Speaker Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Witam Na ostatniej strzelance byłem 8 meisięcy temu. Przez pare dni po strzelance była w nim resztka wody, potem ją wylałem i otworzyłem go i tak zostal do dzisiaj. Pewnie jest tam pare niemiłych bakterii itd i moje pytanie jest jak doprowadzić go do stanu normalnego, żebym po łyku wody nie rzygał przez 2 tygodnie. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 http://allegro.pl/item585949240_camelbak_t...zyszczenia.html Quote Link to post Share on other sites
Speaker Posted March 19, 2009 Author Report Share Posted March 19, 2009 A jakimś domowym sposobem? Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 (edited) Gorąca woda + soda oczyszczona. Ale takie sposoby nie dają takiej pewności i skuteczności jak chemia. A tak poza tym to jest temat o camelbakach: http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=6382 Edited March 19, 2009 by Majkel86 Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Goraca woda plus paczka kwasku cytrynowego. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 Kwasek to chyba tylko swąd i smak zabija. Ja jeszcze ostatnio manierki po wyparzeniu zalewałem coca cola :-F Efekt pozytywny ;) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted March 19, 2009 Report Share Posted March 19, 2009 kwasek ma odczyn zasadowy wiec bakterie powinien tez wytłuc. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Zdawało mi się, że kwasek cytrynowy ma odczyn kwaśny a tu taka niespodzianka. :D Tabletki do czyszczenia protez są dobrym patentem. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Prosty i tani sposób to tabletki do czyszczenia protez uzębienia, przykładowo Protefix czy Corega Tabs ;-) Czyszczą, dezynfekują i odświeżają wnętrze, równie skutecznie jak drogie zestawy Camelbaka. Quote Link to post Share on other sites
lukasp Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Polecam gorąca wodę + sodę oczyszczoną po odczekaniu 15 wylać i zalać powtórnie gorąca woda z kwaskiem cytrynowym , wiem że to nie daje w 100% pewności ale na pewno masz te składniki w domu pod ręką pzd ŁP Quote Link to post Share on other sites
Speaker Posted March 20, 2009 Author Report Share Posted March 20, 2009 Dzięki wielkie wszystkim za liczne odp! Dzisiaj przetestuje pomysły. Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Jak oryginalny Camelbak to można wrzątkiem spokojnie zalewać, robię tak za każdym razem gdy chcę go przeczyścić. Tylko trzeba uważać, żeby się nie poparzyć. :-F Do tego soda i kwasek cytrynowy. Leży sobie aż ostygnie. Raz na długi czas tabletki Corega. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 20, 2009 Report Share Posted March 20, 2009 Source, na ulotce załączanej do swoich wyrobów, zaleca, aby raz na jakiś czas, po dokładnym umyciu i wysuszeniu włożyć camela (bez pokrowca) do zamrażarki na noc. Quote Link to post Share on other sites
Kangur_AU Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Wlać wódki i będzie odkarzony. ;-) K. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 21, 2009 Report Share Posted March 21, 2009 Source, na ulotce załączanej do swoich wyrobów, zaleca, aby raz na jakiś czas, po dokładnym umyciu i wysuszeniu włożyć camela (bez pokrowca) do zamrażarki na noc. Może sabotują w ten sposób konkurencję? :wink: A tak serio - corega, orginalne tabletki, albo soda. W przypadku Camelbaka nie wiem czy powinno się ten materiał zamrażać, ale Source'a można. Quote Link to post Share on other sites
Speaker Posted March 22, 2009 Author Report Share Posted March 22, 2009 Głupi ja, moja matka jest po studiach chemicznych :D Doradziła mi roztwór octu z wodą albo kwas borowy - testowałem na sobie ocet, działa w 100%. pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted March 23, 2009 Report Share Posted March 23, 2009 (edited) Wkład od Camela (thermobak) zamrażałem. Wszystko działa jak powinno. Żadnej chemii jeszcze nie próbowałem. Edited March 23, 2009 by shd1984 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts