Snipernr1 Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 Witam . U Krakmanów pojawiły się w/w pakiety . Czy macie wiedzę na ich temat czy warto w nie inwestować jak sie maja do LiPo. Interesuje mnie dokładnie TEN pakiet. Prosiłbym i jakies info na ich temat. Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 hmmm... zdjecie jest jakieś dziwne albo opis dziwny. Pakiet ukazany na zdjeciu jest z ogniw 18650. czyli li-ion. a nie li-fe. Albo cos japońce nowego wymyślili ;] li-fe jakie znam i dobre to A123 Systems. poj, 2300mAh niestety są dosc spore i ciezko je upchać do repliki ;) wymagaja balancera, można je lutowac, zgrzewać, ładowac wysokim pradem. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 21, 2010 Author Report Share Posted January 21, 2010 Dokładnie tak jak piszesz i woltarz mi nie pasuje opis 9.6 V a na pakietach każdy po 3.2 v. Napisałem do sklepu zobaczymy co odpiszą. Quote Link to post Share on other sites
mali Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 (edited) LiFePO4 Batteries 1600mAh Nominal Capacity Model Number:18650 3.2V 1600mAh Product Feature Nominal voltage: 3.2V Nominal capacity: 1600mAh Discharge cut-off: 2.0V Maximum charge voltage: 3.6V Maximum charge current: 1.4A Life cycle: 2,000 times Country of Origin: China Więc zgadzało by się. Rozczarowaniem jest tylko mały prąd ładowania. I wcale nie japońce tylko chińczycy. I nie wymyślili tylko skopiowali. :)) Myślę że czeka nas zalew tanich ogniw li-fe z chin. W końcu będzie konkurencja cenowa dla A123 Systems. Rozmiar 18650 jest lepszy dla aeg, mieszczą się prawie wszędzie. Edited January 21, 2010 by mali Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 Tylko że 18650 to jest oznaczenie ogniw li-ion. :] ilośc cykli mnie rozwaliła :) po 200 pewnie siada :) czy ja wiem czy konkurencja dla ogniw A123 ? wątpie... Quote Link to post Share on other sites
mali Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 Tylko że 18650 to jest oznaczenie ogniw li-ion. :] ilośc cykli mnie rozwaliła :) po 200 pewnie siada :) czy ja wiem czy konkurencja dla ogniw A123 ? wątpie... W sumie to niekoniecznie, 18650 to oznaczenia wymiarów. Rzeczywiście najczęściej są to li-ion, co nie znaczy że nie mogą być inne. Co do jakości to zobaczymy jak ktoś to kupi. ;) Pisałem też o konkurencji cenowej, nie jakościowej. :) Jak na li-fe to ilość cykli mało imponująca, trzeba też pamiętać że to produkt"made in china" więc pewnie liczona z baaaardzo dużym przymrużeniem oka. :wink: Ciekawi mnie tylko wydajność prądowa, jeśli to li-fe to powinna być ponad 20C. Jeśli jest mniejsza to chyba lepiej kupić ogniwa li-ion 18650 20C i samemu zrobić pakiet. Cena w batimexie to ok 25zł za szt, więc pakiet wyjdzie 75 zł. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 oryginalne li-fe A123 maja 60A prąd rozładowania można je ładować prądem 10C bez szkody dla pakietu ( najwazniejsza jest temp. ogniw). oraz złącze balansujace jest potrzebne :) w tym pakiecie nie widac ich :P nie wiem al dla mnie coś tu śmierdzi i nie sa to skarpetki. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 Hm z A123 nie ma żadnego porównania ;) Możemy zrobić test. Mój pakiet trzech A123 2300mAh połączonych szeregowo odpala silnik benzynowy wątpię aby ten FF dał rade. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 Chciałbym zauważyć że porównujecie ogniwa LiFePo z ogniwami LiFe, to tak jakby porównać NiCd do NiMh. LiFe jest w tym porównaniu lepsze (w moim odczuciu nawet lepsze niż LiPO) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 li-fe to skrót od lifepo4. :P Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 LiFe są świetne. można je ładować ogromnym prądem, mocno obciążyć i głęboko rozładować. Naprawdę świetne. Jak się nie mylę, to mają 3.3V nominał, a nie 3.2 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 21, 2010 Report Share Posted January 21, 2010 tak 3,3v ma jedna cela :) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 22, 2010 Author Report Share Posted January 22, 2010 A jak sie ma woltarz Life do wolatrzu NiMH . Chodzi mi o to czy mając pakiet NiMH 9.6V to zaleca sie kupno LiPo 11.1V oraz jak LiFe reaguje na chłody. Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 22, 2010 Report Share Posted January 22, 2010 Napięcie to napięcie, jak to jest stałe i to stałe to nie ma czym się różnić. LiFe ma zupełnie inne stałe rozładowania, na A123 9,9V mam lepszą reakcję a rof jest porównywalny z 9,6V. Nie wiem jak te FF ale moje A123 trzymałem w -16 stopniach przez 5-6 godzin i nie zauważyłem różnic wyżej wymienionych parametrów, nie wiem to wplynelo na czas działania bo tego nie sprawdzałem. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 24, 2010 Author Report Share Posted January 24, 2010 Jeszcze jedno pytanko- czy te life nie powinny mieć dodatkowej wtyczki pod balancer ? Sklep -odpowiedział tylko że błąd w opisie napięcia pakietu i nic poza tym. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Powinny mieć. Nie trzeba ich balansować tak często jak Lipo ale trzeba. Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 lipoly zalecają balansować co 10 ładowań (o zgrozo!) Ja lipoki balansuje co drugie ładowania, ale one naprawdę mocno po dupsku dostają :D Na pakiecie 4s Life zrobiłem już jakieś 30 lotów i nie balansowałem ich ani razu (bo nie dorobiłem wtyczki <ściana> ) i nadal mają się świetnie. Żadnych zauważalnych zmian w osiągach modelu, gdzie NiMH po 5 lotach na dobrą sprawę nadają się już do repliki co najwyżej Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 (edited) Idzie do mnie TEN pakiet bo zmieści sie pod dekiel w AK i mam pytanko do Was: Posiadam ładowarkę typu IMAX B6 i mając na uwadze poniższe parametry pakietu oprócz pojemności LiFePO4 Batteries 1600mAh Nominal Capacity Model Number:18650 3.2V 1600mAh Product Feature Nominal voltage: 3.2V Nominal capacity: 1600mAh Discharge cut-off: 2.0V Maximum charge voltage: 3.6V Maximum charge current: 1.4A Life cycle: 2,000 times czy formatowanie ustawić w opcji DCHG>CHG czy odwrotnie i ile razy jak ładować w opcji auto prądem np.0.7A czy ładowac w opcji 9.9V (3S) prądem 0.7A . Edited January 27, 2010 by Snipernr1 Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Po jaką cholerę formować baterię litową? Od razu do ładowania na maksymalny prąd. Żelazowej się nic nie stanie. Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted January 27, 2010 Report Share Posted January 27, 2010 Upewnij się, czy napewno zmieści ci się ta bateria pod dekiel. Jej średnica jest o ok. 2mm większa, niż średnica ogniw Ni-Mh/Ni-Cd. Kiedyś z ciekawości przymierzałem stick'a Li-Po na ogniwach tej samej średnicy do AK Cymy i nie dało się zmieścić. Przynajmniej bez ostrego piłowania. Sam mam spory problem z tymi średnicami - nigdzie w .pl nie można dostać Li-Po/Li-Ion, która by weszła do mp5-pdw ... Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted January 27, 2010 Author Report Share Posted January 27, 2010 Ma się mieścić pracownik sprawdzał na takiej samej replice co moja czyli AK 74 CM40C i mu weszła .Dojdzie max w piątek albo i jutro . Po niedzielnym spotkaniu opisze jak się sprawuje ale dużo raczej nie wystrzelam bo to stylizacja z reszta czas pokarze. Quote Link to post Share on other sites
sapacz Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Jestem laikiem w temacie bateri wiec zapytam czy ktos już może ma baterie w Mp5a4 Cyma.049 i mógłby mi polecić jedną z tych Li-PO LI-ion badz LifePo4 ?!>?! które są na tajwanie!? !? Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted February 3, 2010 Report Share Posted February 3, 2010 Ja mam w Mp5a4 JG włożonego LiIona 3s1p o pojemności 1100mAh. Chodzi jak marzenie. Do kolby będzie ciężko włożyć jakiś fajny pakiet LiFe, ogniwa są za szerokie ( 2300mAh) Quote Link to post Share on other sites
Dombek Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Witam, koledzy i koleżanki proszę, powiedzcie że dobrze robię :roll: . Mam zamiar z 3 pakietów Lifepo LINK zrobić pakiet taki Obecnie mam baterię taką LINK W karabinie M4A1 G&P tuning 1 lvl LINK Według moich oględzin wszystko powinno działać, ładowarkę do baterii Li-po mam balancer oddzielny też mam. Nie chcę nigdzie gafy strzelić. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 6, 2010 Report Share Posted February 6, 2010 Ale masz ładowarkę i do LiPo i do Life? Bo posiadają inne napięcia. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts