Goral16 Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Witam zakupiłem DPM-a Brytyjskiego i na lewym rękawie jest naszywka czarnej myszy co ona oznacza? :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 7 Dywizja Pancerna "Szczury Pustyni". Quote Link to post Share on other sites
Goral16 Posted June 25, 2009 Author Report Share Posted June 25, 2009 (edited) hmm. . może ktoś podać(jeśli ktoś zna) stronę z informacjami o tej Dywizji . :) trochę szukałem ale nic nie znalazłem :) z góry wielkie dzięki :wink: EdiT: chodzi mi o wyposażenie :) Edited June 25, 2009 by Goral16 Quote Link to post Share on other sites
Medi Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 http://www.btinternet.com/~ian.a.paterson/equipment.htm Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 To i ja zapytam: ja tez na dpmie mam białego łabądka na czarnym kwadracie odwróconym nie bokiem ale wierzchołkiem do góry (skośnie). Co to może być? Poszukał bym ale nie wiem pod jakim hasłem :( Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 Łabądek na DPM'ie. :lol: Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 30 pułk łączności. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 (edited) A symbol pędzącego czarnego nosorożca? (sama naszywka jest w kształcie trójkąta) Edited June 25, 2009 by Jangi Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 1 Dywizja Pancerna. Quote Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted June 27, 2009 Report Share Posted June 27, 2009 Soman, daj im linka do jakieś stronki, bo Cię zamęcza pytaniami o nosorożce, koniczynki czy łabądki :) Dunn Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted June 27, 2009 Report Share Posted June 27, 2009 To nie stronka. To kilka lat doświadczeń z Brytolami. Quote Link to post Share on other sites
mer Posted July 16, 2009 Report Share Posted July 16, 2009 (edited) Goral16 - naszywka na zdjęciu z Twojego postu nie należy do Pustynnych Szczurów (na ich logu myszor ma podwiniety ogon, przypomina mi trochę kangura). Twoja naszywka ze spasionym myszorem z "podniesionym ogonkiem" to TRF 4 Brygady Zmechanizowanej (4th Mechanized Brigade). Łatwo się pomylić, w końcu na obu widnieją myszory. pzdr mer Edited July 16, 2009 by mer Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 Wykorzystam temat i też się zapytam co i jak. Na kurtce na lewym ramieniu mam naszywkę z czarnym szczurem, a na lewym kwadrat z kolorami granatowy-czerwony-granatowy, co to jest za jednostka i w jaki beret, badge itp. się zaopatrzyć ? Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 (edited) Szczur taki jak tu? Edytuj: po szybkim poszukiwaniu znalazłem to. Wejdź w link i wyszukaj tekst (albo zjedź na prawie sam dół strony): Headquarters R.A.O.C. and R.A.O.C. Units Taki kwadrat? Edited December 27, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 (edited) Szczur się zgadza ale w kwadracie pasy są poziomo, czyli od góry jest granatowy-czerwony-granatowy. Edited December 27, 2013 by Vender Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted December 27, 2013 Report Share Posted December 27, 2013 Trzecia od góry? I tu też trzecia od góry. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Tak :icon_smile: Przepraszam za posta pod postem. Czy moje naszywki na kurtałce wskazują na Szkocki regiment piechoty zmechanizowanej ? Jeżeli tak to beret jaki miałbym kupić to typowy TOS (khaki z pomponem) + flash w kolorze niebiesko czerwonym + badge (teraz jest podobno taki sam dla wszystkich) + chyba białe piórko ? Poprawcie mnie jak się mylę. I jeszcze jedno, na bluzę mam szukać takie same naszywki + jakie dodatkowe ? Pozdrawiam. EDIT: Moderatora proszę o połączenie obu postów lub usunięcie mojego powyższego. Proszę bardzo. Y. Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 (edited) Jeśli to taki TRF (a tak rozumiem z postów powyżej), to jest to znak rozpoznawczy gwardzistów. · Grenadier Guards · Coldstream Guards · Scots Guards · Irish Guards · Welsh Guards Przykładowy beret, każdy z regimentów ma inny badge. http://www.ebay.co.uk/itm/Coldstream-Guards-Officers-Beret-Embroidered-Cap-Badge-/360818308066?pt=UK_Collectables_Militaria_LE&hash=item54027273e2 Edited December 29, 2013 by Bat_Sirius Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Tak, dokładnie taki i z tego co znalazłem to 4 zmechanizowana pasuje jedynie do Scots Guards (chyba). Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 (edited) Podczas Herrick 12 (początki mtp, tj. stary krój, mk7'ki, różne kamizelki) i Herrick 17 (full mtp, PCS) (wtedy w Afganistanie działała 4 zmech) w jej skład wchodził 1st Battalion Scots Guards. Sprawdziłem i były to jedyne Herricki, w których brała 4'ta zmechanizowana. Wcześniej razem z gwardzistami i nieodłącznym 40 RM byli w Iraku: Op. Telic V 2004-2005. Na liście widnieją: 1st Battalion, Scots Guards 1st Battalion, Welsh Guards Edited December 30, 2013 by Bat_Sirius Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 (edited) Uf... Ok, to ramy czasowe do stylizacji (, a później kto wie czy nie reko ) przypadają na Irak 2004-2005. To żeby miało to ręce i nogi została teraz kwestia obszycia bluzy mundurowej i beretu bo o ile Welsh Guards mają ten normalny to Scots Guards ma TOS odpowiedni Badge, flash i piórko, więc nie wiem który łatwiej by było. Do stylizacji patrząc po zdjęciach mundur pustynny + ECBA + PLCE. Edited December 30, 2013 by Vender Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted December 31, 2013 Report Share Posted December 31, 2013 Ja tam TOS'a nie widzę http://4.bp.blogspot.com/_sYk285E5cKc/TQOOLAQOkSI/AAAAAAAAGLU/mtocmpr6aOM/s1600/sg25.jpg Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted December 31, 2013 Report Share Posted December 31, 2013 Myślałem, że Scots Guards nosi TOS ale jeżeli nie to jeszcze lepiej bo mniejszy problem ;) A jak z obszyciem bluzy mundurowej ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts