sebciu Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 KicpA, myślę, że ma 100, może nawet 200, Xel, pomysł dobry, tylko, nie osiągnie się tak krótkiego czasu otwarcia jak w elektrozaworach, itp. Proponuję, żebyś spróbował, coś zrobić, i przedstawił wyniki, solenoidy nie są drogie :D Ale można od razu gotowca wziąć, z markerów, paintballowych. Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 ni dy rydy. mój terminarz jest dość napięty: obrona inżynierki mosfet+PWM praca 4 osiowa frezareczka CNC w międzyczasie muszę jeszcze poskładać aegi, które do mnie trafiły. Przedstawiłem pomysł bo a nuż kogoś zainspiruje ;) Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted January 26, 2011 Report Share Posted January 26, 2011 Ktoś mi powie do czego to jest? Quote Link to post Share on other sites
cosmo Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Do PPK? Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Teraz zauważyłem :wink: Przetestowałem ten zawór do paliwa LOVATO. Efekt jest taki że trzeba podać napięcie 16-17V (2 batki 8,4) żeby ruszył się na 10 BAR. Na tym ciśnieniu i niedoszczelnieniu przebiłem grubą pokrywkę od słoika na wylot a kulka potem porykoszetowała po pokoju :wink: Wygląda na to że ma ponad 550 FPS. Wadą jest to że ze zwykłego żelowego akumulatorka możemy podać max. 5-6 bar, bo dalej to zawór się dławi i nie odpala... Na 6 barach przebija puszkę z każdej strony a w pokrywce robi wgłębienie- czasami pęknięcie. Chyba że podłączymy np. porządnego li-pol'a to może da radę. Lub dla pewności 2x7,4v -li pol Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Można pomyśleć nad Li-ion od laptopów. Ceny ogniw zaczynają się od 10zł(2,2Ah) za sztukę, czyli za 50zł miało by się ogniwa na odpowiedni pakiet i dodatkowo ten zestaw był by sporo lżejszy od aku PB. Ich wydajność prądowa to max 6-8A ciągłego obciążenia i stawiam że do około 15A chwilowego(stockowe repliki pakiet 3s1p jakoś tam ciągną). Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Przecież są akumulatory są 4s z napięciem 14,8, a przy maksymalnym naładowaniu mają większe, napięcie. Ja w swoim karabinie jak strzelam na 0,4 albo 0,43g, z prędkością ~500fps to wgniata monetę 5gr przy swobodnym jej położeniu na lufie i ustawieniu karabinu pionowo w górę. :D Jak dobrze mieć chrono w domu :D Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 Można jeszcze zrobić mini przetwornicę z prądu stałego na zmienny, powielacz i prostownik, napięcie będzie zależne od ilości tych kondensatorów i diod, a o ile dobrze wiem, to można na takim powielaczu wycisnąć nieziemskie napięcie... Układ wiele nie zajmie bo całą elektronikę i tak trzymam w plecaku :wink: Rozglądnę się za aku do laptopów. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted January 27, 2011 Report Share Posted January 27, 2011 A po co kombinować? Im więcej elementów tym więcej strat mocy. Lepiej złożyć większy pakiet... Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted March 2, 2011 Author Report Share Posted March 2, 2011 Czy ktoś z was ma może poniższy reduktor? http://allegro.pl/reduktor-co2-argon-migomat-bez-manometru-promocja-i1471651982.html Zastanawiam się jaka jest jego średnica, być może zmieściłby się do wyciętej z boku kolby przykrytej ładownicą?(ktoś już robił taki zabieg i chwalił się zdjęciami, ale nie mogę ich już znaleźć) Oczywiście z podłączonym adapterem pod kapsuły 12g, bez pokrętła regulacji i bez manometru. Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 z tego co wiem to ma regulację do 4bar tylko, i z tego co widzę strasznie słaby przepływ. chciałem go kupić jako pierwszy zawór do karabinu, ale zrezygnowałem Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Niedługo, tj jakoś okres matury, albo po maturze, bd sprzedawał, swój karabin m700 ze sterowaniem elektrozaworem, tylko muszę go ogarnąć, żeby każda osoba, która weźmie go do ręki była wstanie się nim posłużyć, bo w tym momencie wymaga sporo biegania przy nim. Pewnie bez butli i reduktora i mamby, albo z tym wszystkim zobaczymy, To tak nieco obok tematu. Na temat, biorę się za nowe sposoby, zrobienia tego, wszystkiego, po wakacjach jakoś, myślę, że wrzucę jakieś projekty, powtarzalnych systemów. Quote Link to post Share on other sites
ronnie223 Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Wydaje mi się, że ten reduktor się nie nada. Ja mam ten co Sushi dawał link kilka miesięcy temu. Kupiłem jedną z ostatnich dostępnych sztuk - i po odkręceniu manometrów i innych zbędnych rzeczy można osiągnąć bardzo znośne rozmiary. Niestety dawno tego reduktora nigdzie nie widziałem. PS. Tak tylko wspomnę, że mam do sprzedania praktycznie nowy zawór + cewka, który nada się do Waszych przeróbek http://pneumatig.com.pl/zawor-ekonomiczny-sce361df3p-p-543.html W korzystnej cenie. Chętni proszę na PW. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted March 5, 2011 Author Report Share Posted March 5, 2011 Nie ma ktoś znajomych na wyspach i nie mógłby zamówić tego: http://www.sportmegastore.com/spms/mia/pid/11976259 Do Polski nie wysyłają... jak się ktoś chętny na to znajdzie to się dołączę do zamówienia. Jakiś czas temu poruszana była sprawa połączenia zasilania z elektrozaworu z ogniem samopowtarzalnym. Aby jednak nie korzystać z żadnych dodatkowych cewek, siłowników czy innego elektronicznego ustrojstwa pomyślałem o sterowaniu dyszą samym powietrzem. Wspólnie z sebciem doszliśmy do pierwszego z projektów, które zamieszczam, drugi jest mój. Pierwszy system zakłada przesunięcie dyszy ciśnieniem powietrza przez skumulowanie się go w pierwszej komorze i działaniu na ściankę, na której jest wyjście na dyszę o odpowiednio mniejszej średnicy. Dysza cofana jest po strzale za pomocą sprężynki. W drugim zaś zakładam użycie systemu z gearboxa, ale popychacz będzie sterowany małym tłoczkiem, na który będzie działać ciśnienie powietrza uwalnianego przez elektrozawór. W obu przypadkach najważniejsze jest, aby dysza załadowała kulkę do komory HU odpowiednio szybko, tak by ciśnienie powietrza które będzie działać na kulkę podziałało na nią gdy ona będzie już w komorze. Które rozwiązanie wg was jest lepsze? Podane średnice są orientacyjne, chociaż z wyliczeń wynika, że powinno być ok. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 5, 2011 Report Share Posted March 5, 2011 http://forum.wmasg.pl/index.php?/topic/109801-aeg-hpa-konwersja/ Imo dużo lepsze rozwiązanie. Ja zostaję na razie przy moim pomyśle z dodatkową cewką odpowiadającą za ruch dyszy. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted March 7, 2011 Author Report Share Posted March 7, 2011 Dzięki, od pewnego czasu nie śledzę innych for niż Karabiny wyborowe ;) Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted March 8, 2011 Report Share Posted March 8, 2011 Ja właśnie, też. Dopiero nie dawno to zobaczyłem. Trochę się spóźniliśmy Sushi, ale już w planach jest kolejny projekt. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted March 22, 2011 Author Report Share Posted March 22, 2011 Są postępy w naszym projekcie. Replika złożona już w całość, wszystko pięknie zmieściło się w M40. Wymagało to jednak trochę cięcia i zabawy szlifierką, kamieniem i pilnikami, szczególnie w komorze zamkowej i samym cylindrze. Ze względu na ułożenie elektrozaworu ruch zamka to jedynie 2 cm, dużo odbiega od realnego, ale wg mnie w niczym to nie przeszkadza. Ruch jest krótki i lekki. Póki co brakuje tylko układu sterującego, bo go spaliłem przez przypadek. Tak wygląda komora zamknowa z zaworem i spustem: (kiepska jakość, zdjęcie z komórki) Więcej zdjęć później. Wstępne strzelanie na ciśnieniu 6 Bar, kulka Blaster 0,3 zasięg około 100 m. Dokładne testy wkrótce jak nabiję butlę i dostaniemy się do jakiegoś chrono. Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted March 23, 2011 Report Share Posted March 23, 2011 wyniki "mocowe" bardzo dobre :) jaka jest długość lufy ? Widzę, że elektrozawór jest chyba mniejszy niż mój... możesz podać link gdzie kupiłeś lub notę katalogową ? Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted March 23, 2011 Author Report Share Posted March 23, 2011 Lufa 509 jakiś stock, docelowo jednak będzie prometheus 455 (oryginalna długość w M40). A symbol to 321 ME w katalogu http://rapodajnia.com/. Nie wiem czy mniejszy, ale idealnie się zmieścił do M40. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted March 28, 2011 Author Report Share Posted March 28, 2011 Uwaga uwaga, jest możliwość zamówienia do Polski reduktora ciśnienia na kapsuły 12g CO2, kompozytowego o którym wspominał KicpA, o takiego właśnie: http://www.co2cartridges.co.uk/eu/index.php?act=viewProd&productId=1255&category=285 Wysyłka bezpośrednio do Polski 18 Funtów, jeżeli ktoś by chciał to zamawiać niech napisze, ja chętnie dopiszę się do zamówienia, ewentualnie jak będą chętni to mogę się podjąć realizacji zamówienia, ale w tym wypadku dopiero w czerwcu. Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted May 3, 2011 Report Share Posted May 3, 2011 Przetestowałem dwa elektrozawory. Zwykły akwarystyczny firmy ACL o średnicy nominalnej bliżej nieokreślonej(pewnie 1,2mm) i drugi - odpowiedni - o średnicy nominalnej 5mm. Wyniki są następujące: Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted May 4, 2011 Author Report Share Posted May 4, 2011 Hmm.. ciekawi mnie ten wynik zaworu 3/2 na kulkach 0,2. Trochę za mało wydaje się, nie? Strzelałeś bezpośrednio zawór - komora HU, czy przez ten zaprojektowany przez Ciebie system do AEGa? Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted May 4, 2011 Report Share Posted May 4, 2011 Na lufie 40cm wyniki dochodzą do 500FPS, a na dłuższej będzie pewnie więcej. Strzelałem oczywiście z samego elektrozaworu + lufa, bez komory hopupa. Tutaj fota: Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted May 4, 2011 Author Report Share Posted May 4, 2011 Muszę przechronować swoją replikę, zobaczymy co pokaże moja konfiguracja. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts