Tom92 Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 Moja Piątka po powrocie z gwarancji na Zbrojowni znowu mnie zaskoczyła. Po podłączeniu batki okazało się, że jest gdzieś przebicie i kopie prąd xD Ale to nie problem. Chodzi o to, że selektor po przełączeniu z auto na semi dalej strzela ogniem ciągłym. Czy to wina źle złożonego mechanizmu selektora czy coś innego? Quote Link to post Share on other sites
rupas69 Posted August 26, 2010 Report Share Posted August 26, 2010 Przede wszystkim sprawdź czy śrubkę na selektorze masz dokręconą dobrze, bo zdarza się, że owa śrubka nie dociska dobrze pręta łączącego skrzydełka selektora. Dokręć tą śrubkę na imbusa zważając uwagę na to żeby skrzydełka były ustawione odpowiednio, najlepiej wymontuj skrzydełko w którym jest śruba i ustaw tak jak ma być, później dokręcaj z taką siłą, żeby nie zerwać gwintu. Jeśli ta procedura nie pomoże, możesz mieć problem z płytką selektora ognia w GB, ale to potraktuj jako ewentualną ewentualność. Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted August 27, 2010 Report Share Posted August 27, 2010 Ja tak miałem i był wytarty przerywacz;) Quote Link to post Share on other sites
Tom92 Posted September 2, 2010 Report Share Posted September 2, 2010 Okazało się, że serwisant zbrojowni podczas naprawy gwarancyjnej źle złożył mechanizm selektora. Wsadzał ktoś w swojego "piątaka" sp100? Ile fpsów dał? Quote Link to post Share on other sites
bambus1 Posted September 11, 2010 Report Share Posted September 11, 2010 Ponawiam pytanie: Czy do Cymy będzie pasować dolna połówka body od CA w wersji A3?? Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted October 3, 2010 Report Share Posted October 3, 2010 Nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, nie znalazłem w tym temacie. Mianowicie ułamała mi się rączka przeładowania. Był to wynik częstej zabawy w przeładowanie (Spec mnie ostrzegał, żebym tego nie robił, no ale cóż). Tak więc nie radzę się tak bawić, jeżeli chcecie mieć ten element w całości. Orientuje się ktoś, czy i jak można to naprawić, bądź gdzie dostać zamiennik i jaki byłby tego mniej więcej koszt? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted October 3, 2010 Report Share Posted October 3, 2010 Szukaj. Były 2 albo 3 fajne tematy. Jeden na pewno dotyczył CM.049 czyli wersja z blowbackiem, ale sens ten sam. 3 strony chyba miał. :wink: Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
jarzab Posted October 3, 2010 Report Share Posted October 3, 2010 Nie wiem, czy ktoś już o tym pisał, nie znalazłem w tym temacie. Mianowicie ułamała mi się rączka przeładowania. Był to wynik częstej zabawy w przeładowanie (Spec mnie ostrzegał, żebym tego nie robił, no ale cóż). Tak więc nie radzę się tak bawić, jeżeli chcecie mieć ten element w całości. Orientuje się ktoś, czy i jak można to naprawić, bądź gdzie dostać zamiennik i jaki byłby tego mniej więcej koszt? Ja profilaktycznie przerobiłem ten element na stalowy i teraz mogę "przeładowywać" do woli Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Czy prowadnica sprężyny powrotnej atrapy suwadła musi być przykręcona do GB? Bo oryginalną zgubiłem, przykręciłem inną, ale ta wykręca się pod wpływem drgań GB. Nieprzykręcona prowadnica też "działa", chodzi mi więc o to, czy przykręcenie jej w jakikolwiek sposób stabilizuje dodatkowo GB. Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 Jak tego nie przykręcisz będzie ci to latać:) Trochę kleju do gwintów tam daj ewentualnie lakierem do paznokci. Quote Link to post Share on other sites
Lucky_Luke Posted November 13, 2010 Report Share Posted November 13, 2010 witam mam pewien problem zrozłożeniem tej repliki gdyż wczesniej zajmowalem sie bulpupami . wybiłem dwa piny rozłożyłem replike na 3 części kolba górne body z lufą risami i resztą i dolne body i mam w tym momęcie problem jak wydobyć gb z tego dolnego body (odkręciłem śruby na "stopce" rękojeści ) i co dalej ? dzięki za odpowiedzi Quote Link to post Share on other sites
lukas22 Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 witam mam pewien problem zrozłożeniem tej repliki gdyż wczesniej zajmowalem sie bulpupami . wybiłem dwa piny rozłożyłem replike na 3 części kolba górne body z lufą risami i resztą i dolne body i mam w tym momęcie problem jak wydobyć gb z tego dolnego body (odkręciłem śruby na "stopce" rękojeści ) i co dalej ? dzięki za odpowiedzi A selektor? rozebrałeś? mały inbus 0.5 mm chyba. Quote Link to post Share on other sites
martinKGW Posted November 21, 2010 Report Share Posted November 21, 2010 (edited) Witam. Od pewnego czasu zastanawiam się nad kupnem CM041b. Przeczytałem prawie w całości ten temat. Proszę o info czy warto kupić tę replikę. Miałem kiedyś AKS74u od Boya, aczkolwiek interesuje mnie porównanie zasięgu obu replik, jeśli jest ktoś taki kto miałby takie doświadczenie byłbym wdzięczny. No to AKSU które miałem miało całkiem przyzwoity zasięg jak na karabin o tak krótkiej lufie. Podejrzewam że ROF w MP5 będzie lepszy. A co do zasięgu "80m " uważam za nierealne w CM041b. Pozdrawiam:) Edited November 21, 2010 by martinKGW Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted November 24, 2010 Report Share Posted November 24, 2010 Myślę, że cenne rzeczy napiszę. Replika ma ok. 13-14 miesięcy, posiadam ją od nowości Przebieg: na pewno ponad 40,000 kulek Tuning: tylko zmienione kable na modelarskie i bateria na 9,6V - ROF fajny Usterki: pęknięty GB podczas zimowego strzelania pęknięta sprężynka od antyrevelsala pęknięta sprężynka od antyrevelsala (2 raz) w listopadzie 2010 tłok - urwało ostatni ząb (ten po przeciwnej stronie jak głowica) w listopadzie 2010 Styki całe Zębatki jak nówki Skuteczny zasięg ~ 40m. Idzie nią godnie powalczyć. Jeśli ktoś jest fanem MP5 to polecam. Ale do lasu to raczej radzę szturmówkę, jakieś M4, AK coś co da się tuningować. Replika będzie naprawiona tanim kosztem do CQB, a ja jednak kupuję coś z I klasy - KWA, ICS. Quote Link to post Share on other sites
PPSH Posted November 25, 2010 Report Share Posted November 25, 2010 Wyczaiłem aukcję na allegro, myślicie że warto to brać? :icon_confused: http://allegro.pl/mp5-0-41-cyma-perfekcja-kolimator-i-gwarancja-i1338490233.html Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 Warto, bo 624zł kosztuję sama replika. A tu masz baterię, montaż, kolimator i glocka. Choć jeśli to ma być twoja główna replika, zastanowił bym się nad tym: http://www.taiwangun.com/pistolety_maszynowe-aeg/cm_041b-1332.html stała kolba daje możliwość wsadzenia większej baterii. Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted November 28, 2010 Report Share Posted November 28, 2010 (edited) Nie pamiętam czy już opisałem moje przejścia z ta repliką. Moje MP5 było najcelniejszą repliką jaką posiadałem (na 40m bezproblemowe było trafienie double tapem we wroga, a kula jeszcze kawałek leciała). Do tego strzelałem się przy ekstremalnej temperaturze -20 C i replika działa do dziś u kolegi. Jako jedyna działała w tej temperaturze poprawnie (silikonowy hopek guarder tylko lekko przymarzl, zasięg skuteczny ok 30m), bateria 9,6v large GiP. Sprzedałem ja bo kupiłem podobną tylko z składaną kolbą i teraz żałuję. Drugi egzemplarz nie jest już taki celny, ale nie jest źle. Edited November 28, 2010 by Rzuf_ Quote Link to post Share on other sites
Gieniu Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 (edited) Orientuje się ktoś czy do CM041J wejdzie w chwyt przedni bateria 9,6v np. taka ?? Edited November 29, 2010 by Gieniu Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted November 29, 2010 Report Share Posted November 29, 2010 Wejdzie spokojnie, a taka na ciasno. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Jaka jest w miarę bezpieczna minimalna temperatura dla naszych empepiątek? Bo z jednej strony kolega Reset pisze, że pękł mu szkielet podczas zimowego strzelania, a z drugiej Rzuf, że strzelał przy -20 i śmiga dalej. A jakie są doświadczenia u innych użytkowników? :) Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Wydaje mi się, że to bardzo zależy od egzemplarza. Nie zaryzykujesz to się nie dowiesz. Może się okazać, że moja to jedna na 10... Generalnie ponoć strzelanie w temperaturze poniżej zera jest niebezpieczne. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Wiadomo, zależy od egzemplarza, może być odwrotnie, 9/10 będzie wytrzymywać temperatury rzędu -20*C, a moja może posypać się przy -5. Chodzi mi poprostu jak to mniej więcej statystycznie wypada przy kilku egzemplarzach, czego się można spodziewać. Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted November 30, 2010 Report Share Posted November 30, 2010 Moja padła przy około -10 st C - jednym słowem - strzelając się ma minusie grasz w rosyjską ruletkę - uda się lub nie uda. Mowa oczywiście o v2 w naszych replikach. Bo v3 radzą sobie spokojnie z mrozem. Quote Link to post Share on other sites
yeti_pk Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 (edited) Mam pytanie, czy bardziej opłaca się inwestować w CM.041J czy w tańsze G36C od JG? Chodzi mi ogólnie o jakość wykonania, osiągi, wytrzymałość i mobilność Edited December 3, 2010 by yeti_pk Quote Link to post Share on other sites
Rzuf_ Posted December 3, 2010 Report Share Posted December 3, 2010 Reset generalnie masz racje, ale nie do końca. Widziałem GB v3 (UMP) pęknięty wzdłuż... stock nie ruszany. Ale w porównaniu do MP5 i eMek mniej AK i G36 widziałem tak uszkodzonych. Co nie oznacza, że się nie zdarza... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts