Kacper z Wroclawia Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 Witam serdecznie Przeczytałem cały wątek i dziękuje Wam za cenne wskazówki. Jednocześnie chciałbym podzielić się moimi doświadczeniami w przygotowaniu ghille suit , które mam nadzieję w połączeniu ze wskazówkami tu opisanymi pomogą Tym spośród Was którzy planują swojego pierwszego trolla. 1. Sprawa nie jest tak prosta i oczywista jak się wydaje, dlatego zdecydowanie polecam obejrzenie instrukcji znajdującej się tu: + wszystkie kolejne odcinki tej instrukcji 2. Polecam zlecenie przyszycia siatki stanowiącej "rusztowanie" dla ghille suit ... krawcowej. Zaoszczędzicie sporo czasu, a i sama siatka będzie się zdecydowanie lepiej trzymała Podobnie polecam zlecenie obszycia kordury (patrz instrukcja przygotowania GS - link powyżej) i otworów wentylacyjnych (o których piszę poniżej) 3. Wykonanie otworów wentylacyjnych Kupujemy w lumpeksie dres z siatką tzw. transmisyjną, a więc tą znajdującą się pomiędzy materiałem a skórą. Siatkę dajemy krawcowej i prosimy ją o wszycie otworów wentylacyjnych pod pachami. Szerokość otworów jest regulowana suwakami (je także wszywa krawcowa) a same otwory są zabezpieczone w/w siatką (aby nam np przez otwarte wywietrzniki liście tudzież inne zanieczyszczenia nie wpadły) Otwory wentylacyjne bardzo pomagają w regulacji ciepłotą 4. Kordura która jest polecana w w/w filmie bardzo dobrze się sprawdza, jeżeli Wasz ghille ma służyć do długotrwałych obserwacji (leżenia) lub oczekiwania na cel. Obszyjcie (z pomocą Pani krawcowej) jej krawędzie aby mieć pewność że Wam się nie odklei. Szczególnie sprawdza się cordura na łokciach. i na koniec polecam stosowanie camel backa założonego pod ghille (na koszulkę termoaktywną) Pozdrawiam Śpiewak 22 SAS Quote Link to post Share on other sites
Kacper z Wroclawia Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 Hej Mam pytanie do osób operujących w ghille suit W jaki sposób dopasowujecie swoje "trole" do kolorystyki roślinności danej pory roku? Macie dwa ghille - jeden na tereny silnie zielone (wiosna) a kolejny na jesień (naturalna juta + brąz + khaki)? Ja mam ghille w kolorystyce jesiennej a teraz zastanawiam się nad dodaniem juty w kolorach zielonych. Na podstawie wskazówek w tych wątku powinny zajmować one około 30% powierzchni ghille - reszta to naturalny kolor juty. Proszę o Wasze opinie: 1. Czy warto dodawać jutę w kolorach zielonych do już aktualnie wykonanego ghille jesiennego? 2. Czy 30% powierzchni ghille zajmowanej przez zieleń (w postaci plam) jest według Was odpowiednią proporcją? 3. A może opierać się wyłącznie na uzupełnieniu ghille roślinnością (a więc naturalną zielenią) właściwą danemu terenowi ? Pozdrawiam Śpiewak Quote Link to post Share on other sites
pl123 Posted November 26, 2011 Report Share Posted November 26, 2011 1 Ja w tym temacie trochę zielony, ale zależy w jakim terenie chcesz działać. 3 Kiedy czytałem jak robić GS to proporcje to 30% farsz sztuczny, a 70% farsz naturalny Na wiosnę polecam GS z mundurów bw (posty u góry) ponieważ kolorystycznie pasują pod większość terenu. Quote Link to post Share on other sites
jahu-84 Posted November 28, 2011 Report Share Posted November 28, 2011 Zależy jak bardzo twój GS ma kolory jesienne. Wg mnie łatwiej jest zrobić strój na porę lato/wiosna a na jesień doczepić tylko żółto- brązowe kawałki juty albo powtykać liście i uschłą trawę. Co do działania w mocno zielonych terenach: Pamiętaj, że twoja pozycja powinna być zawsze w miejscu zacienionym, czyli teoretycznie kolorystyka nie gra tak dużej roli ponieważ rozpoznawalne będą tylko kontury (które GS ma za zadanie rozbić i zniekształcić). Oczywiście w lato WSZYSTKO jest soczyście zielone i tworzy jedną wielką masę więc najodpowiedniejszym sposobem jest dodanie naturalnych elementów z rejonu w którym toczyć się będzie gra. (Najlepiej patrzeć na to co rośnie na ziemi a nie na wysokości wyciągniętej ręki). pozdr jahu Quote Link to post Share on other sites
pl123 Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Jaka jest opłacalność tego zestawu ? http://www.ghilliesuitwarehouse.com/products/Custom-Jute-Ghillie-Poncho-Kit.html Quote Link to post Share on other sites
Fredka Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Ja nie jestem za kupowaniem GS ponieważ odpadają sznurki ale jak masz czas to kup i trochę się pobaw w umocnienie GS. Myślę że cena jest rozsądna. Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 3, 2011 Report Share Posted December 3, 2011 Za taką kasę to można prawie 2 ghilaki zmontować. Nieopłacalny zakup. Quote Link to post Share on other sites
Fredka Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 jakie 2 z 3-4 jak samemu robisz to wychodzi z 40-50 zł na jedno Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 To po jaką choinkę piszesz, że "cena jest rozsądna"? Rozdwojenie jaźni? Quote Link to post Share on other sites
Fredka Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 cena jest rozsądna w porównaniu do innych GS robionych fabrycznie ale w porównaniu do samoróbek to jest cholernie drogo. Quote Link to post Share on other sites
VIPER-RT10 Posted December 5, 2011 Report Share Posted December 5, 2011 Tylko spokojnie chłopaki! Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted December 9, 2011 Report Share Posted December 9, 2011 A zastanawiał się ktoś nad flizeliną ?? Posiadam dość duże ilości tego w domu i fajnie to wygląda bo jest to lekko prześwitująca tkanina tylko że sztuczna.. i tu pytanie czym farbować.. Na próbę przejechałem sprejem i wygląda to fajnie jednak koszta psikania całego ghillie były by duże... Ma ktoś może pomysł ?? Plusem było by to że można ciąć na paski duże lub cienkie czego się nie da robić z worków jutowych bo się "nitki" rozjeżdżają. A przynajmniej na zimę można z tego zrobić dobre maskowanie.. Zostawiam temat do komentowania może ktoś znajdzie ciekawy pomysł Quote Link to post Share on other sites
Fredka Posted December 10, 2011 Report Share Posted December 10, 2011 wymyśliłem coś takiego żeby psikać to sprejem tylko bierzesz pasek ok 1m x 40cm składasz na pół żeby powstał 50x40 i psikasz sprejem ale nie żeby było całe tylko weź trzy spreje i zrób ale bundezwere. chyba że masz jakiś czerwony albo jakiś taki kolor to to nie wyjdzie. To tak nawet drogo nie wychodzi to sprej kosztuje ok 10 zł materiał masz więc prawie darmo. A może byś to napisał z polską stylistyką?!?! W dodatku używając interpunkcji, dużych liter i całego tego "kosmicznego szumu" który nauczyciel/ka na lekcjach polskiego próbował/a Ci bezskutecznie wtłoczyć do makówki! Ostatni raz Cie upominam. Następny taki post wywalam bez powiadomienia! Kolejne zaowocują kartoteką! Viper Quote Link to post Share on other sites
Fredka Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 Dzisiaj farbowałem jutę ale jakoś chyba przesadziłem z proporcjami i miał wyjść jasno zielony a wyszedł prawie czarny, i tu właśnie rodzi się moje pytanie czy da się jakoś rozjaśnić tkaninę? A jak tak to jak? Quote Link to post Share on other sites
torus13 Posted December 18, 2011 Report Share Posted December 18, 2011 Chyba utleniaczem blądynki używają tego do rozjaśnienia włosów na białe tylko nie wiem czy uzyskasz taki kolor jaki jest ci potrzebny. Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted December 19, 2011 Report Share Posted December 19, 2011 Możesz spróbować zafarbować jeszcze raz. Generalnie trzeba uważasz przy samym farbowaniu, jeśli farbujesz barwnikami do tkanin. Przy mieszaniu kolorów jak dasz najpierw ciemny, to już ciężko go rozjaśnić, a jak dasz najpierw jasny, to minimalna ilość ciemnego wystarczająco mocno go przyciemni... Ciemne kolory są mocniejsze Quote Link to post Share on other sites
torus13 Posted December 24, 2011 Report Share Posted December 24, 2011 ja mam takie pytanie nic sie nie stanie jak użyje 30cm sznurków czy może lepiej je pociąć na pół ? Quote Link to post Share on other sites
Fredka Posted December 24, 2011 Report Share Posted December 24, 2011 Raczej nic się nie stanie tylko na samym dole bluzy daj krótsze. Chyba że masz kombinezon to na nogawkach krótsze bo inaczej będą się plątać pod nogami. Quote Link to post Share on other sites
woysky Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Jak masz za ciemną to spróbuj przeprać materiał w wodzie z dodatkiem Ace lub innego wybielacza- tylko z nim nie przesadź :) 2-3 nakrętki na wiadro powinny pomóc. p.s obowiązkowo w rękawiczkach gumowych. Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted December 28, 2011 Report Share Posted December 28, 2011 Albo zostaw na słońcu ale to bardziej opcja na lato :) Quote Link to post Share on other sites
torus13 Posted December 30, 2011 Report Share Posted December 30, 2011 moje ghillie robiłem 4 dni jescze zostało mi brudzenie i myślałem żeby dodać pocięte szmatki troche niżej http://imageshack.us/photo/my-images/717/img0013ef.jpg/ prosze połączyć posty ghillie po brudzeniu i malowaniu sprayem http://imageshack.us/g/834/img0019jb.jpg/ Połączone na życzenie i jednocześnie przypominam o regulaminie! Pisownia się kłania! Zdania zaczynamy z dużych liter i stosujemy polskie znaki!!! Viper Quote Link to post Share on other sites
ZuBeR Posted December 31, 2011 Report Share Posted December 31, 2011 Nie jest źle, ale zdjęcie jest za ciemne aby cokolwiek powiedzieć. Na tą chwilę słabo rozbite ramiona. Quote Link to post Share on other sites
torus13 Posted January 1, 2012 Report Share Posted January 1, 2012 lewe jest słabo rozbite bo ktoś mi spałił dużą ilość juty ... ale tak to będe musiał dawać dużo natury Quote Link to post Share on other sites
Gasparzinho Posted January 3, 2012 Report Share Posted January 3, 2012 To widzę w Świebodzicach pali się jutę zamiast trawki : > Dodaj innych materiałów, nie musi być koniecznie juta. Quote Link to post Share on other sites
widły Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 A ja mam pytanie co byście powiedzieli na ghilla z jeansu? Zszyć spodnie z kataną (taka kurtka nie miecz) wszyć zamek zamiast guzików i dorzucić ściągacze na nogawkach i rękawach. Ufarbować no i "przystroić". Fakt będzie to troche ciężkie ale za to nie do zdarcia. A ja mam pytanie co byście powiedzieli na ghilla z jeansu? Zszyć spodnie z kataną (taka kurtka nie miecz) wszyć zamek zamiast guzików i dorzucić ściągacze na nogawkach i rękawach. Ufarbować no i "przystroić". Fakt będzie to troche ciężkie ale za to nie do zdarcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts