MAJOR762 Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 Witam Szukałem i nie znalazłem więc pytam. Wie ktoś coś o maskach wymienionych w temacie?? Chodzi o te: http://www.allegro.pl/item478079893_maska_pg7_rosja.html http://www.allegro.pl/item478079367_maska_pg7_b_rosja.html Posiada ktoś, używa?? Kilka pytań: 1. Czy w modelu z bidonem można używać maska bez podpiętego bidonu (czy nie będzie się przedostawał gaz przez rurkę)?? 2. Czy gwint filtru będzie zgodny z rurą od "Słonia"?? 3. Jak ogólnie znosi się maskę, jak z oddychaniem, wychyla się w którąś strone pod jakimś względem od standardu?? Z góry dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 1. Mozna uzywac. 2. Na 90% tak. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 A ja tylko jeszcze dopowiem, że te maski nie mają wewnętrznej półmaski, co jest ogromną wadą... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 10, 2008 Author Report Share Posted November 10, 2008 (edited) Dzięki za odpowiedź, proszę o dalsze i jeszcze jedno pytanko mam: Jak wygląda sprawa z mówieniem w masce?? EDIT: O co chodzi z tą wewnętrzną półmaską?? Bo nie orientuję się za bardzo w temacie masek przeciwgazowych. Edited November 10, 2008 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 Wpisz w google "półmaska" to zrozumiesz - nowoczesne maski mają integralną półmaske z przedmuchem na okulary maski właściwej. Tutaj masz konstrukcję taką jak w "słoniu" wszystko leci razem, część twarzowa nie jest podzielona. A w masce mówi się kiepsko, jeśli nie masz zintegrowanej łączoności to słyszysz takie du-du-du. Tu się raczej przydają znaki dawane rękoma jeśli nie masz łączności. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 10, 2008 Author Report Share Posted November 10, 2008 Dziękuję i proszę o dalsze opinie. Quote Link to post Share on other sites
Kamil Posted November 10, 2008 Report Share Posted November 10, 2008 (edited) Mam PG7b. Niewygodna, gumowe paski piją w głowę, ultra szybko zachodzi parą, ogólnie be i fuj. Jedynym plusem jest klimatyczny wygląd i tylko po to zresztą ją kupiłem. Edited November 10, 2008 by Kamil Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 21, 2008 Author Report Share Posted November 21, 2008 Przeglądam allegro i deszcz jedno pytanie, tym razem o rosyjską maskę NBC. http://www.allegro.pl/item478082513_maska_...arna_rosja.html Ma ktoś/używał?? Jakieś opinie?? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Mam takie pytanie... Maska musi być koniecznie rosyjska? Bo jeżeli nie to wyłóż ok 100-150 złotych i kup coś porządnego. Za takie pieniądze (Nawet mniejsze) można dorwać S10 i od czasu do czasu MCU-2/p. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 22, 2008 Author Report Share Posted November 22, 2008 (edited) Stary, jak ja bym miał 150zł na maskę to bym chyba nie pytał o maski po 40, nie sądzisz?? Poza tym chodzi też o klimatyczny wygląd, a taka S10 czy MCU-2/p, przynajmniej w moich oczach, go nie ma. Edited November 22, 2008 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 S10 nie ma klimatu? Dajcie mi żyletkę proszę... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 22, 2008 Author Report Share Posted November 22, 2008 Owszem, dla mnie tej masce czegoś brakuje. Poza tym tak jak pisałem cena. Ale nie o tym dyskusja, prosiłem o opinie o konkretnej masce więc proszę o nie OT'owanie. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 No cóż... Co kto lubi, wiedz tylko, że na ebayu, nawet przy obecnym kursie funta S10 można dorwać na prawdę tanio. A co do samej PG7, to ta maska nie należy do wygodnych. Pochłaniacze są strasznie duże i w moim przypadku na stojąco nie mogłem spojrzeć sobie na buty. Plus kaptur jak w MuA, jeżeli masz włosy o długości powyżej 2cm to już będzie niewygodnie. I jeszcze ta czarna guma, lepiej poszukać PBF bo w czarnej masce w lato umrzeć można przez utopienie się we własnym pocie. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted November 22, 2008 Report Share Posted November 22, 2008 Pytanie podstawowe - czy to ma być maska do airsoftu czy tylko do jakichś LARPów? Bo jeśli do airsoftu to bez przeróbek niewiele modeli się nada. Oprócz klimat (to już sprawa względna) współczesne maski mają inne plusy - półmaska i możliwość łatwej wymiany pochłaniaczy, a przy niektórych pochłaniaczach oddycha się łatwiej i swobodniej niż przy innych ;) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 22, 2008 Author Report Share Posted November 22, 2008 Maska planowana jako LARP'owa i do zastosowań własnych że się tak wyrażę (czyli pochodzenie w niej przez parę minut czasami). A nie chcę nic nowoczesnego chociażby z tego względu, że chcę aby gwint filtru pasował do gwintu rury ze słonia. Co do NBC - właśnie zauważyłem że jest to maska pełna więc odpada. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 (edited) S10 za 40zł ;) Trzeba polować czasem ;) http://www.allegro.pl/show_item.php?item=489758695 (tzn. można było licytować od 40zł, kup teraz to 60zł) Edited November 23, 2008 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Ty to się znasz Arafat... :-P Maska z linka to FM-12, a nie S10. A cena jak za FM-12 super duper okazyjna. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted November 23, 2008 Report Share Posted November 23, 2008 Ty to się znasz Arafat... :-P Maska z linka to FM-12, a nie S10. A cena jak za FM-12 super duper okazyjna. Tak to jest jak się wkleja link bez konkretniejszej weryfikacji co zawiera... mój błąd :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 30, 2011 Report Share Posted April 30, 2011 Pozwolę sobie (ha, znowu) na UP - nurtuje mnie jedna kwestia związana z tą maską - czy są gdzieś w Polsce dostępne zamienniki filtropochłaniaczy do niej? Zależy mi na CSowskim, ale jak nie ma to się zadowolę jakimkolwiek innym, byle kompatybilnym i dobrym "terminowo" :) Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted May 1, 2011 Report Share Posted May 1, 2011 Pochłaniacze od MP - 5 powinny pasować. Układ Warszawski miał standaryzowane gwinty na pochłaniaczach, a do MP - 5 pasują zarówno pochłaniacze od słonia, jak i niemieckie od M65, więc przez analogię do tej także. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts