Mendi Posted August 26, 2016 Report Share Posted August 26, 2016 Jak moge zeskanować na 3D? Repliki nie posiadam. Kładzie się replikę przed skanerem 3D i odpala skanowanie. Jeśli nie ma specjalnej podstawki, to trzeba przedmiot obrócić i zeskanować jeszcze raz, a później skany połączyć. Na cholerę ci wymiary skoro repliki nie posiadasz? Quote Link to post Share on other sites
pietrek1995 Posted November 28, 2016 Report Share Posted November 28, 2016 Czy może ktoś podać dobry sposób na "wystruganie" łoża? W sensie cy lepiej zaginać sklejkę, czy skleić ze sobą dwie dechy i potem wycinać w środku, tak aby pasowało? :) Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted November 28, 2016 Report Share Posted November 28, 2016 (edited) Wg mnie chyba dobrze byłoby skleić, ścisnąć to np. ściskiem stolarskim i wtedy wiercić i piłować w środku. Do wygięcia sklejki musiałbyś jakiś przyrząd zrobić, żeby się ułożyła, a tak pierwszym sposobem nawet jakby się rozeszło, podczas obróbki to możesz środek wypiłować i skleić jeszcze raz. a nie mówiąc już o tym, że przy gięciu może pęknąć ;) Edited November 28, 2016 by Foton Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 A co wy chcecie w łożu wyginać? Kilka stron wcześniej są dokładne foty jak były robione foty ze sklejki - według mnie najlepszy i zgodny z oryginałem materiał.Chłopaki wycinali i składali to jak wafla, z klejem nawet podobnie wyglądało. Quote Link to post Share on other sites
wikol213 Posted February 26, 2017 Report Share Posted February 26, 2017 Mendi właśnie nie wiadomo jak te okładziny zrobić gdyż ich kształt jest trochę dziwny . Ja próbuje z sklejka 4mm i pod tym podklejone o długości "boki " i zaokrglone , lecz mam problem z obróbką bo mało miejsca + strasznie trudno to wynodelowac. Quote Link to post Share on other sites
Dżejrosz Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Może podobnym sposobem ,co mykail kilka postów niżej w temacie dotyczącym łoża do aks-74u ? Znaczy tak mi się wydaje przynajmniej ... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 12, 2017 Report Share Posted March 12, 2017 Kolba jest w miarę prosta do zrobienia, ale okładki faktycznie to trochę wyższa szkoła jazdy. Seryjnie była po prostu forma na prasie. ALe samemu to najlepiej zrobić pełny front a później przepołowić. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 23, 2017 Report Share Posted March 23, 2017 Jako że moje okładki były dosyć styrane, zwłaszcza bipod wydrapał sporą cześć lakierów, to postanowiłem je sobie odnowić. Pierwotnie okładki były ciemno wiśniowe. Przypadkiem udało mi się podrzucić okładziny znajomemu na warsztaty remontowe (akurat niedawno mięli spora partię swd do odnowienia, więc im sporo materiałów pozostało). Znajomy usunął stary lakier, wyczyścił do gołej sklejki i pokrył szelakiem. Wyszło pięknie, tyle że z jednym sporym "ALE" - zgodnie ze sztuką na gołą sklejkę położył 3 warstwy szelaku, tyle że jasnego, słonkowego. Wyglądało to mniej więcej jak okładki na psl: Taka ciekawostka, widzieliście jak można przerobić psl? http://www.gunsnet.net/showthread.php/17004-PSL-short-barrel-side-folder-spare-parts-build Na fotkach często wychodzi to jak plastikowe, tak warstwa szelaku potrafi światło odbić. W realu miało to fajną barwę i głębię koloru. Niby ok, tyle że w lesie za bardzo rzucało się to w oczy. Jako że kolbę mam ciemną i okładziny też wolę ciemne, postanowiłem sam zabrać się do roboty. Zamówiłem sobie rozrobiona politurę szelekową - ciemną "orange" oraz rubinową. Okładki wyczyściłem do zera i pokryłem 2 warstwami bejcy - 1x palisender i na to 1x ciemny dąb. Jak już przyschło, na drugi dzień położyłem 2 warstwy szelaku "orange" i kolejnego dnia dalsze 2 warstwy. Rubinowy szelak czeka na lepsze czasy, gdy będę odnawiał wszystkie drewna, bo kolorystycznie okładki chciałem zbliżyć do obecnie brązowej kolby. Wyszło to tak: A tak btw, to jakby ktoś szukał kolby, to mam na sell oryginalną w kolorze ciemna wiśnia/mahoń. Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 Witam, jakiś czas temu zrobiłem z bratem kolbę i chwyt przedni do swd, drewno dąb farb nie pamiętam ale wiem że były 3 warstwy 2 jasne i 1 ciemniejsza na koniec zabezpieczone lakierem do parkietu. Zdjęcia https://drive.google.com/drive/folders/0B3-wzRpw0J1KOFZHaGxGZlVoLU0?usp=sharing Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 Pięknie to wygląda! Brawo Wy! :D A masz może jakieś fotki z realizacji projektu w trakcie robienia? Też zamierzam się zabrać za wykonanie drewien i to by mi ułatwiło pewnie sprawę ;) Quote Link to post Share on other sites
Krzychu9978 Posted April 29, 2017 Report Share Posted April 29, 2017 Niestety nie mam, na pewno potrzeba stare plastiki żeby wymiary zrobić jest dużo pracy ale warto te cymowskie to straszna lipa. Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted April 30, 2017 Report Share Posted April 30, 2017 (edited) No cóż. Szkoda. Pomyślę co z moim robić: wersja budżetowa to okleina, wersja wypasiona to drewno :) Edited April 30, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
FullX Posted March 20, 2018 Report Share Posted March 20, 2018 (edited) Mam dostęp do lutnika, który posiada CNC i dużo innego precyzyjnego sprzętu do obróbki drewna, oraz sezonowane drewno (wiele gatunków o różnej twardości, wilgotności i czasie sezonowania), z których robi m. in. różne sklejki. Ma też lakiernię i inne takie. Eksperymentalnie można zrobić kopię 1:1 palnej kolby SWD, ale potrzebuję dokładnych wymiarów, najlepiej ze skanera 3d, ale może być zwykłe wymiarowanie. Kolby palnego sam nie posiadam. Edited March 20, 2018 by FullX Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted March 21, 2018 Report Share Posted March 21, 2018 Mam skaner 3d w robocie, ale geodezyjną krowę a statywie, więc prędzej zeskanuję pół miasta dookoła niż samą kolbę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts