Keamel Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 Cześć. ostanio przeglądając galerie Dzikich Gęsi natrafiłem na pewne zdjęcie http://www.dzikiegesi.com/?page=galeria&am...ldgeese_008.jpg i teraz sie zastanawiam Co to za tłumik? http://www.silesia-factory.pl/tlumiki-dzwi...s1-c-21_54.html To jest to czy może coś innego? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 (edited) Tak, tłumik na zdjęciu to PBS-1. Nie tylko Silesia go produkuje, ale to właśnie ich jest chyba najlepszy. Edited September 3, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted September 3, 2009 Report Share Posted September 3, 2009 To nie ten tłumik. Fakt że to PBS-1 ale różnią się. Chcesz to na PW podam Ci numery gościa co robi te tłumiki za bodajże 120zł, jakość wykonania jest o niebo lepsza niż to co oferują na rynek ASG, materiały te same co w ostrym i odwzorowanie w najdrobniejszych szczegółach. Quote Link to post Share on other sites
Keamel Posted September 5, 2009 Author Report Share Posted September 5, 2009 A jeszcze jedno małe pytanie. Czy kupując taki tłumik msuzę koniecznie wymieniać lufę na dłuzszą, żeby czasem kulka sie nie obijała (podkręcona) czy będzie leciała "normalnie"? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Nic się nie będzie odbijało. Już przy 300 fps spokojnie wywalić tego kulasa w linii prostej przez nawet paredziesiąt cm tłumika czy lufy zewnętrznej to nie problem. Ewentualnie można dokupić dłuższą lufę, szczególnie jak nie masz lufy precyzyjnej (tylko trzeba brać uwagę typ cylindra do długości lufy). Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Ale zmiana na dłuższą lufę wewnętrzną niesie konsekwencje: Brak możliwości ściągnięcia tłumika gdy się znudzi ;) Quote Link to post Share on other sites
krissente Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 Hmm... Z długim tłumikiem to chyba jednak jest ryzyko. Z kumplami testowaliśmy dwa różne, madbulla jakieś. 250mm. We wszystkich przypadkach kulki na auto blokowały się, pękały itp. Ciężko było powiedzieć dlaczego. Może za mała średnica otworu? W tłumikach SF zauważyłem, jest o wiele większa... Niestety posiadam tylko 150mm więc ciężko mi określić, jak zachowywałby się dłuższy. Bałem się kupić dłuższy właśnie po tamtych niemiłych doświadczeniach. Oczywiście po zamontowaniu dłuższej lufy nie ma problemu - logiczne. Ktoś wie w czym problem? Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 5, 2009 Report Share Posted September 5, 2009 (edited) No i tłumik przy wstawieniu dłuższej lufy tłumik przestaje pełnić swoją funkcję, czyli przestaje tłumić. Krissnt - za mocno podkręcony hopek albo coś nie tak z gwintem w tłumiku/na lufie. Edited September 5, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Ja stawiam na to, że latała lufa wewnętrzna w lufie zewnętrznej i stąd kulasy odbijały się od wewnętrznych ścianek tłumika. Quote Link to post Share on other sites
Czubaka Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Szukam PBS5 PBS4 czy możecie poradzić gdzie najlepiej kupić? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 (edited) PBS5 - nie słyszałem w ogóle o czymś takim. PBS4 - jedyny jaki jest produkuje VFC i kosztuje koło 350zł. Szukaj na Specshopie albo ASGShopie. Gogin - ja u siebie miałem problem z tłumikiem przez debilnie rozwiązany gwint (gwint w gwincie nie wiedzieć po co), w PBS-a G&G przy optymalnie podkręconym hopku. Po wyzerowaniu hopka kulki przestawały haczyć o tłumik. Podłożenie podkładki pod tłumik rozwiązało problem jednak muszę wkleić gwint w gwint żeby wszystko było sztywno i będzie spokój. Natomiast żeby lufa wewnętrzna latała w zewnętrznej się jeszcze nie spotkałem. Aczkolwiek możliwe, polak potrafi ;) Edited September 6, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 PBS-4'kę do AKS74U produkowała też Silesia, ale obecnie nie ma go w ofercie (a przynajmniej ja nie widzę). Opis tego tłumika jest w zbrojowni WMASGu (czy gdzieś w artykułach). Jest też PBS-4 produkcji Element. Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Chińskie też są http://gunfire.pl/product-pol-1152192764-T...ieku-PSB-1.html http://www.ebairsoft.com/pbs4-silencer-p-1691.html Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 PBS4 Silesii nigdy nie widziałem. Co do PBS4 chińskiego - do tyłu z nowościami jestem niemniej bardzo cieszy mnie fakt tańszego PBS4 :D Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted September 6, 2009 Report Share Posted September 6, 2009 Co nie zmienia faktu że PBS-4 wygląda na AK jak garłacz na mosinie ;) Quote Link to post Share on other sites
Czubaka Posted September 11, 2009 Report Share Posted September 11, 2009 koszernie znaczy sie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts