zdybus12 Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 (edited) Szukam zawieszenia taktycznego do M249 PARA. Mam problem z wytrzymałością bo musi ono wytrzymać kolo 7-8 kg. Proszę o propozycję. Z góry dzięki. Edited January 11, 2010 by zdybus12 Quote Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Na Specshopie jest jakieś, zaraz może znajdę link. A jak nie to zwykłe zawieszenie od chlebaka, bodajże M56...szukaj zawieszenia do M4 generalnie. Albo na MiwoMilitary były do kupienia. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 Co to znaczy "zawieszenie od M4"..? :roll: Jedno, dwu czy trzypunktowe? A i tak każde będzie słabe... To: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=2452 lub to: http://www.specshop.pl/product_info.php?cP...roducts_id=3060 Bardzo wytrzymałe z padem oraz stalowymi, masywnymi klamrami. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 (edited) W tym minimi [...] mam zawieszenie trzypunktowe z padem na velcro. Świetna sprawa - dwupunktowe przy tym wysiada. Edited January 12, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted January 11, 2010 Report Share Posted January 11, 2010 ;-) Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
zdybus12 Posted January 12, 2010 Author Report Share Posted January 12, 2010 wielkie dzięki za pomoc i pozdrawiam :-P Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 12, 2010 Report Share Posted January 12, 2010 (edited) W tym minimi [...] mam zawieszenie trzypunktowe z padem na velcro. Świetna sprawa - dwupunktowe przy tym wysiada. Gratuluję zadowolenia z siebie. Nie wiem czy wiesz ale zawieszenie trzypunktowe stosowane przy broni zasilanej taśmą (zwłaszcza w układzie zachodnim czyli lewostronnym) nie jest najmądrzejszym pomysłem bo prowadzić może do zacięć. Inną ciekawą koncepcją jaką pokazałeś jest mocowanie pasa za pomocą paracordu do regulatora gazowego - po pierwsze w normalnej broni paracord stopiłby się się dosyć szybko, po drugie mocowanie pasa do elementu który otwieramy przy wymianie lufy to też karkołomna koncepcja. Miało być pro a wyszło śmiesznie. Poducha na rzepie to dobry plan, ale pasy do broni ciężkiej właściwie wyłącznie 2pkt. Edited January 12, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Ja polecam zawieszenie 2pkt od CA. Quote Link to post Share on other sites
zolzemon Posted January 13, 2010 Report Share Posted January 13, 2010 Zgadzam się z Majkelem. Mam takie (do M249) i dopinam na zmianę do M16 i M249. Bardzo wygodne i wytrzymałe. Można śmiało polecić. Quote Link to post Share on other sites
Przemekwg Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 A ja nie polecam zawieszeń od CA miałem i mi się bardzo rozginały te zapięcia a używałem go przy AK więc dosyć małą miał masę. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Frontal Posted January 14, 2010 Report Share Posted January 14, 2010 Mój kolega jako zawieszenia do Minimi użył kontraktowych szelek ALICE po małej przeróbce. Obciął tylną szelkę, i już zawieszenie cacy. Nie mam pojęcia jak się sprawowało, ale może to jakiś pomysł. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
ANAKONDA Posted January 15, 2010 Report Share Posted January 15, 2010 Ja używam zawieszenia od CA, przerobiłem tylko zapięcia na zwykłe karabińczyki ze sklepu metalowego, bo oryginalne się wyginały. Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted January 15, 2010 Report Share Posted January 15, 2010 Owszem jedynym mankamentem tego zawieszenia są karabińczyki. Quote Link to post Share on other sites
super Posted January 17, 2010 Report Share Posted January 17, 2010 pasek do manierki dwuqwartrowej dobrze robi ; http://allegro.pl/item889631002_pasek_do_cargo_nam_era.html Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 Stosowałem to przy MP5, po małej przeróbce w gietce, oraz w ostrym AK i potwierdzam, bdb sprawa. Wygodne i wytrzymałe. Quote Link to post Share on other sites
HermanL Posted January 18, 2010 Report Share Posted January 18, 2010 pasek do manierki dwuqwartrowej dobrze robi ; http://allegro.pl/item889631002_pasek_do_cargo_nam_era.html Sam używan do mk43 i polecam, tanio i solidnie. Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 "Więksi" ludzie przy stosowaniu tego paska mogą mieć problem z dłuższymi giwerami - przerabiałem to. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Ja nie wiem, jak wy to stosujecie z takimi potworkami jak mk43, dla mnie jest za krótki, nawet do AKSU ;/ Quote Link to post Share on other sites
DaVID AntiTerrorist Posted January 19, 2010 Report Share Posted January 19, 2010 Zapomniałem dodać faktu, który akurat można w tym wypadku nominować jako głupotę- faktycznie nie nosiłem tak KMów, i używałem jak jednopunktowe zawieszenie... Quote Link to post Share on other sites
super Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 dziwne do małych nie należę a nosiłem na tym i M249 i RPK i jakoś grało fakt że karabinek zastąpiłem paracordem i to nawet trochę dłuższym Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Gratuluję zadowolenia z siebie. Nie wiem czy wiesz ale zawieszenie trzypunktowe stosowane przy broni zasilanej taśmą (zwłaszcza w układzie zachodnim czyli lewostronnym) nie jest najmądrzejszym pomysłem bo prowadzić może do zacięć. Inną ciekawą koncepcją jaką pokazałeś jest mocowanie pasa za pomocą paracordu do regulatora gazowego - po pierwsze w normalnej broni paracord stopiłby się się dosyć szybko, po drugie mocowanie pasa do elementu który otwieramy przy wymianie lufy to też karkołomna koncepcja. Miało być pro a wyszło śmiesznie. Poducha na rzepie to dobry plan, ale pasy do broni ciężkiej właściwie wyłącznie 2pkt. Daruj sobie swoje mądrości, muszę Cię zmartwić ale ja to wiem. Takie zawieszenie przystosowałem, bo jest znacznie wygodniejsze od 2 pkt, a replika ani nie jest zasilana z taśmy ani rura gazowa się nie nagrzewa. Twoje zastrzeżenia są śmieszne. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted January 20, 2010 Report Share Posted January 20, 2010 Oczywiście że wiesz. I specjalnie robisz tak żeby wyglądało głupio. Kamizelkę też noś tył naprzód, ładownicami otwieranymi na dół. ;-) Quote Link to post Share on other sites
super Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 .....Takie zawieszenie przystosowałem, bo jest znacznie wygodniejsze od 2 pkt, a replika ani nie jest zasilana z taśmy ani rura gazowa się nie nagrzewa. Twoje zastrzeżenia są śmieszne. Nie zgodze się. 2 pkt do cięzkich klamek sa lepsze . Może w CQB 3 pkt robi lepiej bo szybciej zmienisz ramie ale własnie ze względu na puchę nie jest to dobre rozwiązanie sprawdziłem oba ;-) inna sprawa że jak wiążesz do rury gazowej to jest to tak samo bez sensowne jak ubieranie się w jeansy i adidasy, albo jakbyś zamontował karabinek za chwyt tylni....jak coś robimy a ma to wyglądać to róbmy to do końca ..takie moje zdanie Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted January 22, 2010 Report Share Posted January 22, 2010 Pas do M249 zrobiłem z szelek ALICE i wygląda to tak: Tani, wygodny ;-) i ma duże możliwości regulacji. Bardzo duże. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Odświeżam. Temat trochę stary, ale problem jest na czasie i może komuś przypadkiem pomogę w wyborze. Jakoś tak się złożyło, że sprzedałem M249 razem z pasem zrobionym z szelki od ALICE i do PKM musialem używać różnorakich rozwiązań. Po wklepaniu w google frazy "zawieszenie do M249" bardzo często pojawia się potworek tego typu http://www.taiwangun...9-olive-8fields Nie polecam - pianka w "poduszce" jest bardzo miękka. Nie wiem jak w przypadku lżejszych KM-ów, ale po obciążeniu tego paska ponad 9kg PK cały ciężar spoczywa nylonowej taśmie która przechodzi przez środek pasa, bo pianka zbyt łatwo się odkształca i w efekcie nie jest to wcale wygodniejsze od zwykłego pasa od AK/AKM (którego w PK również miałem) Istnieje koszerny pas do PKM, ale nie jest on szczególnie rewelacyjny, bo tak naprawdę to jest zwykły pas AKM z dodanym kawałkiem skóry z trzema szlufkami http://i134.photobuc...e/PKM/pkm_a.jpg Pas z szelki alice, jako prowizorka, był naprawdę niezły, ale osobiście w pasku tego typu nie odpowiada mi jedna rzacz - nie jest dwustronny. W sensie przy zakładaniu na ramię trzeba zwracać uwagę żeby comfort pad był zwrócony w stronę ciała, a ja nie lubię zwracać uwagi na takie pierdoły. Jakiś czas semu na gf były dostępne zawieszenia Pantac(do M249), cena około 80 zł, więc był tani w porównaniu do pro pasków np. Vickersa za 80USD http://ep.yimg.com/a...aw-sling-15.jpg Zawieszenie Pantaca na półce sklepowej wygląda tak http://www.pantacgea...m249-sling.html Jednak żeby zamontować go do PK coś tam trzeba usunąć i coś dodać, ale to będzie na fotkach poniżej. Pasek ogólnie jest bardzo dobry, do szycia nie mam zastrzeżeń. Jest dwustronny, więc obojętnie jak go założę, to jest ok. Pianka w comfort-padzie jest odpowiednio sztywna i amortyzuje całą szerokością. Jedyne co mi się nie podoba to standardowe zaczepy pasa - sa z jakiegoś stopu amelinium (na pewno nie stal bo magnesem wymacałem). Nie jestem przekonany do takiego materiału w tym miejscu. Mnie ten problem i tak nie dotyczy, bo nawet gdybym chciał korzystać z tych klamer w PKM, to nie jestem w stanie; jednak niesmak pozostaje. Taśmy 38mm (1,5"), comfordpad wymiary 47 x 6,5 cm. Kolor jest bardziej musztardowy, niż to wygląda na fotkach. Jak dla mnie to w tej cenie warto. Po usunięciu niepewnych elemntów otrzymałem solidne zawieszenie, które nawet z Pekaśką sobie radzi :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts