F4RR3LL Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Witam. Czy ktoś robił tłumiki własnej roboty? Temat ogólny na ten temat. Fotki mile widziane. Quote Link to post Share on other sites
Qbakam Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 (edited) Kiedyś był temat "tłumik za 10zł" (lub podobny), sam zamierzam zrobić taki tłumik, w wersji budżetowej jest to rurka PCV, nakładana (na wcisk) na tłumik płomienia. W środku rurki jest otulina do rurek, pocięta na kawałki. Tworzą się pierścienie o tej samej średnicy. Cześć z pierścieni z otuliny "drążymy", powiększamy ich wewnętrzny otwór, cześć pierścieni zostawiamy z takim otworem jak jest (ważne, żeby w pierścieniach, których nie drążymy był większy niż średnica kulki, oczywiście nie drastycznie, żeby dobrze wytłumiało). Tak drążone i niedrążone pierścienie, których zewnętrzna średnica jest jednakowa jak śr rurki, a wewnętrzna różna od siebie wkładamy na przemian do rurki. Tak ułożone pierścienie tworzą wewnątrz komory, które zatrzymują dźwięk wydobywający się z lufy. Cześć tłumika, która jest nałożona na tłumik płomienia, powinna być wyłożona wewnątrz jeszcze ciaśniejszą otuliną, aby tłumik zakładany na wcisk dobrze się trzymał. Z przodu, do zamaskowania otuliny możemy użyć jakiegoś pomalowanego krążka, (albo korka, od butelki 5 l, przycięty), nawierconego wiertarką (otwór na wylatującą kulkę). O tym pomyśle przeczytałem gdzieś na stronie kogoś, kto własnoręcznie wykonał już taki tłumik. Dla ambitnych można wykonać też tłumik z rurki aluminiowej, nakręcany na gwint. Pozdrawiam, w najbliższym czasie zamieszczę zdjęcia swojego tłumika. Edited September 21, 2008 by Qbakam Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Opis budowy mniej więcej taki sam podał jak kolega Qbakam. Dorzucę fotki moich wypocin. Szkoda, że nie mam już tej mp5 ;( Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted September 21, 2008 Report Share Posted September 21, 2008 Mój tłumik składa się takich części: - Stalowa rura 2mm, nagwintowana od sodka z dwóch stron. Pełni role korpusu. - Dwie nagwintowane zaślepki, z czego jedna ma też gwint zewnętrzny. Obydwie mają podtoczone otwory dla lufy tłumika - Toczona lufa tłumika z nawierconymi otworami, wchodzi w otwory w zaślepkach. Cała lufa wenętrzna jest osłoną dla lufy precyzyjnej karabinu. Dodatkowo zrobione są przegrody z okładzin do rur od klimatyzacji. Całość jest składana, i nakręcana na karabin, poniżej fotki. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Cholera ja też tłumik robiłem ale już sprzedałem karabin i nie zrobię lepszych fotek. Podstawą była rurka PCV,w środku otulina do rur.Z zewnątrz naciągnięta dętka od roweru,przetarta papierem ściernym dla zmatowienia,naprawdę fajna faktura powstaje:) http://img88.imageshack.us/my.php?image=emka2ar9.jpg Tak to wygląda. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Wszystko to jest proste i jasne ... ale jedno mnie nurtuje. Jak zrobiliscie gwint lewostronny 14 mm o tak gęstym zwoju ? Ktos potrafi poradzic gdzie kupic gwintowniki do wykonania takiego gwintu? Lub choc podac oznaczenia tego gwintu... Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Na tokarce. Quote Link to post Share on other sites
splinter Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Ja robiłem nakładany,ale taki gwint oczywiście można zrobić,tak jak kolega wyżej mówi. Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted September 24, 2008 Report Share Posted September 24, 2008 Kumpel z teamu ode mnie robi coś takiego z tych rurek - niedawno odkryliśmy, że nawiercenie kilku małych otworów po bokach tłumika wycisza nieco guna :) Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted October 10, 2008 Author Report Share Posted October 10, 2008 Sam niedługo chcę zrobić tłumik albo z aluminium albo z miedzi potem to pasta polerska i sprayem czarnym. Ma być 40mm x 30cm i chce aby lufę przykrywał zewnętrzną też trochę. Komu dać to aby mi zrobił gwint 14mm lewoskrętny? Quote Link to post Share on other sites
pav Posted October 10, 2008 Report Share Posted October 10, 2008 (edited) To są linki do małego przewodnika jak wykonać tani tłumik QD do MP5 http://bibainfo.pl/pub/89.228.132.180/2007...ojekt%20pav.jpg http://bibainfo.pl/pub/89.228.132.180/2007...20asg%20pav.jpg A tu cały wątek: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...mp;#entry609011 Edited October 10, 2008 by pav Quote Link to post Share on other sites
dudzio Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 Jest jeszcze jeden sposób, bez robienia gwintu, możesz do tego celu wykorzystać (ja tak zrobiłem u siebie w AK) końcówkę z lufy (taką od 47 cymy lub tłumik płomienia) zwykły byle jaki czasami można kupić na allegro za 5 zł. Tą końcówkę przyklejasz za pomocą "zimnego metalu" do rurki która jest podstawą tłumika jak maja koledzy wyżej lub do podkładki która będzie stanowić tylną ściankę tłumika. Quote Link to post Share on other sites
mastah Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 miedzi potem to pasta polerska i sprayem czarnym. Widać masz nikłe pojęcie, farba lepiej się trzyma powierzchni chropowatych niżeli gładkich. Poza tym z miedzy nie będzie za ciężki ? Pozdro Quote Link to post Share on other sites
ruffin-89 Posted October 16, 2008 Report Share Posted October 16, 2008 (edited) Ja mam ze stali nierdzewnej :D A co do malowania to: -Piaskarka -Rękawiczki na łapy -Malujesz 2x podkładem -Malujesz 2x kolorem docelowym -Matujesz (jeżeli trzeba) Gwintowanie tak jak pisałem wyżej TOKARZ Edited October 16, 2008 by ruffin-89 Quote Link to post Share on other sites
F4RR3LL Posted November 1, 2008 Author Report Share Posted November 1, 2008 (edited) Ja zrobiłem taki Kniths Armant cczy cos takiego. Takie sitko. http://asgshop.pl/sklep/pics/gp076c_d.jpg http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2693 Więc moja laska ma szczotkę do włosów. Kupiłem najdłuższą spray i do środka tłumik właściwy. PIękny. Coś na wzór tego: http://img113.imageshack.us/img113/8632/dsc001531ax8.jpg Wystarczy te jakby to powiedzieć plastikowe te yyy no włosy plastikowe. [Nie znam się na tym] :killer: EDIT: http://www.specops.com.pl/taktyka_zielona/...iki/tlumiki.htm - broni palnej Edited November 1, 2008 by F4RR3LL Quote Link to post Share on other sites
wujek_asg Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 a co powiecie na wykorzystanie jako "bazy" z takiej plastikowej taniochy coś typu http://allegro.pl/item892388849_karabin_uz...acz_tlumik.html psełdo tłumika ? zmienic w tym gwint nie powinien byc problem bo mam coś takiego w domu z początków działalności asg, tylko nie wiem jak to w środku wygląda .... Quote Link to post Share on other sites
chochol Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 ale zes odkopal :) Jest juz temat o tym: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=83034&st=40 Quote Link to post Share on other sites
wujek_asg Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 sorry poprostu czasami jak tutaj czegoś szukam to po prostu tego nie ma napisze cos i odrazu okazuje sie że było że sranie w banie komentarze początkującego na forum i zero odpowiedzi czy cos ... Quote Link to post Share on other sites
Badke Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Witajcie. Odkopuję, ponieważ mam do Was pytanie. Czego najlepiej użyć do wykonania "komór"? Wiadomo że pianki, gąbki i stare gacie mają różną strukturę, więc zdolność pochłaniania jest różna... Czy więc lepiej wydać kupę kasy na profesjonalne maty do wyciszani pomieszczeń czy kupić w tesco kilogram gąbek albo myjek i z nich wykonać pierścienie wewnętrzne? Odkopuję żeby nie robić nowego wątku na ten sam temat... Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Siemka, że kiedyś miałem manię robienia tłumików i szukania jak najskuteczniejszego środka wytłumiającego i owszem znalazłem. Pianki gąbki i inne bajery chowają się przy tym. A jest bardzo tani. Pompka z AGM po wyłożeniu tego w środku staje się prawie bezgłośna jedynie sprężynę słychać. Jest to włóknina ogrodnicza. Taka jak się stosuje do nakrywania warzyw na grządkach. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 A'propos sprężyny - jej dobre nasmarowanie naprawdę dużo pomaga. Co do zawartości tłumika, to słyszałem iż zwykła wata sprawdza się bardzo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 A ciekawi mnie kwestia w jaki sposób robice korpustu do tłumików? Zamawiacie u tokarza czy jak? A może posiadacie plany którymi byscie się podzielili? Quote Link to post Share on other sites
toni8567689 Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Ja kiedyś użyłem białej, plastikowej butelki. Tłumik był ''ogromny'' , ale działał Quote Link to post Share on other sites
Trykulec Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 (edited) Mam tłumik aluminiowy z komorami w środku, niestety pustymi. Dźwięk wystrzalu kulki jest tylko inaczej słyszalny niż bez tłumika, głośność raczej ta sama. Czym mogę wypełnić puste komory, żeby efekt był taki, jaki oczekujemy od tłumika dźwięku? EDIT: Nie mogę już edytować, przeczytałem, że można uszczelnić watą szklaną. W sumie to nie problem powyrywać drobne kawałki i powpychać między komory. Tylko jak będzie z działaniem Edited November 20, 2011 by LogaN Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted November 20, 2011 Report Share Posted November 20, 2011 Wiadomość automatyczna Wątek został przeniesiony z "Broń airsoftowa i problematyka techniczna -> Upgrade i tuning -> AEG/EAG I i II klasa, gazowe, sprężynowe" do "Broń airsoftowa i problematyka techniczna -> Akcesoria". Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts