jutsu Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 witam w mojej vsr'ce TM pro sniper mam sprężynę 190LL. Wymieniłem w niej niemalże wszystko wraz z cylindrem teflonowym. Niestety jak sie okazało sprężyna jest tak mocna że nie da się jej naładować w normalny sposób. Jedyną absurdalną wręcz możliwością jest ładowanie opierając broń o ziemię co w rezultacie przypomina ładowanie kuszy :) Aktualnie mam 630 fps ale co z tego kiedy nie mogę normalnie użytkować broni. W związku z tym proszę o radę jaką sprężynę warto wrzucić do broni aby dało się ją normalnie przeładować i ile fps wtedy by miała. Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
pierzyna Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 150 lub 160. Jeśli masz trochę siły to nie wydaje mi się aby było to problemem. Swoją drogą na 190 ja nie miałem takich problemów:) Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted August 9, 2008 Report Share Posted August 9, 2008 Terminator... ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
WUZI Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Polecam siłkę albo 170 :P Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Przy 170sp będzie miał problem z przeładowaniem na leżąco Quote Link to post Share on other sites
rain Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 (edited) Proszę nie opowiadajcie takich bajek że sp170 ciężko naciągnąć na leżąco... Żeby nie było wątpliwości - sam mam sp190 od LL (~600 fps na chrono), brak problemów z naciąganiem czy to na leżąco czy na stojąco. Zastanawiam się wręcz nad kupnem sp210. Postury jestem przeciętnej, 180 cm, 70 kilo wagi, biceps żałosny. Wiadomo że nie robi się tego jednym paluszkiem, ale żeby zaraz problemy...? @autor: problem jest raczej w broni albo twojej sile/technice niż sprężynie (widziałem takich którzy próbują przeładować łapiąc "nachwytem" i dziwią się że im nie idzie...). Może zakup sobie tą sp170, wypracujesz trochę biceps i wrócisz do sp190 :) Edited December 8, 2008 by rain Quote Link to post Share on other sites
grisza76 Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Jeśli kolega ma w ogóle problem z przeładowaniem 190sp, to przy 170 sp będzie miał problem z przeładowaniem na leżąco. A co do techniki - zgadza się, masz 100% racji Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Ja pitole, sorry ale NASTĘPNY. Czy ludzie do prawdy nie potrafią dobrze złapać za rączkę i pociągnąć? Karabin oparty o ramię, lewa ręka trzyma go na ziemi a prawą łapiesz jak najbliżej cylindra kciuk przekładając na drugą stronę i... ciągniesz Gwoli ścisłości: 155cm wzrostu, 52kg, VSR ze sp170 LL. 190 tez dawałem radę. Quote Link to post Share on other sites
cezii Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 155cm wzrostu i 50kg wagi przy twoim wieku? To ty karzeł jesteś(bez obrazy) ^^ Mój siostrzeniec ma niespełna 14lat 164cm wzrostu i 50kg wagi, a i tak jest niższy od swoich rówieśników :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 A nie ukrywam że kurdupel ze mnie nieprzeciętny :D Ale daje radę ;-) Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 Łatwiej się zakamuflować przy takowej postawie- wiem co pisze ;) Sam jakimś olbrzymem nie jestem (170cm, 58kg), a z sp190 problemu nie miałem nawet na leżąco. Technika i proponuje przykleić taki wątek dla wszystkich "niedowiarków"- TECHNIKA ! Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 8, 2008 Report Share Posted December 8, 2008 A może kolega ma coś źle złożone i coś o coś drapie z taką siłą, ze nie może napiąc? Jak chcesz to sprzedam Ci za grosze 300% do VSR... Quote Link to post Share on other sites
rain Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 A przyszła mi do głowy jeszcze jedna opcja - masz to wszystko przesmarowane jak należy? np wazeliną techniczną? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Panowie, złe smarowanie nie ma aż takiego wpływu na przeładowanie (stopień jego trudności). Kiedy tłok nie spręża uszczelka nawet nie jest dociśnięta do cylindra a tłok i tak ma minimalne luzy. Ma wpływ na prędkość tłoka podczas strzału kiedy uszczelka ciśnieniem jest dociskana do cylindra (i smar zapewnia też szczelność) ale przy przeładowywaniu minimalny wpływ. Quote Link to post Share on other sites
rain Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 Zgadza się, złe smarowanie to nie tragedia, ale brak smarowania może powodować takie hocki-klocki w stylu napinania kuszy. Jeśli wyczyścić receiver ze smaru i wrzucić części prosto z pudełka bez żadnego smaru to tak "na oko" potrzeba użyć 15-20% więcej siły do zaciągnięcia. Sprawdzałem. Po prostu dziwne mi się wydaje że ciężko koledze naciągnąć to sp190 i szukam możliwej przyczyny. Podaj może jakie dokładnie masz części w tej VSRce. Próbowałeś użyć stockowej sprężyny? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 9, 2008 Report Share Posted December 9, 2008 A aby na pewno masz zamontowany ZT czy jedziesz na stalowych searach? Bo to kluczowa kwestia a na tyle ZT jest oczywisty że nie pytałem... Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted December 10, 2008 Report Share Posted December 10, 2008 Dexter, przy searach nie tyle ciągnięcie byłoby trudne co dopchanie cylindra byłoby niemozliwe. Przecież o tym dobrze wiesz... ;-) . Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Moze z jednym i drugim jest problem :D Wiem, wiem, sam miałem jakiś czas seary. Zostaw załadowanego gnata na jakiś czas (nie wiem ile... nie mam pojęcia) to się ubije sprężyna. ALe jesli masz zestaw LL Zero triger z tym tłokiem co jest w komplecie to wymień go na inny, ma złą średnicę i sprężyna się w nim wygina (moja jest jak wężyk jakiś...). Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 155cm wzrostu i 50kg wagi przy twoim wieku? To ty karzeł jesteś(bez obrazy) :wink: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Nie takie rzeczy sie słyszało :D Zagadka, który to ja? :wink: Pozdrawiam D. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Się czepiają bo LUFE masz największą... ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Drugi od prawej? :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 11, 2008 Report Share Posted December 11, 2008 Skąd On wiedział? :strach: Moderatora! Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 Miałęm okazje kilka razy postrzelać z M24 CA z 680 fps( nie wiem co za spring był w środku). Dałem radę przeładować - opierająć kolbę o glebę i napierająć całą masą na raczkę :-F . Kumpel przeładowuje opierając o brzuch. Dlatego wbrałem M14, ale koszt tego jest ok 2x taki co porzadny spring... Dexterax... ja mam 24 lata i 158 cm, 54 kg. Patrol szkolny i policja ( w późnych godzinach nocnych) potrafi mnie zaczepić :-F Na piwo obowiązkowo z dowodem chodzę. Quote Link to post Share on other sites
WUZI Posted December 16, 2008 Report Share Posted December 16, 2008 (edited) Hihi to odwrotnie jak mój kumpel. 16 lat, około 180cm wzrostu i piwo mu bez niczego sprzedają jak się nie ogoli. dexterkrak, nie sztuką jest Ciebie rozpoznać. Twoje VSR Cię zdradziło :twisted: PS. Wolfi, a gdzie osłona oczu cwaniaczku? :P Edited December 16, 2008 by WUZI Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts