Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Umundurowanie - Czarne dobre?

Recommended Posts

Mam pytanie czy czarne umundurowanie podobne do jednostek SWAT nadaje się do zalesionych terenów?
Skup się i pomyśl. I sam sobie odpowiedz na to pytanie.

Czy jednak lepiej zakupić coś bardziej moro?
Moro w normalnych rozmiarach jest raczej trudno dostępne i ma słabe właściwości maskujące.

Na do syconą trawę : KLKM

Na słoneczną polanę : KZS (bo przewiewny)

Na ostre słońce, zielone krzewy : Marpat

Na krwawe zachody słońca : DPM

Na wczesną jesień polskich lasów : Pantera

Na późną jesień - Flectarn

Na ciemną ziemię i brązowe patyki : filipiński Tigerstrip używany przez SWAG

Na "pustynne" i jasne budynki : ACU

Na ciemne budynki : Polska wersja kamuflażu dla AT

Na czyszczenia kominów i sprzedawanie kalendarzy : czarny kombinezon

zobacz co ma Foka w podpisie na czerwono i przemyśl ;)

WeRT ale czarne jest dobre w lesie... w nocy
Też nie. W nocy nie tracisz zupełnie wzroku (chyba, że jest cholernie ciemna noc, wtedy to już wszystko jedno :) Jednolity czarny nawet w nocy się dość mocno odcina.
Wert, durne pytanie - jest jakoś szerzej dostępny ten filipiński Tiger?

Ja mam mundur szyty z ripstop'u który przeleciał z Filipn - krój to customizowane BDU - w Krakowie wiem że posiada go około 8-9 osób (stary mundur 4mozy) - z czego tylko chyba jedna z nich posiada wystarczającą ilość materiału na uszycie kompletnego od podstaw.

Filipińczyk ma zasadniczą wadę - o każdej porze roku odcina się od naszych pięknych polskich barw. Co dobitnie widać na zdjęciu poniżej (mam nadzieję że miś się nie obrazi). W odróżnieniu od normalnego stripa ma o wiele mniej zielonych i bardziej przyciemnionych miejsc:

Airsoft_Rabka_2006_06_18_026.thumb.jpg

http://www.gromady.krakow.pl/asg/galeria/0...26?full=1"

lup dobrze ci radzi na Arnim albo na militaryphotos.net najlepiej dorwać kontakt z kimś z Filipin. W razie czego Westie pytaj człowieka o ksywce "Misiek4M" na Małopolskim.

pzdr.

WeRT

ps. W Polsce dotychczas się nie spotkałem - ani w sklepach ani na innych osobach :D

WeRT, tak lekko obok tematu, ile mb przyjmujecie za wystarczajacą ilość na uszycie kompletnego od podstaw?

Szyłem u znajomej krawcowej - i powiem szczerze średnio pamiętam ... ale coś mi się w głowie plącze że było tego z 5.5-6 x 1.7 ... jakoś tak - wyszły z tego spodnie, bluza + baldamka z ścinek. Z resztek kumpela uszyła sobie krótką spódnicę z 2 kieszeniami po bokach ... :)

UCP Panie, UCP icon_mrgreen.gif

Racja - mój błąd. Kompletnie nie mam głowy do nazw metroseksualnych kamuflaży ;)

A jak chodziło o krój? ;]

Nie chodziło - Majkel86 dobrze napisał i mnie poprawił że chodzi o Universal Camouflage Pattern:)

Nie no Panowie... czyli jak pomaluje sobie małego na czarno to podobno będę mniej atrakcyjny dla pełci odmiennej?

Czego to nie można przeczytać w Mundur i oporządzenie...

A wracając, 4 m zawsze mi się jakoś mało wydawało na bluzę i spodnie.

Edited by lup

Nie no Panowie... czyli jak pomaluje sobie małego na czarno to podobno będę mniej atrakcyjny dla pełci odmiennej?

Popularne mniemanie o przyrodzeniach ras afrosławiańskich wskazuje na coś wprost przeciwnego ;-)

Macie może jakieś namiary na krawcowe w Krakowie, które będą w stanie uszyć mundur wg. zdjęć itp.? Ile to może kosztować?

Z przykrością stwierdziłem jakiś czas temu, że czarny mundur przegrywa z "zielonym" jeśli idzie o praktyczność :(. W nocy "zielony" nadal jest lepszy od czarnego, bo czarny "zionie"/"świeci się" (nie potrafię tego inaczej określić), a "zielony" jest tak samo ciemny jak zielone otoczenie, więc defacto taki sam. ;)

@lup - czy tym masz w podpisie wyszczuplającą kompanię ;)

Ile to może kosztować?

Płaciłem około 225 złotych za spodnie, bluzę. Baldamka była za free. Niestety po uszyciu zarzekła się że nie ma ochoty szyć kolejnego, a szkoda bo babka miała kopiarkę w oczach. Można spróbować w ogłoszeniach w Dzienniku Polskim i "usługi krawieckie".

Z przykrością stwierdziłem jakiś czas temu, że czarny mundur przegrywa z "zielonym" jeśli idzie o praktyczność :(. W nocy "zielony" nadal jest lepszy od czarnego, bo czarny "zionie"/"świeci się" (nie potrafię tego inaczej określić), a "zielony" jest tak samo ciemny jak zielone otoczenie, więc defacto taki sam. ;)

Dzięki za informację.

Zdecyduje się raczej na woodland, po rozmowie z kolegami i przeczytaniu waszych postów doszedłem do wniosku że tak jak kolega napisał czarny świeci.

Pozdrawiam

@lup - czy tym masz w podpisie wyszczuplającą kompanię ;)

Płaciłem około 225 złotych za spodnie, bluzę. Baldamka była za free. Niestety po uszyciu zarzekła się że nie ma ochoty szyć kolejnego, a szkoda bo babka miała kopiarkę w oczach. Można spróbować w ogłoszeniach w Dzienniku Polskim i "usługi krawieckie".

Jak powiem chłopakom że sa wyszczuplajacy... ;)

225 chym... Jak się raz spytałem jednej krawcowej to po obejrzeniu i pomarudzeniu, ze tyle dziwnych kieszeni orzekła, że poniżej 350 to nawet nie bedzie na to więcej patrzeć. Szkoda, że babka z kopiarką w oczach się nie pisze na więcej, ale pewnie m.in. te 225zł nie było to dla niej warte.

@Schycha

Zanim zdecydujesz się na konkretny kamuflarz popatrz sobie co i w jakim kolorze masz dostępne z różnego szpeju. Czy interesuje Cię odwzorowywanie czegoś czy ważne jest jak najtańsze itd. Nie bez znaczenia moze też być co nosi ekipa która by Cię interesowała.