scurek002 Posted October 19, 2009 Report Share Posted October 19, 2009 Witam. Szukam kolimatora do M4A1 za 200-250zł. Najbardziej podobają mi się typu ACOG, zastanawiam się nad tymi dwoma modelami: http://www.taiwangun.com/shop,show,382, http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4888 Który według was jest lepszy? Jak z wykonaniem, jasnością plamki? Najlepiej jakby wypowiedział się jakiś posiadacz. Aha, i czy da się zamontować je bezpośrednio na rączce transportowej od M4 bez konieczności zakładania dodatkowej szyny? Wiem, że ten z taiwanguna da się, ale nie wiem czy tego z specshopu też. Z góry dzięki za odpowiedź i pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
denvey Posted October 19, 2009 Report Share Posted October 19, 2009 ale po co na rączce, skoro w m4 rączkę da się zdjąć, a pod nią jest szyna? chyba że ja sobie przykleileś :D Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted October 19, 2009 Report Share Posted October 19, 2009 ale po co na rączce, skoro w m4 rączkę da się zdjąć, a pod nią jest szyna? chyba że ja sobie przykleileś :D Wiesz do czego służy rączka, poza elementem szczerbinki? ad rem - nie spodziewaj się, że ten metac będzie szybko dostępny z powrotem... Acog z taiwangun jest prosty i dosyć solidny. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted October 19, 2009 Report Share Posted October 19, 2009 Trochę drogie te acogi na taiwangun. One nie mają powiększenia! Quote Link to post Share on other sites
scurek002 Posted October 20, 2009 Author Report Share Posted October 20, 2009 Trochę drogie te acogi na taiwangun. One nie mają powiększenia! No bo to kolimatory, a nie lunety jak oryginał. A kolimatory chyba powiększenia nie mają. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted October 20, 2009 Report Share Posted October 20, 2009 Dokładnie. Chodziło mi o to, że swego czasu były wątpliwości czy to ma powiększenie, bo nazwa przedmiotu wprowadzała w błąd. Dlatego na wszelki wypadek to napisałem. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted October 20, 2009 Report Share Posted October 20, 2009 Na allegro dostaniesz taniej, np. od sklepu tarcza.pl http://allegro.pl/item772042010_kolimator_...g_warszawa.html za 160zł. A jakość? To i tak jest wszystko ta sama chińszczyzna, nie ma się co czarować :) Quote Link to post Share on other sites
I3ongo Posted October 20, 2009 Report Share Posted October 20, 2009 ciekaw jestem, czy ten z taiwanguna faktycznie pasuje na rączkę, bo z mojego doświadczenia żaden kolimator ACOGa nie wchodził na rączkę, ze względu na baterie. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted October 20, 2009 Report Share Posted October 20, 2009 I3ongo: yyyy jeszcze raz :) bo nie rozumiem :) po odkreceniu szyny mozna go przymocować do chwytu transportowego za pomoca śruby od szyny ris od ów chwytu lub lunety do m16 :) Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted October 21, 2009 Report Share Posted October 21, 2009 O dopasowywaniu ACOGa do szyny jest już temat, wystarczy poszukać, żeby się przekonać, że jest to możliwe ;) Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 scurek002, skoro masz zdejmowany chwyt transportowy to nie próbuj ACOGa na nim zamontować - to herezja ;) Bierz tego z tarcza.pl / macałem - nie jest źle. Poza tym większość tych kolimatorów pochodzi z CHRL ;) Quote Link to post Share on other sites
Dizzy Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 A ACOG od Kings Armsa z asgshopu za 209 zł nie byłby lepszy od tych chinoli? Quote Link to post Share on other sites
Idzior Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 King Armsa nie polecam. Plamka slabo widoczna i strasznie delikatny jest. Po 2 miesiacach normalnego uzytkowania na strzelankach rozlecial sie na kawalki. Cala plytka pod pokretlem do regulacji jasnosci plamki sie rozsypala. Jak Acog to polecam dozbierac troche kasy i kupic cos 4x32 z normalnym krzyzem. Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted October 23, 2009 Report Share Posted October 23, 2009 (edited) Potwierdzam wypowiedź przedpiścy - w ACOG'u KA odkręciły się 4 śróbki trzymające pokrętło, które przez to odpadło. Pokrętła nie da się rozebrać w celu dokręcenia śrub nie niszcząc go, więc musiałem usunąć je całkowicie. Jeśli chodzi o kolimatory, chinole robią je przeważnie na bardzo wysokim poziomie. Mój obecny chiński kolimator otwarty (taki popularny strike z wyborem 4 plamek) jest wybitnie jasny i wyraźny, bije na głowę wiele markowych produktów, w tym m.in. wspomnianego ACOGa KA i wszystkie EOTECH'y jakie widziałem :) Jak Acog to polecam dozbierac troche kasy i kupic cos 4x32 z normalnym krzyzem. Sam byłem na takiego "napalony", ale pobawiłem się na strzelankach kilkoma w praktyce i stwierdziłem: "meh ..". Trudno szybko się złożyć i znaleźć okiem "światło lunety". O naprawdę szybkim celowaniu można zapomnieć. Po części rozwiązaniem może być przyczepiony do ACOG'a mały kolimator (Doecter czy jakoś tak). Edited October 23, 2009 by Ratoll Quote Link to post Share on other sites
I3ongo Posted October 28, 2009 Report Share Posted October 28, 2009 scurek002, skoro masz zdejmowany chwyt transportowy to nie próbuj ACOGa na nim zamontować - to herezja ;) (...) A niby czemu, jak sama nazwa wskazuje, chwyt transportowy ma też inne zastosowania niż bycie szczerbinką. Nie widzę herezji w wygodnym noszeniu broni. Btw ciekawą opcją jest też acog normalny (tzn wciąż replika oczywiście), luneta x4, od czasu do czasu sprzedają za 200zł na GF, zawsze warto się zastanowić. Quote Link to post Share on other sites
cziman Posted November 3, 2009 Report Share Posted November 3, 2009 A niby czemu, jak sama nazwa wskazuje, chwyt transportowy ma też inne zastosowania niż bycie szczerbinką. Nie widzę herezji w wygodnym noszeniu broni. Btw ciekawą opcją jest też acog normalny (tzn wciąż replika oczywiście), luneta x4, od czasu do czasu sprzedają za 200zł na GF, zawsze warto się zastanowić. Jak ma się jakość tego w stosunku do innych lunet? Konkretnie pole widzenia, maksymalne odchylenie kątu oka, odległość oka? Quote Link to post Share on other sites
I3ongo Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 (edited) odległość od oka optymalna (w sensie pełny, czysty obraz) to 4cm. Odchylenia nie jestem w stanie ocenić, ale obstawiam, że jakieś doskonałe nie jest, natomiast jeśli dobrze się składasz do swojej broni i jesteś przyzwyczajony do tego ruchu, utrzymanie "czystego" obrazu nie jest nijak trudne. Pola widzenia też nie jestem w stanie ocenić, tyle tylko mogę powiedzieć, że w mojej lunecie 3-9X40 przy ustawieniu na 4X pole jest mniejsze. Z tego co mnie zapewniali w GF, teraz za każdym razem te ACOGi sprawdzają, po tym jak całą serię cofnęli (m.in przeze mnie! :D ) i mój owszem, działa znakomicie, ale czy to zasada, trudno powiedzieć, ot chinol. Edited November 5, 2009 by I3ongo Quote Link to post Share on other sites
ziolo69 Posted January 31, 2010 Report Share Posted January 31, 2010 Dobra, odgrzeję kotleta. Możecie mi podpowiedzieć który z tych kolimatorów jest najlepszy w stosunku cena/jakość: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4888 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4763 http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=4653 lub jeśli jest taka możliwość zaproponować inny model o cenie nie przekraczającej 300zł. W grę nie wchodzą kopie ACOGa z powiększeniem. Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 czy ten kolimator jest wart swojej ceny ? http://www.allegro.pl/item970666783_kolima...hkill_2572.html Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 (edited) To ta sama chińszczyzna jak reszta. Tylko, że tu masz dodatki. Edited April 4, 2010 by rumak Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted April 4, 2010 Report Share Posted April 4, 2010 a ten byłby coś lepszy ? http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=3896 Quote Link to post Share on other sites
klakier1990 Posted September 13, 2010 Report Share Posted September 13, 2010 Sam jestem posiadaczem ACOGa firmy MeTac. Nie wiem, czy to norma czy na bubla trafiłem, ale bardzo szybko niszczy się układ załączający/regulujący jasność kropki. Tak, że teraz zamiast 6-stopniowej regulacji mam tylko do wyboru on/off... Poza tym wszystko cacy :-P Quote Link to post Share on other sites
Kiekos Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 (edited) Witam! Odświeżam temat, żeby nie zakładać nowego. Otóż mam do dyspozycji "troszkę", nawet duże "troszkę", na porządną lunetkę ACOG. Moje kryteria: solidny, dobrze wykonany, dobrze widoczny krzyż, nie ukrywam, że chciałbym oznaczenia, chociaż nie musi ich być. Najlepiej jakby była to wersja z atrapą światłowodu :) Takie mi się podobają. Co do krzyża, to słyszałem o niepełnym krzyżu z kropką lub ^ w środku. Jest taki wynalazek dostępny w Polsce? (pomijamy oryginały...) Na rynku jest w tej chwili pierdyliard ACOGów, więc po prostu zgłupiałem. Poczytałem mnóstwo tematów na forum, jednak większość jest (tak jak np. ten) o kolimatorach do 200-300zł, a ja bym chciał coś potencjalnie lepszego. Prosiłbym, żeby kilka osób podało zwięźle i na temat, kilka wartych kupienia. Pozdrawiam i z góry dziękuję, sqo EDIT: Znalazłem takie coś no i cena mnie zaszokowała. Zastanawiam się tylko w jakim stopniu przełoży się to na jakoś... Edited October 15, 2010 by sqo Quote Link to post Share on other sites
Soul reaper Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Chcesz lunetę z powiększeniem czy kolimator (bez powiększenia)? Lunety taniej niż ten acog z allegro nie znajdziesz. Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Chcesz lunetę z powiększeniem czy kolimator (bez powiększenia)? Lunety taniej niż ten acog z allegro nie znajdziesz. Np. tu: http://allegro.pl/socomshop-luneta-4x32-typu-acog-i1250288192.html Poza allegro ceny można stargować, ponieważ allegro narzuca sklepom bardzo wysoką marżę. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts