grimor Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 (edited) Dzięki wielkie, szukałem na google pod haslem g36 rd30 co nie do końca mnie zadowoliło. Nie pomyślałem nad takim sformułowaniem zapytania. A co do fabrycznych przyrządów celowniczych, można je odkręcić czy trzba je usunąć w bardziej "brutalny" sposób ?? Edited March 24, 2009 by grimor Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 (edited) King Ty tutaj? :D Ja mam na niskim montażu aimpointa i zdemontowałem celowniki oba, bo dla mnie to tylko przeszkoda. Każdy montaż zasłania linię celowania, a zdjęcie kolimatora po wyczerpaniu baterii nie wchodzi w grę. :) AD grimior: Muszka: wybijasz pin i po kłopocie Szczerbinka: odkręcasz śrubki imbusem i wybijasz pin. http://img441.imageshack.us/img441/5940/dsc00261.jpg A tak to wygląda. Edited March 24, 2009 by johny89 Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Odwiedzam starych kumpli, w moim nowym temacie same łosie :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Wracając do wypowiedzi: Jesli koniecznie tłumik to od razu ten gwint naprawczy ze stali od nich- razem niestety koszt robi się ość wysoki jak za lans- lepiej zainwestować z np kolimator... Co do gwintu naprawczego - 50 zł. I nakręcasz go na stałe. Wybacz, nie chce wyjść na snoba, ale IMHO 5 dych to niewiele za rozwiązanie odwiecznego problemu gównolitu. A na TEN gwint możesz nakręcić co Ci się rzewnie podoba, a sam stwierdziłeś że wnerwia Cię łapanie gałązek. Koszt całości - 100 zł. Btw. ile dałeś za tłumik płomiania? ;-) Jeszcze jedno. Totalny offtop. Nie bałeś się że ta krowa (stockowy tłumik płomienia) wyłamie się przy lekkim puknięciu w ścianę/pień drzewa/cokolwiek? Ja odnoszę takie wrażenie. I boję się także tłumika dźwięku. Ale co tam ;-) Quote Link to post Share on other sites
sir_chester Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Witam ponownie po długiej przerwie. Mam pytanie odnośnie tej repliki, lecz z lunetką w chwycie (chyba model G608-3). Szukałem trochę po forum, ale nie uzyskałem odpowiedzi więc piszę. Różnice znam (tzn te same wnętrzności co w g36c tylko inna obudowa) dlatego jedynie te przyrządy celownicze nie dają mi spokoju. Mój brat ma wersje c dlatego muszka i szczerbinka jak w modelu 2 jest mi znana i nawet wygodna, ale interesuje mnie przydatność tej lunetki. 1. Czy dobrze sprawuje się na polu walki? 2. Czy wszystko jest widoczne pomimo 10mm ? 3. Regulacja lunety jest możliwa, a tych małych mechanicznych przyrządów także? Interesuje mnie to ponieważ zakup g36k uważam za pewny, jedynie nie jestem pewny wersji. Moje typy to: I - G608-2 + jakiś kolimator na górę II - G608-3 + celownik laserowy na bliskie odległości. Moja wiedza na temat AEGów jest niezbyt wielka, gdyż jak na razie posiadałem wyłącznie sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
grimor Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Z tego co zdołałem przeczytać o tych lunetach, to że nie są one najlepszej jakości. Jednakże też nie są najgorsze, i nie są szczytem marzeń. Jednak rownież nie udało mi się znaleźć jednoznacznej odpowiedzi co jest lepsze. W swoim przypadku kupuję G36K + do tego kolimator, a jeśli chcesz mieć zooma możesz dokupić np. ACOG'a. Myślę że konretna wypowiedź kogoś kto posiada wersje z lunetą i ją konkretnie oceni będzie pomocna. Quote Link to post Share on other sites
jakub522 Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Ja mam wersje z optyką i jestem zadowolony, mam w zapasie szynę z C" ale jej nie montuje bo nie mam większej potrzeby ;] Lunetka dobrze się sprawuje (i ten lansior :D). Jeżeli naprawdę "naprawdę-naprawdę-naprawdę(...)" zależy ci na użytkowości to lepszym rozwiązaniem będzie kupno G608-2 plus dobry kolimator. :killer: 1.W moim przypadku świetnie ;) nie muszę teraz się zginać żeby przymierzyć przez mini-szczerbinkę bo jest dosyć wysoko "D 2.Widoczne ;] 3.Regulujesz tylko lunetkę za pomocą imbusa - mini-czerbinka/muszka są stałe i jeśli musisz szybko wycelować to są OK, ale na większy dystans używam lunety/ bo są dość małe (podobno pomaga zaznaczenie ich białą farba modelarską (jak w pistoletach :-F podobno- nie próbowałem)/ :poddanie: Quote Link to post Share on other sites
grimor Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Ok, w takim razie mam pytanie. Czy żeby przycelować z tej lunety trzeba przyłożyć oko bardzo blisko ? Posiadam gogle, które posiadaja troche miejsca miedzy okiem a szybką i np. korzystać z lornetki mi sie nie udaje, ma ona wizjer podobnej wielkości jak ten w lunecie z giety. Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Ok, w takim razie mam pytanie. Czy żeby przycelować z tej lunety trzeba przyłożyć oko bardzo blisko ? Posiadam gogle, które posiadaja troche miejsca miedzy okiem a szybką i np. korzystać z lornetki mi sie nie udaje, ma ona wizjer podobnej wielkości jak ten w lunecie z giety. W goglach nie złożysz się do strzału, nie ma bata. Quote Link to post Share on other sites
sir_chester Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Czyli problem się rozwiązał - G608-2 do tego za resztę kasy zakupić jakiś porządny kolimator, ponieważ ten co posiadam woła o pomstę do nieba. Ewentualnie jakiś celownik laserowy dla bliższych starć. Nic innego nie pozostaje jak czekanie na dzień urodzin. Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
galus Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Jakiej szerokosci jest szyna w tej wersji g608-2 z krakmana? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 (edited) Czyli problem się rozwiązał - G608-2 do tego za resztę kasy zakupić jakiś porządny kolimator, ponieważ ten co posiadam woła o pomstę do nieba. Ewentualnie jakiś celownik laserowy dla bliższych starć. Nic innego nie pozostaje jak czekanie na dzień urodzin. Pozdrawiam i dzięki za szybką odpowiedź. Kolimator jest stworzony do bliskich starć, mógłbym rzec nawet, że jego protoplastą był laser. Zresztą nie znam nikogo kto używa lasera w ersfocie - toż to tak zdradza własną pozycję, że o to też możesz wołać o pomstę do nieba. Zamiast lasera kup już sobie lepiej zapasowe baterie do kolimatora/dodatkowy mag/cukierki/daj ubogim... Jakiej szerokosci jest szyna w tej wersji g608-2 z krakmana? Takiej jak w jej mniejszym bracie zwanym tez G36C, każde koli przystosowane do szyny 18-22mm podejdzie. Edited March 29, 2009 by Gogin Quote Link to post Share on other sites
sir_chester Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Kolimator jest stworzony do bliskich starć, mógłbym rzec nawet, że jego protoplastą był laser. Zresztą nie znam nikogo kto używa lasera w ersfocie - toż to tak zdradza własną pozycję, że o to też możesz wołać o pomstę do nieba. Zamiast lasera kup już sobie lepiej zapasowe baterie do kolimatora/dodatkowy mag/cukierki/daj ubogim... No widzisz, a ja dość często się spotykałem z użyciem tego urządzenia. Czy zdradza naszą pozycję? Na pewno, ale przecież nie trzeba używać lasera na nie wiadomo jaką odległość w lesie, od tego ma się kolimator. Bardziej mi chodziło o bliskie starcia w CQB gdzie jednak preferuje trzymanie giwery przy boku gdyż łatwiej mi manewrować między ścianami, nie zawsze jest czas by podnieść replikę do pozycji celowniczej dlatego odpalasz laser, widzisz plamkę naciskasz spust. Owszem, można także na ślepo próbować. Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Do walki w cqb klamka jest najlepsza. :) Quote Link to post Share on other sites
sir_chester Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Owszem, ale głównie gaziak. Springi dają radę, ale trzeba używać dwóch rąk do przeładowania co odpada gdyż trzeba uważać na główną replikę by nie uszkodzić w czasie chowania się za ścianę. Miałem gaziaka na paru strzelankach i nie powiem fajna zabawka, ale nie dla mnie. Żeby offtopu typowego nie robić. Mam jeszcze jedno pytanie odnośne repliki, a w sumie do baterii, czy da się zakupić większą i np rozciąć tak by zmieściła się w przednim chwycie (fajnie by było gdyby też nie latała jak szalona)? Quote Link to post Share on other sites
Johann Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 (edited) 9,6V 1400mAh wejdzie, 9,6V 2000 mAh wymaga ingerencji w mocowanie lufy. Przy większych napięciach i pojemnościach albo kolba od G&P, albo puszka na zewnątrz. Ja tak mam i działa. :) Edited March 29, 2009 by johny89 Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Owszem, ale głównie gaziak (...) trzeba uważać na główną replikę by nie uszkodzić w czasie chowania się za ścianę. Tak, gaziaki są fajne, choć moim zdaniem laserek tutaj też się przydaje (strzelałem z USP z podwieszonym modułem lasera i latarki), i wtedy już jest miodzio. A przy sprężynach jak boisz się o główną, to zrób (...albo kup) pas trzy-punktowy. Zapniesz ją sobie wtedy tak, by przylegała do kamizelki a lufa nie wystawała poza obrys du... ciała i będzie ok, możesz obijać się po ścianach, bo masz składaną kolbę (eMka - śmierdzi :twisted: ) A co do lunetki/koli. sprawdź to: http://www.taiwangun.com/shop,show,1311 plus to: http://www.taiwangun.com/shop,show,1429 Wprawdzie trochę drogo, ale to tylko propozycja. Nie wiem jak kolimator (chciałem wstawić inny link, ale chyba go usunęli), w każdym razie chodził mi po głowie mały, nisko montowany kolimator w typie P-90, który wyglądałby jak jedno z nowych wersji (ostrych) AUG-ów dla komandosów - w październikowej Nowej Technice Wojskowej były, zaraz po prezentacji SCAR'a (podałbym stronę, ale nie wiem gdzie ją zakopałem ;-) ) Jakbyś miał takie coś to nawet w masce spawalniczej byś się złożył :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
brusu Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Czyli tak podumowując, to warto wymienić gumke na wstępie, a z rzeczy na które warto uważać to ten plastikowy czyngiel, który i tak sie złamie. Coś jeszcze? Chce kupić tą replike u kraków z guarderem, i chciałem jakoś podsumować to wszystko co sie na początek moze przydać? Am I right? Pozdrawiam :) Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Doradzam kolejność zakupu: 1. G608-2 2. CTI (Czarna Taśma Izolacyjna) 3. Gumka HU (SYSTEMA lub Guarder) 4. Kolimator 5. Lufa precyzyjna 6. Garść magazynków 7. Lepsza bateria (na końcu bo stockowa jest niezła) inne: -gwint naprawczy (55zł w SF) + tłumik -wyciszona głowica tłoka -chwyt "wiertarkowy" -komora HU (np. CA) No i oczywiście na bieżąco jak Ci się coś będzie sypać. Ale nigdy nie zakładaj że Ci się będzie sypać ;-) Quote Link to post Share on other sites
grimor Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 (edited) Mam pytanie co do tego gwintu naprawczego, czy bez niego tłumik będzie źle sie trzymał ?? Albo czy szybko wyrobi się gwint ?? Bo troche dokupuję na początek mianowicie tak jak podałeś: 1. G608-2 3. Gumka HU (Guarder [sYSTEMy brak, dopiero w maju beda mieli]) 4. Kolimator 5. Dłuższa lufa precyzyjna SYSTEMy 6. Cylinder typu 0 SYSTEMy 7. Tłumik do zakyrcia lufy. 8. Kulki :) I teraz dołożenie tych 55zł troche mi nie pasuje gdyż mam wyznaczona kwotę na to. Edited March 30, 2009 by grimor Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 (edited) Słuchaj lufa zewnętrzna jest z gównolitu więc kilka zdjęć tłumika i po gwincie (a bez zdjęcia go nie wyjmiesz baterii), więc... Edit: A na SF możesz tłumik za 50 złotych już nabyć ;-) Edited March 30, 2009 by HellCat Quote Link to post Share on other sites
pin-king-pin Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Nie kupuj Guardera, drze się jak papier. Quote Link to post Share on other sites
Guest ravenpoe Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Witam.. Ktoś wie gdzie kupić pas nośny do g36k?? Szukałem i nie mogę znaleźć dzięki z góry za odp. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Słuchaj lufa zewnętrzna jest z gównolitu więc kilka zdjęć tłumika i po gwincie (a bez zdjęcia go nie wyjmiesz baterii), więc... Edit: A na SF możesz tłumik za 50 złotych już nabyć ;-) Ja juz kilkadziesiąt razy ten zdejmowalem i zakladalem ponownie i jakos gwint jest caly ;] . Quote Link to post Share on other sites
brusu Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Nie kupuj Guardera, drze się jak papier. Ktoś moze jeszcze potwierdzić? Faktycznie jest tak źle? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts