Manis Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Jaka jest różnica między sprężyną m210 a stockową w L96A1 Wella? Chodzi mi o różnice w sile potrzebnej do naciągnięcia. Czy jest dużo trudniej naciągnąć taką od stockowej? Quote Link to post Share on other sites
Sticker Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Odradzam. Musiałbyś mieć naprawde konkretną posture. Ja jestem jaki jestem 70 kg i 178 cm wzrostu więc raczej szczupły i wziąłem M170. Bo nawet na M190 przy kilku/nastu szybkich strzałach nie byłem w stanie już potem w pozycji lezącej naciągnąć. Co do M210 to wsadzilem ją na chwile (z troską o pare stockowych części na chwile tlyko) i powiem że ledwo ledwo. W pozycji lezacej to było naprawde uciążliwe. Trwało tyle ze na oko z gaziaka by się dało wystrzelić z 3/4 kulki a ja dopiero miałem naciągniętego bolta. Jest to naprawde dla kogoś kto jest bardzo silny i raczej nie bedzie strzelał na lezaka tlyko na stojąco. No ale wtedy to się mija z celem bo na stojąco czy kucajaco o wiele trudniej trafić. Takze polecam max M190 Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 m170 w stosunku do stocka, jest trudniejsza do naciągnięcia gdzieś tak o 40-50%. Do naciągnięcia M190 trzeba włożyć niemal dwukrotnie więcej siły i np. w mojej (76 kg, 178 cm, regularnie ćwiczący na siłowni) jest niemal niemożliwa do przeładowania w pozycji lezącej. Z tego co słyszałem to przeładowywanie M210 dla przeciętnego człowieka jest albo zupełnie nie możliwe, ewentualnie przypomina lądowanie kuszy albo skomplikowanych technik opierania karabinu o podłoże i przeładowywania nogą. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Ej koledzy, nie do końca dowierzam. Mam 170, nie bardzo chyba ubitą bo 560fps mam i problemów z przeładowaniem absolutnie nie mam najmniejszych... Wymienie jeszcze kilka elementów i zamontuje może 190 po wakacjach to sie podziele wrażeniami ale wątpie aby było to skrajnie trudne... Gwoli wyjaśnienia 53kg przy 158cm wzrostu, nie chodzi na siłownie. Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 Więc za prawdę powiadam Ci: Zasmakujesz raju... Quote Link to post Share on other sites
Lajon Posted August 16, 2008 Report Share Posted August 16, 2008 M.in. dlatego nie włożyłem do mojego M24 mocniejszego springa. Zbyt uciążliwe przeładowywanie w pozycji leżącej a zachować przecież trzeba względy bezruch. :) Quote Link to post Share on other sites
HUGO_HUGO Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 (edited) Przeładowania nogą :wink: ja może i mam 195cm wzrostu i warze 100kg ale przeładowanie m190 wcale nie jest takie trudne więc nie mówcie że nogą trzeba :roll: Edited August 20, 2008 by HUGO_HUGO Quote Link to post Share on other sites
Legileg Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 I nie mówimy. M190 to ostatnia sprężyna która da się w miarę sprawnie przeładować ręką. Ale nie każdy musi dać radę. Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted August 20, 2008 Report Share Posted August 20, 2008 Ja mam 180cm i 75kg, jakoś b. umięśniony nie jestem, ale przeładowanie M190 w pozycji leżącej nie jest żadnym problem. Quote Link to post Share on other sites
Sticker Posted August 22, 2008 Report Share Posted August 22, 2008 :wink: a co chodzisz na strzelanki gdzie oddasz jeden strzał? Dam przykład jakaś jebanka leta wkoło pełno osób i musisz praktycznie całego maga wystrzelić bardzo szybko. Gwarantuje Ci że po paru/nastu szybkich strzałach padniesz i nie bedziesz miałsiły zeby znowu naciągnąc. Mówimy o naciaganiu noga M210. No ale nie każdy waży 100 kg i ma taką budowe że nie sprawia mu to problemu. Quote Link to post Share on other sites
kelo Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 Przynajmniej jest to rodzaj siłowni :) A na serio to powiem z doświadczenia jeśli daje się rade naciągną ja z niezbyt dużym problemem to fakt ze po kilku kulkach ręka będzie chciała nam odpaść ale co kolejne strzelanki ilość wystrzelonych kulek jednym ciągiem będzie się zwiększać a jak nie to czas iść na siłownie. Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted August 23, 2008 Author Report Share Posted August 23, 2008 Przy moich 202cm i 100+kg wypróbuje obie 190 i 210. Moze jakoś będzie się dało ją naciągnąć na leżąco. Miał ktoś może M240 od PDI? :P Quote Link to post Share on other sites
mimek Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 M240!? a co Chcesz z tego strzelać do tarczy czy do innych maniaków?? Bo jeśli to drugie to niezbyt mądre ;-) Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted August 23, 2008 Author Report Share Posted August 23, 2008 tak się Tylko zapytałem. PDI ma taką w ofercie do Warriora/APS2. Ciekaw jestem czy ktoś TO wypróbowywał? Quote Link to post Share on other sites
jutsu Posted August 23, 2008 Report Share Posted August 23, 2008 mam 183cm wzrostu i ważę 68kg miałem 190 LL i szybko sobie darowałem, teraz zmieniłem na 150. Pomimo teflonowego cylindra ładowało mi się strasznie ciężko Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted November 3, 2008 Report Share Posted November 3, 2008 Trochę posprzątałem ;) reszta dołączona do odpowiedniego biadolenia w "snajperach" ;) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 Właśnie się zastanawiałem gdzie się podział mój post... :P 190 jest ciężko na leżąco naciągnąć a co dopiero 240:P powodzenia pakerze:) Musisz być duży i silny:) Quote Link to post Share on other sites
poldeck Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 To nie jest przypadkiem 240%? Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted November 4, 2008 Report Share Posted November 4, 2008 nie wiem gdzie ją wyczaiłeś... Chciałem zweryfikować czy to przypadkiem nie jest 240%... Quote Link to post Share on other sites
Manis Posted November 5, 2008 Author Report Share Posted November 5, 2008 m240 widziałem w katalogu PDI. katalog dostałem w Specshopie podczas zakupów. Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 W Polsce jeszcze jej chyba nie ma... Ciężko Ci będzie się dowiedzieć. Chyba ze piszesz biegle po japońsku:P Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 tak sie wtrace, to o jakiego producenta chodzi w tej rozmowie, po przeczytaniu tematu stwierdzam ze wszyskie np 170 sa takie same :) a co nie jest do konca prawda. Przyklad kiedys mialem SWD Atoz i zamowntowana sprezyne Prometeusza 190 - wynik na chronometrze jakies 580 fps, potem sobie ona pekla i zanabylem 170 guardera i na chrono pokazalo sie 600-610 fps i byla ROZNICA w naciaganiu, Guarder byl odczuwalnie ciezszy do naciagania :) Quote Link to post Share on other sites
frozenfish Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 może ta promyka to była 190%:P A to RÓŻNICA:p Mówimy o springach PDI. Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 M190 promyka i M170 guardera. Ta roznica moze tez wynikala z jakies wady, trudno to stwierdzic, w kazdym badz razie Promyk pekl po 2 miesiacach uzytkowania. To jest moja opinia na ten temat wynikajaca z doswiadczenia a nie z przeczytania instrukcji czy forum. Quote Link to post Share on other sites
rain Posted November 11, 2008 Report Share Posted November 11, 2008 :wink: a co chodzisz na strzelanki gdzie oddasz jeden strzał? Dam przykład jakaś jebanka leta wkoło pełno osób i musisz praktycznie całego maga wystrzelić bardzo szybko. Gwarantuje Ci że po paru/nastu szybkich strzałach padniesz i nie bedziesz miałsiły zeby znowu naciągnąc. Mówimy o naciaganiu noga M210. No ale nie każdy waży 100 kg i ma taką budowe że nie sprawia mu to problemu. wniosek jest taki że skoro te kilka osób cię wykryło (przy tej sprężynie zakładam że parasz się snajperstwem) to jesteś niewłaściwym człowiekiem, w złym miejscu i o złym czasie. ;) Co do mnie: SP190 z Laylaxa, na stojąco bez problemów, na leżąco z oporami ale nie jakimiś potwornymi. 180cm wzrostu, 70 kilo wagi (czyli raczej leszcz :) ) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts