lenczek Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Witam. Jako, że jestem nowy mam pewien problem co do doboru oporządzenia. U mnie w ekipie ludzie latają w takiej kamizelce: http://www.taiwangun.com/wyposazenie_takty...a_c_m-1552.html Niby fajna, ale nie jest w DPMie, który jest naszym oficjalnym kamo. Co do ekwipunku: Planuje zakup kilku ładownic do M4 (8 low-capow + 2 hi-capy w "razie W" + ładownice do kulek), do tego jakaś manierka, torba zrzutowa, coś na radio, jakieś uniwersalne cargo na kanapki, itp itp itp.... Czy ktoś może mi polecić jakąś dobrą (nie drogą) kamizelkę w DPMie ?? bo ta kamizelka w Woodland-zie mi nie pasuje..;/ Ogólnie wydaje mi się, że mieszanie dwóch kamo może źle wyglądać, nie będzie pasowało ;/ dodam może jeszcze, że mam panel udowy, na który albo dam ładownice albo torbę zrzutową..... Może ktoś coś polecić ? coś sprawdzonego ? jakieś fotki ? Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Kup coś oliwkowego a nie chińskie gówno które rozsypie się zanim je założysz i które wygląda jak kupa rozmazana na chodniku. Miwo/Crom/Currahee/PS Tactical Gear. Ceny swoje ale jakość odpowiednia a nie takie dziadostwo. W przypadku Miwo masz nawet możliwość wyboru oporządzenia w DPM. Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 (edited) no tak niby wszystko ładnie..... ale cena...a na początku ona jest u mnie dość ważna.... edit. a teraz taka zagwostka;d a co na panel udowy ?? ładownice ? worek zrzutowy jakis ?? dodam może jeszcze, że głównie latam po terenach otwartych,lasy, pola itp itp rzadziej CQB.. edit2. co o tym myslicie: http://www.taiwangun.com/wyposazenie_takty..._a_c_m-602.html do tego jeszcze jakis plecak z camelbackiem ?? albo jakis sam wiekszy camelback ?? edit3. i np taki plecacecz ?? http://www.taiwangun.com/wyposazenie_takty...a_c_m-1579.html w sumie cos ponad 200zl to chyba nie jest zla cena ? Edited November 5, 2009 by lenczek Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 (edited) Słyszałeś takie powiedzenia "biednego nie stać na tanie" i "oszczędny 2 razy płaci i 3 razy robi"?? One nie wzięły się z powietrza ... :roll: Panel udowy, zwłaszcza jeśli dużo biegasz/ruszasz się odpuść, dobry panel udowy nie przeszkadza bardzo mocno ale wygodniej jednak bez niego. Edited November 5, 2009 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 Drogi kolego, nie dajmy się zwariować to jest ASG, a nie prawdziwe warunki bojowe :D Czy obie moje propozycje na prawdę nie nadają się na początek ?? nie chciałbym być zmuszonym do kupna kamizelki, której cena przekroczy cenę ponad 3/4 całego mojego szpeju :D Nie ma żadnej alternatywy ?? Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Fakt, moze nie prawdziwe warunki bojowe, no ale zeby kumplowi podczas wsadzania maga do ladownicy - ta po prostu sie rozprula? Za tyle kasy tego typu kamizelki nie kupisz. Alternatywa to szelki, albo dorwij sobie UTG w oliwce jakies uzywane Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 DPM? A może by tak PLCE (poszukaj w komisie)? Ewentualnie - bywają holenderskie kamizelki z demobilu w MOLLE. Choć Major7,62 dobrze pisze - najlepiej zamawiać u krawców :) Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Po pewnym czasie sam dojdziesz do wniosku, że kupowanie taniego szmelcu się nie opłacało. Lepiej kupić tanią a porządną kamizelkę (są takie) i dwie ładownice niż super hiper komando full opcja z chin która po paru miesiącach zmieni się w przetartą szmatę. Jeżeli tniemy koszty na maxa to można wziąć flc i podstawowe ładownice z miwo lub poszukać używek dobrych firm. I za 200zł można się oszpejować całkiem przyzwoicie. Quote Link to post Share on other sites
scuro Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Może alice? Nie drogo i w miarę dobrze. Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 (edited) Choć Major7,62 dobrze pisze - najlepiej zamawiać u krawców właśnie z takim rozmawiam :D i być może za coś w okolicach 300zl da rade zrobić chest regga z ładownicami trzema, torba zrzutową, cargo, radio, i inna uniwersalna jakaś "torba"... opłaca się ? Edited November 5, 2009 by lenczek Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Zależy jaki chest, z jakich materiałów, w jakiej technologii, wg jakiego projektu. No i jakie masz wymagania odnośnie sprzętu. :) Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 http://www.miwo-military.net/-produkty/pid...KA-MODU-OWA-TAJ na tej bazie będzie zrobiony :D jakie materialy ? cordura itp :D czyli półka dość wysoko :D wymagania nie są wygórowane :D ma być wygodna i funkcjonalna :D ma pomieścić 8 low-capow 2 hi-capy, manierke, ladownice do kulek, kulki, jedzenie, radio + cos jeszcze + możliwość przyszłej rozbudwy :D Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Jak kolega napisał, zdecydowanie Alicja to dobra opcja. Sam miałem okres kiedy używałem DPM i Alicji, nawet dobrze razem współgra. A nie zapłacisz fortuny. Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Cordura nie jest najistotniejszym materiałem. Ważniejsze są dobre nici, taśmy, szycie, wykończenie i plastiki. Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 (edited) Dodam, ze "Kolega krawiec" ma dobrą opinie, nawet na tym forum. Tak więc nie spodziewam się czegoś z niższej półki :D edit. Tak sobie patrze, że zarówno ten ALICE jak i PLCE nie są takie tanie...albo trafiłem na lipny sklep.. Edited November 5, 2009 by lenczek Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 A jaki sklep, jeśli można spytać? Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 (edited) Mozesz kupic dobry uzywany sprzet z brytyjskiego / niemieckiego demobilu za smieszne pieniadze ( paso-szelki+ ladownice ) . Do DPMu pasuje oliwka :) ( nie sugeruj sie tym sklepem ani linkiemm, po prostu podsuwam pomysl ) http://www.allegro.pl/item798374113_pasosz...ki.html#gallery Dokup odpowienia liczbe ladownic do G33 /36 i wszystko bedzie ok ;) Edited November 5, 2009 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 to prywatna osoba...i nie chce żeby ujawniać jej dane itp itp.... Wydaje się być osobą uczciwą i wie co mówi..... Zdecyduje się chyba na jakiegoś chest-rigga i do tego dokupię 2 ładownice po 4 magi, torbę zrzutową, cargo, ładownicę na radio i jedną uniwersalną. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Pytam, o sklep w którym sprawdzałeś ceny PLCE i Alicji. Co do krawca - wiesz, powinien się raczej cieszyć, jakbys mu reklamę robił :) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 A czym się różni cargo od uniwersalnej? Quote Link to post Share on other sites
lenczek Posted November 5, 2009 Author Report Share Posted November 5, 2009 (edited) u Niego zapięciem, dlatego rozróżnił, jedna zamek druga rzep.... co do sklepu to na vest.pl np... Edited November 5, 2009 by lenczek Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Dobra, Vest.pl ma ceny wielu rzeczy dość kosmiczne. PLCE miedzy innymi. Poszukaj na Allegro. A jeszcze lepiej - w komisie WMASG. Quote Link to post Share on other sites
PS TACTICAL GEAR Posted November 5, 2009 Report Share Posted November 5, 2009 Chciałem również dodać, że nie tylko MIWO ma możliwość wykonywania oporządzenia w DPM (to tylko taka uwaga jako producenta) Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted November 6, 2009 Report Share Posted November 6, 2009 Wiesz, nigdy nie zagłębiałem się w to kto co, po prostu wiem że Miwo ma możliwość. Może napisz kto jeszcze, ludzie się dokształcą ;) Quote Link to post Share on other sites
pretorian11 Posted November 9, 2009 Report Share Posted November 9, 2009 Dobra, Vest.pl ma ceny wielu rzeczy dość kosmiczne. PLCE miedzy innymi. Poszukaj na Allegro. A jeszcze lepiej - w komisie WMASG. Ceny kosmiczne ale brak alternatywy. Na Allegro dajmy na to za wystrzępione i niemiłosiernie blade PLCE pewnien sklep życzy sobie 120 zł, vest za zestaw w tej samej konfiguracji 169 ale za to nie ma się do czego przyczepić. PLCE nie jest tanią alternatywą albo już nie jest niestety... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts