Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

[Oficjalny] SWD Dragunow [A&K]

Recommended Posts

• Replies 1.6k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Hmm coś mi nie pasują moje wymiary w porównaniu do tych z recki :icon_wink:

Edit#1 Mam wymiar od strony dyszy, 6,20 , przed szlifami a obecnie 6,21. Potem drastycznie stopniowo według szkicu który podesłałem gdzieś wcześniej schodkami ( :zastanawia: ) się zmniejsza.

Edit#2 Link bo nie mogę znaleźć... myk

^ http://chomikuj.pl/r...,4525307799.png

Bo coś nagle nie działa.

Edited by Mendi

Wczoraj wieczorem, w sensie po północy... w ramach konserwacji konwersji gazowej, czepiłem się zespołu spustu. Zmieniłem uszczelki i obniżyłem odrobinę położenie trzpienia konwersji, by była lepsza osiowość układu, a przy okazji wpadłem na szatański pomysł, by obniżyć zaczep, upłynnić pracę spustu i skrócić drogę samego języka spustowego. Spodkładkowałem wszystkie 3 elementy na ośkach, oraz włożyłem wyprofilowaną podkładkę za język. Spust działa płynnie i miękko, jego droga została skrócona o jakąś 1/3, brak jest luzów na boki oraz lekkiego chybotania charakterystycznego) przy zablokowanym spuście. Przy sprężynie m170 tego nie polecam, ale przy mankrafcie nie jest to głupie.

Byłem w specu sprawdzić fps'y... pominę pierdoły bo są tutaj w poście #247 :icon_wink:

Ogólnie komora pps do sprawnego działania potrzebuje jedynie poszerzenia wejścia od strony dyszy, wymiary:

Poszerzyć z 6,20 do 6,21mm (na dyszy Barta o średnicy ~6,19!!!)

Dzięki temu gumka wchodzi o pół milimetra głębiej i kołnierz się uszczelnia.

Oczywiście wybrana opcja pasuję tylko z dyszą Barta. Bez niej nawet niema po co kupować tej komory.

Ps. Żeby nie offtopować.

Dla czepialskich 2 kulki uderzały w karton i się wbijały nie przechodząc na wylot a często rykoszetowały prosto w głowę, dla porównania strzał 1 kulką przebił karton na wylot (dwie ścianki) i kulka wbiła się w drewnianą komodę na 1mm i wypadła. Tak więc nie interesuje mnie czy to ma 600 czy 700 fpsów... tylko to czy się uszczelnia bo to podstawa.

Edit#1 dodałem wymiary.

Edited by B3Lf öÖö (LastSniper)

Hej.

@ Mendi

Czytałem - testowałeś krótsze lufy MB drugiej generacji.

Czy uważasz je za wystarczająco dobre dla SWD? Oczywiście, chodzi mi o 590 mm.

http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=22_215_129_374&products_id=2029&name=MadBull_-_Lufa_Precyzyjna_6.03_Black_Python_-_590mm_-_PSG-1

Cena kusi. A opinie (na krótsze modele z II gen) są pozytywne.

Jestem świadom, iż droższe Promyki czy PDI będą lepsze, ale w ASG jestem zbyt krótko aby ogarnąć INWESTYCJE szybko.

Kurde... TYLE wszystkiego potrzebuję...

:)

^ Miałem, lepiej kupić jbu lub guardera.

Swoją drogą nikt nie powiedział, że taki madbull nie może być porównywalny z pdi ;) kwestia szczęścia tak naprawdę.

Czym droższa lufa tym więcej i lepszej jakości testów przeszła. Optymalne są systemy potem guardery/jbu i madbulle.

Co nie znaczy, że madbull jest fatalny :icon_wink: Lepiej dołożyć 40-50 zł i mieć coś pewnego.

Po niedzielnej strzelance, gdzie testowałem guardery zielone 0,43g, zauważyłem że tłumik dźwięku ma tendencje do robienia lekkich zawirowań rozprężającego się gazu i psuje tor lotu kulki. Gaz musi wyjść z lufy wewn. dalej kawałek zewn. i dopiero w tłumiki.

Poza tym czając się w jeżynach, co chwilę zaplątywał się tłumik płomienia.

Jako, że mam za pasowe części, postanowiłem lekko skrócić lufe zewn. repliki. Ściągnąłem tłumik płomienia i obciąłem 5cm (kawałeczek za spłaszczeniem pod tłumik). Chwilę zajęło zeszlifowanie i obrobienie tego, tak by muszka siedziała jak wcześniej. Ale się udało. Precka 595 wystaje z lufy zewn. jakiś centymetr - można ja teraz elegancko ustabilizować blaskza lub pierścieniem, by luzów nie miała. Tłumik płomienia maskuje preckę.

Zalety operacji:

- obrzezany swd jest bardziej koszerny :icon_razz:

- replika ma 117cm, jest krótsza o te 5cm, może niedużo, ale zawsze coś

- z tłumikiem dźwięku ma 123cm, co jest znośne

- gaz rozpręża się od razu w szczelinach tłumika płomienia i nakładany na to tłumik dźwięku działa lepiej, w sensie bardziej wycisza, odgłos strzału to pierdnięcie

- nie ma zawirowań gazu w tłumiku dźwięku

W zasadzie, można było ciąć na 4cm i wywalić całkiem tłumik płomienia z muszką. Przy lunecie i tak się jej nie używa. Replika miała by wtedy ok 110cm długości. CHoć mi się osobiście podoba typoa sylwetka swd z muszką i tłumikiem.

Fotke wrzucę później.

19da5b70fd9f0f48m.jpg c707f5edd13e1494m.jpg

Przy okazji:

gumy pod pso-1 i posp 4x26 http://allegro.pl/gu...5078352292.html

w zasadzie nie do dostania obecnie

łoryginalny pas, dłuższy niż w ak74 http://allegro.pl/pa...5075732111.html

SWD z blowback`iem na GG.

Pierwszy raz widzę... I podpolicznik - poprawny.

http://www.military....408t?p[cat]=401

Oj mało ty chłopie widziałeś...w 2003r G&P wypuściło 1 gazowe SWD, a później było jeszcze kilka, mniej lub bardziej nieudanych replik.

Z resztą, poczytaj: http://wmasg.pl/pl/a...3?highlight=swd

Ostatnie modele, jakieś 2-3 lata temu, wypuścił AimTop oraz WE, przy czym WE puściło to w 3 wersjach: znal + plastik, znal + drewno, stal + drewno - ten ostatni, za jedyne 600$, ale faktycznie - piękny. Baka w nim nie była zgodna z oryginałem, ale była najbardziej zbliżona spośród innych replik. Ponadto repliki WE jako jedyne mają 2 częściowy tłumik płomienia, w sensie podstawa muszki ma gwint, a tłumik się dokręca - jak w palnym swd.

Magi o pojemności 10bb za jedyne 200zł sztuka, również nie rozpieszczają. A tuning, z racji braku części, ejst niemożliwy - nawet Ra-tech raczej się nie połasił, bo to niszowa replika, raczej kolekcjonerska.

Żaden model swd gbb nie oferował prędkości wylotowej powyżej 500fps, zwykle miały ok 430fps, a różnice pomiędzy strzałami, jak to w gbb, sięgają 50fps. Fakt, jest to klimatyczna i koszerna replika (zwłaszcza stal+drewno), używają tego ludziska w Europie, miałem okazję postrzelać na Borderze. Ale nie czarujmy się, to jedynie wygląda jak karabin wyborowy, to jest długa, klimatyczna replika z osiągami o oczko lepszymi od glocka 23.

@mareq

masz rację, żaden system gbb nie oferuje stabilnych fps, co dla nas jest podstawowym wymogiem. Dlatego też mancraftowe konwersje nie mają blowback (choć ze zrobieniem nie było by problemu), właśnie po to by mieć rozrzut 3-5fps przy 600fps.

Mendi: Myślę, że BB w mancrafcie jest możliwy pod warunkiem, że nadal do strzału będzie dawkowana ta sama porcja gazu wstępnie rozprężona i z zachowanym ciśnieniem. Dorobienie bb niestety strasznie skomplikowałoby konstrukcję i cena byłaby astronomiczna a do tego znacznie mogłaby spaść niezawodność. Tutaj dopiero po strzale musiałby być osobno dawkowany gaz do przeładowania a nie tak jak to jest w klasycznych układach.