macioza1 Posted July 1, 2009 Report Share Posted July 1, 2009 Walą na sucho, przeładować pewnie trzeba, tak jak w większości gazówek z blow-backiem ;) Quote Link to post Share on other sites
granat91 Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 (edited) ma taką prośbę czy mógłby ktoś dać linka gdzie można dostać kolbę jeśli są to w polskim sklepie i pytanko co lepiej wsiąść mp5 galaxy(elektryk) czy well(gaziak)? Edited July 2, 2009 by granat91 Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 ma taką prośbę czy mógłby ktoś dać linka gdzie można dostać kolbę jeśli są to w polskim sklepie i pytanko co lepiej wsiąść mp5 galaxy(elektryk) czy well(gaziak)? Popytaj na zagranicznych forach odnośnie kolby. I pytanko co lepiej wziąć jest trochę kłopotliwe. MP5 [Well] jest nowe, za dużo o nim nie można powiedzieć. W Galaxy, głównie oszczędzasz na magazynkach, gazie no i masz kolbę w stocku. Poza tym jest sprawdzone i prawie bez awaryjne [bebechy] Wybieraj to co Ci bardziej odpowiada. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Azael 13 Posted July 2, 2009 Report Share Posted July 2, 2009 Pytanie , czy do tego cudeńka pasują standardowe precki do aeg'ów ? Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 Lufy z AEGów nie pasują - inna jest w ogóle konstrukcja hopka - już pisałem w poprzednich postach. Quote Link to post Share on other sites
Daniellowawa Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 To nie zadobrze. A możliwe byloby wepchnięcie całej komory i lufy od AEGa? Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 (edited) Też raczej nie bardzo. Update o awaryjności: magazynki, to jest, ku*wa, tragedia. Już 3 raz zawór wylotowy padł w 2 magach. Replika może i fajna, ale biorąc pod uwagę, że magi są jej, praktycznie, integralną częścią to powoli przestaje mi się to podobać... :[ Może trzeba wstawić jakiś markowy zawór (jaki byłby kompatybilny?), albo wystarczy tylko oringi powymieniać? Ma ktoś jakieś sugestie? Edited July 5, 2009 by siridar Quote Link to post Share on other sites
Westie Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Prawdopodobnie tradycyjnie sypią się oringi, chińskie gumki to gnój... Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 (edited) Tak, dokładnie - wszystkie oringi były poharatane jak nieszczęście. Zamówiłem właśnie oringi, jak przyjdą, to powymieniam. Na razie poskładałem jeden zawór z dwóch (poprzekładałem między nimi oringi, które jeszcze były niezniszczone), rowki owinąłem cienkim paskiem taśmy teflonowej i jest teraz w miarę szczelnie (tzn. ulatnia się gaz, ale bardzo, bardzo wolno). Anyway - wymiana oringów na porządne powinna pomóc. Już prawie straciłem cierpliwość co do tej repliki, ale jeszcze trochę wytrzymam, bo strzelanie z niej, gdy działa, to czysta frajda. Ostatnio zmierzyłem RoF na GreenGazie - wyszło 27 RPS Edited July 7, 2009 by siridar Quote Link to post Share on other sites
tytus_5 Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 Zastanawiam się - czy ta zabawka wytrzyma Propan? Jak duzo w niej jest ABS`u ? Quote Link to post Share on other sites
Azur Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 Odpowiedź na Twoje pytanie jest na poprzedniej stronie. Siridar, skąd i jakie te oringi zamawiasz ? Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted July 7, 2009 Report Share Posted July 7, 2009 Stąd: http://www.abs.lublin.pl/ - wpisałem do google'a oringi, także nie mam żadnego doświadczenia z tym sklepem. Pomierzyłem średnicę rowków, w które wchodzą oringi i pozamawiałem kilkanaście oringów w okolicach średnic tych rowków. Nie mam pojęcia, czy będą pasować i działać. Zobaczymy. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 Możesz się dobrać do gumki i lufy? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Brood Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 (edited) moge sporbować zrobić do w domu. W pracy udało mi się troche to rozebrać, ale z tego co widzę lufa i komora są w jednym wielkim bloku metalu, więc będzie troche roboty z wybijaniem pinów (aż 2 ;) ) więc w pracy nie będę tego robił :-F O dodatkowy news: pod plastikwą pokrywką upper recivera jest defakto cienka blacha, i to ona ma kontakt z weętrznymi elementami. Czyli plastik jest tu właściwie tlyko osłonką, poza tym jest to element nieruchomu :). Natomiast zespoł lufy powiedziałbym, że budzi zaufanie, wielka bryła metalu, tak samo popychacz kulek ejst metalowy :) Drobny edit: niestety rzeczywiscie lower reciver i rękojeść (to w co się wkłada maga) są plastikowe. Poprstu robią dobre wrażenie ;) ) Edited July 10, 2009 by Brood Quote Link to post Share on other sites
siridar Posted July 10, 2009 Report Share Posted July 10, 2009 (edited) Dobrze by było, jakby jakiś mod podzielił w końcu ten temat na dwa - osobno o G11 i G55, bo się zaczyna bajzel robić... :/ Edited July 10, 2009 by siridar Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted August 19, 2009 Report Share Posted August 19, 2009 Witajcie, mam dwa pytania mam na temat tego Well'a G-55 mp5k: - Czy może ktoś z Was sprawdzał, czy magazynki z Maruzena pasują i działają prawidłowo ? - Jak celny jest ten peem ? Jak z zasięgiem ? Fps'y swoją drogą, ale wiadomo, że wiele zależy od hop-up'a i lufy, które tutaj z tego co wyczytałem są niewymienialne na lepsze. Oczywiście odpowiedź na to pytanie będzie dosyć subiektywna, ale może ktoś ma porównanie np. z Kurz'em Galaxy .. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted August 28, 2009 Report Share Posted August 28, 2009 No i jak, trochę czasu minęło, jak trzymają gaziaki, jakieś problemy, coś się psuje? Piszcie ludzie bo człowiek się niepokoi czy to was czasem nie pozabijało ;) Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Drzewo Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Temat umarł ? :roll: Mam takie pytanie, czy g55 może być stosowana jako broń główna czy jej miejsce jest tylko w roli boczniaka ? ( Pytam się ponieważ chciałbym kupić jakąś kompaktową replikę jako broń główną a ta mp5 mnie zaciekawiła ;-) ) Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Łukasz1989 Posted November 2, 2009 Report Share Posted November 2, 2009 Przypominam że cały czas czekamy i będziemy bardzo wdzięczni jak któryś z posiadaczy się wypowie :) Jak z Awaryjnością i jak skończyła się Historia z magami. Ponawiam pytanie kolegi Ratoll'a Co z magazynkami z Maruzena? Quote Link to post Share on other sites
chemik333 Posted November 4, 2009 Report Share Posted November 4, 2009 Mam MP5K Maruzena. Well'a nie mam i nie znam, jednak jak ktoś chce z Wawy porównać oba modele (i dysponuje wellem) to możemy się umówić. Odnośnie magazynków to wydaje mi się, że gdzieś z miesiąc temu na jakimś forum (chyba zagranicznym) czytałem że ciut różnią się sposobem zaczepienia w body i jakoś lekko kształtem i ogólnie nie pasują. Quote Link to post Share on other sites
chemik333 Posted November 17, 2009 Report Share Posted November 17, 2009 Zgłębiłem bardziej temat :icon_smile: Co do magazynków, to od maruzena (praktycznie już nie do dostania) do well'a mogą nie pasować, natomiast odwrotnie, czyli od well'a do maruzena pasować powinny. Zresztą jakie znaczenie przy wellu mają magazynki od maruzena, skoro od well'a kosztują połowę tego co te drugie? Może jedynie pojemność maruzenowskich jest większa, ale ich dostępność jest zerowa (chyba że ktoś gdzieś rzuci używane na sprzedaż). W żadnych znanym mi popularnym sklepie na dalekim wschodzie ich nie ma. Well jest natomiast nawet w Polsce w kilku miejscach :icon_smile: Przymierzam się do kupna do mojego maruzena magazynki well'a, a nie chcę wywalać kasy gdyby nie pasowały, zatem ponawiam pytanie - czy ktoś z Warszawy lub okolic dysponuje wellem? Qrcze, nie mogę edytować wcześniejszego posta, więc jak można to proszę modów o doklejenie tego: ps. naskrobałem jeszcze jedną propozycję tutaj. Dokładniej chodzi o drugi punkt (jako, ze pierwszy jest i tu). Może kogoś z Wellem ona zainteresuje. Powinno wszystko pasować. Pisałem do modów żeby skleili powyzsze posty, ale bez rezultatu, wiec może się nie będą czepiali jak napiszę kolejnego :icon_smile: Tak więc chcąc zakupić magazynek wella do testów z moim maruzenem ostatecznie kupiłem używaną cała replikę z dwoma magazynkami (dlugim i krotkim) :icon_smile: Zatem mam teraz komplet dwoch mp5k od roznych producentow i identyczne magazynki. 9 / 10 czesci jest wymiennych i wyglądają na identyczne. Oto przedstawiam roznice ktore dostrzeglem: 1. Do MP5K Wella NIE PASUJĄ przejściówki do tłumika produkcji First Factory (dostępne m. in. w capri) jak i pewnie KingArms. Do Maruzena pasują. Jednym słowem nakrętka na koniec lufy ma inny gwint. 2. Magazynki part 1: pasują oba w obie strony, z tym że magazynki produkcji Wella mają taką małą wypustkę w miejscu w którym wchodzi klin z body blokujący magazynek. Rezultat tego jest taki, że w bardziej precyzyjne body Maruzena cieżej wcisnąć i poczuć zaklinowanie w odpowiednim miejscu wellowego magazynka. W późniejszym czasie spiłuję ten klin i myślę, że nie będzie problemu. Magazynki Maruzena w Wella wchodzą idealnie i sie trzymają bez tego. 3. Magazynki part 2: magazynek mały Wella ma pojemność max 23 kulki, a długi Wella ma pojemność max 38 kulek. W porównaniu do Maruzenowych 30/50 jest to spowodowane ciaśniejszym ułożeniem ścianek w magazynkach Wellowych, przez co kulki nie mogą się za bardzo na boki rozepchnąć. Jak ktoś to bardzo potrzebuje mieć na fotce to zrobiłem dla porównania i mogę wysłać na maila. 4. Magazynki part 3: dokładnie przestudiowałem budowę zaworów magazynków obu, jako, że wellowe ciekną jak ser szwajcarski :( Górny zawór (spustowy) jest w pełni wymienny z zaworem Maruzenowym. Podmieniałem i wszystko gra. Wszystkie 4 uszczelki tam są identyczne. Słabiej jest natomiast z dolnym zaworem, gdyż wellowy jest ciut szerszy i już nie są one identyczne. Odnośnie spostrzeżeń uszczelkowych to wellowe wyglądają jak stare kawałki gumy z gaci (w szczególności ten w dolnym zaworze). Obecnie jestem na etapie poszukiwań uszczelek na podmianę. Pomierzyłem obecne i jak znajdę szczelne zamienniki to dam znać. Pewnie dopiero jakoś w nowym roku się za to zabiorę. Siridar który wcześniej pisał w tym wątku, że zamówił jakieś uszczelki, powiedział że żadna nie pasowała, więc musze zacząć poszukiwania od nowa... 5. Body: body Maruzena (upper reciver?) jest bardziej ciemno oliwkowo brunatny i matowy. Wellowe body jest bardziej czarne (kolor jak byś pomalował markerem czyli z taką "poświatą"...) i mniej matowe, wręcz lekko połyskujące. 6. Przełącznik ognia - w wellu chodzi, a raczej lata, praktycznie luźno, w Maruzenie idealna precyzja wyboru. 7. Ogólnie trzymając maruzena czuje się że był zrobiony z większą precyzją. Trzymając wella jest trochę gorzej, ale NIE JEST ŹLE! :icon_smile: 8. Szczerbinka w Wellu się kręci i jest w postaci kółek, w Maruzenie jest chyba na sztywno i ma inną konstrukcję wyglądającą na wycięcia prostokątne. Chyba wszystko. Jak ktoś ma jakies pytania to walcie śmiało. Quote Link to post Share on other sites
Shuter Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 Witam, niedawno odebrałem swojego G55 i mam pewien problem: po napełnieniu magazynka gazem (używam Green Power Gas z Krakmana) gazu starcza na dosłownie kilka kulek. Od razu z repliką kupiłem dodatkowy długi magazynek, z nim jest trochę lepiej ale i tak po wystrzeleniu połowy kulek muszę uzupełnić gaz. Wie ktoś może czym to jest spowodowane? Z góry dziękuję za udzielenie wskazówek. Quote Link to post Share on other sites
zdzisiu Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 Najprostsze wyjaśnienie to kończąca się butla gazu. Quote Link to post Share on other sites
arekasg Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 Albo cieknący magazynek ^^ Quote Link to post Share on other sites
Shuter Posted December 25, 2009 Report Share Posted December 25, 2009 Niestety, butla z gazem jest nowiusieńka a z magazynków nic nie syczy, itp. :( Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts