Zielarz Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Wpisz, w google: Operation Desert Storm/ Desert Strom ew. Operation Desert Shield/Desert Shield i oglądaj wszystko co może wydać się ważne, ja tak właśnie znalazłem tamte poprzednie zdjęcia, po prostu oglądaj wszystkie strony. Nie wiem czy oglądałeś film: Jarhead: Żołnierz Piechoty Morskiej, jeśli nie obejrzyj można baaardzo dużo podpatrzeć. Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Filmy (ogólnie) nie są najlepszym źródłem informacji dla rekonstruktorów. Oczywiście obejrzeć zawsze można ;) Zdjęcia, ludzie, książki, jeśli filmy to materiały oryginalne z tamtych lat (relacje telewizyjne itp.) Quote Link to post Share on other sites
ADRniemadrzwi Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 @Zielarz już tak robiłem i mało zdjęć znalazłem, może dla tego, że w grafice szukałem, nie wiem. Jak znajdę więcej czasu to spróbuje jeszcze raz. Jarhead'a już oglądałem, ale zrobię to raz jeszcze. Ostatnim razem jak oglądałem to uwagę zwracałem tylko na cargo, ale i tak nie widziałem zbyt go dokładnie. Teraz na naszywki po patrze. @Hoplia to prawda co mówisz, ale materiały tv co ja widziałem to są dość słabej jakości, więc je olałem. W internecie i to na allegro fajną książkę widziałem http://www.allegro.pl/item447386680_operat...t_1990_rok.html tak się zastanawiam czy kupić. Quote Link to post Share on other sites
Zielarz Posted October 14, 2008 Report Share Posted October 14, 2008 Jeśli znasz na tyle dobrze j.angielski, gdzie poradzisz sobie z opisem tech, to bierz. Mnie osobiście odstrasza techniczny j.angielski. Trochę zdjęć: http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...%3Doff%26sa%3DN Quote Link to post Share on other sites
Zielarz Posted February 4, 2009 Report Share Posted February 4, 2009 Sorry za double posta, ale czas edycji już się skończył. Czy ktoś mógłby sprecyzować się czy w tamtym okresie w ogóle były kalkomanie na mundurach USMC? Jak oglądam zdjęcia to widać tylko na marineskach, i nigdzie więcej, ani też na kapeluszu nie ma czy też na BDU Quote Link to post Share on other sites
radi101 Posted February 5, 2009 Report Share Posted February 5, 2009 Do roku 1990 nie było większego zapotrzebowania na mundur 6 color. Produkcje na masową skalę rozpoczęto dopiero po inwazji na Kuwejt (większość dostępnych kontraktów to 90/91), mundury szły prosto z magazynów do jednostek i w większości przypadków nie było czasu na obszywanie, czy kalkomanie. Gdybym coś pomieszał to prosze mnie poprawić. radi101 Quote Link to post Share on other sites
marcu Posted February 9, 2009 Report Share Posted February 9, 2009 Mam pytanie- kiedy wprowadzili 6c do armii? Czy w ogolę kamuflaż mitchell pattern brown był używany jako kamuflaż pustynny? Quote Link to post Share on other sites
Zielarz Posted February 10, 2009 Report Share Posted February 10, 2009 6c wynaleziony: 1962. W 1981 wprowadzony. ;-) Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Mam pytanie: czy elementy oporządzenia m56 i m67 były w użyciu podczas pustynnej burzy? przeczytałem o takiej możliwości tutaj http://www.forum.modelarstwo.org.pl/viewto...77b56e67#171786 (6 post od dołu) i nie wiem teraz czy to prawda czy wymysł modelarza? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 Były. Co prawda bardziej M56 zmiksowane z ALICE, ale na paru zdjęciach widać elementy M67. Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 A czy mógłbyś podać linka do takich zdjęć? - szukała via google i na mp... i nic. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 W internecie też ich nie widziałem. Rekonstrukcja to też książki :] Quote Link to post Share on other sites
ramborambo Posted February 15, 2009 Report Share Posted February 15, 2009 W internecie też ich nie widziałem. Rekonstrukcja to też książki :] mam nadzieje, że zdarzają się w formacie pdf... ale jak znajdę to wkleję Quote Link to post Share on other sites
ADRniemadrzwi Posted February 21, 2009 Report Share Posted February 21, 2009 Być może powinienem założyć osobny temat, ale to jest podobny okres i raczej było tu i tu używane.Mianowicie chodzi mi o rok 1993 czyli operacje restore hope. Mam kilka pytań. Na TYM zdjęciu Pan żołnierz (ten po prawej) ma jakieś rękawiczki, które są do czegoś przyczepione i to coś jest do czegoś przyczepione. Właśnie nie wiem co to jest, do czego jest przyczepione i co to za rękawice. TUTAJ koleś ma coś dużego, ciekawego na plecach (nie ten z radiem) co to może być? Jeszcze jedno pytanie do tego samego zdjęcia. Chyba cały squad ma przy lewej nodze jakąś torbę, wcześniej myślałem, że to jest manierka 2 kwartowa, ale po zobaczeniu TEGO zdjęcia, stwierdziłem, że to nie może być pokrowiec na manierkę, więc co to jest? Jakich używano pasków do spodni i do broni? Prosiłbym o link do sklepu w którym mogę dostać, ewentualnie link do zdjęć. Quote Link to post Share on other sites
woytaz2 Posted February 21, 2009 Report Share Posted February 21, 2009 Rękawiczki są przytroczone za pomocą karabińczyka (element używany najczęściej do alpinistyki, ale ma też inne zastosowania). Nie widzę do czego, ale pewnie do pasa lub np Patrol Pack-a. Torba na lewym udzie to po prosty pokrowiec na prawdopodobnie M17 ( poprzedniczkę M40 Field Protective Mask http://en.wikipedia.org/wiki/M40_Field_Protective_Mask, http://www.allegro.pl/item552574673_maska_...eciwgazowa.html ) Co jest na plecach żołnierza na fotce? Nie wiem. Może koledzy pomogą? Quote Link to post Share on other sites
Zielarz Posted February 21, 2009 Report Share Posted February 21, 2009 Jakby kogoś interesował obejrzenie zdjęć. To tutaj: http://flickr.com/photos/edoug/sets/72157608280697632/ jest dość ciekawy ich zbiór. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted February 21, 2009 Report Share Posted February 21, 2009 (edited) Rękawice chyba TE A maska TAKA Edited February 21, 2009 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted February 21, 2009 Report Share Posted February 21, 2009 ICWG podczas pustynnej burzy? Wątpię. Raczej używali D3A gloves. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted February 21, 2009 Report Share Posted February 21, 2009 Mea Culpa, ja pobieżnie popatrzyłem na aukcje, coś TAKIEGO Quote Link to post Share on other sites
ADRniemadrzwi Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 (edited) Dzięki wielkie. Czy jest szansa, że to mogą być inne rękawiczki? Bo trochę ciężko będzie je w Polsce skołować, chyba, że by były to TE, Jeszcze pozostaje kwestia paska do spodni i zawieszenia broni. Edited February 22, 2009 by ADRniemadrzwi Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted February 22, 2009 Report Share Posted February 22, 2009 (edited) Te rękawiczki z ampolu to M-1949. w sumie to też ujdą. Na zdjęciach z okresu widziałem sporo żołnierzy w lotniczych rękawiczkach nomexowych (W kolorze sage green). Edited February 22, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted March 13, 2009 Report Share Posted March 13, 2009 Małe odświeżenie. Jak się nazywają okulary(przyciemniane) które były podczas pustynnej burzy przez US. (Można je zobaczyć w Jarhead'zie). Były one balistyczne z tego co się orientuje, ale pod jaką nazwą ich szukać? Jaka ich wytrzymałość i jak z parowaniem może ktoś miał? Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 Chodzi o BLSP (Ballistic/Laser Protective Spectacles )? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 (edited) Chodzi o te: http://img3.imageshack.us/my.php?image=aaax.png A BLSP jakoś mi nie pasują do tych wyżej. Edited March 15, 2009 by Kalashnikov Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted March 15, 2009 Report Share Posted March 15, 2009 100% pewności nie mam, ale na moje oko to są okulary SPECS. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts