Diqz Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Witam :-) Moje pytanie dotyczy Tokyo Marui. Jak to jest z tym magicznym HU? 1. Czy jak zminię lufę to utracę tę "magię", czy śmiało można montować preckę? 2. Czy jak zminię gearbox na mocny to HU będzie działał gorzej? Jednym słowem: Czy da się jakoś podkręcić TM, tak, aby nie stracić tego dobrego zasięgu? Pozdrawiam :-) Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 (edited) Magia tm polega na dobrym spasowaniu wszystkich części po prostu. Tuningować spokojnie możesz, po prostu trzeba to dobrze złożyć. W tm tuning najlepiej ograniczyć do m100 i precki. Nie musisz wymieniać nic ponadto, a dostajesz super uniwersalną giwerę z ~340fps i bardzo dobrą celnością. Oczywiście można więcej, ale imho nie ma potrzeby. P.S. ta magia to również mit w dużej mierze(patrz posty typu" ja z mojego stocka tm trafiam heady z 50 metrów w 99%") Edited June 16, 2009 by Bociano Quote Link to post Share on other sites
Diqz Posted June 16, 2009 Author Report Share Posted June 16, 2009 Dzięki za odp. Mam jeszcze jedno pytanko, a jak wymienię kompletnie gearbox i dam to, będzie śmigać? Chcę mieć max zasięg nie przekraczając 500fps i myślę co zmontować. Pozdrawiam :-) Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Spasowanie części - dyszy i komory HU. Jest też jedna rzecz, która odróżnia gearboxy TM od innych - nie używają one kierunkowych głowic tłoka, a tłok w każdym momencie, niezależnie od prędkości uszczelnia się perfekcyjnie z cylindrem. Nie mam podstaw/badań/doświadczeń, aby stwierdzić, czy to ma jakiekolwiek znaczenie, ale skoro całe rzesze graczy uwierzyły w jedną z największych bzdur w ASG jaką są BoreUp'y, to może i z głowicami coś jest nie tak ;) Quote Link to post Share on other sites
Diqz Posted June 16, 2009 Author Report Share Posted June 16, 2009 OK czyli mogę spoko zminiać lufę i wzmacniać gearbox. O to chodziło dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Nie do końca. Gumki HU z TM są dobre dla niskich prędkości wylotowych, przy tych Twoich ~500 fpsach będziesz musiał wymienić gumkę HU, bo TMową szybko zajedziesz. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 TM ma bardzo dobrze wykonane komory i dobrze spasowane elementy regulacyjne ot cała magia ;) Ja sam kupiłem komorę do emki mimo że zapłaciłem prawie 100zł. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 (edited) "Gumki HU z TM są dobre dla niskich prędkości wylotowych" A to akurat bzdura. Gumki tm świetnie spisują się również przy dużych prędkościach. Za to wątpliwości mam co do ogólnego upgradeplanu...masz jak rozumiem m16 tm? Zamierzasz to wpakować do plastikowego body marui czy jak? Edited June 16, 2009 by Bociano Quote Link to post Share on other sites
Kajor Posted June 16, 2009 Report Share Posted June 16, 2009 Tokyo Marui są po prostu kontrolowane i wykonane w bardzo małych tolerancjach, co niestety kosztuje... BTW: Porównywać repliki TM do,powiedzmy, chinoli to jak japońską kurtyzanę z rumuńska tirówką ;) Quote Link to post Share on other sites
Diqz Posted June 17, 2009 Author Report Share Posted June 17, 2009 Witam :-) Za to wątpliwości mam co do ogólnego upgradeplanu...masz jak rozumiem m16 tm? Zamierzasz to wpakować do plastikowego body marui czy jak? Nie, nie mam. Na razie mam trzy karabiny szturmowe, jeden sprzedam, dokładam kasę i chcę zrobić "snajperkę " "Snajperkę" w "", bo nie mogę mieć więcej niż 500fps. Kombinuję tak aby był ok. 500 i dobry daleki zasięg. Dlatego pomyslałem o TM. Opcje to: 1. TM + promyk + gearbox z asgshopu 2. G&P + promyk + Komora KA + gearbox z asgshopu 3. Systema + konwersja na spr/m16 (cokolwiek) + precka + czerwony cylinder Narazie czytam i się zastanawiam... Pozdrawiam ;-) Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 "Gumki HU z TM są dobre dla niskich prędkości wylotowych" A to akurat bzdura. Gumki tm świetnie spisują się również przy dużych prędkościach. Opisuję to co miałem okazję sam zaobserwować. Steyr AUG A1 podkręcony na 380 fpsów - gumka po dwóch paczkach kulek do wymiany. Następny mój Steyr, tym razem A2 podkręcony na 410 fpsów - też po dwóch paczkach kulek gumka wyraźnie wyrobiona. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Ja polecam M14 z TM, najbardziej magiczny karabin pod względem zasięgu i działania HU z całej rodziny TM. W stocku 50m to nie problem dla tej repliki. Quote Link to post Share on other sites
Diqz Posted June 17, 2009 Author Report Share Posted June 17, 2009 Hej! pidzejfat - Czyli polecasz M14 TM + promyk + gearbox systemy? Pozdrawiam :-) Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 (edited) Wszystko pięknie, tylko do m14 nie wpakujesz tego gb systemy, bo to v.2, a m14 ma v.7. Tak czy siak m14 tm spokojnie można zrobić na ~500fps, podobno często nawet szkielet to wytrzymuje, profilaktycznie można wziąć ten od g&p. I strzelać to będzie pewnie lepiej niż podkręcone repliki z serii m16. Jangi: ja znam przypadek, gdzie przy~470fps guma tm wytrzymała kilkadziesiąt tysięcy kulek i nadal chodziła jak ta lala. U mnie na m100 też kręci świetnie. Edit: czyli reasumując powinno styknąć m14tm + promyk i wio! Edited June 17, 2009 by Bociano Quote Link to post Share on other sites
Michal_g Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Moja TM-owa gumka hop-up działa w AK od 4 lat, w tym od 3 po podkręceniu do 360 FPS-ów. I zero problemów z poprawnym podkręcaniem kulek. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Do "krowy" nędzy http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=...&hl=Fenomen CIĘŻKO??? Quote Link to post Share on other sites
_Arczi_ Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Moja gumka od TM przemieliła już przeszło 100k BB na 470fps i dalej śmiga. Oczywiście komora też TM. That must be a miracle :) Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 Mowiac systema masz na mysi pTW? Bylo juz o tym,kiepskie na snajpe z powodu roznic w predkosci wylotowej. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 17, 2009 Report Share Posted June 17, 2009 No zgraja niedorozwiniętych debili z powikłaniami, TEN TEMAT JUŻ BYŁ, PO CO ZAKŁADAĆ NASTĘPNY?!?!?! Czytać 2 posty wyżej matoły. Quote Link to post Share on other sites
Bociano Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 (edited) To zanim następnym razem ponazywasz nas debilami to przeczytaj tamten temat oraz ten a w szczególności późniejsze pytania autora. Skapniesz się, że ta "zgraja debili z powikłaniami"rozmawia jednak na trochę inny temat, niż by się pozornie mogło wydawać. A jak masz kolego kompleks, bo na ciebie też tu kiedyś krzyczano strasznie, to znajdź inny sposób na wyładowanie, a robienie porządku zostaw modom. P.S. tylko przypadkiem nie odpisuj na tego posta. Edited June 18, 2009 by Bociano Quote Link to post Share on other sites
Diqz Posted June 18, 2009 Author Report Share Posted June 18, 2009 Cześć! Marcinek83 - Dzięki, że mnie objechałeś. Mowiac systema masz na mysi pTW? Bylo juz o tym,kiepskie na snajpe z powodu roznic w predkosci wylotowej. Tak, czytałem ten temat. Nie twierdzę, że to rozwiązanie jest najlepsze z podanych przeze mnie, ale poprostu mam kilka opcji na złożenie repliki [ dla przypomnienia podam do 500fps z najlepszym z możliwych zasięgów ] Czytałem, też trochę na forum o karabinach wyborowych. Znalazłem tam kilka fajnych rzeczy o Tanakach gazowych. Takie M40 500 fps? Może to? Pozdrawiam i zaczynam rozpoznawać tuning M14 TM Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 18, 2009 Report Share Posted June 18, 2009 Na czym polega magia TM? To nazwa tematu w którym piszesz a chcesz pisać o: Sprawie technicznej składania replik itd. kontynujcie stary temat a ten wykasować, po co któs ma przy szukaniu znaleźć 2 tematy jeden w sednie a jeden totalny off top,to nie jest forum na onet.pl Quote Link to post Share on other sites
Diqz Posted June 18, 2009 Author Report Share Posted June 18, 2009 Marcinek83 - bez offtopu. Quote Link to post Share on other sites
Borol Posted June 19, 2009 Report Share Posted June 19, 2009 Odpowiem tak.Kolega ma m14 tm z 385 fps ,wszystko oprocz szkieletu,silnika , i body wymienione.A i tak zasieg ma lepszy niż wiekszość ludzi z 450,czy coś koło tego fps(nie mowie tylko o stockowych,nowych ,chinolach).To niesamowite.Teraz uszczelnił bardziej gb i ma juz okolo 412,czy cos takiego. Ktoś chce ,i potrafi,i od razu jest efekt:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts