Durden Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 (edited) Witam. Właśnie jestem w trakcie zakupu repliki karabinu Steyr AUG A3 wraz z tuningiem. Replika będzie dość mocna i z tego powodu poszukuje broni bocznej do budynków. Pierwsze kryteria jakimi się kierowałem to oczywiście poręczność, więc szukałem wśród broni typu "PDW". No i skoro będę miał broń główną z stajni Steyr to czemu i nie boczną ??? I znalazłem Steyr TMP, z informacji uzyskanych w internecie wiem że produkcja tego modelu została wstrzymana kilka lat temu i prawa do tego modelu zostały sprzedane firmie "Brügger & Thomet AG" która wydała tą broń pod oznaczeniem MP9. I tu pojawia się moje pytanie: Na wyposażeniu jakich oddziałów ta broń się znajduje ?? ( chodzi o model MP9. chyba że ktoś korzysta jeszcze z TMP ) Niestety moja znajomość języka angielskiego uniemożliwia mi poszukiwanie dalszych informacji na temat tego modelu, a na polskich stronach nic nie ma... Z góry dziękuje za pomoc Edited January 5, 2010 by Durden Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 1. To nie jest wątek o replikach. 2. Nie trzeba być lingwistą, żeby zadać sobie trochę trudu i poszukać. Używają m.in. policja w Szwajcarii i Belgii, siły specjalne Portugalii i Indii. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 Czy BOR przypadkiem nie kupił kiedyś partii MP9? W artykule o MP9 w którymś z pism branżowych były nawet zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 (edited) CBA ma MP9 :) http://img.photobucket.com/albums/v102/Samael77/2-3.jpg http://img100.imageshack.us/img100/5606/cba122006do3.jpg [Chcesz dostać urlop? Czy nauczysz się posługiwać miniaturkami?] Edited January 5, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Dundee Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 [...]I tu pojawia się moje pytanie: Na wyposażeniu jakich oddziałów ta broń się znajduje ?? chodzi o model MP9 (chyba że ktoś korzysta jeszcze z TMP ) [...]a na polskich stronach nic nie ma [...] Parę miesięcy temu, w pewnym azjatyckim kraju widziałem taki model jak ten: http://img241.imageshack.us/img241/8715/mp93.jpg http://img197.imageshack.us/img197/4186/mp9.jpg http://img241.imageshack.us/img241/2476/mp92.jpg u jednego kolesia - przedstawiciela pewnej polskiej instytucji o trzyliterowym skrócie :wink: nie sądzę jednak żeby oni chwalili się kiedykolwiek swoim wyposażeniem na jakiejś stronie www. Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 5, 2010 Report Share Posted January 5, 2010 CBA? IPN? PKS? :D Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted January 7, 2010 Report Share Posted January 7, 2010 (edited) Strzelał ktoś z Was z prawdziwego MP9 i MP5? Proszę o porównanie celności na singlu i auto. Jakieś dodatkowe spostrzeżenia (wady/zalety MP9 względem MP5). Edited January 7, 2010 by pablo79 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Ja strzelałem, ale MP9 tylko ogniem pojedynczym. Nie strzelałem komarom w jaja, więc nie powiem, który ma lepsze skupienie i o ile mm, bo to były strzelania "bojowe". Oba w ogniu pojedynczym miały zadowalającą celność (MP9 oczywiście z kolbą). MP5 w ogniu ciągłym też bardzo celne. Największą różnice dla mnie stanowiły przyrządy celownicze - MP9 duży otwór przeziernika i bardzo gruba muszka. Z MP5 celowało mi się szybciej, wygodniej i precyzyjniej. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 8, 2010 Report Share Posted January 8, 2010 Miałem do czynienia i z 5 i z 9 w ogniu ciągłym. Jeśli mówimy na poważnie to tylko 5. 9 to fajna mała zabaweczka do CPP ale do 5 nawet Kurza nie kuca (grupa 3-4 razy większa). Ze złożoną kolbą na szelce to raczej pic jest - efekty miałem podobne jak z pm-63 używanego tak samo. Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted January 10, 2010 Report Share Posted January 10, 2010 OSŻW mają kilka sztuk B&T MP9. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 MP9 jest głównie w CBA. Quote Link to post Share on other sites
pablo79 Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Wielkie dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 Jak służba na pokaz, to i PM na pokaz... A sam pistolet zagrał epizod w Jamesie Bondzie z Brosmanem - Świat to za mało, oraz nieco większa rolę w "International" z Cliwem Owenem, gdzie za jego pomocą demolowano jakąś galerię w Nowym Yorku. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Powstrzymałbym się od takich ocen. MP9 to dobry PM - w moim przekonaniu z paru względów gorszy od MP5K ale nadal to górna półka PM do CPP i tym podobnych zadań dyskretnych. Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Ale jakże ładnie prezentuje się w błyskach fleszy w rękach panów w kominiarkach i ortalionowych wiatrówkach. I o to mniej więcej mi chodziło. ;-) Ale niebezpiecznie zbliżam się do granicy wątku, więc kończę ten temat. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted January 15, 2010 Report Share Posted January 15, 2010 (edited) [Pisz na temat to posty nie będą kasowane] Edited January 15, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts