Paul Posted September 7, 2009 Report Share Posted September 7, 2009 Tuksiak gratuluje Ci sprawności paluszków, żona musi być zachwycona. Jak to już było trafnie zauważone: normalny biały człowiek... Aż, nie chce mi się komentować tego co piszesz, bo to takie bzdury. Cieszę się, że masz tego siga i że się z niego cieszysz. Ja go mam i czegoś mi w nim brakuje. O tym warto wspomnieć. Quote Link to post Share on other sites
gosiak Posted September 7, 2009 Report Share Posted September 7, 2009 Tuksiak gratuluje Ci sprawności paluszków, żona musi być zachwycona. Jak to już było trafnie zauważone: normalny biały człowiek... Aż, nie chce mi się komentować tego co piszesz, bo to takie bzdury. Cieszę się, że masz tego siga i że się z niego cieszysz. Ja go mam i czegoś mi w nim brakuje. O tym warto wspomnieć. Zaiste jestem zachwycona 8) Właśnie testowaliśmy raz jeszcze, bo już zaczęliśmy wątpić, czy można płynnie wyciągając Siga z kabury odciągnąć kurek. I faktycznie Tuksiak nie ma z tym problemów i ja też ich nie mam, mimo, że dłonie mam o kilka rozmiarów mniejsze, na oko standardowe jak na normalną pełnowymiarową białą kobietę :mrgreen: Oczywiście nie ma co się kłócić - jednemu tak wygodniej, drugiemu inaczej, no ale nie przesadzajcie, że trzeba być mutantem, żeby sobie z tym poradzić. Dla mnie akurat to jest bzdura. Czyli tradycyjnie - dla każdego coś miłego. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 (edited) Nie trzeba być mutantem. Tylko że strzał z samonapinania jest po prostu szybszy bo nie trzeba napinać oddzielnie kurka. A SIG ma o wiele wyższą sylwetkę (od kantu dłoni do góry zamka) niż większość "przecietnych" pistoletów więc idzie w nim to nawet ździebko wolniej. Ale oczywiście się da. Skoro jednak walory użytkowe nie są przeszkodą to niezgodność z oryginałem już jest ;] Mam nadzieję, że zainteresowani tematem zauważą różnicę icon_smile.gif. Miałem zarówno tego chińskiego o którym mowa jak i nawet niezłego KJW (Z samonapinaniem, jak oryginał). Więc mam większe porównanie. Może zainteresowany tematem zauważy różnicę. Edited September 8, 2009 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 8, 2009 Report Share Posted September 8, 2009 Nie trzeba być mutantem. Tylko że strzał z samonapinania jest po prostu szybszy bo nie trzeba napinać oddzielnie kurka. Znaczy się naciskałeś na spust wyciągając z kabury? Ano to Kolega jest zdolniejszy ode mnie, bo ja ni kija bym tam palca nie wsunął (znaczy się między kaburę, a kabłąk spustowy, żeby zacząć naciskać na spust). A SIG ma o wiele wyższą sylwetkę (od kantu dłoni do góry zamka) niż większość "przecietnych" pistoletów więc idzie w nim to nawet ździebko wolniej. Jest to różnica jak trzymasz pistolet wycelowany i wtedy musisz go odbezpieczyć ---> przycelować --->strzelić, w takim wypadku zgadza się będzie dłużej, bo na samonapinaniu, celujesz---> strzelasz. Wyciągając i odbezpieczając w kaburze praktycznie, jest to zupełnie bez różnicy. Ale oczywiście się da. Skoro jednak walory użytkowe nie są przeszkodą to niezgodność z oryginałem już jest ;]Miałem zarówno tego chińskiego o którym mowa jak i nawet niezłego KJW (Z samonapinaniem, jak oryginał). Więc mam większe porównanie. Może zainteresowany tematem zauważy różnicę. Tak też z niego strzelałem, strzela gorzej jeżeli chodzi o parametry od tego chinola, bynajmniej na kulkach .28g. Nie licząc sławetnego samonapinania nie wiem czy jest się czym zachwycać, biorąc pod uwagę różnicę w cenie... Ale co kto woli. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 9, 2009 Report Share Posted September 9, 2009 A to pewno zalezy który egzemplarz. Mój strzelał bardzo dobrze. Znaczy się naciskałeś na spust wyciągając z kabury? Ano to Kolega jest zdolniejszy ode mnie, bo ja ni kija bym tam palca nie wsunął Ależ nie, naciskałem spust jak uniosłem juz prawie klamkę. Jest to różnica jak trzymasz pistolet wycelowany i wtedy musisz go odbezpieczyć ---> przycelować --->strzelić, w takim wypadku zgadza się będzie dłużej, bo na samonapinaniu, celujesz---> strzelasz. Wyciągając i odbezpieczając w kaburze praktycznie, jest to zupełnie bez różnicy. To interesujące zwłaszcza że SIG niema bezpiecznika... Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 9, 2009 Report Share Posted September 9, 2009 W chinolu funkcję bezpiecznika pełni zrzucony kurek, no, ale Koledze jak widzę nie trzeba tłumaczyć, wie lepiej nieprawdaż? Ależ nie, naciskałem spust jak uniosłem juz prawie klamkę. łapię za rękojeść, jednocześnie kciukiem odciągając kurek, już w trakcie wyciągania z kabury Widzisz różnicę, bo już jaśniej nie potrafię napisać... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 9, 2009 Report Share Posted September 9, 2009 Bezpiecznik i zwalniacz kurka to to samo? Jak odbezpieczasz SIGa którego nie da sie zabezpieczyć? Chyba sie nie dogadamy jak ktoś nie wie o czym mówi... Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 10, 2009 Report Share Posted September 10, 2009 (edited) Bezpiecznik i zwalniacz kurka to to samo? Jak odbezpieczasz SIGa którego nie da sie zabezpieczyć? Chyba sie nie dogadamy jak ktoś nie wie o czym mówi... Kłania się umiejętność czytania ze zrozumieniem: W chinolu funkcję bezpiecznika pełni zrzucony kurek Już naprawdę jaśniej nie potrafię... Napisałem gdzieś, że to ma bezpiecznik jako taki? Napisałem, że tą replikę w przeciwieństwie do oryginału można przeładować i zabezpieczyć w pewien sposób przed przypadkowym strzałem zrzucając kurek i tyle. Naprawdę tak trudno pojąć? Edited September 10, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted September 10, 2009 Report Share Posted September 10, 2009 Funkcję bezpiecznika pełni zrzucony kurek. Ech zrzuconym kurkiem cokolwiek blokujesz? Napisałeś bzdurę a teraz wmawiasz mi że nie potrafie czytać ze zrozumieniem. A może po prostu zdanie Ci wyszło lekko nie tak jak chciałeś? Może miało tam być "funkcję zabezpieczenia"... Jeszcze jeden drobny szczegół (straszliwą mam na ten błąd alergię): Tak też z niego strzelałem, strzela gorzej jeżeli chodzi o parametry od tego chinola, bynajmniej na kulkach .28g. Quote Link to post Share on other sites
tytus_5 Posted September 11, 2009 Report Share Posted September 11, 2009 Ok a ja uciekne z tematu zrzucania kurka i zapytam czy ktos uzywal do tej zabawki propanu. Jezeli tak to jak ona sie sprawuje nic nie peka? Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 11, 2009 Report Share Posted September 11, 2009 Ja się nie odważyłem, bo już na GG się zamek zaczyna rozłazić. Może jak bym metal założył to wtedy. Ale o tym się nie dowiem, dopóki się plastikowy nie rozleci ;-). Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 (edited) A więc.... :-F W moim SIGu poszedł Loading Muzzle (sory nie wiem jak się to po polsku nazywa bo w sprawie gaziaków jestem laikiem :F ). Nie wiecie gdzie mogę go dostać? A może ktoś ma na sprzedaż? :D :-P EDIT: Ok znalazłem: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=5625 Edited September 20, 2009 by Majkel86 Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted September 20, 2009 Report Share Posted September 20, 2009 A to mi tez poleciało, ale Krakmani wymienili elegancko na gwarancji. Oferowali się, że będą sprowadzać takowe, nie wiem czy już je mają, bo na stronie nie widziałem, ale może źle szukałem ;-). Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Minęło już troszkę czasu, co możecie powiedzieć o przebiegu Sigów? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Masz 50 % szans, że się upitoli popychacz kulek. Średnio pada w co drugim jak zauważyłem. Ale spokojnie można wymienić na ten od TM wzmocniony i działa wsio. Mój nie wiem ile ma przebiegu, ale tak co strzelanie wypluwam z niego magazynek, albo i dwa. Raz uczestniczył w szot&pistol party, to tam wystrzelałem za jednym podejściem 4 szybkoładowarki i gaz mi się skończył. Zero zastrzeżeń mam do repliki za 170 zeta ;-) (nie licząc tych syfiastych napisów i zaworu ładowania). Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Hmm, tak sobie snuję... Nie można by było tego tyłu zamka jakoś wzmocnić? Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Po co? Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted December 5, 2009 Report Share Posted December 5, 2009 Po to, że się niby rozłażą i coś tam jeszcze ;) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted January 30, 2011 Report Share Posted January 30, 2011 Odświeżę temat. Do Grzechotnika powyżej, minął ponad rok, z pęknięcia zrobiła mi się na zamku szczelina i dni Sigmunta są policzone ani chybi ;-). Aczkolwiek i tak spluwa cały czas szaleje i robi za boczną zadziwiając zasięgiem i skupieniem na 0.28 G&G kulasach ;-). Teraz druga sprawa, zostałem poproszony o porównanie bebechów chinola i TM. Bebechy, sprężynki itp są identyczne, nie licząc śrubek skręcających mechanizm kurka i samego kurka. Została również odkryta straszliwa tajemnica, dlaczego chinol nie ma samonapinania. Chyba wiązało się to z ewentualną odpowiedzialnością za kopiowanie w 100% 1:1 ;-). Albo jakiemuś Jo-Dżing-Gowi ręka się omsknęła jak formę składał, bo w chińskim kurku zapomniano odlać taki ząbek, o który łapie popychacz spustu, który nota bene w obydwu jest identyczny ;-). Fota ustrojstwa poniżej, z lewej kurek od chinola, z prawej TM. Jest toto zamienne w dwie strony, więc chinol nagle "cudem" dostaje samonapinanie, a TM równie tajemniczo je traci ;-). Quote Link to post Share on other sites
szuli Posted February 27, 2011 Report Share Posted February 27, 2011 (edited) cześć. mam prośbę potrafi ktoś mi powiedzieć gdzie w zespole kurka powinienem zamontować te dwie małe sprężynki widoczne na zdjęciu. Rozłożyłem siga żeby go wyczyścić, ale fotek nie zrobiłem, a teraz jest problem:) z góry dzięki za pomoc. http://img710.imageshack.us/i/snc00152d.jpg/ <script src='http://img710.imageshack.us/shareable/?i=snc00152d.jpg&p=tl' type='text/javascript'></script><noscript></noscript> Edited February 27, 2011 by szuli Quote Link to post Share on other sites
LiuKas Posted May 30, 2011 Report Share Posted May 30, 2011 A gdzie dostanę magi do tego cuda? http://www.rsov.com/product.php?langId=1¤cyId=1&manufacturerId=10&prodId=3007&cateId=115 podpasuje? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted May 30, 2011 Report Share Posted May 30, 2011 No będzie pasować to z Rsov'a jak najbardziej, ewentualnie od TM, ale mag w cenie repliki to śmiech na sali... :icon_biggrin: Magazynki z KJW nie podpasują bo są odrobinę szersze z tego pamietam. Quote Link to post Share on other sites
RED (Lone Wolf) Posted July 4, 2011 Report Share Posted July 4, 2011 Witam Szuli, pewnie już dawno złożyłeś ale :) : http://tech.airsoftcanada.com/TM/TM%20-%20P226/ Posiadam P226 TM i kupiłem używanego SY oczywiście z pękniętym zamkiem (plastikowa wersja) ;). Potwierdzam to co napisał Tuksiak i dziękuję za porównanie bo dzięki temu naprawiłem mojego TM (wymiana złamanego kurka). Mag z SY pasuje do TM (nie idealnie, trzeba mocniej docisnąć, ale działa ;) ). Quote Link to post Share on other sites
kuba23 Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 (edited) Witam, mam dwa pytania odnośnie tego SIGa. Po pierwsze, czy w modelu z plastikowym zamkiem lufa zewnętrzna jest z metalu? Po drugie, czy w ostrym odpowiedniku szkielet jest z metalu czy tworzywa sztucznego? Pozdrawiam Edited July 24, 2011 by kuba23 Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted July 24, 2011 Report Share Posted July 24, 2011 Witam, mam dwa pytania odnośnie tego SIGa. Po pierwsze, czy w modelu z plastikowym zamkiem lufa zewnętrzna jest z metalu? Po drugie, czy w ostrym odpowiedniku szkielet jest z metalu czy tworzywa sztucznego? Pozdrawiam Ostry ma zamek stalowy lub z nierdzewki, korpus z aluminium. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts