PAT_Jezior Posted May 10, 2006 Report Share Posted May 10, 2006 30 zł. Około 3 tyg. na zebranie materiału i tydzień na zmontowanie całości. Quote Link to post Share on other sites
wurst Posted May 10, 2006 Report Share Posted May 10, 2006 Dobra tera ja się musze pochwalić :P Ghillie-Full Juta Model-byle jak najtaniej :P Quote Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted May 10, 2006 Report Share Posted May 10, 2006 Mała próbka TUTAJ Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 5 kliogramó2 waży góra i zużyeś na nią 12x1.5 m juty ? Coś chyba pomyliłeś. Ale masz baaardzo kiepską jute. Ale i tak jest zajebiste :D Quote Link to post Share on other sites
CyberKozA Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Przypominam jaki jest temat dyskusji : [OPIS] Ghillie Suit Proszę bez komentaży w stylu "super robota", "świetny ghille" itp. Jeżeli masz coś napisać to niech to będzie konstruktywne, albo pójdzie do gazu. Quote Link to post Share on other sites
xxxFENCExxx Posted May 11, 2006 Report Share Posted May 11, 2006 Może wyodrębnimy stad -"Pokaż swoje gile :D (ghille) + komentarze" lub coś w ten deseń. Od jakiegos czasu tu nie ma opisów tylko prezentacja prac w oparciu o początkowy opis (mniej lub bardziej zmodyfikowany). Quote Link to post Share on other sites
The Ghost Posted May 16, 2006 Report Share Posted May 16, 2006 wszelkie zdjęcia Waszego maskowania proszę zamieszczać TU Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted May 21, 2006 Report Share Posted May 21, 2006 Mam pytanko do osób ze zrobionym wlasnorecznie ghilie... Ile m/kg juty zuzyliscie na zrobienie swojego maskowania? Znalazlem oferte 500m sznurka jutowego za 24.50zl... Myslicie ze te w/w 500m wystarczyloby ? Quote Link to post Share on other sites
KosiarA Posted May 21, 2006 Report Share Posted May 21, 2006 Kurwa ni kupuj sznurka zastosunkujesz się z farbowaniem kupujesz płutno ale oinne worki farbujesz a potem tniesz prujesz czy co tam chcesz. zresztą sam sznurek to nie jest najlepszypomysł. A chyba najlepszym jest zrobienie ghille z samych pasków. [Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi... - KozA] Quote Link to post Share on other sites
militarius5 Posted May 22, 2006 Report Share Posted May 22, 2006 Prosty sposób jest zawiązywanie na siatce (maskującej lub rybackiej oby była z duzymi oczkami) kawałków (20-30 cm) wełny w kłębkach. Bardzo dobry efekt (i tanio :twisted: ) Quote Link to post Share on other sites
małpetti Posted May 22, 2006 Report Share Posted May 22, 2006 Prosty sposób jest zawiązywanie na siatce (maskującej lub rybackiej oby była z duzymi oczkami) kawałków (20-30 cm) wełny w kłębkach. Bardzo dobry efekt (i tanio :twisted: ) a czy nie będzie to troche za ciężkie zwłaszcza jak namoknie?? juta aż tak wody nie chłonie... Quote Link to post Share on other sites
militarius5 Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 na deszczu nie próbowałem, a normalnie nie jest takie cięzkie. :wink: Quote Link to post Share on other sites
SoH Jasio Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 Kurcze u mnie w miescie nie maja takich siatek rybackich ani niczego w stylu podobnym ale dzis wpadlem na pomysl zrobienia siatki z firanki :P mam tego duzo a duze oczka napewna sie znajda,i wysarczy tylko pomalowac mniejwiecej na czarno i bedzie piknie ;) Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 Siatke maskujaca czyt. "glony" mozna kupic na allegro ;] wymiar pozwalajacy na ghilie mozna kupic za ok 20-25zl wiec nie jest tragicznie 8) Quote Link to post Share on other sites
militarius5 Posted May 23, 2006 Report Share Posted May 23, 2006 Własnie u mnie na mieście też nie było żadnej siatki rybackiej (luźnej) ale zrobiłem na bluzie z demobilu (10-15 zł). Robiłem na szybko bo nie miałem dużo czasu. Nie miałem czasu żeby kupić "Glony" więc poświęciłem bluze :wink: Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 ja kupilem sznurek jutowy w GS-ie w sklepie z rzeczami dla rolnikow za 26 zl (wymiary zwoju sznurka 25 cm srednicy i na 15 cm wysoki) to ze 2km sznorka chyba hehhehe Quote Link to post Share on other sites
SoH Jasio Posted June 2, 2006 Report Share Posted June 2, 2006 Ja moje ghille robie ze starych pocietych spodni moro,koszulek i jakis spodni innych jeszcze,a na dodatek jutro jade na wies to se skminie jakieś worki :) Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 no i pieknie, bo jak wiemy ghilli to indywidualna sprawa kazdego snajpera. pozdro i big buch Quote Link to post Share on other sites
eltharion Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 Czy ta siatka:KLIK! nada się na Ghille? I w czym lepsza jest juta od pociętych spodni moro z bazarku? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 Jako siatka podstawowa naszywana na baze - nie. Do zrobienia oslony na twarz doszytej do kapelusza czy kaptura albo jako wentylacja na plecach (po wycieciu fragmentu bluzy) - tak Quote Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted June 3, 2006 Report Share Posted June 3, 2006 Jeśli wymyślisz jak Ci angielscy snajperzy zawiązali farsz, to czemu nie: Inaczej tylko to co powyżej napisał Szaszłyk. Quote Link to post Share on other sites
polewka Posted June 5, 2006 Report Share Posted June 5, 2006 wystarczy wpisać w google "worki jutowe" i o to rezulatat : http://www.artom.com.pl/Juta/001.htm " 1. Worki jutowe 60 cm x 105 cm - waga 520g, cena netto 4,50 zł 2. Worki jutowe 55 cm x 50 cm - waga 185g, cena netto 3,00 zł " Quote Link to post Share on other sites
wurst Posted June 5, 2006 Report Share Posted June 5, 2006 ten link widnieje już w temacie [OPIS] Ghillie Suit od 2005 więc wystarczyło poszukać na forum a nie w google ze swojej strony mogę polecić ten sklep worki zamówione w sobote(wieczorem) we wtorek były już u mnie Quote Link to post Share on other sites
stemp Posted June 6, 2006 Report Share Posted June 6, 2006 Siemka! Też jestem dopiero na etapie "knucia" swojego ghillie i mam parę, może przydatnych, pomysłów... niektóre z nich sam już sprawdziłem :) 1. zapytajcie u siebie w warzywniaku o worki (jutowe), podobno są to worki po ziemniorach greckich i włoskich... (polskie pakuje się już podobno tylko w plastiki) teraz będzie ciężej je dostać bo zaczął się już sezon na nasze polskie kartoflaki... :) pytałem się o nie (worki) kilku rolników sprzedających w weekendy warzywa na bazarku... no i okazało się, że 1 dnia zebrałem 9 takich, innego 6 i takim sposobem mam juty po... kolana (od głowy licząc :P ) są kozaki bo po zmoczeniu materiał (ta plecionka) rozplątuje się znakomicie... :P 2. włókno jutowe ( wygląda trochę jak końskie włosie, pęk podobny do tego na zdjęciu w komentarzu snajpera000, chyba 4 fotka) dostałem w sklepie ze sznurami: 11 PLN/0.5 kg w Wawie na Grzybowskiej... zresztą i siatkę do munduru, zieloną o oczkach około 2 cm/2 cm w cenie 40 PLN za metr (ale szerokość była 4 m :wink: ) kupiłem w końcu 30 cm :P i zapłaciłem koło 11 złotych... 3. Farbowanie: hmmm... kupiłem barwniki do tkanin w sklepiszczu z farbami... ( 2.50 zł każdy ) no i tak to teraz sobie jeszcze farbuję na wiele różnych odcieni ( na tym etapie jestem :? ) i tu rada: uwaga z barwnikami bo mi jak na razie powychodziły prawie same ciemne odcienie - trzeba uważać z proporcjami juty i barwnika :( , co nie jest takie proste... metoda prób i błędów :? . Ja na szczęście mam materiału do prób ale ostrzegam, że to nie takie łatwe... właśnie... :idea: może ktoś zna jakiś sposób, aby na jucie uzyskać żywą, polską zieleń (np. kolor młodych liści brzozy itd. ):?: - pytam bo mieszkam w pobliżu lasu a łąk tu w okolicy mało :( macie jakieś pomysły :?: :| Pzdr Quote Link to post Share on other sites
spec-machine Posted June 9, 2006 Report Share Posted June 9, 2006 Ja mam pytanie co do proporcji kolorów w ghillie, mniej więcej oczywiście. Czytałem gdzies, że najwięcej powinno byc brązowego (ok 60%), potem ileś procent zielonego i inne. Czy to prawda?? Oczywiście mówie o ghilie do polskich lasów. Jak wyglądają proporcje w waszych ghillie?? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts