Wolf Posted March 2, 2009 Report Share Posted March 2, 2009 Gratulacje :mrgreen: Dobry i prosty materiał jak za czasów Adama Słodowego ;-) Quote Link to post Share on other sites
konradd Posted March 4, 2009 Report Share Posted March 4, 2009 mam pytanie : Czy ktoś wie jaką ma długość G36KV z długą lufą używana przez Polską Jednostkę "FORMOZA"? proszę o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
Adi.K Posted March 9, 2009 Report Share Posted March 9, 2009 (edited) Przerwę dyskusję by pochwalić się znaleziskiem Simona... http://allegro.pl/item577365498_mod_m_4_g36.html Kto chętny? :-F Nadaje się do reko? :mrgreen: (tak wiem ,że to marker do PB , ale i tak ostra masakra) Edited March 9, 2009 by Adrian"ADi"Krysztofiak Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 A może mi ktoś powiedzieć jak zdjąć dwójnóg z G36 ? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Dwójnóg jest mocowany na ''Pin'' przy drugim końcu pinu z drugiej strony od oczka powinna być nakładka zakleszczająca ją trzeba małym śrubokręcikiem najlepiej odgiąć na tyle by odeszła i został sam pin.Wówczas wyjmujesz swobodne pin i dwójnóg masz uwolniony xD Wawix Quote Link to post Share on other sites
beertek Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2961 czy takie cos istnieje??? Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Jak dla mnie to tylko Airsoftowe wiadro na kulki xDDD Raczej nic nie ma wspólnego z Kontraktowymi magami BW :-P Wawix Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted March 22, 2009 Report Share Posted March 22, 2009 Nie, Boxy nie istnieją... Jedyny "drum" do G36 to C-MAG Quote Link to post Share on other sites
danyboy Posted April 4, 2009 Report Share Posted April 4, 2009 Witam! Przeglądam ostatnio zdjęcia żołnierzy BW i nie mogę się dopatrzeć podwieszanego granatnika w G36. Chodzi mi oczywiście o żołnierzy NIE KSK i żołnierzy NIE na misjach w Iraku i Afganistanie (ogólniej - coś przed 2006 rokiem). Jak oglądam różne strony żołnierzy i batalionów to albo tam nikt nie ma granatnika (najzwyklejsze G36A1) albo jak już to mają granatnik pistoletowy. Ponieważ jestem mocno zainteresowany rekonstrukcją i interesuje mnie rola grenadiera proszę o pomoc w nurtującej mnie kwestii: - kiedy zaczęto w wojsku BW (ściślej w piechocie, a już zupełnie konkretnie w PzGren) stosować granatnik podwieszany w G36? Oraz: - czy rezerwiści i zwykła piechota szkoliła się i używała ich już w latach 2000-2006? Czy na przykład w Kosowie czy Bośni już ten granatnik był? Czy może dostaje go piechota podczas wyjazdów na misje w ostatnich 2-3 latach (Irak, Afganistan), a normalnie rekruci i rezerwiści oraz żołnierze w koszarach tego nawet na oczy nie widzą? Piszę, bo fajnie opisał Choisen w swoim artykule skład i role żołnierzy w drużynie ale nie wiem czy tak sobie można to 'lajtowo' przełożyć na wzorowanie się. Bo może "grenadier Choisena" (wyposażony w cytuję: "G36 + granatnik AG36 z zapasem granatów") powinien być ubrany już w IDZ (lub przynajmniej Mehlera), a nie zwykłe S95... Jak zwykle będę wdzięczny za rozwianie wątpliwości :) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 4, 2009 Report Share Posted April 4, 2009 Granatnik jest elementem systemu IdZ - z S95/Mehlerami (Jugosławia) go raczej nie uświadczysz. Potwierdza to także spadochroniarz który był w Jugosławii - nie mieli wtedy na stanie granatników podwieszanych i nawet o nich nie słyszeli. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 7, 2009 Report Share Posted April 7, 2009 Granatnik ten jest produkowany od 2002 roku. Natomiast w Jugosławii, precyzując w Kosowie, były one tylko testowane na przełomie 2002 i 2003 roku. Były to testy prototypów systemu IdZ wraz z uzbrojeniem, między innymi też AG36. Broń była na wyposarzeniu piechoty kompanii szkoleniowej w ramach Einsatzbataillon 1. należącego do Task Force w miejscowości Prizren. Po pozytywnym zakończeniu testów sprzęt wszedł na wyposarzenie kontyngentu BW w Afganistanie. Quote Link to post Share on other sites
Rhodium Posted April 13, 2009 Report Share Posted April 13, 2009 A ja mam pytanie związane ze sposobem oznaczania broni. Czy dany schemat nie zmienił się na przestrzeni lat? I czy oznaczenia broni produkowanej dla wojska niemieckiego różnią się czymś (oczywiście oprócz liter BW) od broni produkowanej na eksport? Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Panowie, macie jakiś patent na zamocowanie dolnej szyny RIS od G36k JG pod frontgrip od G36 CA? Sam myślę o puszczeniu wewnątrz gripa długiej blaszki i wywiercenie w niej otworów pod śruby mocujące, ale nie wiem jak się do tego zabrać. Robił ktoś już podobną modyfikację? Quote Link to post Share on other sites
konradd Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 tak mi wyszedł G36 KV dla "Formozy". Wiem że mu trochę brakuje do oryginału :-F sugerowałem się zdjęciem z NTW nie pamiętam jaki to numer. Quote Link to post Share on other sites
Wawix Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Bez powiększenia miniaturki od razu zauważyłem oznaczenia na selektorze ognia jak to w replikach xD Po za tym całkiem fajna alternatywa na grę w budynkach ;) Wawix Quote Link to post Share on other sites
Rhodium Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Dla mnie te oznaczenia na selektorze są poprawne z rekonstruktorskiego punktu widzenia, no chyba, że Formoza używa uzbrojenia wprost z magazynów BW :twisted: Ponawiam pytanie co do oznaczeń G36 dla BW, czy zmieniły się one na przestrzeni lat? Mam tutaj na myśli oznaczenia przed numerem seryjnym i datę produkcji. Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Widzę, że się koledze rączka przeładowywania zepsuła ;) Quote Link to post Share on other sites
HerrFlick Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 a mi się widzi że to jest MG 36 ... Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 Hę? Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 17, 2009 Report Share Posted April 17, 2009 MG36? Nie wiem co ta replika ma z MG36 wspólnego ;) Quote Link to post Share on other sites
choisen Posted April 18, 2009 Report Share Posted April 18, 2009 Końcówkę "36", nie zauważyłeś? :P Quote Link to post Share on other sites
TUZIOL Posted April 18, 2009 Report Share Posted April 18, 2009 Zauważyłem. Jednak nadal to zdjęcie nie przypomina mi MG36 jakie zwykłem widywać na zdjęciach :P Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 18, 2009 Report Share Posted April 18, 2009 1. Prezentowana giwera nie jest repliką broni wykorzystywanej w BW ;). 2. Nie ma wiele wspólnego z MG36. Tak, że proponuję dalej nie ciągnąć tematu. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Altair94 Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 Czy jakaś jednostka używa G36C ? Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted April 27, 2009 Report Share Posted April 27, 2009 Nie. KSK dostało tę broń do testów, ale etatowo jej nie używają. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts