Nath Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Na stocku 0,25 stykną. Krakman miał swego czasu fajne kopie risów surefire M83 w tanie czy tam kojocie. Quote Link to post Share on other sites
MłodyAirsoftowiec Posted June 19, 2013 Report Share Posted June 19, 2013 RK-06W jest to replika karabinka automatycznego AK74N. Replika jest dobrze wykonana,wykonana jest ze stali,stopu cynku i aluminium ,polimeru oraz drewna.Części wykonane ze stali to: -komora zamkowa -pokrywa komory zamkowej -zwalniacz magazynka -osłona spustu -selektor ognia (bezpiecznik) -atrapa rury gazowej -muszka -blokada tłumika płomienia -gwint -tłumik płomienia części wykonane ze stopu cynku i aluminium to: -podstawa szczerbinki -szczerbinka -podstawa muszki -kolanko gazowe -lufa zewnętrzna części wykonane z drewna to: -łoże -nakładka na rurę gazową części wykonane z polimeru to: -magazynek typu hi-cap -chwyt pistoletowy Replika przez rusofili może być "niepełna" choć dla mnie nie jest zła. Wady: -kolor chwytu pistoletowego -stopka od wersji z kolbą składaną Zalety: -stal -drewno -dobre wykonanie wewnętrzne Quote Link to post Share on other sites
Paweloso Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 (edited) W swoim egzemplarzu mam? pewien problem - każda wystrzelona kulka trafia lekko na prawo od punktu w który celuję. Celne strzelanie jest możliwe jedynie po przechyleniu repliki, inaczej muszę brać poprawkę na ten mankament :/ Da się coś z tym zrobić? Edited July 4, 2013 by Paweloso Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 Jesteś pewien że wiatr ci kulki nie zwiewa ;)? Replika tak przyszła na stocku czy grzebałeś coś? Jeśli wymieniałeś gumkę hopa to może dystanser krzywo wsadziłeś. Sprawdź też czy podstawa muszki jest w osi, ostatnio poprawiałem jakiegoś 06, w którym ktoś krzywo zapinował podstawę muszki. Quote Link to post Share on other sites
MłodyAirsoftowiec Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Moja AKaśka też miała taką wadę. Odkręć tłumik płomienia w środku na samym końcu są dwa gumowe kółka mogą być źle włożone wyjmij i włoż jeścze raz tylko żeby nie nachodziły na dzurę przez którą wylatują kulki. Quote Link to post Share on other sites
Paweloso Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 @Nath Póki co pełen stock; muszka wygląda tak jakby nie znajdowała się w centralnym położeniu (chyba została zamontowana za bardzo z lewej strony jej podstawy). Wydaje się to trochę trudne do opisania, ale wydaje mi się że coś jest nie tak :/ @MlodyAirsoftowiec Widziałem ostatnio kilka opisanych przypadków problemów z celnością spowodowanych właśnie tłumikiem płomienia, chociaż trochę obawiam się jego odkręcania ze względu na możliwość uszkodzenia gwintu :/ Da się to zrobić jakoś w miarę delikatnie? Quote Link to post Share on other sites
MłodyAirsoftowiec Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Gwint jest ze stali , więc jak raz odkręciś to nic się nie stanie ;) Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Gwint akurat nie jest stalowy, tak samo jak lufa. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Co więcej, gwint jest bardzo delikatny i szybko się ściera. Mi się udało przypadkowo zmielić gwint i złamać przejściówkę pod gwintem, tylko tym, że za mocno dokręciłem... Quote Link to post Share on other sites
Paweloso Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 (edited) No to zostaje mi jedynie opcja sprawdzenia ustawienia muszki - mógłby ktoś mi podpowiedzieć jak ją zdemontować (i z powrotem złożyć ;))? @Ryzbor Z odkręceniem nie było problemu? Edited July 5, 2013 by Paweloso Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 5, 2013 Report Share Posted July 5, 2013 Wyjmij wycior, wybij dwa trzpienie pod muszką i ustaw ją w osi, potem wbij trzpienie i wsuń wycior. Quote Link to post Share on other sites
Paweloso Posted July 6, 2013 Report Share Posted July 6, 2013 (edited) @Nath Mógłbyś rozwinąć jak ustawić muszkę w pionie? Czy powinienem regulować ją stopniowo i sprawdzać celność strzelając póki nie będzie w dobrym położeniu, czy jest może na to inny sposób? W regulacji nie będzie przeszkadzał tłumik ognia lub przycisk go blokujący? PS Mowa o tych dwóch trzpieniach? (zdjęcie robione magazynkiem, stąd niska jakość :icon_wink:) http://i48.fastpic.r...3c2e62d3572.jpg Edited July 6, 2013 by Paweloso Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 6, 2013 Report Share Posted July 6, 2013 Tak, chodziło mi o te dwa trzpienie, natomiast sprawdziłeś na oko chociaż czy podstawa nie jest przekrywiona względem korpusu? Co do ustawienia to podstawa muszki musi być w osi lufy ustawiona. Na lufie powinny być wyfrezowane "kanały" które po wbiciu trzpieni ustawiają podstawę w osi. Teoretycznie nie da się tego krzywo zamocować. Prawda jest jednak taka, że jak ktoś jest zdolny, to gdy trzpień stawia opór bierze po prostu cięższy młotek, a znalowy trzpień się spłaszczy. Quote Link to post Share on other sites
Ryzbor Posted July 6, 2013 Report Share Posted July 6, 2013 (edited) @ Paweloso: tak, bo zacząłem zakrękać tłumik ognia, ale ten bolec blokujący był zablokowamy i w konsekwencji pod wpływem siły prześciówka pod gwintem się złamała razem z tłumikiem i nijak to szło odkręcić. Zdjęcie. W sumie to zmieliłem chyba tylko ten gwint co na zdjęciu. Edited July 6, 2013 by Ryzbor Quote Link to post Share on other sites
MłodyAirsoftowiec Posted July 11, 2013 Report Share Posted July 11, 2013 Gwint to standardowy 14mm Quote Link to post Share on other sites
Kbx44 Posted July 14, 2013 Report Share Posted July 14, 2013 (edited) Pytanko, czy do rk02 będzie odpowiednia lufa 455mm? Stockowa ma 500mm, także po włożeniu 455 kulka musiałaby przelecieć już poza lufą przez tłumik płomienia. Czy nie spowodowało by to problemów z torem lotu kulki, celnością? Edited July 14, 2013 by Kbx44 Quote Link to post Share on other sites
Paweloso Posted July 15, 2013 Report Share Posted July 15, 2013 Wracając do mojego problemu: Aby upewnić się, że krzywy tor lotu kulek nie jest spowodowany w moim przypadku tłumikiem płomienia (albo gumowymi kółkami wewnątrz niego), zdobyłem się na jego odkręcenie... i udało mi się przeprowadzić całą operację bez uszczerbku dla gwintu :) Tłumik odkręcałem powoli (dokręcałem go również bez pośpiechu), przytrzymywałem przy tym cały czas blokujący go przycisk (tłumik stawia wtedy mniejszy opór). Wydaje mi się, że wszystko powinno być OK, jeśli nie przesadzi się z siłą ;) Teraz zła wiadomość: ponowne zamontowanie gumowych kółek nie rozwiązało problemu - kulki nadal lecą krzywo (strzelałem również bez tłumika płomienia). Widocznie będę musiał zabrać się za regulację podstawy muszki :/ Quote Link to post Share on other sites
Mark97 Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 Widział ktoś RK-01SW w którymś z Polskich sklepów? Ja szukałem, ale nie znalazłem. Quote Link to post Share on other sites
MłodyAirsoftowiec Posted July 19, 2013 Report Share Posted July 19, 2013 RK-01SW było w Gunfire. Quote Link to post Share on other sites
Paweloso Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 @Nath Jeśli wybiję oba kołki mocujące podstawę muszki, wyreguluję ją i wbiję kołki z powrotem, to podstawa muszki nie wróci z powrotem na swoje - niewłaściwe - miejsce? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted July 20, 2013 Report Share Posted July 20, 2013 (edited) Szczerze? Nie wiem :icon_smile:. Wszystko zależy od frezów w których siedzą trzpienie oraz samych trzpieni. W egzemplarzu który ja miałem w łapach trzpienie były do wymiany bo się sprasowały. Edited July 20, 2013 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Czy ktoś może mi pomóc namierzyć magazynki, których wkłady pasują do ostrych skorup 5.45/5.56 i są dostępne w PL? Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 (edited) Magi JG pasują, cymy też, trzeba więcej piłować. Ale do skorup od 74, do beryla można się lekko zes... narobić. Muszę pochwalić BOYIa, oczywiście za części wewnętrzne, mój egzemplarz (RK-12), pięknie niesie w stocku, kultura pracy GB też na bardzo wysokim poziomie, elegancko cichutko chodzi. No i ciekawym mykiem jest spust, ma o wiele mniejszy skok niż cymowe, przy dobrej reakcji na spust jest na prawdę bardzo czuły. Ale koniec komplementów na temat RK-12, Krakmański opis jest przekłamany. Podstawa muszki, okucie łoża, zawias pokrywy zamka, zatrzask kolby, jaskółczy ogon, mocowanie kolby i jarzmo lufy to niestety znal... Edited July 31, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
Kakaroth Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Magi Cymy NIE pasują. Mam 10 midcapów i 6 skorup od ostrego :) Cymowe są 1,5cm za długie. Nie ma jak tego dopasować. Wiem, że pasują VFC i G&P, ale tych w PL sklepach nie ma już od dawna. Ktoś inne przerabiał może? Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 (edited) Elementa midy i JG Hi capy mają podobny kształt. SRC też wiele osób przerabiało. Edited July 31, 2013 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts