Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

• Replies 2.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted

Przypominam jaki jest temat dyskusji : [OPIS] Ghillie Suit

Proszę bez komentaży w stylu "super robota", "świetny ghille" itp.

Jeżeli masz coś napisać to niech to będzie konstruktywne, albo pójdzie do gazu.

Posted

Może wyodrębnimy stad -"Pokaż swoje gile :D (ghille) + komentarze" lub coś w ten deseń.

Od jakiegos czasu tu nie ma opisów tylko prezentacja prac w oparciu o początkowy opis (mniej lub bardziej zmodyfikowany).

Posted

Mam pytanko do osób ze zrobionym wlasnorecznie ghilie... Ile m/kg juty zuzyliscie na zrobienie swojego maskowania? Znalazlem oferte 500m sznurka jutowego za 24.50zl... Myslicie ze te w/w 500m wystarczyloby ?

Posted

Kurwa ni kupuj sznurka zastosunkujesz się z farbowaniem kupujesz płutno ale oinne worki farbujesz a potem tniesz prujesz czy co tam chcesz. zresztą sam sznurek to nie jest najlepszypomysł. A chyba najlepszym jest zrobienie ghille z samych pasków.

[Proszę o zachowanie kultury wypowiedzi... - KozA]

Posted
Prosty sposób jest zawiązywanie na siatce (maskującej lub rybackiej oby była z duzymi oczkami) kawałków (20-30 cm) wełny w kłębkach. Bardzo dobry efekt (i tanio  :twisted: )

a czy nie będzie to troche za ciężkie zwłaszcza jak namoknie?? juta aż tak wody nie chłonie...

Posted

Kurcze u mnie w miescie nie maja takich siatek rybackich ani niczego w stylu podobnym ale dzis wpadlem na pomysl zrobienia siatki z firanki :P mam tego duzo a duze oczka napewna sie znajda,i wysarczy tylko pomalowac mniejwiecej na czarno i bedzie piknie ;)

Posted

Własnie u mnie na mieście też nie było żadnej siatki rybackiej (luźnej) ale zrobiłem na bluzie z demobilu (10-15 zł). Robiłem na szybko bo nie miałem dużo czasu. Nie miałem czasu żeby kupić "Glony" więc poświęciłem bluze :wink:

• 2 weeks later...
Posted

ja kupilem sznurek jutowy w GS-ie w sklepie z rzeczami dla rolnikow za 26 zl (wymiary zwoju sznurka 25 cm srednicy i na 15 cm wysoki) to ze 2km sznorka chyba hehhehe

Posted

ten link widnieje już w temacie [OPIS] Ghillie Suit od 2005 więc wystarczyło poszukać na forum a nie w google

ze swojej strony mogę polecić ten sklep

worki zamówione w sobote(wieczorem) we wtorek były już u mnie

Posted

Siemka! Też jestem dopiero na etapie "knucia" swojego ghillie i mam parę, może przydatnych, pomysłów... niektóre z nich sam już sprawdziłem :)

1. zapytajcie u siebie w warzywniaku o worki (jutowe), podobno są to worki po ziemniorach greckich i włoskich... (polskie pakuje się już podobno tylko w plastiki) teraz będzie ciężej je dostać bo zaczął się już sezon na nasze polskie kartoflaki... :) pytałem się o nie (worki) kilku rolników sprzedających w weekendy warzywa na bazarku... no i okazało się, że 1 dnia zebrałem 9 takich, innego 6 i takim sposobem mam juty po... kolana (od głowy licząc :P ) są kozaki bo po zmoczeniu materiał (ta plecionka) rozplątuje się znakomicie... :P

2. włókno jutowe ( wygląda trochę jak końskie włosie, pęk podobny do tego na zdjęciu w komentarzu snajpera000, chyba 4 fotka) dostałem w sklepie ze sznurami: 11 PLN/0.5 kg w Wawie na Grzybowskiej... zresztą i siatkę do munduru, zieloną o oczkach około 2 cm/2 cm w cenie 40 PLN za metr (ale szerokość była 4 m :wink: ) kupiłem w końcu 30 cm :P i zapłaciłem koło 11 złotych...

3. Farbowanie: hmmm... kupiłem barwniki do tkanin w sklepiszczu z farbami... ( 2.50 zł każdy ) no i tak to teraz sobie jeszcze farbuję na wiele różnych odcieni ( na tym etapie jestem :? ) i tu rada: uwaga z barwnikami bo mi jak na razie powychodziły prawie same ciemne odcienie - trzeba uważać z proporcjami juty i barwnika :( , co nie jest takie proste... metoda prób i błędów :? . Ja na szczęście mam materiału do prób ale ostrzegam, że to nie takie łatwe... właśnie... :idea: może ktoś zna jakiś sposób, aby na jucie uzyskać żywą, polską zieleń (np. kolor młodych liści brzozy itd. ):?: - pytam bo mieszkam w pobliżu lasu a łąk tu w okolicy mało :( macie jakieś pomysły :?: :|

Pzdr

Posted

Ja mam pytanie co do proporcji kolorów w ghillie, mniej więcej oczywiście. Czytałem gdzies, że najwięcej powinno byc brązowego (ok 60%), potem ileś procent zielonego i inne. Czy to prawda?? Oczywiście mówie o ghilie do polskich lasów. Jak wyglądają proporcje w waszych ghillie??