goren Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Czytając o różnych sprawach związanych z PTW natknąłem się na zapowiedź bardzo ciekawych, biodegradowalnych kulek: BBBMAX Ciekaw jestem za ile będzie można je zakupić. Link to post Share on other sites
Kosmo Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Ciekaw jestem jak na nich wyregulujesz HU :) Link to post Share on other sites
goren Posted April 13, 2008 Author Report Share Posted April 13, 2008 Ciekaw jestem jak na nich wyregulujesz HU :) cytat z tekstu: "When fired they are invisible to all but the shooter." Link to post Share on other sites
dcm_Marecheq Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Jak takie ekologiczne to powinny być tańsze. we use half the resources17 times less water 10 times less green house gases generated Link to post Share on other sites
madjong Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 (edited) Powątpiewam. Jest tam flaga szwajcarska. To znaczy że będzie drogo. Jak wszystko co szwajcarskie : zegarki, ser :P Po za tym, proces produkcyjny jest tak czysty, i lepszy że musiało to kosztować więcej, no nie ma siły :P Edited April 13, 2008 by madjong Link to post Share on other sites
Poli Tukasi Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 Gdzie można dostać te kulki (interesują mnie linki z całego świata). Link to post Share on other sites
ravic Posted October 15, 2008 Report Share Posted October 15, 2008 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2771 <-- a tu naprzykład. :poddanie: Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 a tu testy :) http://picasaweb.google.com/alexander.lapinski/BiovalBBB# Link to post Share on other sites
moher1922 Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 a wiecie moze cos o tych kulkach ?? http://www.rsov.com/index.php?target=produ...product_id=2433 vanaras(H&K) szukalem jakis informacji o nich i cos mi to nie wychodzi. Link to post Share on other sites
Pies Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 Mam pytanie: otóż z BBBMAX'ów nie powinno się strzelać z replik powyżej 300fps. A jak jest z "zwykłymi biovalami, o TAKIMI? Można je używać w mocniejszych replikach? Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 17, 2008 Report Share Posted October 17, 2008 a tu testy :) http://picasaweb.google.com/alexander.lapinski/BiovalBBB# z jak mocnej repliki to było strzelane? Pytam, bo strzelałem do zwykłych uvexów x-one i nie udało mi się ich przebić - replika ma 640 i powinno wystarczyć :mrgreen: A co do biodegradowalności tych kulek to chyba nie do końca jest tak jak myśli większość, są ekologiczne, to fakt ... bo wykonane są ze szkła, a piasek jest ekologiczny :wink: Link to post Share on other sites
Poli Tukasi Posted October 18, 2008 Report Share Posted October 18, 2008 Czy mógłby ktoś opowiedzieć jak to jest z niewidzialnością tych kulek. Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 18, 2008 Report Share Posted October 18, 2008 strzelasz kroplą wody ... nie widać bez względu na prędkość Link to post Share on other sites
Poli Tukasi Posted October 18, 2008 Report Share Posted October 18, 2008 A jak z tą sztuczką że dla strzelca są widoczne ( nie wiem jak to możliwe). I czy rzeczywiście posiadają takie niszczące właściwości, i czy jest jakaś specjalna różnica dla żywego celu gdy dostanie. Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 nie wydaje mi się, strzelałem do różnych materiałów, dewastują mniej więcej tak samo jak inne kulki. Istotna różnica występuje w wypadku szyb - ale to jest jak najbardziej zrozumiałe, materiał ten sam a kulistość daje przewagę nad taflą ... ps. tak sobie myślę, że zęby może wybijać bardziej niż kompozytowe kulki Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 materiał ten sam a kulistość daje przewagę nad taflą ... Raczej nie widzę związku. Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Czy mógłby ktoś opowiedzieć jak to jest z niewidzialnością tych kulek. sprostowanie, gdy świeci ostre słońce kulki BBBMAX ( te szklane) są doskonale widoczne widać je rewelacyjnie :lol: zwłaszcza pod słońce Raczej nie widzę związku. kulistość jako forma jest bardziej wytrzymała :) a, i jeszcze jedno - lecą jak po sznurku, nie świrują, choć nie są ciężkie Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Źłe się "ustosunkowałem" ;) chodziło mi o fragment nie o kulistości tylko o "ten sam materiał" ;) Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Źłe się "ustosunkowałem" ;) chodziło mi o fragment nie o kulistości tylko o "ten sam materiał" ;) kulki są ze szkła, podobnie jak szyby w oknach... :poddanie: cały czas słyszę, że są bio i pęcznieją w wodzie i takie tam. Rozbijałem je, traktowałem kwasami ( dopiero azotowy daje radę ) męczyłem palnikiem i twierdzę że te kulki są robione ze szkła Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 Ok nie neguję tego z czego są ;) Chodzi mi o to że to że są z tego samego materiału co "cel"-szyba nie ma znaczenia w kwestii rozbicia bądź nie szyby ;) znaczyłoby to że żeby rozwalić deskę trzeba strzelić z drewnianej kulki ;) Albo żeby przebić stalową płytę trzeba strzelać stalową amunicją ;) itp ;) Tylko tyle ;) Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 19, 2008 Report Share Posted October 19, 2008 chodziło mi o łatwość z jaką rozbijają szyby, bo są ze szkła ( kulki ) kompozytowe kulki nie radzą sobie z grubym szkłem...przy czym nie do tego je kupiłem ... raczej :wink: nic to, jutro jeśli czas pozwoli przetestuję celność/powtarzalność /zasięg Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 20, 2008 Report Share Posted October 20, 2008 i po :) więc tak, CA 25 640 fps, do 50 metrów walą w punkt - właściwie obiekt 17 na 17 centymetrów.Problem w tym, że odbijają lakier z blachy obudowy kompa :???: Na 60 metrach świrują jak głupie :cry: , dolatują na 90 metrów w miarę równo lecąc, ale trafienie możliwe przypadkiem :wink: Może replika za mocna, zwłaszcza że ma hopsiupa. Bez tego wynalazku latało by to zdecydowanie stabilniej Link to post Share on other sites
thor_ Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Wracając do szyby :D butelka po piwie/winie odległość 10 metrów kulki kompozytowe Straight 0,36g / ICS 0,25g / GoldenBall 0,36g butelki albo pięknie na wylot albo urywa połowę butelki. ;) AR-11 ;) Link to post Share on other sites
al_fik Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 szyba grubości 5mm ( lustro ), ruger 410 fps 2 metry - każda kulka kompozytowa rozbija się na powierzchni, BBBMAX robi ładne dziury AR-11 icon_wink.gif no właśnie, jak bawiłem sie "takim czymś" na CO2 i uzyskałem 900 fps to w każdych goglach wywalało dziurę średnicy 15 milimetrów :strach: Link to post Share on other sites
javelin Posted October 21, 2008 Report Share Posted October 21, 2008 Kiepskie gogle... Link to post Share on other sites
Recommended Posts