TBM Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 Gwiżdż sobie ile chcesz - precyzyjnie dzięki temu naprowadzasz przeciwnika na siebie ;P Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted September 22, 2008 Report Share Posted September 22, 2008 Skoro tak podnosisz morale to nawet nie zapytam co Ci je obniża i do jakiego poziomu... Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted October 11, 2008 Author Report Share Posted October 11, 2008 Witam, Jakiś czas temu kumpel opowiedział mi, że można zrobić duży namiot, (nawet z możliwością stania) z kilku(nastu?) pałatek. Czy to prawda? jeśli tak, to proszę o oświecenie mnie w tej sprawie. Quote Link to post Share on other sites
Dzwonek Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 (edited) Tak na prawdę z wszystkiego można zrobić duży namiot. Z pałatkami jest o tyle łatwiej, że są przeciwdeszczowe :D Spinasz pałatki ze sobą, lub nakładasz warstwami od dołu (żeby woda w razie czego spływała bez problemu) na zbudowany już stelaż i masz namiot, nic skomplikowanego. Wielkość i wytrzymałość to kwestia ilości pałatek i czasu/chęci/potrzeby. Edited October 11, 2008 by SzymonDzwonczyk Quote Link to post Share on other sites
Tylkoontamstoi Posted October 24, 2008 Report Share Posted October 24, 2008 Witam, Jakiś czas temu kumpel opowiedział mi, że można zrobić duży namiot, (nawet z możliwością stania) z kilku(nastu?) pałatek. Czy to prawda? jeśli tak, to proszę o oświecenie mnie w tej sprawie. Hyhy, a myślałeś że czemu mają taki fikuśny kształt i dziurki gdzie popadnie? Do tego głównie służą, a jak kupujesz nową to dostaniesz też aluminiowy maszt, choć nic nie stoi na przeszkodzie żeby sobie takowe wystrugać. Nie wiem czy ktoś wspominał, ale... Drzazgi smolne, otrzymasz z każdego drewna żywicznego(smolnego), ale najlepsze są sosnowe. Wystarczy znaleźć/odrąbać kawałek nasiąkniętego żywicą drewna, i przyszykować kilka grubych drzazg, najlepiej na zapas. Potrafi się palić i minutę, a do tego nie zgasi jej żadny wiatr - idealne do rozpalania ognisk czasie ulewy. Quote Link to post Share on other sites
szpargal Posted October 27, 2008 Report Share Posted October 27, 2008 Kiedyś robiliśmy świetne lampki: w puszkę po konserwie węgiel drzewny i żywica - pali się dłuuugo i bardzo ładnie :-) Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted October 30, 2008 Author Report Share Posted October 30, 2008 Tylkoontamstoi: Wiem że do tego są pałatki, ale chodziło mi raczej o rozbicie czegoś większego, bo pałatka jest na dłuższy czas postoju lekko za mała. Używam dwóch (no bo z jednej nie da rady :D) już od jakiegoś czasu, i myślę żeby kupić sobie więcej, i rozłożyć coś, w czym można nie tylko leżeć, ale i siedzieć. I w cale nie chodzi mi tutaj o pożyczenie od kogoś trzeciego stelaża, żeby "podnieść" namiocik. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Z tymi pałatkami to jest tak , że jak namokną to są strasznie ciężkie i to jest ich wielki minus. Ja przerzuciłem się na ponczo , plandeka budowlana (zielona) lub mały namiot. Taki mały namiot warzy tyle samo co te pałatki , no może troszke więcej w zalezności od modelu i komfort jest większy niż pod pałatkami. Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 (edited) Palatki nawet jak sa suche to sa ciezkie, mi osobiscie nie chcialoby sie nosic 3-4 palatek po to aby zrobic sobie "oryginalny" namiot, po co wymyslac cos na nowo co zostalo juz wymyslone i sprawdzone. Owszem z palatek da sie zrobic duzy namiot, nawet garaz dla samochodu, tylko po co? nie lepiej wykorzystac plandeke czy zwykly namiot jak kolega wspomnial ? Najlepsze rozwiazania sa najprostsze :) Kiedys bylem zwolennikiem "wojskowych rozwiazan" do zastosowan np w wypady w gory, i tak: kurtka M65 dobra mocna konstrukcja zostala zastapiona przez polartec i gore-tex - lekka ciepla i tez mocna, podobnie jest z plecakiem, butami. Nie twierdze ze "wojskowe" jest do dupy, ale czasem rozwiazania z gornej polki sa lepsze niz wojskowe (chodzi mi o sprzet sluzby zasadniczej) Edited October 30, 2008 by chochol Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted October 30, 2008 Author Report Share Posted October 30, 2008 Komfort, a reko LWP? :D Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 O rekonstrukcji nic nie wspominałeś. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Komfort, a reko LWP? :D Nie tylko LWP. Pałatki nadają się też do udawania mnichów i błogosłąwienia kadrze ;p Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Dlaczego zaraz LWP? Przeciętny współczesny żołnierz też ma pałatkę :) Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted October 30, 2008 Report Share Posted October 30, 2008 Widziałem poncza w pantere ale czy już tego używa nasze wojsko to nie wiem? A pałatka to relikt przeszłości, ciekawe czy jeszcze jakaś armia na świecie używa czegoś podobnego ? Quote Link to post Share on other sites
Tylkoontamstoi Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Kiedys bylem zwolennikiem "wojskowych rozwiazan" do zastosowan np w wypady w gory, i tak: kurtka M65 dobra mocna konstrukcja zostala zastapiona przez polartec i gore-tex - lekka ciepla i tez mocna, podobnie jest z plecakiem, butami.Nie twierdze ze "wojskowe" jest do dupy, ale czasem rozwiazania z gornej polki sa lepsze niz wojskowe (chodzi mi o sprzet sluzby zasadniczej) Najlepiej samemu kompletować ekwipunek, może być nawet na wyposażeniu pogotowia, byle był praktyczny. Ale przyznam że ciuchy i sprzęt do trekkingu są po prostu świetne. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 To dodam tylko, że wiele markowych firm trekkingowych produkuje wyposażenie dla wojska (zazwyczaj są to ich standardowe modele jedynie w wojskowym wykończeniu). W ostatnim czasie zaopatrzyłem się w pewien model wojskowego śpiwora i wiecie kto (jak się okazało) jest kontraktorem? Ronin Quote Link to post Share on other sites
Sokół Posted October 31, 2008 Report Share Posted October 31, 2008 Najlepiej samemu kompletować ekwipunek, może być nawet na wyposażeniu pogotowia, byle był praktyczny. Ale przyznam że ciuchy i sprzęt do trekkingu są po prostu świetne. Patrzenie na sprzęt przez pryzmat służby zasadniczej daje spaczony pogląd. Ronin ja widziałem spodnie bdu kontrakt robione przez Levisa, a sam miałem Wranglera. :-P Quote Link to post Share on other sites
Saba Posted November 1, 2008 Author Report Share Posted November 1, 2008 Dobra, bo odchodzimy od tematu! :) Jak ktoś zna jakieś patenty - pisać. :) Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Snajper18 Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Znam ciekawy patent na wchodzenie na pionowe drzewo ( nie za grube) Należy związać razem sznurowadła od butów i stopami objąć pień.Dzięki sznurowadłom nogi się nie ślizgają. By Bear Grylls :D Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 Raczej by połowa Afryki, Ameryki Pd., itp. Quote Link to post Share on other sites
Snajper18 Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Raczej by połowa Afryki, Ameryki Pd., itp. no w sumie tak. hehe :D Quote Link to post Share on other sites
Cn Rudy Posted June 3, 2010 Report Share Posted June 3, 2010 @Snajper18 : próbowałeś kiedyś zrobić coś takiego? Quote Link to post Share on other sites
Snajper18 Posted June 3, 2010 Report Share Posted June 3, 2010 @Snajper18 : próbowałeś kiedyś zrobić coś takiego? Próbowałem. Trzeba pamiętać o tym, że sznurówki to zwykłe podparcie. Lepsze niż same stopy.Najwięcej siły trzeba użyć obejmując pień rękoma. Quote Link to post Share on other sites
jakuz Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 Ja wiem jak zrobić łódkę. Wystarczy wżąć plandekę foliową, do kupienia w każdej hurtowni dla rolników. Potem bierzemy: kilka grubszych gałęzi (muszą być giętkie), jedną grubszą belkę i ok 2 metrów sznurka robimy z nich szkielet łodzi, coś w ten deseń: Wyginamy 2 łuki na poprzeczne żebrowanie naszej łajby z tej grubszej belki przywiązujemy 2 kolejne łuki a samą belkę nacinamy aby umieścić w niej żebrowanie poprzeczne. Mocujemy żebra do belki. Całość okrywamy plandeką, najlepiej w środku i od zewnątrz. Wewnątrz można położyć jakąś deskę aby se na niej usiąść. Wiosłujemy też deską albo rękami. Jak ktoś będzie chciał plany graficzne to na pw prosze. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted July 6, 2010 Report Share Posted July 6, 2010 (edited) No tak, bo zawsze mamy przy sobie market budowlany oraz odpowiednio ukształtowane elementy drewniane. BTW Zacznij w końcu, pisać po polsku. Edited July 6, 2010 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts