murek94 Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Z grupą mamy chęć zrobić wakacyjny wypad AirSoftowy na kilka dni. I mamy pytanie : - Jak można ładować baterie w warunkach polowych ? Czy dałoby radę np. jakoś akumulatorem samochodowym czy jakimś innym sposobem? P.S Nie mamy samochodów żeby ładować przez gniazdka samochodowe ^.^ Quote Link to post Share on other sites
s0lid Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Z grupą mamy chęć zrobić wakacyjny wypad AirSoftowy na kilka dni. I mamy pytanie : - Jak można ładować baterie w warunkach polowych ? Czy dałoby radę np. jakoś akumulatorem samochodowym czy jakimś innym sposobem? P.S Nie mamy samochodów żeby ładować przez gniazdka samochodowe ^.^ Prądnica (już za 300-400zl można kupić waga ponad 20Kg) i kanister paliwa :) Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Ja kiedyś pod domkiem w lesie ładowałe telefony w wiejskim sklepie :) Quote Link to post Share on other sites
ALABASTER Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Czy dałoby radę np. jakoś akumulatorem samochodowym czy jakimś innym sposobem? P.S Nie mamy samochodów żeby ładować przez gniazdka samochodowe ^.^ Dałoby radę. Podłączasz np. kable rozruchowe z jednej strony, a z drugiej gniazdo zapalniczki. I w to gniazdo wkładasz wtyczkę od ładowarki (moja na przykład takową posiada - a to żaden wypas tylko zwykły Batimex) Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 ALbo coś takiego: http://cgi.ebay.co.uk/Portable-Solar-Panel...%3A1|240%3A1318 :D Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Ja zmam sposób, ale jest dość skomplikowany i wymagający debaty na WMASGu - mianowićie... kup zapasową baterie. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
s0lid Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 (edited) Zapasowa bateria na kilkudniowy wyjazd ? U mnie bateria 2000mah wystarcza na jakieś 4h strzelania (czasem dłużej zależy ile pestek wystrzelam). Więc taki wyjazd na kilka jak kolega wspominał. Hmm jak dla mnie to 2 baterie na dzień, skoro miał bym się cały dzień bawić. Stawiam np. na 3 dniowy wyjazd więc kupno jak dla mnie 6 baterii to trochę kosztowne :D Edited February 24, 2009 by s0lid Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 (edited) Może czas replikę zmienić..? Bo Z eMki takie ilości kompozytu wypluwać? ;-) [uwaga - ten tekst należy traktować z przymrużeniem oka. Dopisano z powodu braku zrozumienia znaczenia emotikonek przez co niektóre osobistości i w trosce o ew. stosunki międzyludzkie ;-)] A tak na serio, u mnie przy podkręconym FALu 2000 mAh RC Sanyo 8,4V wystarcza na wystrzelenie około 2k-3k kulek. Czyli jak się nie upieram, to na miesiąc najmniej ;-). Edited February 24, 2009 by Tuksiak Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 (edited) Naprawdę..? I weźmiesz ze sobą tyle kulek, że 6 batek nie da rady..?! Jeden, zwykły pakiet o wydajności 2000 mAh ( 9,6V ) wystarcza na dwa dni intensywnego strzelania tj: ok. 3000 kulek przy sprężynie M120. Chyba, że Wy siejecie ryżem nawet przez sen... ;-) Pozdrawiam, Lambert edit: Post dedykowany sOlidowie Edited February 24, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Zapasowa bateria na kilkudniowy wyjazd ? U mnie bateria 2000mah wystarcza na jakieś 4h strzelania (czasem dłużej zależy ile pestek wystrzelam). Mnie 1100 mah starcza na 3-4 strzelanki. Ale ja dziwny jestem i mam low-capy. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Hmm jest kilka wyjść: 1) kupić agregat na paliwo jak ktoś wspomniał. Ponosicie przez kilka dni taki sprzęt to nauczycie się oszczędzać baterie następnym razem. 2) kupić zapasowe baterie. Jeżeli jedna starcza Wam na 4h zabawy to średnio na dzień potrzeba każdemu z Was jakieś 3 baterie * ilość dni. (taniej wyjdzie agregat) 3) wywalić hicupy, zabrac low/realcupy każdemu pozwolić zabrac po 1000 kulek poza załadowanymi magazynkami i jedna bateria starczy. 4) sprzedać na allegro elektryki (AEGi) kupić sprężyny problem znika. 5) Zabrać na wypad dziewczyny to będziecie mieli mniej czasu na strzelanie co w efekcie pozwoli na dłuższe "życie" bateriom. Tyle ;) Quote Link to post Share on other sites
MaxXxi47 Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Są akumulatorki Sanyo RC i jest cała reszta. Jedna konkretna RC i nie ma problemu z jakimkolwiek ładowaniem w polu. Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Nie ma baterii, która wytrzyma kilka dni jeżeli będziesz od rana do wieczora trzymał palec na spuscie, choćby nie wiem jakie MEGA RC to było. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Albo zabieg drastyczny i kosztowny kupno pakietu oraz ładowarki: Li-po/Li-on/Li-Fe. Pakiety idealne do siania kompozytu gdzie zechcecie... na 11,1V 2200mAh 15C na M120 -> 4-5k kulek :) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Poproście na elektrodzie o układ zasilacza podpinanego pod akumulator samochodowy. Napięcie niech trzyma te 12V (ew. te 14V przy włączonym silniku) i niech prąd ładowania nie przekracza 3-5C ;p Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 A nie jest łatwiej kupić ładowarke micro MW, która ma wejście na zapalniczkę samochodową? I kupić auto jak nie macie? Quote Link to post Share on other sites
thor_ Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 A kto im będzie nosił to auto? Że o wniesieniu samochodu do lasu z punktu widzenia letnich zakazów wstępu do lasu nie wspomnę? ;) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 24, 2009 Report Share Posted February 24, 2009 Fakt, to lepiej zamówić te panele z Ebayja. ;D Albo ten 20 kg agregat. Czasem zapominam jaki głupiutki jestem i jakie proste są rozwiązania przed moim nosem. Quote Link to post Share on other sites
murek94 Posted February 25, 2009 Author Report Share Posted February 25, 2009 Tak trochę zbocze. Wiecie gdzie zdobyć na tą chwilę Sanyo RC - jakies powyżej 2000mAh. Bo nigdzie nie mogę znaleść. Wszędzie niedostępny. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Np. TUTAJ Quote Link to post Share on other sites
cysi3k Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Po za sprężynami pozostają jeszcze gaziaki i problem znika sam 8) Quote Link to post Share on other sites
habib Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Można też zabrać wełniany sweter i pocierać o niego baterię :wink: Quote Link to post Share on other sites
loopack Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 rower, dynamo i pedałować =) Quote Link to post Share on other sites
Sveter121 Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 Jeśli nie macie jeszcze sprężyn albo gaziaków to dokupcie sobie np. po shotgunie :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 25, 2009 Report Share Posted February 25, 2009 "12V INPUT ONLY FOR NOT MORE THAN 6 CELLS" Info z ładowarki MW. Wyjście jest proste: dwa akumulatory żelowe 12V 7Ah i ładowarka modelarska zasilana 12V DC. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts