Jump to content

Recommended Posts

Posted

Jest jeden ból, jak się dowiedziałem. Ten rkm może niekoniecznie zostać przyjęty do uzbrojenia, jest to prywatny projekt WITU/FB, z grantem KBN, ale WP jako takie jeszcze nie rozważa przyjęcia go do wyposażenia. Oficjalnie ujawniony ma być na MSPO'04.

A wiecie, że jest nowy 5,56mm kbs Beryl wz.04? Też w dwóch wersjach.

Posted

Gunner masz problem :?: to napisz do mnie na priv a nie tutaj(off topic z twojej strony)a tak po za tym to moze pisze cuda ale jak bys raczył zauważyć w mojej wypowiedzi są takie małe fajne znaczki " :?: "które sugerują pytanie z mojej strony rozumiesz to jest pytanie a nie stwierdzenie.(tzn. że jak się myle to najwyżej mnie np.REMOV poprawi :) )

Posted

Gunner, Lopez bo po prostu bede kasowal posty z przepychankami slownymi.

Naprawde ładnie wygladajacy RKM wprost wymarzony do wsparcia drużyny. Sam widok kojarzy sie juz z 249 SAW waga i rozmiar zblizone (chyba troszke wieksze). Jednak zastanawia mnie jedno jaki jest sens pchania sie w magazynek umieszczony z boku ? To tylko tak na pierwszy rzut oka laika. Czy przypadkiem w ramach standaryzacji nie zapedzimy sie za daleko ? Choc fajne jest to ze mag od Beryla tasma NATO i skrzynka plastikowa od Minimi beda pasowac. Fajne sa konstrukcje juz sprawdzone, ale zawsze mozna zrobic cos lepszego od pierwowzoru, w koncu powinnismy uczyc sie na cudzych bledach. Choc moze to i dobrze nasze "orginalne" rodzime konstrukcje jakos nigdy nie wzbudzaly zachwytu. Coz zobaczymy jak wyjdzie, mi sie podoba, mam nadzieje ze sie sprawdzi i koszty jego nie beda najwieksze. Czas juz wkoncu na jakis uniwersalny RKM w WP, mam nadzieje ze czas nadszedl tez na jakis Wielkokalibrowy karabin snajperski samopowtarzalny ktory wejdzie na stan. Ech.. pomarzyc dobra rzecz.

Posted
Czas juz wkoncu na jakis uniwersalny RKM w WP
Słyszałeś kiedyś o 7,62mm NATO UKM-2000? Jak na razie to będzie standardem dla Rosomaków, ale do piechoty też powinien trafić :wink:
Posted

Zdaje się, że FN zrezygnowało w swoich nowszych modelach Minimi z systemu pozwalającego na zasilanie magazynkami od M16, co pozwoliło zredukować wagę broni i oczywiscie uprościło konstrukcję. Pytanie, dlaczego więc polscy konstruktorzy nie poszli w ślady bardziej doświadczonych konstruktorów z Belgii?

Posted
Zdaje się, że FN zrezygnowało w swoich nowszych modelach Minimi z systemu pozwalającego na zasilanie magazynkami od M16, co pozwoliło zredukować wagę broni i oczywiscie uprościło konstrukcję.
Mk 46 Mod 0, dla jednostek specjalnych.
Posted
Jak dla mnie bron wsparcia bez mozliwosci zasilania standardowymi magazynkami mija sie troche z celem.
Teoretycznie masz rację, GuNNer, w praktyce jednak, okazywało się, że w Minimi, pomimo w 30 letniej historii użytkowania tej broni, nikt owej możliwość prowadzenia ognia z magazynków nie stosuje. A to nieco komplikuje jej mechanizm i zwiększa masę. Kwestia jest oczywiście akademicka, bo to już jest pewnien standard, który osiągają inne konstrukcje - Negev, wz.03 etc.
Posted
Po prostu bierze sie z magazynu iles tasm i juz, a sytuacja gdy bedzie bron zasilana z tasmy a nie bedzie do niej tasm z nabojami... no coz... wydaje mi sie dosc malo prawdopodobna
Z tego założenia wyszli Niemcy ze swoim MG4. Zresztą nie tylko oni, Ameli etc.
A tak troche odchylajac temat... wiadomo juz cos moze na temat jak sie toto sprawuje przy strzelaniu? (chodzi mi glownie o to jak reaguje na wzrost temperatury lufy, i jak bardzo odbija sie on na celnosci).
Lufę ma przecież wymienną. A poza tym, zerknij na ten opis jest dosyć wyczerpujący. Na spokojnie sobie poczytaj.
  • 4 weeks later...
Posted

co do nadzieji PAT_Pinkiego (popraw mnie jesli zle napislaem) to taki karabin juz jest nazywa sie WILK kal. 12,7 powtarzalny w ukł. bull pup. Ale nie wiem nic o jego "sluzbie", mial wejsc...ponoc.

• 3 months later...
Posted

A stad, ze liczne artykuly w powaznych gazetach opisopisywaly Wilka w ekstatycznym tonie. Mialem tez okazje widziec ja (ale tylko widziec :( ) na zywo na MSPO i jeden koles, ktory stal za stoiskiem z niej kiedys strzelal.

Ten zacny chlop strzelal tez z baretta M95 (to ten powtarzalny jakby ktos nie wiedzial) i nie widzial zadnych istotniejszych roznic w funkcjonowaniu czy osiagach.

A poza tym to polska robota wiec musi byc najlepsza :lol:

Posted

Ja byłem przy strzelaniu porównawczym z WKW i Hecate. Gromowcy biorący udział w testach byli zdania, że mocnym punktem Wilka jest lufa - dobrze wykonana, zachowuje dobre parametry mimo dosyc intensywnego strzelania. Niezbyt byli zachwyceni lożem i ergonomią - o ile pamiętam narzekali na bakę. Ale podkreślali, że to ciągle prototyp i pare rzeczy ma zostać zmienionych - mają nadzieje ze zgodnie z ich sugestiami. Ogólnie karabin mający potencjał i całkiem dobrze wg. nich rokujący jako broń dla użytkownika wojskowego. Wyniki strzelań na 700 metrów także były porównywalne z FN/PGM - włącznie z wybitnym żartem jakim było niespodziewane walnięcie do naszego "poppera" na 200 metrach kiedy strzelalismy do niego z Beryla z HWS. :wink:

Wracając do RKM 2003 - mam nadzieję że bedę miał okazję postrzelać i obfotografować go w grudniu (podobno też jakieś inne nowe modele mają być - coś z MiniBerylem jak słyszałem oględnie). Pare zdjęć podrzucę na WMASG.

Posted
Wracając do RKM 2003 - mam nadzieję że bedę miał okazję postrzelać i obfotografować go w grudniu (podobno też jakieś inne nowe modele mają być - coś z MiniBerylem jak słyszałem oględnie). Pare zdjęć podrzucę na WMASG.

a moze da sie zalatwic jakies strzelanie dla pelnoletnich znajomych z WMASG? :D