Foton Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 Mój kolejny projekt do maskowania amfibii dla wodnych snajperów :icon_biggrin: :maniak_OK: Ale olbrzymi nakład pracy - jednak efekt jak zawsze bardzo dobry ;) Ja się zabieram za "bieda vipera" na szalu maskującym wg Twojego poradnika z forum ;) Nawet z farbowaniem juty jakoś sobie poradziłem :hahaha: Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 :maniak_OK: Ale olbrzymi nakład pracy - jednak efekt jak zawsze bardzo dobry :icon_wink: Ja się zabieram za "bieda vipera" na szalu maskującym wg Twojego poradnika z forum :icon_wink: Nawet z farbowaniem juty jakoś sobie poradziłem :hahaha: 3mam kciuki, jak będziesz miał jakies pytania to pisz na fejsie :) Po wielu testach stwierdzam że imitacja liści z kwadracików, nie jest obowiązkowa, lepiej dać więcej sznurków do wiązania natury . Na jakim szalu robisz ? Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted July 16, 2017 Report Share Posted July 16, 2017 (edited) Dzięki :icon_wink: Taki jak tutaj: http://allegro.pl/si...5948416614.html Będę celował w coś podobnego jak Twój "na bogato" - już widzę, że jestem na samym początku wiązania, bo u mnie jest malutko na razie i muszę większe pęczki robić, ale tak jak piszesz - jak coś to będę dopytywał :) Edited July 16, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted July 17, 2017 Report Share Posted July 17, 2017 -Taki jak tutaj:http://allegro.pl/si...5948416614.html -Będę celował w coś podobnego jak Twój "na bogato" - już widzę, że jestem na samym początku wiązania, bo u mnie jest malutko na razie i muszę większe pęczki robić, ale tak jak piszesz - jak coś to będę dopytywał :icon_smile: -Było pisać wcześniej, za 40zł bym Ci sprzedał mój (goły 160x100cm, 100% poliestru który nie błyszczy, i o idealnych dziurkach :D ) :P -Pęczki nie muszą być większe, całkiem fajny efekt można uzyskać jak sie daje po 2-4 nitki juty, lub 1-2-3 nitki rafii. Lepiej dawać cieńsze a częściej. I pamiętaj o długości juty i rafii. Cały czas robię ghilli, vipery i szale, co chwilę testuje/my i skracamy jutę i rafię coraz bardziej :D Ostatnio robiłem z juty o długości 10cm, i rafii ok 20cm. To sa długości nitki, którą jeszcze składam na pół i dopiero wiążę. Efekt wyszedł bardzo fajny. Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted July 18, 2017 Report Share Posted July 18, 2017 Dziękuję serdecznie za rady :) Zmodyfikuję swój bo mam za długie i jak ogarnę to wrzucę foto jak to wygląda ;) Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 18, 2017 Report Share Posted July 18, 2017 Mój kolejny projekt do maskowania amfibii dla wodnych snajperów :icon_biggrin: Mój kot też tak wygląda gdy go nie wyczeszę przez trzy miesiące! Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted July 19, 2017 Report Share Posted July 19, 2017 Mój kot też tak wygląda gdy go nie wyczeszę przez trzy miesiące! Pozdrawiam, Lambert Super! Dzięki że się z nami podzieliłeś tą informacją! Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 24, 2017 Report Share Posted July 24, 2017 Ojej, już dobrze.. Bardzo ładne! :D Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted July 24, 2017 Report Share Posted July 24, 2017 Ojej, już dobrze.. Bardzo ładne! :icon_biggrin: Pozdrawiam, Lambert Od razu lepiej, po co ta mowa nienawiści wcześniej :P Temat zdycha...więc wrzucę pierwszą część poradnika dla wodnych sznajperów w celu rozruszania ;) Wodny sznajper ma na sobie moje "Multi ghilli MKVI + " :) Z kapturo/welonem wersja chyba trzecia, juta i rafia na bogato, bardzo gęsto o długości ok 50cm tak jak szpecjaiści zalecają :) Waga suchego(wersja do bioder) ok 1,4kg, waga mokrego ponad 5kg, czas schnięcia po całkowitym przemoczeniu, w pełnym słońcu ok 3 dni. Takie "Multi ghilli MKVI + " w wersji do kolan, wykonane według szkoły "im większe doświadczenie tym juta krótsza i jej mniej" waży ok 0,7kg. :) Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted July 29, 2017 Report Share Posted July 29, 2017 Chwalę się dalej :) Kolejne trzy ZKULe idą do testów, zrobione według szkoły „im większe doświadczenie tym juta krótsza i jej mniej „ : ) Testerzy są zawodowcami i taką wersję sobie zażyczyli więc bez hejtów że mało juty i że to nie maskuje ZKULe mają średnio ok 100g. juty i rafii na sobie . No i goła wersja dla jednego „hardcora”, bez juty i rafii. Akurat ten tester nie jest strzelcem wyborowym ale czasami musi się maskować w pracy i bardzo mu zależało by baza była jak najmniejsza i najlżejsza. Testowaliśmy taką gołą wersję i trochę się schodzi by dobrze ją domaskować naturą. Jest to jakieś wyjście, ale musimy zrobić kilka jeszcze testów, no i w pracy muszę poużywać :) Goła baza z samymi sznurkami 284g. Kto da mniej? :P Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 13, 2017 Report Share Posted August 13, 2017 Pytanie, ktoś może testował gotowy farsz Helikona? Nadaje się to do czegokolwiek? http://allegro.pl/wloczki-maskujace-helikon-ghillie-us-woodland-i6825797238.html?fromVariant=6825509288 Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted August 13, 2017 Report Share Posted August 13, 2017 (edited) Pytanie, ktoś może testował gotowy farsz Helikona? Nadaje się to do czegokolwiek? http://allegro.pl/wl...iant=6825509288 Daj sobie spokój z takimi wynalazkami . Szkoda kasy, a jeden kpl. starczy Ci na kapelusz... Znajomy dostał do testów farsz Helikona(a był snajperem i zna się na robocie ), otworzył opakowanie i zapłakał, zamknął opakowanie i nigdy więcej go już nie wyciągał by nie płakać. ;) Za te 60zł kupisz z 10 worków jutowych po kawie i kilkadziesiąt farbek do farbowania ..... :icon_smile: Edited August 13, 2017 by LYSSY88 Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted August 14, 2017 Report Share Posted August 14, 2017 (edited) Też mi się wydaje, że można samemu taniej i lepiej zrobić. Za 2 worki zapłaciłem 3 zł i za 12 zł kupiłem farby do farbowania. Co jakiś czas farbuje nowe porcje juty. Też się bałem gotowania, a tymczasem można to dosyć prosto zrobić: bierzesz słoik, którego nie będziesz potrzebował do niczego innego, wlewasz wrzątku, wsypujesz farbki według uznania (kolor i głębia koloru jakie chcesz- po 2-3 próbach dojdziesz co i jak), wrzucasz juty do poziomu wody, zostawiam do całkowitego ostygnięcia. Żeby więcej weszło można ugnieść czymś i ewentualnie zamieszać wcześniej (jak chcesz). Po ostygnięciu płuczę w (koniecznie!) zimnej wodzie, aż przestanie kolorowa woda lecieć, odkładam, żeby sobie wyschło (nie na słońcu i nie na kaloryferze - ma samo wyschnąć). Da się całkiem fajne efekty zrobić: To nie są oczywiście wszystkie kolory, a jedynie odcienie brązu (przy dodaniu różnej ilości farby) :icon_biggrin: Edited August 14, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted August 24, 2017 Report Share Posted August 24, 2017 (edited) To i ja się pochwalę :icon_smile: Nieśmiałe początki: A jakieś 20 godzin plecenia juty pózniej: Podoba się?? Wprowadzę kilka poprawek jeszcze :) Edited August 24, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted August 25, 2017 Report Share Posted August 25, 2017 (edited) A jakieś 20 godzin plecenia juty pózniej: Podoba się?? Wprowadzę kilka poprawek jeszcze :icon_smile: Z jutą fajnie :icon_smile: Tylko gęsto strasznie .... będzie zajmował trochę miejsca i swoje ważył jak namoknie(chociaż to i tak pikuś w porównaniu do szkoły Amerykańskiej która jest lansowana przez wszystkich szpecjalistów :icon_smile: ) Chcesz go używać docelowo jako vipera? Wpleć też długi sznurek do robienia kaptura, a sznurki do wiązania natury dowiąż jeszcze po założeniu na kogoś(tak by były na głowie , ramionach i plecach ). Ogólnie fajny dywanik pod wannę :icon_smile: Przydadzą się jeszcze gumy i guziki jezeli chcesz z nim biegać jako viper. A i jaki wymiar szalika ? 190cm na 50cm? Edited August 25, 2017 by LYSSY88 Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted August 25, 2017 Report Share Posted August 25, 2017 Odwiąż sznurki, opal końcówki i jak pisałem wyżej, załóż go na kogoś i dopiero dowiąż sznurki . Jakiej długości dałeś jutę ? Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted August 25, 2017 Report Share Posted August 25, 2017 Dzięki. Wiem, że gęsty i ciężki. Już zajmuje sporo miejsca to fakt, ale wygląda to chyba niezle i nawet bez natury może posłużyć. Docelowo był planowany do przymaskowania bez natury (pomimo, że sznurki do kaptura i wiązania natury posiada (jest tak gęsty, że nie widać dobrze - najgęstszy jest kaptur. Jakoś wiązanie na plecach do mnie nie przemawia i nie wiem czy dla mnie nie będzie zrobić sznurki z przodu do związania na klacie, zapleść takie niby rękawy (tak do łokci) i zastanawiam się czy nie zrobić sznurków do ściągania przy mankietach. Ale to chcę zrobić ze sznurka (nie zszywać) i jak nie będzie ok to zawsze mogę rozplątać po jakiejś chwili. Wymiary szala to 190x90 cm Taki o: http://allegro.pl/siatka-maskujaca-szal-snajperski-zielony-oliv-i5948416614.html Odwiąż sznurki, opal końcówki i jak pisałem wyżej, załóż go na kogoś i dopiero dowiąż sznurki . Jakiej długości dałeś jutę ? Ok. Dzięki - tak zrobię. Co do długości to na kapturze przeważa średnia tj 15 - 20 cm wiązana na pół (na kaptur może być za długa - do przycięcia), Dalej jest podobnie - głównie około 20-25 cm na pół choć i zdarzają się pojedyncze sznurki dłuższe, ale jest tego bardzo niewiele ;) Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted August 26, 2017 Report Share Posted August 26, 2017 (edited) Spoko spoko , eksperymentuj, baw się , testuj . A jak przerobisz wszystkie możliwości i Ci nie bezie coś pasować to zapraszam jeszcze raz do dokładnego przeczytania mojego poradnika :icon_smile: I napiszę jeszcze raz.... Juta nie maskuje, juta ma tylko rozmyć KSZTAŁT , nie róbcie juty idealnie pod teren(bo teren i roślinność się zmienia). No chyba że ZAWSZE W TYM SAMYM miejscu się chowacie? Sznurki są potrzebne by dowiązać naturę nawet na plecach, im więcej sznurków tym lepiej . Edited August 26, 2017 by LYSSY88 Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted August 26, 2017 Report Share Posted August 26, 2017 No pod teren sie nie da idealnie. Chyba ze zrobie w 50 wariantach. Dzieki za uwagi. Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted September 2, 2017 Report Share Posted September 2, 2017 To ja znowu się chwalę :D Tym razem na booogato . Specjalny Viper Hood, dla NINJA do tajnych akcji w ogródku :icon_lol: A tak na poważnie to jest to nasz Zielony Kaptur Ultra Lekki, w wersji na „ bardzo bogato”. Czyli bardzo dużo juty i rafii… Co prawda jest to trochę wbrew naszym „zaleceniom „ ale znajomy tester takiego chciał w pewnym celu.. (to ten sam hardcor, który w pracy używa naszego gołego ZKULa bez juty i rafii ). ZKUL na bogato zajmuje trochę miejsca w porównaniu do wersji lekkich, ale i tak jest mniejszy od konkurencyjnych amerykańskich :icon_lol: Goła baza z samymi sznurkami 284g. Ten z jutą i rafią na „bardzo bogato” waży 590g. Czyli jest na nim 306g juti i rafii( rafii ok. 30g.) Jutro zrobię kilka zdjęć w terenie, bez natury, żeby nikt nie brzęczał że kolorystyka źle dobrana do działań w ogródku :icon_razz2: Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted September 2, 2017 Report Share Posted September 2, 2017 Ja się pytam kiedy będzie można w końcu to kupić? :-) Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted September 2, 2017 Report Share Posted September 2, 2017 Ja się pytam kiedy będzie można w końcu to kupić? :-) Panieeee..... to nie są tanie rzeczy :P I jeszcze trochę się zejdzie, zanim trafią do sprzedaży na rynek cywilny... Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted September 3, 2017 Report Share Posted September 3, 2017 (edited) Ja smerf Ważniak, zawsze powtarzam: -JUTA NIEMA SIĘ IDEALNIE ZLEWAĆ Z OTOCZENIEM! -NIE DOBIERA SIĘ JUTY/RAFII IDEALNIE POD TEREN! -LEPIEJ BY BYŁO ZA JASNE NIŻ ZA CIEMNE , BO ŁATWIEJ PRZYCIEMNIĆ NIŻ ROZJAŚNIĆ! -ŻEBY SIĘ DOBRZE MASKOWAĆ TRZEBA UŻYĆ FARSZU NATURALNEGO! -JUTA MA TYLKO ROZMYĆ KSZTAŁT I WYELIMINOWAĆ PŁASKIE POWIERZCHNIE! Foty robiłem dla siebie, żeby sprawdzić co poprawić, co dodać i co ująć. Zdjęcia te nie mają na celu udowadniania jak ZKUL zajebiaszczo się maskuje wszędzie. A wszędzie, nigdy nie będzie się dobrze maskował, ponieważ otoczenie i roślinność się zmienia, dlatego trzeba się maskować naturą która jest wokół nas i pamiętać o tym co jest za nami. Zdjęcia były robione taboretem z odległości ok. 1-5m max. To nie są zdjęcia reklamowe, ani instruktażowe , oglądasz je na własną odpowiedzialność :icon_razz: I jeszcze raz powtarzam, to nie są foty z maskowania, tylko ze "sprawdzenia" dla mnie osobiście i prywatnie z "koloru", foty robiłem po to by wiedzieć co poprawić zanim pójdzie do testów. więcej fot na https://www.facebook...765738950390003 Edited September 3, 2017 by LYSSY88 Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 Przygotowania do zimy. Sprawdzenie zapasów. Trzeba się wziąć do farbowania bo trochę mało tego... A wy robicie zapasy na zimę ? ;) Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted September 19, 2017 Report Share Posted September 19, 2017 Przyznam się, że zapasów nie robię, ale mam 1,5 worka zapasu jeszcze (worki nie wyplecone na nitki i nie farbowane). Poszło mi na mój dywanik hokus-pokus 1/2 worka, więc sama juta wyniosła mnie 90 gr, bo płaciłem aż 1,8 zł za cały worek :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts