lukasp Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 Witam niestety nie znalazłem nic ciekawego na forum na ten temat. Chcę zakupić saperkę do samochodu i zastosowań ASG (budowanie prostych umocnień itp). Na allegro znalazłem dwa modele: 1. Nieśmiertelny kawałek stali i drewna made by PRL czyli http://www.allegro.pl/item572983112_saperka_wp_magazyn.html 2. Nowszy odpowiednik z magazynów BW http://www.allegro.pl/item568186085_saperk...bw_polecam.html Jestem bardziej skłonny w kierunku saperki BW, ale zastanawia mnie czy to, że jest składana nie wpłynie na jej walory użytkowe, wzglednie na bezawaryjność konstrukcji. Sam kilof też budzi u mnie kontrowersje nie do końca wiem czy jest to przydatny dodatek. O saperce WP nie ma co się rozpisywać - solidna i prosta aż do bólu. Jesli ktoś miał do czynienia z saperką BW względnie WP proszę o opinię pzd ŁP. Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 Pierwsze primo: saperkę to możesz co najwyżej zaprosić na kawę. I to jeśli pozwoli jej mąż - saper. Jeśli chcesz się okopać, bardziej przyda Ci się łopatka piechoty (to taki brodaty dowcip firmowy). Mam łopatkę BW, ale składaną na 3 części, cała metalowa. Chwalę sobie, bo jest poręczna, nie ma problemu z wytrzymałością. Latrynę i foxhola wykopiesz, przy większych wykopkach mocno się namachasz, ale to raczej oczywiste. Polskiej w ręku nie miałem, ale generalnie nie jestem zwolennikiem łopatek ze stałym trzonkiem, ze względu na przenoszenie. Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted March 10, 2009 Author Report Share Posted March 10, 2009 Dowcip przyjmuję z pokorą, aczkolwiek użyłem potocznego zwrotu aby zostać dobrze zrozumiałym coś jak nazywanie Gi (Judogi) Kimonem ;) Przechodząc do meritum sprawy czy posiadasz ten model: http://www.allegro.pl/item574342399_nowa_s...is_wys_24h.html czy jakiś inny, jesli dysponujesz linkiem byłbym wdzięczny, pzd ŁP Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Tak, dokładnie ten model posiadam, tylko pokrowiec starszego typu, materiałowy. Mam zaostrzony jeden rant ala siekierka i również w tym celu łopatka się sprawdza (oczywiście do gałęzi, nie grubych konarów). Co więcej - ta łopatka była moim jedynym narzędziem przy zrywaniu boazerii (montowanej na gwoździki) więc sprawdziłą się także w roli "łomu" i "przecinaka". Wyszła bez szwanku, nawet się specjalnie szczerby nie porobiły. Mogę szczerze polecić. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Uważaj na BW. Miltec robi kopie. W sprzedaży z oryginalnymi pokrowcami, takimi jak na podanej aukcji. W podobnej cenie. Quote Link to post Share on other sites
TBM Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Ja polecam polską ala PRL. Kupiłem jakieś 15 lat temu n ajakiejś wyprzedaży i do dzisiaj mi wiernie służy. Nie jeden zloit, obóz, spływ przeszła. I zastępuje też tooporek czego niemiecka nie potrafi ;) Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted March 11, 2009 Author Report Share Posted March 11, 2009 Prawdopodobnie skuszę si na polski produkt z magazynów WP. "Saperka" ma przez większośc czasu spokojnie spoczywać w bagażniku a od czasu do czasu ma pomóc przy budowie skromnych umocnien przed strzelanką, aczkolwiek dalej czekam na dalsze opinie pzd PS: Dzięki za zainteresowanie tematem :) Quote Link to post Share on other sites
Zeziu Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Polecam Polską ala PRL bo takowej używam, innej w łapach nie miałem. Z tej jestem jednak zadowolony w 100%. Podobnie jak Sybir, jedna krawędź naostrzona i służy jako toporek/ siekierka( i z grubszymi gałęziami sobie radziła). Używałem jej tylko na wypadach survivalowych. W przenoszeniu nie sprawia problemów - przytroczona z boku plecaka, czasami w środku, na plecach służyła jako dodatkowy stelaż. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Od siebie polecę saperkę z obi. Składana na 3 części z wzoru BW, malowana na ciemny oliwkowy i w oliwkowym pokrowcu. Nie jest jakaś wyjątkowo lekka ale wytrzymała owszem. W dodatku kosztowała grosze. Quote Link to post Share on other sites
GrzechuASG Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Mam tą saperkę którą wymieniłeś na początku , mam też orginalną BW ale zdecydowanie wole tą BW jest lepsza i łatwiej się ją przenosi . pozdro . Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted March 20, 2009 Author Report Share Posted March 20, 2009 Otrzymałem dziś przesyłkę z łopatką piechoty made by WP PRL ;) po wzięciu do ręki jestem przerażony wagą jak i solidnością konstrukcji. Saperka pokryta w całości jest jakimś zabezpieczającym metal lepiszczem mam nadzieję, że benzyna poradzi sobie z tym. Bez zostrzenia krawędzi łopatka spokojnie radzi sobie z rabaniem (zrobiłem pierwszy test w lasku nieopodal domu), po zaostrzeniu powinno być jeszcze lepiej. Generalnie kosztowała mnie około 19 PLN i kupiłem ją z myślą o samochodzie bo nie wyobrażam sobie taszczyć jej ze sobą podczas strzelanek a szczerze mówiąc na innego typu zabawy terenowe i wypady w góry jest za ciężka do przenoszenia w plecaku. Daltego za jakiś czas z pewnością sprawie sobie 3 częściową łopatkę BW- którą będę stosował podczas gier AS. Chciałbym podkreślić jednak, iż łopatka WP to naprawdę solidny kawał PRL-owiskiej roboty choć posiada wady, które także są zaletami w zależności od punktu widzenia: -ciężar, -jednoczęściowy układ. Quote Link to post Share on other sites
Kozlowski Posted March 24, 2009 Report Share Posted March 24, 2009 Dobrze zrobiłeś, ja też bym wybrał polska łopatkę :) Tym bardziej do samochodu. Taką BW mam już drugą bo pierwszą zajechałem (pękło aluminium przy trójkątnej rączce), ale naprawdę jej nie oszczędzałem. Na szczęście zawsze można kupić następną, nie są drogie. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 2, 2009 Report Share Posted April 2, 2009 Polecam łopatki Gerbera oraz Fiskars, naprawdę solidne narzędzia. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted April 2, 2009 Report Share Posted April 2, 2009 (edited) Szaszłyk, tylko kolegom chodziło jednak chyba o coś "troszkę" tańszego, to że Gerber i Fiskars są mega to chyba każdy wie, tylko cena też jest "swoja" ;) Edited April 2, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted April 2, 2009 Report Share Posted April 2, 2009 Jak się dobrze poszuka to się znajdzie Gerbera z amerykańskiego demobilu. Zastąpiły one stare saperki AMES już parę lat temu. Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted April 2, 2009 Author Report Share Posted April 2, 2009 I dalej cena będzie troche odpychająca ;) a tak na poważnie te 18 złociszów, które wydałem na "kawałek konkretnej PRL-owskiej roboty" to na razie dobrze wydane pieniądze. Łopatka spisuje się wysmienicie choć swoje waży i raczej wszedzie jej ze sobą taszczyć nie bedę :) Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted April 6, 2009 Report Share Posted April 6, 2009 . Saperka pokryta w całości jest jakimś zabezpieczającym metal lepiszczem mam nadzieję, że benzyna poradzi sobie z tym. po co będziesz usuwał to? Przecież sam napisałeś ze to zabezpiecza metal. Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted April 13, 2009 Author Report Share Posted April 13, 2009 A no po to, żeby nie usyfić sobie wszystkiego tym czarnym lepiszczem bo nie zchodzi to z ubrań ani oporządzenia. Generalnie zamiast benzyny można wykopać 40 metrów okopu i i samo zejdzie ;) sprawdzone & przetestowane pzd ŁP Quote Link to post Share on other sites
KamaN Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 Dobrze zrobiles kupujac polska saperke. Wytrzymale to jak cholera. Kawal solidnej i prostej roboty. Nie radze nosic tego na zadne wypady survivalowe. To bydle zajmuje pol plecaka i jeszcze jest ciezkie. Skoro szukasz saperki do samochodu to dobrze trafiles. Moj ojciec kupil taka jakies 20 - 30 lat temu i ciagle jest jak nowa... Quote Link to post Share on other sites
roziko Posted April 19, 2009 Report Share Posted April 19, 2009 Ja używam pol.3-częśćiowej. Super sprawa. Mocna,solidna,mała,"siekiera" ale ciężka.. W porównaniu do saperki bw to mercedes. Łopatka bw. zlamała mi się po 30 min kopania na kamienistej drodze. Nigdy nawet nie będe patrzył na inne. tylko polska. Quote Link to post Share on other sites
Filq Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 Podczas zabawy w "wykopki" z wyywaczem metali udalo sie zepsuc 3 skladane saperki i zadnej polskiej. Wszystkie byly uzywane mniej wiecej tyle samo czasu. Ponadto, polski wynalazek sluzyl mi za toporek. Zepsul sie dopiero, gdy kumpel sprobowal zrobic na niej jajka sadzone i opalil drewniany trzonek, a saperka nabrala luzow. ; / Quote Link to post Share on other sites
piotr23 Posted March 11, 2010 Report Share Posted March 11, 2010 ...I zastępuje też tooporek czego niemiecka nie potrafi ;) ... Mocna,solidna,mała,"siekiera" ale ciężka.. ... wg mnie nic nie zastąpi porządnej maczety. i kiełbasę pokroisz i drewna narąbiesz. dziękuje za uwagę. Quote Link to post Share on other sites
Escalon Posted March 12, 2010 Report Share Posted March 12, 2010 wg mnie nic nie zastąpi porządnej maczety. i kiełbasę pokroisz i drewna narąbiesz. dziękuje za uwagę. Maczetą to chyba witek 8) . Temat jest o saperkach. A do krojenia kiełbasy najlepiej służy byle jaki scyzoryk. Quote Link to post Share on other sites
gall_anonim Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 do maczety i rapować możesz, ale dołu nie wykopiesz Quote Link to post Share on other sites
Marnus Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 mam taką: http://www.allegro.pl/item956100534_saperk...rowiec_lc2.html nie używałem często, ale na tyle ile używałem mogę powiedzieć, że jest spoko ;) pokrowiec bardzo przydatny. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts