Axel Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 'Podobny' ( NIE identyczny ) jest piaskowy od NFM ale róznica w cenie wynosi 3-5 pln :F Quote Link to post Share on other sites
akakak Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Wow, Sobek zajeeee sprawa! Bardzie fajnie Ci to wyszlo :P Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted June 20, 2013 Report Share Posted June 20, 2013 Hej mam pytanie, w temacie nie było poruszane, a może się przydać w późniejszych projektach. Poszukuję szablonów do malowania, w formie naklejek zrywalnych do pomalowania i zerwania, takie by nie odklejały farby NFM / krylon itp. Interesują mnie pasy ala tygrys. http://i2.ytimg.com/...E/mqdefault.jpg Z góry dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted June 21, 2013 Report Share Posted June 21, 2013 A to nie jest wycięte skalpelem z folii maskujacej? Quote Link to post Share on other sites
leriander Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Tak, jest =] axelrybaczewski- nei wiem czy takei szablony znajdziesz. Wydrukuj z internetu na papierze a potem nanieś na tą folię czy coś i wytnij tak jak facet na zdjęciu. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted June 22, 2013 Report Share Posted June 22, 2013 Folia na zdjeciu jest gotowym produktem firmy duracoat. Szukam odpowiednika Quote Link to post Share on other sites
wrobel96 Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Witajcie! Trochę odświerzę temacik... Chciałbym pomalować moją M4 farbami fosco na podobny kolorek jak to HK na zdjęciu. Mógłby ktoś pomóc jaki kolor farby wybrać? link: http://wallbase.cc/wallpaper/1093806 Quote Link to post Share on other sites
wrobel96 Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Witajcie! Trochę odświerzę temacik... Chciałbym pomalować moją M4 farbami fosco na podobny kolorek jak to HK na zdjęciu. Mógłby ktoś pomóc jaki kolor farby wybrać? link: http://wallbase.cc/wallpaper/1093806 Quote Link to post Share on other sites
puzel Posted June 24, 2013 Report Share Posted June 24, 2013 Desert RAL1019 Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 (edited) Malowane farbami militarnymi FOSCO: Farby typu Montana Black/ Gold może są i tańsze, ale nie dają takiego efektu jak dedykowane. Więc ja jednak wybiorę farby militarne:) Edited June 28, 2013 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
Michu Posted July 3, 2013 Report Share Posted July 3, 2013 (edited) A tu kolor ktoś podpowie? Dla mnie to malowanie - rewelka. Edited July 3, 2013 by Michu Quote Link to post Share on other sites
FajnyNick Posted July 21, 2013 Report Share Posted July 21, 2013 Witam, wszystkich :) Czy owa farba Montana Black, pozwoli mi uzyskać kolorek taki sam jaki jest na body hk od boyica ? Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted July 21, 2013 Report Share Posted July 21, 2013 Witam, wszystkich :icon_smile: Czy owa farba Montana Black, pozwoli mi uzyskać kolorek taki sam jaki jest na body hk od boyica ? Ta farba nie nadaje się do malowania replik. Służy do malowania graffiti. Po zaschnięciu jest jak "guma". Quote Link to post Share on other sites
falloutpl Posted July 21, 2013 Report Share Posted July 21, 2013 (edited) Po przeczytaniu całego tematu, wynika z niego że trochę ludzi ma pomalowane giwery montanami i nikt żadnej "gumy" nie odkrył. Edited July 21, 2013 by falloutpl Quote Link to post Share on other sites
polskiniko Posted July 21, 2013 Report Share Posted July 21, 2013 morf420 poczytaj trochę forum, dużo ludzi ma malowane Montaną i nie narzekają na gumę, przynajmniej nie słyszałem o tym :c Quote Link to post Share on other sites
FajnyNick Posted July 21, 2013 Report Share Posted July 21, 2013 Czyli jak to jest ? Body hk boyca ma taką matową powierzchnie koloru grafitowego. Polecicie jakąś która najwierniej by oddała ten kolorek ? Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted July 21, 2013 Report Share Posted July 21, 2013 (edited) Ta farba nie nadaje się do malowania replik. Służy do malowania graffiti. Po zaschnięciu jest jak "guma". Ma tu Kolega trochę racji, faktycznie gdy za grubo pomaluje się Montaną nie chce schnąć i robi się taka maziowata. Natomomiast przy kilki cienkich warstwach jest ok. Ja już z czasem oduczyłem się pokrywania całej powierzchni za 1 razem. Najpierw maluje tak że jeszcze miejscami prześwituje stary kolorek, na to dopiero 2 i 3 warstwa, zwykle potem matowy lakier bezbarwny. Natomiast odkryłem 2 inne wady Montan: -lubi się łuszczyć zamiast ścierać jak farby militarne- tam gdzie np uderzyłem o drzewo farba militarna robi takie przetarcie, rysę w lekko jaśniejszym kolorku. Z czasem daje to fajny efekt "zużycia", można to również uzyskać acetonem lub innym zmywaczem. Montana natomiast częściej daje odpryski (szczególnie z gołego metalu) z równym brzegiem, co już tak ciekawie nie wygląda szczególnie przy łączeniu barw. -jednak Montanie do matowości np FOSCO sporo brakuje Co do doboru kolorku: obawiam się że żadna nie będzie pasować. To co widzać na palecie zwykle na żywo jest dużo jaśniejsze. Edited July 21, 2013 by Szycha201 Quote Link to post Share on other sites
morf420 Posted July 22, 2013 Report Share Posted July 22, 2013 Po przeczytaniu całego tematu, wynika z niego że trochę ludzi ma pomalowane giwery montanami i nikt żadnej "gumy" nie odkrył. To jesteś w błędzie. Do malowania replik używa się farb z serii Montana Gold. Te zaś idealnie spełniają wymagani użytkownika. Quote Link to post Share on other sites
FajnyNick Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 A mam jeszcze jedno pytanie. Chciałbym pomalować replikę która obecnie wygląda tak. Chciałbym nadać jej matowego czarnego koloru, używając tej puchy, i tu moje pytanie. Czy potrzeba, jakiegoś podkładu po farbę, jeśli maluję bezpośrednio na powłokę metalu ? Czytałem jeden poradnik na temat malowania ale nic nie było mowy o podkładach a z doświadczenia wiem, że farba zwyczajnie odejdzie. Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Aby farba lepiej trzymała powierzchnia powinna być chropowata. Jedna z metod by to uzyskać to delikatny papier ścierny. Po przetarciu farba lepiej chwyta. Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Ja bym zrobił tak: nie zmywał starej farby tylko porządnie odtłuścił np denaturatem. I na to naniosił 2-3 warstwy możliwie jak najcieńsze. Jak walniesz jedną grubą zejdzie na 100%. Natomiast nie wiem czy wyjdzie to za pomocą FOSCO, one lubią się rysować na pomalowaniej powierzchni. Quote Link to post Share on other sites
BlackShaman Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 (edited) Malowane Montanami. Jak to już ktoś wspomniał farba zamiast się ścierać łuszczy się zostawiając ostre krawędzie. Replika została odtłuszczona denaturatem i pomalowana cienkimi warstwami. Edited July 25, 2013 by BlackShaman Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 BlackShaman fajnie Ci to wyszło:) Jakiego koloru użyłeś jako brązu? W palecie montana black niestety o ładny ciemny brąz ciężko;/ Quote Link to post Share on other sites
Said Posted July 28, 2013 Report Share Posted July 28, 2013 Przeszukałem forum i nie znalazłem( a jeżeli jest, prosze moda o połączenie wątków) tematu o malowaniu repliki. Zna ktos jakis fajny poradnik? Chcę uzyskać to : http://762precision.files.wordpress.com/2008/04/olympic-arms-ar-15-marpat.jpg Na yt jest pełno, ale nie satysfakcjonuja mnie ani troche. Prosze o pomoc. Quote Link to post Share on other sites
SirHawk Posted July 28, 2013 Report Share Posted July 28, 2013 Może to stickerbomba? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts