Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Poprawne złożenie repliki

Recommended Posts

W wielu tematach o tuningu, czy to chodzi o zamontowanie cylindra, głowicy tłoka, bore upa, wszędzie jest wzmianka o "poprawnym złożeniu repliki". O co w tym chodzi? Jak to jest, że jedna osoba składające GB uzyska 390FPSów a inna uzyska 410FPSów zakładając, że mają ten sam karabin i części? Pisze się, że lepiej zawsze oddać karabin do kogoś kto ma doświadczenie w grzebaniu w GB. A co taka osoba lepiej zrobi? Wszystkie części na swoje miejsce, zębatka tłokowa zębami do dołu i składamy, nie widzę tu żadnej filozofii, oprócz podkładkowania. Ja po wystrzeleniu ok.25k kulek rozebrałem i złożyłem moje m16 JG IIIgen. i nadal działa bez zarzutu, choć od czasu rozebrania wystrzeliłem ok.35k kompozytu krótkimi seriami na auto. Części stokowe, smar grafitowy Shela na zębatki i smar CA do cylindrów. Więc co osoba doświadczona umie zrobić, czego laik nie umi? :poddanie:

Wszystkie części na swoje miejsce, zębatka tłokowa zębami do dołu i składamy, nie widzę tu żadnej filozofii, oprócz podkładkowania. Ja po wystrzeleniu ok.25k kulek rozebrałem i złożyłem moje m16 JG IIIgen. i nadal działa bez zarzutu, choć od czasu rozebrania wystrzeliłem ok.35k kompozytu krótkimi seriami na auto. Części stokowe, smar grafitowy Shela na zębatki i smar CA do cylindrów.

Dobrze, że ktoś się w końcu podzielił wiedzą, jak konserwować eMkę z JG, całe forum miesiącami na to czekało...

Więc co osoba doświadczona umie zrobić, czego laik nie umi? :poddanie:

Chociażby wykryć nietypowe awarie, odpowiednio dobrać dyszę do komory itd.

I jeszcze spytam: chodziło o tą Umi: http://www.perryandtsua.com/Rayearth/Umi.JPG ?

A co taka osoba lepiej zrobi?

Nie używa grafitu do zębatek i ma z reguły sporo doświadczenia z różnymi częściami by doradzić danej osobie co lepiej wziąć. Również może zna takowa osoba dokładne rozmiary o-ringów do dyszy/głowicy tłoka danych producentów by takowe uszczelniały się jedwabiście. Czasami trzeba modyfikować pewne części juz fabryczne by działały. Ogólnie doświadczenie... masa doświadczenia praktycznego, tego nawet na forum "nie przeczytasz". Nie chce mi się pisać, bo takich cwaniaczków jak ty widziałem nie raz i jeszcze nie raz zobaczę.

Widzę, co poniektórzy zaczęli radośnie dzień przez to "umi".

Nie chce mi się pisać, bo takich cwaniaczków jak ty widziałem nie raz i jeszcze nie raz zobaczę
. Gogin specu, skoro nie chce Ci się pisać to po co w ogóle zaczynałeś?
Dobrze, że ktoś się w końcu podzielił wiedzą, jak konserwować eMkę z JG, całe forum miesiącami na to czekało
...No widzisz, teraz już wiesz jak to robić, całe miesiące musiałeś czekać zabawny człowieku.../ Darujcie sobie takie posty, chodziło mi o konkrety, jak nie chcecie się dzielić doświadczeniem > trudno, ale nie musicie od razu szydzić. Bo wy pewnie od samego początku wiedzieliście co i jak poskładać.

pozdro

Kwestia jest wtedy ... kiedy skladasz NIESTOCKOWE czesci ktore nie bardzo do siebie pasuja.

Bo roznice w wymiarach sa znaczne miedzy tymi samymmi modelami ale roznych firm.

I wtedy jak ktos ma doswiadczenie to po szczegulach bedzie wiedzial co jest nie tak.

A nowicjusz zlozy i nie bedzie iedzial ze np ma nieszczelnosc na 60 fps.

Albo ze silnik jest mocno obciazony...

Albo rozne inne kwasy ktore moga wyjsc.

I nie musi szukac 10 h usterki bo juz kiedys szukal i wie w czym problem.

Albo jezeli bierze replike - spoglada na nia z roznych stron, odda dwa strzaly i ci powie co masz zle zlozone i co mozesz poprawic ;p

Kwestia jest wtedy ... kiedy skladasz NIESTOCKOWE czesci ktore nie bardzo do siebie pasuja.

Nie bardzo wiem o jakich stockowych mówisz, ale zdarza się, generalnie w chinolach, że stockowe średnio do siebie pasują.

Bo roznice w wymiarach sa znaczne miedzy tymi samymmi modelami ale roznych firm.

Tych samych też się zdarzą.

I wtedy jak ktos ma doswiadczenie to po szczegulach bedzie wiedzial co jest nie tak.

Po szczegółach widzę, że przysypiałeś na polskim.

A ja się urodziłem z wiedzą i zdolnościami do składania replik :-F .

Ale jak ktoś konkretnie zapyta to i wiedzą sie podzielę. Tylko musisz wiedzieć o co pytasz. Repliki przez internet Cię nie nauczę serwisować. Wszystkiego niemal uczyłęm się sam i wiem, że choćby z najlepszego poradnika nie wyciagniesz ani ćwierć procenta tego co potrzebujesz by poradzić sobie w większości sytuacji w replice.

A prawdziwa kwestia jest wtedy, kiedy stockowe części do siebie nie pasują :-D .

Edited by poldeck

Pamiętam jednej z moich czarnych snów serwisowych, kiedy to replika rwała zębatki środkowe jak powalona. Przez przypadek odkryłem, że jej łożysko było krzywe, ergo zmieniało geometrie tej zębatki, powodując zacięcie i jej zerwanie. Wszystkiego się uczymy na własnych błędach i za własne pieniądze.

Temat raczej myślę, że trafiony, jednak nie potrafiłeś do końca ładnie, składnie i z szacunkiem dla czytelnika napisać jak to trafnie ująłeś "o co kaman?". Tak czy na wspak to wsio zawarte jest na forum, trzeba tylko sporo poszperać i przeczytać wiele tematów, informacje są zbyt porozrzucane, a tematy takie jak ten powstawały i będą powstawać z prozaicznego powodu chyba - ludzkiej ciekawości, a może nuż nawet jakichkolwiek chęci? Ja tam nie wiem ;).

Robert007,

powiem szczerze ze czytając Twóje posty to ręce mi opadają.

Ale wytrzymam jeszcze torszkę i dam Ci złotą radę:

naucz się słuchać innych.

Najlepiej na tym wyjdziesz.

Powiem szczerze ze juz korzystałem ze "zdalnej" pomocy Gogina i okazała się ona bardzo dobra, trzeba tylko wiedzieć o co pytać i słuchać odpowiedzi. ;)

Heh, tak to jest na forum, że nawet przy użyciu emotikonek czasami inaczej się zrozumie wypowiedź, niż tego oczekiwał nadawca. Mam pełny szacunek do was, wierzcie mi. A to, że informacje są porozrzucane > to fakt, szukałem sporo, zanim napisałem temat, nie znalazłem.