Foka Posted November 20, 2009 Report Share Posted November 20, 2009 noktowizory (poza gen I) wymienione są w WYKAZIE WYROBÓW I TECHNOLOGII O PRZEZNACZENIU WOJSKOWYM LUB POLICYJNYM, to pozwala przypuszczać, że posiadanie tego sprzętu przez zwykłego Kowalskiego może jednak nie być do końca legalne.Na jakiej podstawie? Gdzieś jest przepis mówiący, że takie wyroby są niedozwolone w posiadaniu osób cywilnych? Pałka policyjna również jest zakazana? Pas wojskowy czy buty też? Jak działały by firmy badające stopień izolacji/przepuszczalności ciepła w budynkach za pomocą kamer termo? Wątpię też w posiadanie kogoś w PL gen IVTo zależy czy mówisz o cywilach ;) Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted November 20, 2009 Report Share Posted November 20, 2009 (edited) Na jakiej podstawie? Gdzieś jest przepis mówiący, że takie wyroby są niedozwolone w posiadaniu osób cywilnych? Pałka policyjna również jest zakazana? Pas wojskowy czy buty też? Jak działały by firmy badające stopień izolacji/przepuszczalności ciepła w budynkach za pomocą kamer termo? Echhh, przecież napisałem wyraźnie - pozwala przypuszczać. Według mnie, zapis w ustawie, ze coś jest przeznaczone dla wojska i policji, i w dodatku produkcja i obrót takimi rzeczami jest obwarowane specjalnymi ograniczeniami jest jakąś przesłanką aby przypuszczać, ze na posiadanie też może być wymagany jakiś papierek. Po prostu - wielu osobom obiło się o uszy, że nie można mieć nokto nowszych generacji, ale nie spotkałem jeszcze nikogo, kto miałby jakąś podstawę do takich przypuszczeń. Jak z Yeti - każdy słyszał nikt nie widział :) Po dłuższych poszukiwaniach znalazłem wyżej wymienione rozporządzenie w którym w końcu pojawia się temat noktowizorów, więc będę szukał dalej bo coś, powtarzam, może być na rzeczy. A że firmy budowlane potrzebują sprzętu termowizyjnego, to inna sprawa - mają realną potrzebę, więc dostaja "papier" (oczywiście przy założeniu że takowy jest jednak potrzebny). Państwo lubi ograniczać obywateli w różny sposób, więc argument "chce mieć nokto III gen. bo chcę", albo "potrzebuję do ASG" może być niewystarczający, żeby dać obywatelowi takie narzędzie. I ponownie - na razie to są tylko moje dywagacje na podstawie rozporządzenia, które nie dotyczy mnie ale innych podmiotów. Ale daje jakiś punkt wyjścia do poszukiwania właściwego przepisu, o ile takowy istnieje. nokto gen IV i wyżej. To zależy czy mówisz o cywilach ;) No, napisałem dość wyraźnie, że chodzi mi o gen IV w rękach cywili. A szkoda, bo chętnie bym pomacał i zerknął w okular(y) :) Edited November 20, 2009 by javelin Quote Link to post Share on other sites
Prohunter Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 (edited) Ktokolwiek wie coś na temat noktowizora widocznego na zdjęciu ? Jestem szczęśliwym posiadaczem tego cacuszka ale nie mam do niego akumulatora :( i nie wiem jak go uruchomić :( Edited January 18, 2010 by Prohunter Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 Gdybyś pokazał lepsze zdjęcie byłyby większe szanse. Na podstawie takiego zdjęcia stawiam na NSP-2. Quote Link to post Share on other sites
Prohunter Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 Ok. Pstryknę parę fotek :] Quote Link to post Share on other sites
Prohunter Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 :] Moje podstawowe pytanie : jakie do tego pod pasować zasilanie ?? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Tak, to jest NSP-2. Najpierw go otwórz i zobacz w jakim jest stanie, u mnie były powylewane elektrolity itd, może nie ma sensu poszukiwania zasilania. Quote Link to post Share on other sites
Prohunter Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Otwierałem w środku nie ma akumulatora :( pewien czas nosiłem się z zamiarem zakupu takowego ale każdy kogo pytałem o takie "cuś" Trochę dziwnie na mnie patrzył:P Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Nie mówiłem o otwieraniu pojemnika na akumulator, a puszki z elektroniką w samym noktowizorze. Quote Link to post Share on other sites
Prohunter Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Ok. Myślałem że elektrolit to jedynie w akumulatorze xP Rozkręce i zobacze jak wyglądają wnętrzności Quote Link to post Share on other sites
Prohunter Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Zdjąłem osłonę z elektroniki , wszystko wygląda na całe i nie z korodowane. Nigdzie ani śladu elektrolitu. Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Panowie i Panie, mam pytanie. Czy ktoś używa PNW-57E? Możecie coś o nim powiedzieć? Na necie trochę wyczytałem, jednak nadal nie wiem skąd można go wytrzasnąć, jeśli oczywiście jest do kupienia. Może ktoś mnie oświecić? :) Quote Link to post Share on other sites
LiuKas Posted March 30, 2010 Report Share Posted March 30, 2010 (edited) Mam pytanko :) W jaki sposób zlikwidować czerwoną poświatę z iluminatora? Trochę denerwujący jest fakt że jak korzystam z iluminatora to ktoś gołym okiem z daleka widzi czerwony punkcik. Czytałem trochę na ten temat "na elektrodzie" i z tego co udało mi się wyczytać może pomóc filtr 950nm, ale nie mogę takiego znaleźć :) czy ktoś korzystał z czegoś takiego? link Edited March 30, 2010 by liu-kas Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 30, 2010 Report Share Posted March 30, 2010 A może najpierw powiesz o jakim sprzęcie piszesz? Quote Link to post Share on other sites
LiuKas Posted March 30, 2010 Report Share Posted March 30, 2010 My bad. Posiadam Takie coś Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 30, 2010 Report Share Posted March 30, 2010 Nie znam. Al e w Yukonach jest po prostu czerwona dioda. Filtr IR nic Ci nie da, bo LED nie emitują podczerwieni. Dwa wyjścia - wymienić diodę na IR. Olać iluminator i używać zewnętrznego (np latarka z filtrem IR). Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 czy ktoś korzystał z czegoś takiego? link To przecież nic innego jak nakładka (filrt) na reflektory, który były w komplecie przykładowo z PNW-57A. Pasuje do Uaza, Stara, Urala itp. ;-) Quote Link to post Share on other sites
piotrorl Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 @HoHoL Sam zrobiłeś tę przeróbkę ? Bardzo fajnie wygląda, solidnie. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 (edited) Popatrz, Kolego, na daty postów i zwróć uwagę, że HoHoL nie wchodzi na WMASG od półtora roku. Edited January 27, 2014 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
guzio29 Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 @Marku - toć to świeże jak mleko prosto od krowy (bez urazy!), od dzisiaj na forum ... Jednak faktem jest, że kotleta odgrzałeś całkiem dobrze.... Powinno być takie wielkie info przy rejestracji - zakaz wykopalisk .... :P Quote Link to post Share on other sites
Wargator Posted May 5, 2014 Report Share Posted May 5, 2014 (edited) Jak ktoś już odkopał to skorzystam na tym. Przeczytałem kilka wątków i mniej więcej wiem jakie Panowie macie zdanie o gen 1, jednak zakładam, że do ASG na te kilkadziesiąt metrów te tanie nokto powinny wystarczyć, a przynajmniej dać przewagę nad tymi, którzy ich nie mają. 1. cudo nr 1 http://allegro.pl/c6...4202687741.html 2. cudo nr 2 http://allegro.pl/no...4203560839.html Ktoś coś może słyszał, coś wie? O ile nr 2 jest dość popularnym tanim nokto o tyle cudo nr 1 wydaje się mieć tę przewagę, że nie trzeba przykładać dokładnie do twarzy... Będę wdzięczny za info :icon_smile: Pozdrawiam! Edited May 5, 2014 by Wargator Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted May 6, 2014 Report Share Posted May 6, 2014 Te "50 metrów" najprawdopodobniej musisz podzielić przez 2. Do tego jeszcze przybliżenie. Ja bym się w to nie pakował. Noktowizor 1 generacji nie zawsze będzie źródłem przewagi. Te urządzenia przydają się niemal wyłącznie do obserwacji otwartego terenu. Las jest dla nich zbyt ciemny. Na jednym mil-simie miałem okazję używać celownika NSP-3 i koledzy z zespołu mieli przewagę nade mną - zanim udało mi się przyzwyczaić wzrok z powrotem do ciemności, mijały cenne sekundy. Każde źródło światła (nawet łuna nad miastem) powodowało prześwietlenia. No i trzeba było liczyć się z tym, że każde bezpośrednie oświetlenie noktowizora równa się jego zniszczeniu. Oczywiście istnieją pewne sytuacje, w których taki noktowizor może być przydatny, ale odpowiedz sobie na pytanie, czy jesteś gotowy wydać te 300-400 PLN na coś, co sprawdzi się bardzo rzadko i przez większość czasu będzie po prostu bezużytecznym gadżetem. Ja bym odpuścił. Niestety noktowizja to działka, w której można albo tanio, albo dobrze. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts