Gaara Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Jak w temacie mam zamiar zrobić maskowanie na zimę. Dam babci która jest krawcową by z białego płótna bawełnianego uszyła mi kostium z jakimiś tam kieszonkami i kapturem. A ja chcę na to naszyć z takiego samego płótna paski szerokości 1-1,5cm i długości do 10 cm. Czy to jest dobry pomysł czy dać sobie spokój, może coś poradzicie ? Link to post Share on other sites
HellCat Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Zbyt regularny jest biały kolor. Jeżeli naprawdę chcesz się wtapiać w otoczenie, pomyśl o jakiś plamach. Obejżyj kombinezony z BW, podobno są świetne. A co do materiału - nie będzie za głośno szeleścić? Wiesz ile będzie ważyć po nasiąknięciu? Link to post Share on other sites
Terkov Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Co do pasków to nie wiem czy to dobry pomysł. W ghille paski robią za roślinność, a jak chcesz udawać śnieg to raczej nie powinieneś mieć zbyt dużo sterczących obiektów. Link to post Share on other sites
Mamlas Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Żadnych pasków, tylko ciemnozielone pasy i plamy co parenaście centymetrów(może nawet więcej). Nic więcej. A na replikę bandaż i gites. Link to post Share on other sites
kazik_ Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Polecam Bastion Modoksu: http://rus.mil.pl/main/pl/artykuly/8/maskalat_bastion.html Nie jest z bawełny, która moim zdaniem, na zimę kompletnie się nie sprawdza. Bawełna bowiem szybko nasiąka rozpuszczonym śniegiem i wyziębia organizm (no chyba, że pod spodem coś o bardzo niskiej przepuszczalności wody). Link to post Share on other sites
HellCat Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 A na replikę bandaż i gites Biała taśma izolacyjna jest o niebo lepsza. Link to post Share on other sites
Mamlas Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Co kto lubi. Link to post Share on other sites
PiterTKD Posted December 14, 2009 Report Share Posted December 14, 2009 Najtaniej zimowe maskowanie kupisz w malarskim (czy innych przemysłowych). Chodzi mi o takie fajne białe kombinezony xD Link to post Share on other sites
cziman Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 ale jak nasionknom to stajom sie przeźroczystem xD xD xD lol Link to post Share on other sites
Keltuzar Posted December 15, 2009 Report Share Posted December 15, 2009 Ja polecam białe wiatrówki/przeciw deszczówki (i że by nie było ) xDDDDD OMFMG heheh!!!xDDDD Link to post Share on other sites
VanDerSeba Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Coś w tym rodzaju starałbym się zrobić, no i jak przedmówcy napisali - co by wilgocią nie nasiąkało... Link to post Share on other sites
us seals Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Polecam zestaw rosyjskiej produkcji firmy SPLAV nazywa się KLYAKSA,miałem owo.Lekkie,materiał przypomina spadochronowe płutno,nie namaka,po spakowaniu mega małe.Druga sprawa to krój,super extra tyle powiem.Aha i ma coś jeszcze,tak samo jak śnieg odbijał światło,wiadomo ze nie w 100% ale to też ważne aby to nie było matowe w słońcu. Link to post Share on other sites
Redrad Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 http://armyworld.pl/cat-pol-1197237744-ODZ...-Maskalaty.html tutaj masz naprawdę szeroki wybór, ja kupiłem poncho te za 20 zł i je mogę polecić Link to post Share on other sites
Królik Posted December 16, 2009 Report Share Posted December 16, 2009 Polecam zimowego Marpata. Dobrzy materiał, małe rozmiary, ciekawy kamuflaż. Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Zimowy Marpat?? Co to takiego?? Link to post Share on other sites
Królik Posted December 18, 2009 Report Share Posted December 18, 2009 Coś TAKIEGO Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Dzięki. Można takie coś w Polsce nabyć?? Link to post Share on other sites
Królik Posted December 22, 2009 Report Share Posted December 22, 2009 Czasem na ebay. Link to post Share on other sites
Keltuzar Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Jak to maskuje? Wydaje mi się że maskałat BW będzie się lepiej sprawdzał . Link to post Share on other sites
michalll Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 (edited) Co kto lubi. Lubić to można pierogi a maskałat, jak się przyjmuje, nie jest do jedzenia. Chociaż na tym forum wszystko jest mozliwe. Komplety BW są dobre bo są dobre i tanie. Jak się narzuci na gtx to ten już nie szeleści. I to jest niezły zestaw na zimę. Edited December 24, 2009 by michalll Link to post Share on other sites
Rumun Posted December 24, 2009 Report Share Posted December 24, 2009 Panie i panowie. Zimowy fiński M/05 to jest to. http://nic.konto.avx.pl/kamizelki/viewtopic.php?p=3294#3294 Link to post Share on other sites
Karol73 Posted December 27, 2009 Report Share Posted December 27, 2009 Ten fiński byłby chyba dobry do lasu iglastego, przynajmniej tak mi się wydaje ;) A co do maskałatu BW to sprawdza się świetnie, tylko na głowe lepiej jest założyc białą czapkę niż kaptur od kompletu, a dlatego że przy rozglądaniu się na boki wszystko szelesci i nic nie słyszymy. A jeśli chodzi o replikę, wystarczy biały bandaż i troche białej taśmy izolacyjnej i wszystko ładnie maskuje. Mam może zdjęcia w terenie, poszukam i jak znajdę to wrzuce :) Link to post Share on other sites
Fruu Posted December 29, 2009 Report Share Posted December 29, 2009 Mam pytanie a niechce zakładać nowego tematu. Mam kominiare czarna i tu moje pytanie czy dobrym pomysłem było by pomalowanie jej na zielono do lasu? Bo wiem ze w lesie skura święci. Link to post Share on other sites
Terkov Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 W lesie zielona jest stanowczo lepsza od czarnej, ale malowanie kominiarki... ja tam bym po prostu kupił drugą ;-) Link to post Share on other sites
Fruu Posted December 30, 2009 Report Share Posted December 30, 2009 W lesie zielona jest stanowczo lepsza od czarnej, ale malowanie kominiarki... ja tam bym po prostu kupił drugą ;-) jestem splukany tak ze na czupaczupsa mi niestarczy:D jakby ja malować to na jaki kolor? Jakiś moro z ciapkami(nieznam nazw wzorów)? Link to post Share on other sites
Recommended Posts