-11521900...C3-Guarder.html Dają radę całkiem całkiem ;) A swoją drogą to mógłbyś Waść sie odezwać w konkretne miejsce i zasięgnać informacji ;) My naprawde jeszcze żyjemy :mrgreen: Choć już powoli o laskach zaczynamy chodzić ;) Quote Link to post Share on other sites
Churchill_MD Posted January 14, 2008 Author Report Share Posted January 14, 2008 http://www.gunfire.pl/product-yid-11521900...C3-Guarder.html Dają radę całkiem całkiem ;) A swoją drogą to mógłbyś Waść sie odezwać w konkretne miejsce i zasięgnać informacji ;) My naprawde jeszcze żyjemy :mrgreen: Choć już powoli o laskach zaczynamy chodzić ;) hehe... niektórzy z tego co wiem, to nie chodzą właśnie ;-) chyba, że o kulach... zbieram formę... i kompletuje mundur nowy... Quote Link to post Share on other sites
Loniu Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 Zniekształcają? To się zmartwiłem bo miałem zamiar je kupić :( Mam 5dioptrii w lewym oku ( ehh :( ) Więc które lepiej kupić? ESSki czy Guarderki? Cena nie gra roli. W guarderze jest większy odstęp między wkładką a szybką? Pozdr... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 14, 2008 Report Share Posted January 14, 2008 (edited) Nie wiem czy to już taki urok szkieł, czy fuszerka optyka, ale we wkładkach nylonowych szkła są ustawione niejako pod kątem lekkim. Trzeba tą wkładkę trochę nagrzać, wyprostować i schłodzić. Ja to robiłem pod kranem. Jest lepiej, ale cudów nie ma. Przy brzegach trochę jednak zniekształcają. Ja się przyzwyczaiłem, ale pole widzenia mam dużo lepsze w zwykłych korekcyjnych. Oczywiście trzeba brać poprawkę na moją wadę wzroku. Możliwe również, że wsadzisz szkła do innych wkładek (druciane mają bodajże do 5 dioptrii możliwość mocowania szkieł). Które lepiej? Chyba guardery, bo są tańsze. Edited January 14, 2008 by Ohtar Quote Link to post Share on other sites
Loniu Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 Ale pisałem, ze cena nie gra roli. "The durable nylon-framed P-2B™ is the only Rx Insert authorized for use by US troops, and accommodates a wide range of corrections to +/- 11."(z opisu wkładki ESS) Czyli do 11 dioptrii? Zaznaczam, że chodzi mi o tą szarą wkładkę (ma inny kształt niż ta czarna). Jeżeli jednak do 5 jak pisze kolega wyżej to lipa bo mam 5,5 :< Najwyżej kupie guardery bo w razie problemów mniej stracę, zależy mi jednak na ESS. Pozdr Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted January 15, 2008 Report Share Posted January 15, 2008 The Wire-framed Rx Lens Insert accommodates a range of corrections to +/- 6, and is the choice of the British Army. ;) Jeszcze się mieścisz. Quote Link to post Share on other sites
WojtiGazdi Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 W Guarderach wkładka praktycznie leży na szybkach. DO tego jak dla mnie są to trochę za wąskie okularki. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Używał ktoś tych Guarderów i jak je ocenia? Potrzebuję czegoś ochronno-optycznego na rower, a Arctisy które kupiłem mają beznadziejne szyby które się bardzo szybko rysują, a okulary mają ciągłą tendencję do zjeżdżania z nosa. Chyba w przyszłym roku przyjdzie czas na zmianę okularów i szukam czegoś na miejsce moich Arctisów. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 Używam od jakoś chyba 2 lat. Polecam. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted June 22, 2008 Report Share Posted June 22, 2008 i tak w sumie to to są okulary :D ess'y są wg. mnie genialne, można do nich dokupić takie uchwyty na szkła korekcyjne jak ma ten koleś na końcu- świetna sprawa (jak nie liczą się pieniądze :D koszt okularów+uchwytów+szkieł korekcyjnych:D ) pzdr chyba nie trzeba, ale gorąco polecam ess'y ice! Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 23, 2008 Report Share Posted June 23, 2008 Czy ja wiem. Komplet ess'sów w tej chwili nawet po 90 zł, rzadko, ale jednak są. W 130 zł spokojnie się mieścimy, mamy 3 szybki, bardzo wygodne okulary i DOBRE okulary etc. Plus na specshopie CHYBA za 30 zł była niedawno wkładka do ess'ów na szkła korekcyjne właśnie. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 23, 2008 Report Share Posted June 23, 2008 ESS Ice za 90 pln?? Gdzie? Bo gdzie zerkam 160-180 pln. Chyba, że Ebay tak, jak najlepsze źródło Guarderów. BTW. nylonowe wkładki do ICEów i gogli na pewno nie kosztują 30 pln (raczej 30$ :) a na specshopie 99 pln za metalowe ). Guarder C3 28$ z przesyłką, 4 szybki, wkładka w komplecie, etui wiadomo. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 23, 2008 Report Share Posted June 23, 2008 Przepraszam 90 zł...no wiedziałem, że jakaś wielokrotność tych 30.. A te na allegro za 170 - nie brać...po prostu za drogo. Naprawdę była ostatnio para nówki ( tak pisał sprzedawca ) ess ice naro za 90 zł...komplecik... Raz taki widziałem, ale widziałem ! ^^ Osobiście mam komplecik od Yuriego za 130 zł. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 A co sądzicie o tych szkłach: http://www.bobster.pl/?prod=10875&cat=350 bo też mają korekcję? Ich dostępność jest większa niż Guarderów, choć z drugiej strony wygladają bardziej goglowato. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 Trochę nieobiektywnie, ale za tą cenę lepiej już Essy i wkładkę kupić - moje zdanie. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 patrzę na Specshopie: wkładki korekcyjne 99zł okulary 179zł więc nie wiem czy się to bardziej kalkuluje, a jedne i drugie spełniają normę ENN 166. Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 No ale na już ustaliliśmy, że essy to 130 zł. plus 3 szkła i inne duperele mniej i bardziej potrzebne. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted June 24, 2008 Report Share Posted June 24, 2008 + korekcja za 90zł, bo nie ma jej w komplecie i to daje 220zł Oczywiście może na e-bayu jest taniej, ale to oznacze że tamte okulary też są tańsze. Zresztą jak mam wybór w zbliżonych cenach to wolę kupić w Polsce w sklepie gdzie mam gwarancję i części wymienne. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts