AWR_Ronin Posted February 13, 2004 Report Share Posted February 13, 2004 Witam W ostatnim czasie zdecydowalem sie na dobranie odpowiedniego noza do mojego ekwipunku. Z racji tego, ze staram sie odwzorowac oddzialy niemieckie (nie tylko bundeswehre) postanowilem wybrac cos z tej kategorii. Niestety ciezko mi jest wybrac cokolwiek z racji braku konkretnych informacji na temat tej czesci ekwipunku. I tak: GSG9 podobno uzywa Glocka: Oprocz tego na zamowienie bundeswehry powstal Eickhorn A.C.K.: Niestety nie spotkalem sie z przypadkiem jego uzytkowania. Niewatpliwie w swoim czasie bundeswehra uzywala takze standardowych bagnetow do G3: Nie wiem jednak jak zmienila sie ta kwestia po przyjeciu na uzbrojenie karabinu G36. Natknalem sie rownie na aukcje: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=21236492 Niestety wg. mojego zrodla noz ten jest modelem NATO-wskim a nie standardem w bundeswerze. To samo zrodlo podaje rowniez, ze najnowszym modelem niemieckiego noza jest: Czyli tzw. Kampfmesser M97 Powoli zaczynam sie w tym wszystkim gubic, prosze wiec o pomoc w postaci konkretnych informacji, ew. zdjec zolnierzy niemieckich, na ktorych widac bedzie wyraznie czego tak naprawde uzywaja. Pozdrawiam. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted September 20, 2004 Report Share Posted September 20, 2004 Najnowszym standardowym modelem nozą w BW jest KM (KampfMesser) 2000. Czarny, pełna oksyda, szlif sztychu tanto, trzpien głowni przechodzacy przez rekojeść do rozbijaja szyb (ale gwozdzia nim nie wbijesz). Okładzina rekojeści z Kratonu czy jak się ten gumotwór nazywa... Niemiaszkom bardzo się podoba jak z nimi rozmawiałem - Normalnie maja wydawane te zielone scyzoryki :lol: - a jak gadałem z zawodowymi to bagnetow (po NRD-owskich kałaszach) przystosowanych do G36 właściwie się nie wydaje. Niestety nie robiłem fotek jak ogladałem a najlepsze na sieci są tu: http://www.armee-center.de/catalog/product...oducts_id=38226 A to jedyna fotka z archiwum z KM2000 w kadrze jaką mam (jak widać zdjecie koncentrowalo sie na czym innym :wink: ) Quote Link to post Share on other sites
super Posted September 21, 2004 Report Share Posted September 21, 2004 witam nie polecam tych nowych KM 2000 1.straszą ceną 2.to jest model tanto -więc jakość uzycia w pokojowych warunkach jest średnia 3.ciężka i skomplikowana pochwa z metalu -dopinana do nylonowego mocowania Jeśli chcesz robić naprawde niemieckie siły specjalne -to jaki model noża nie kupisz będzie dobrze-polecam SRK, BKT, SOG tych modeli uzywa cały świat -nowoczesne konstrukcje,dobra stal, pochwy z kydexu no i cena o polowe niższa niż KM 2000 pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Cappuccio Posted October 4, 2006 Report Share Posted October 4, 2006 Temat przeczyściłem i odświeżam bo jestem na kupnie a się nie znam. Czy może mi ktoś powiedzieć jakiego noża używają teraz w BW ?! Pozdrawiam Cappuccio Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted October 5, 2006 Report Share Posted October 5, 2006 kiedys uzywano UC855 (mam ta bestyjke :) ) noz ze stalowa pochwa, skorzana zabka produkcji eickhorna, obecnie juz nie uzywany, ACK mi sie podoba, ma cos w sobie. ponoc uzywa sie jeszcze KCB 77CS tez produkcji eickhorna (noz wzorowany na bagnecie-nozu bojowym KCB 77). z tego co sie orientuje to niemcy uzywaja tez puma tac1. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted December 15, 2006 Report Share Posted December 15, 2006 Bundeswehra do dnia dzisiejszego uzywa pozostalosci po armii DDR i dopasowala do G36 bagnety od klasznikowow. Sa one jeszcze do dzis na wyposarzeniu. Oczywiscie kazdy zolnierz ma mozliwosc dobrania czesci ekwipunku wg wlasnych zyczen i pomyslow. Odradzam ogladania zdjec bo wiekszosc jest robiona pod publike i zawieraja falszywe informacje. Najlepiej jest szukac u zrodla. Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted January 12, 2007 Author Report Share Posted January 12, 2007 Zamieszczam zdjecie z dobrze znanego podrecznika Bundeswehry, ktory udalo mi sie swego czasu zdobyc dzieki uprzejmosci Wolfa :): To, ze ACK jest oficjalnie przyjetym nozem bojowym potwierdza takze artykul zamieszczony w M.M.S. Komandos (9/98). W ostatnim czasie udalo mi sie zakupic ten noz i jak narazie jestem bardzo zadowolony (wczesniej uzywalem wlasnie KCB77CS). Jak tylko stronka mojej ekipy ruszy pelna para to opublikuje kilka artykulow na temat wyposazenia BW, w tym takze recenzje tego noza. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Darnock Posted October 13, 2007 Report Share Posted October 13, 2007 (edited) Na oficjalnej stronie armii niemieckiej jest napisane, że wojska BW używaja noża KM2000. Pytanie brzmi następujaco: Gdzie można kupić nóż KM2000 Edited October 13, 2007 by Darnock Quote Link to post Share on other sites
gryzly Posted October 14, 2007 Report Share Posted October 14, 2007 (edited) Na oficjalnej stronie armii niemieckiej jest napisane, że wojska BW używaja noża KM2000. Pytanie brzmi następujaco: Gdzie można kupić nóż KM2000 Na przykład Tu. Pozdrawiam Edited October 14, 2007 by gryzly Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 http://www.asmc.de/product_info.php/info/p...mbat-knife.html A ten jak się nazywa i czy coś o nim wiadomo? Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted October 18, 2007 Report Share Posted October 18, 2007 To jest właśnie UC855, o którym wcześniej była mowa. Stal nierdzewna (nie wiem dokładnie jaka), pochwa ze stali, żabka ze skóry, produkcja Carl Eickhorn Waffen Fabrik Solingen. Długość w pochwie 270mm, długość ostrza 135mm (mierząc od jelca do sztychu). Co zasługuje na szczególną uwagę to fakt, że genialnie leży w dłoni. Coś jeszcze chcesz o nim wiedzieć? Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 To czego nie wiesz czyli jaka stal :) Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted October 19, 2007 Report Share Posted October 19, 2007 To czego nie wiesz czyli jaka stal :) Napewno nierdzewka, ale nie znam ani oznaczenia ani na jaką twardość hartowana. Też mnie ciekawi jaka jest dokładnie. Szukałem troche po sieci i w literaturze ale nic nie znalazłem. Może trzeba by popytać na forach typowo nożowych... Jakbyś sie dowiedział to daj znać :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts