Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Witam!

Posiadam replikę AK-47 od CYMY (cm.028) i mam pytania co do wymiany gumki HU.

Którą kupić (-> taiwangun.com)?

Jakiej mogę sie spodziewać poprawy osiągów?

Dodam jeszcze że jest cały w stocku, batka od cymy 8,4V.

Pozdrawiam!

Dobre gumki

GUARDER - przezroczysta

Systema czarna - tylko nie ma w zestawie dystansera

Prometeush fioletowa

innych nie sprawdzałem, te moge z czystym sumieniem polecić.

Spodziewać sie możesz prawidłowo pracującego hopup'a, czyli dokładnej regulacji i dobrego (na tyle ile da Ci lufa i amunicja) lotu kulki.

W gruncie rzeczy wiekszy nieco zasięg i mniejsza wrażliwość na niskie temperatury.

Edited by FragleS

OK, dziękuję za odpowiedź. :uśmiech:

Temat wyczerpany, chyba że ktoś ma jeszcze coś do dodania.

No to ja dodam...

Niestety twojej giety nie mam. Po poczytaniu większości wątków o gumkach i tuningu moich replik doszedłem do wniosku że nie ma najlepszej gumki (tych złych jest oczywiście cała masa, które nie przydadzą się w żadnej giecie). Np. do mojego G36C JG bezkonkurencyjna jest systema, ale za to w AUG JG to była porażka i musiałem kupić przeźroczystego guardera. Więc najlepiej żebyś poczytał parę ostatnich stron o tuningu swojej repliki, bo tam ludzie są już bogatsi o te doświadczenia.

Guarder jest bardzo delikatny. W niedoświadczonych rękach można go rozwalić nawet przy pierwszym zakładaniu. No i zużywa się dość szybko, ale przy stockowej giecie nie powinno to stanowić aż takiego problemu.

Za to Systema jest znacznie wytrzymalsza (czytałem w jakimś wątku że grubo powyżej 500 fps spokojnie dawała sobie radę, z guardera w takim wypadku zostałoby wspomnienie). Tylko że jest ona dość gruba i do G36C musiałem ją dosłownie kolanem dopychać.

Edited by rudy_stp
No to ja się wybiję z tłumu Stockowa TMowska jest bardzo dobra, tylko w zimę się jaja dzieją

Gdyby to bylo kilka lat temu, kiedy tlumu nie bylo, bo nie bylo chinskiego sprzetu, to nie napisalbys niczego odkrywczego. ;)

Gumka TM rzadzi w temperaturach powyzej zera, zreszta jak caly ich HopUp.

Ale do Cymy bez tuningu najbardziej uniwersalny bedzie silikonowy Guarder lub ekwiwalent.

a guarder przezroczysty nie nadaje się do 430 fpsów?

Może i się nadaje, tylko ile toto wytrzyma ? Krótko u Guarderze - drze się jak stare gacie i pęka jak stary kondom, tyle. Bierz Systemę, praktycznie tak samo świetna jak TM'owska tylko nie ma "jaj" w zimie :-P.

Edited by Gogin
Krótko u Guarderze - drze się jak stare gacie i pęka jak stary kondom, tyle.

W jakiej replice i w jakiej konfiguracji zdarzyly Ci sie takie traumatyczne przezycia?

Ja mam takie i inne gumki i nie porwalem zadnej jeszcze. A mam nie tylko stockowe repliki.

W oczekiwaniu na gumkę Systemy mam zamontowanego USZKODZONEGO Guardera - mniej więcej 3 mm za częścią podkręcającą kulki (patrząc od strony kołnierza) jest porwana, tak z pół centymetra w poprzek gumy. I tak działa lepiej od rozjechanej stockowej (RK-02 Boyi).

Ja mam cm.028c i chce wymienić gumę i tylko gumę. Mam taki problem ze chce sobie kupic systeme tylko ze nie ma dystansera dużo stracę?

bez dystansera gumka raczej nie będzie działała... możesz zrobić jakiś prowizoryczny nawet z gumki oblepiającej kabel, byle by miało to podobne wymiary...

a ja mam pytanie,czego to może być wina w HU, że pierwsze 2 strzały które oddaje w snajperce (M24 300% gumka systemy, precka systemy, dystanser H deep fire, komora HU stock) są bardzo słabo podkręcane,a dopiero strzał 3 leci jak powinien?czy to może być jakoś przycięta gumka?bo nie ukrywam że przy montażu lufy coś mi się tam mogło zrobić...ewentualnie, jaką gumkę inną niż systema byście polecali do repliki mającej 500fps? guarder?promyk?czy co?

z góry dzięki za odpowiedź...

bez dystansera gumka raczej nie będzie działała... możesz zrobić jakiś prowizoryczny nawet z gumki oblepiającej kabel, byle by miało to podobne wymiary...

a ja mam pytanie,czego to może być wina w HU, że pierwsze 2 strzały które oddaje w snajperce (M24 300% gumka systemy, precka systemy, dystanser H deep fire, komora HU stock) są bardzo słabo podkręcane,a dopiero strzał 3 leci jak powinien?czy to może być jakoś przycięta gumka?bo nie ukrywam że przy montażu lufy coś mi się tam mogło zrobić...ewentualnie, jaką gumkę inną niż systema byście polecali do repliki mającej 500fps? guarder?promyk?czy co?

z góry dzięki za odpowiedź...

Czerwony Prometheus.

W jakiej replice i w jakiej konfiguracji zdarzyly Ci sie takie traumatyczne przezycia?

Ja mam takie i inne gumki i nie porwalem zadnej jeszcze. A mam nie tylko stockowe repliki.

Nie wiem w jakiej jemu, ale mnie np. w M15 CA oraz Ak 47 cymy. Osobiście odradzam te gumki. Są nieco większe od systemy i ciężko wchodzą do ciasnej komory, o wychodzeniu nie wspominając.

Ja mam cm.028c i chce wymienić gumę i tylko gumę. Mam taki problem ze chce sobie kupic systeme tylko ze nie ma dystansera dużo stracę?

Po co??? Trzeba zostawić stockowy dystanser i cycuś.

• 1 month later...

Nie wiem w jakiej jemu, ale mnie np. w M15 CA oraz Ak 47 cymy. Osobiście odradzam te gumki. Są nieco większe od systemy i ciężko wchodzą do ciasnej komory, o wychodzeniu nie wspominając.

Po co??? Trzeba zostawić stockowy dystanser i cycuś.

Kupiłem M16 i czekam na odbiór. Do tego mam przeźroczystego guardera, mam co do niego mieszane uczucia. Czy nada się do repliki mającej od 430 - 450 fps?

Nie zedrze się, nie pęknie nie zatnie?! To moja druga broń. Nie mam w tym temacie zbytniego doświadczenia. Co sobotę z przyjaciółmi się bawimy. Boję się że gumka pogorszy moje osiągi: celnośc, zasięg. Może też praktyczność?

No nic poczekamy zobaczymy. KOMENTOWAĆ :!:

Nada się.

Działa na ~500 u kumpla od długiego czasu i ma się bardzo dobrze. jak komuś się rwie i ma z nim problem, to mówiąc krótko nie potrafi go IMHO założyć. Bo ściągnąć, jak ciasno siedzi, to już wyższa szkoła jazdy ;-). Zakładałem, ściągałem nie raz, nie pięć i nie dziesięć i nie narzekam, IMHO dużo lepsza od polecanej systemu, bo jest szczelnie (z powodu grubości) i bardzo ładnie kręci i dobrze się reguluje, oraz nie wymaga takich twardych dystanserów jak systema. Krótko mówiąc działa ładnie na byle flaku ;-).

Nada się.

Działa na ~500 u kumpla od długiego czasu i ma się bardzo dobrze. jak komuś się rwie i ma z nim problem, to mówiąc krótko nie potrafi go IMHO założyć. Bo ściągnąć, jak ciasno siedzi, to już wyższa szkoła jazdy ;-). Zakładałem, ściągałem nie raz, nie pięć i nie dziesięć i nie narzekam, IMHO dużo lepsza od polecanej systemu, bo jest szczelnie (z powodu grubości) i bardzo ładnie kręci i dobrze się reguluje, oraz nie wymaga takich twardych dystanserów jak systema. Krótko mówiąc działa ładnie na byle flaku ;-).

W m14 G&G z 460fps gumka poszła po około roku, dzyndzelek był wręcz posiekany, to od mocy, w mojej opinii to więcej bajeru niż prawdy^^