Guest Miles_ACE Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Jako, że nie mam możliwości zmiany munduru na MARPAT'a (wymogi grupy) musi zostać woodland. Interesuje mnie dokładny okres, lub wydarzenia historyczne, podczas których razem z woodlandem używane były Interceptory. W internecie znalazłem na prawdę bardzo mało, generalnie same zdjęcia. Gdy pojawią się konkrety zmienię temat na bardziej sprecyzowany. Jak narazie posiadam: IBA + najajnik, camelbak (woodland), SNAP'y i inne ładownice, Alty, Jungle Boots, BDU, PASGT + blacha, cat eye i ESS NVG (tutaj chyba LAND OPS będą lepiej pasowały), nomexy, boonie hat. To byłoby na tyle. Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Interceptory + woodland były używane zanim wszedł marpat (<2003). Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 10, 2008 Report Share Posted April 10, 2008 Interesuje mnie dokładny okres, lub wydarzenia historyczne, podczas których razem z woodlandem używane były Interceptory. Domyślam, ze chodzi Ci o używanie BDU Woodland wraz z IBA w tym samym kamuflażu. Po pierwsze poszukaj nieco na forum, tam już wszystko było - krótko rzecz ujmując to okres 1998/1999 do 2002/2003 więc np. Kosowo. Interceptory + woodland były używane zanim wszedł marpat (<2003). Naprawdę, odkrywcze, że BDU Woodland był przed MCCUU w MARPAT'cie... Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 Z tego co udało mi się do tej pory znaleźć: Nakrycie głowy + akcesoria: -PASGT helmet; -Cat Eye; -Night vision mount; -Woodland helmet cover; Umundurowanie: -BDU woodland; Kamizelki (woodland): -Interceptor Body Armor; -PASGT; -LBV -FLC Ładownice: -Two magazine pouch CQB; -Double magazine pouch (popularne snapy); -Hand grenade pouch; -40mm grenade pouch; Buty: -Jungle boots Nakolanniki: -Alta Broń główna: -M4 oraz M16 (nie znam dokładnych wersji) Możliwe, że są jakieś błędy. Opierałem się na zdjęciach. Jak ktoś wie coś więcej to niech uzupełnia. PS. Sorry za post pod postem. Brak "edytuj". Quote Link to post Share on other sites
Fedi Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 A przypadkiem zamiast ładownic CQB nie używali Snapów ?? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 A CQB w Woodland'zie to niby po co powstały? Ich seryjną produkcję rozpoczęto w 2003. Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 Pragnę zauważyc,ze montaze do NVG były zupelnie inne niz te używane obecnie. nie wiem jak się nazywały. Quote Link to post Share on other sites
Guest Miles_ACE Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 (edited) Co do montażu: Różnice widzę tylko w żurawiu. Blacha wydaje się być identyczna. Może jednak coś przegapiłem. Co do snapów i cqb: Zdjęcie 24MEU. Pierwszy gościu ma na sobie cqb pouch. Edited April 16, 2008 by Miles_ACE Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 16, 2008 Report Share Posted April 16, 2008 Panowie z ostatniej fotki to Force Recon a ten pouch to jeszcze z FSBE jest a nie z MOLLE'a. Co NVG, to blacha się nie zmieniała, czasem różne wersje żurawi występują. Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 (edited) Właśnie chodzi mi tylko o żurawie. Edited April 17, 2008 by Flame Quote Link to post Share on other sites
Wolf.Tns Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 (edited) A czy przypadkiem wtedy często nie chodzili z LBV'ką na IBkach ? Pytam, bo pewien nie jestem, a tak słyszałem i chciałbym potwierdzenia. A wiedzieć warto : ] Edited April 17, 2008 by Volt-220 Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted April 17, 2008 Report Share Posted April 17, 2008 Zależy o jakich operacjach mówimy itp, bo podczas OIF (2003) na IBA widywało sie i IIFS jak i ALICE. Quote Link to post Share on other sites
artur7pl Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Witam i z góry przepraszam za wskrzeszenie tematu. Piszecie o Jungle Bootsach dla USMC- możecie napisać coś więcej?(kolor, rodzaj podeszwy itp.)- dotychczas żyłem w przekonaniu, że marines chodzili w Bates'ach i Bellevill'ach. Proszę o to, bo chciałbym robić reko dla operacji w Liberii i zastanawiam się, czy nie byłyby tańszą alternatywą dla innych i czy pasowałyby do leśnego mparpatu (z IBA i flc na wierzchu)? Jedyne jakie udało mi się znaleźć to: http://allegro.pl/item477846161_buty_usmc_..._5r_okazja.html Z góry dziękuję i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 Jungle dla USMC to buty JDB (Belle 55ST/590). Czyli takie jakie podałeś w linku. Całe w kojocie zatem będą pasować do MARPAT'a jak ulał. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted December 18, 2008 Report Share Posted December 18, 2008 (edited) Lekki kotlet. Czy do jed. USMC 2002/2003 pasują ALTAMY? Jako hełmu używali FRITZ'ów z 3pkt zawieszeniem? Broń to M16A2, M4? EDIT: Aha jeszcze jedno jakie gogle? SW&D czy już ESS? Edited December 18, 2008 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 altamy jak najbardziej, fritze 2pkt, m16a2... google to chyba gdzies widzialem ale land opsy. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 Dzięki. A co z M4? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 (edited) Nie mam edycji: IBA nosili na ogół z FLC czy raczej samo z ładownicami. I co wygodniejsze samo IBA + ładownice czy IBA + FLC na którym są ładownice. Edited December 19, 2008 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 To zależy od profilu akcji z tego co mi się wydaje. Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted December 19, 2008 Report Share Posted December 19, 2008 (edited) Możesz to rozwinąć co do zielonej a co do czarnej jak ma się zestaw do czarnej w zielonej i na odwrót. ;) Coś tego typu. Edited December 19, 2008 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Generalnie ja wolę zawsze mieć FLC na IBA. Dlaczego? - IBA ma PALSy na małej powierzchni, na FLC można zmieścić dużo więcej ładownic, - Zawsze można zdjąć FLC i mieć samą IBA na grzbiecie, - ładownice wolę mieć niesko - dlatego mam je na pasie w FLC, a sama FLC jest dość nisko opuszczona na IBA. Ładownice na magi umieszczone na IBA są zazwyczaj zbyt wysoko i ciężej do nich sięgać. To tyle. Większość tych cech działa też w przypadku prawdziwych żołnierzy :) Do tego jest jeszcze jedna zaleta (powiązana z punktem 2) - żołnierze zazwyczaj mają w bazach obowiązek noszenia kamizelek balistycznych (oczywiście mowa o strefie wojny). Wtedy można zdjąć FLC i po bazie chodzić w samej IBA. To samo podczas transportu pojazdami. Żołnierz jedzie w samej IBA z FLC pod nogami/na kolanach/z boku i zakłada ją dopiero jak wysiądzie. Generalnie ładownice bezpośrednio na IBA noszą raczej żołnierze, którzy nie mają za dużo gratów do noszenia, tylko parę ładownic i tyle. Np. w walce w budynkach. Na dłuższy patrol potrzeba już więcej ekwipunku i gdzieś go trzeba pomieścić. Quote Link to post Share on other sites
artur7pl Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Javelin- mógłbyś powiedzieć o jakim FLC mówimy? Z tego co pamiętam jest kilka rodzajów, z różnym zapięciem. Jakie nosiło się w okresie o którym mówimy i czy uległo to zmianie wraz z upływem czasu? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 No 2002-2003 to tylko zapięcie na klamry, wersja z suwakiem weszła później. Klamry mają nieco mniejszą powierzchnię nośną niż zip, ale i tak znacznie większą niż sama IBA :) Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 Ok dzięki. A jak jest jeszcze z bronią only M16A2 czy M4 też były używane? Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted December 20, 2008 Report Share Posted December 20, 2008 M4A1 raczej nie, chyba że przez załogi pojazdów i czasem oficerów. Korpus to do dzisiaj głównie długie M16 :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts