siwaszek Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Guardera osobiście nie wiem czy polecić :???: mam M16 A3 JG i na początku kupiłem Silikonową gumę ale posypała mi się w ciągu miesiąca ;-) teraz mam czarnucha tej samej firmy i sprawuje się średnio po 30 tor to jedna wielka loteria a czasami leci i leci jak po sznurku od razu mówię że komorę mam standard więc rewelacyjna to ona nie robi Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Guarder to rynsztok, zielona G&G, marujca guma, Systemy, albo zwyczajnie fabryczna jak jeszcze jest nowa i nie ma zimy. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Jak wyżej, Systema i zielona G&G - te gumki mogę spokojnie polecić. A jeśli chodzi o przezroczystego Guardera - na SP120 trzy pierwsze strzały przy regulacji były bez podkręcenia, czwarty poszedł bardzo ładnie a przy piątym urwało garbik. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Nie umiecie zakładać Guarderów, z żadnym przez kilka ładnych lat czegoś co opisujecie nie miałem ;-). Ostatni zakładany w "stanie lekkim" w warunkach polowych na kolanie, zachowywał się idealnie na springu 130, a wysiano z niego trochę kulek (testy nowej P90 i nowych bebechów i nowych magów i Kolega co bardzo lubi krótkie-mierzone-całohajakapowe strzały pojedyncze). Quote Link to post Share on other sites
tomash21 Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Guarder to rynsztok Nie zgodzę się z Tobą, fakt faktem, że trudno się je zakłada, ale jak się to dobrze zrobi to nie powinno być z tą gumką problemów, a kręci wyśmienicie. Dla tych co piszą, że gumkę im urwało po kilku strzałach taka mała uwaga. Dystanser guardery jest bardzo gruby i powinno się zacząć ustawianie HU od minimalnej wartości, gdyż na tym samym ustawieniu komory HU gumka guardera wchodzi głębiej do lufy niż zwykła gumka. W moim przypadku ustawienie komory HU na 3/4 (prawie na maxa) z gumką CA, dawało identyczny rezultat jak ustawienie jej na minimum z gumką guardera. Więc na to trzeba uważać. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Nie zgodzę się z Tobą, fakt faktem, że trudno się je zakłada, ale jak się to dobrze zrobi to nie powinno być z tą gumką problemów, a kręci wyśmienicie. Dla tych co piszą, że gumkę im urwało po kilku strzałach taka mała uwaga. Dystanser guardery jest bardzo gruby i powinno się zacząć ustawianie HU od minimalnej wartości, gdyż na tym samym ustawieniu komory HU gumka guardera wchodzi głębiej do lufy niż zwykła gumka. W moim przypadku ustawienie komory HU na 3/4 (prawie na maxa) z gumką CA, dawało identyczny rezultat jak ustawienie jej na minimum z gumką guardera. Więc na to trzeba uważać. Tym sposobem dokonaliśmy kolejnego wiekopomnego odkrycia... Że też wcześniej na to nie wpadłem. Do tej pory zaczynałem ustawianie HU od 80%, potem skakałem na 33%, później 27% a następnie wybierałem dziesięć losowych ustawień. Przy ostatnim tor lotu kulki był zawsze idealnie prosty... Kto by pomyślał że mogą być łatwiejsze sposoby :wink: Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Ja polecam systeme. Spisuje sie wyśmienicie w pełnym zakresie fpsów. Od 300 do 700. Nigdy mi żadna nie zdechła, dobrze się montuje, doskonale podkręca. Przezroczystego guardera polecam do słabych replik. Trudno się montuje, łatwo uszkodzić ale jeśli zrobi się to prawidłowo to działa. Jednak systema lepsza. Odradzam promyki raczej. Quote Link to post Share on other sites
tomash21 Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 A miałeś styczność z fioletowym promykiem? Słyszałem wiele negatywnych opinii o czerwonym promyku (że za twardy i nierówny), lecz o fioletowym nie mogłem znaleźć. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 9, 2010 Report Share Posted June 9, 2010 Twardy, za twardy. Zupełnie mi nie przypadł do gustu. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 Na fioletowym Promyku leciałem z rok, totalnie biedna gumka i nie polecam. Nie jest twarda, jest dość miękka, przeznaczona wedle teorii do replik o V < 400-420 fps. Pomimo tego kręci lipnie, byle nowszy chinol lepszy jest od tego. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 Pisząc twardość nie mam dosłownie na myśli że jest twarda tylko że słabo kręci. A twarda też jest dość :] Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 :poddanie: KLIK :roll: Ciężko nie? Oprzeć się nabiciu kolejnych zbędnych postów. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 10, 2010 Report Share Posted June 10, 2010 Ciii, dziś miałem dobry humor ;] Quote Link to post Share on other sites
siannko Posted June 12, 2010 Report Share Posted June 12, 2010 a do g36 Tm'a z preclufą z 310 fps biały guarder przypasi bo jakoś leci ale sądzę że może lepiej Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 12, 2010 Report Share Posted June 12, 2010 Jaki przebieg to G36 marujca? Bo te gumki wystarczająco bosko kręca. No i pochwal się jakim plastkiem strzelasz z Gietki. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted June 13, 2010 Report Share Posted June 13, 2010 Nie umiecie zakładać Guarderów, z żadnym przez kilka ładnych lat czegoś co opisujecie nie miałem . Bratu na Guarderze same dublety leciały z lufy. Wkurzył się i wymienił na stockową chińską i śmiga lux :luzik: Nie wiem czy te gumki tak mają, ale guarder był bardzo luźny. Przy wymianie bezbarwny guarder został mu w komorze HU, musiał się trochę natrudzić aby go wyciągnąć :wink: Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 13, 2010 Report Share Posted June 13, 2010 :poddanie: KLIK :roll: Ciężko nie? Oprzeć się nabiciu kolejnych zbędnych postów. :poddanie: KLIK :roll: Ciężko nie? Oprzeć się nabiciu kolejnych zbędnych postów. Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted June 13, 2010 Report Share Posted June 13, 2010 QUOTE(Marcinek83 @ 10/6/2010, 15:41) KLIK Ciężko nie? Oprzeć się nabiciu kolejnych zbędnych postów. Tobie najprawdopodobniej jeszcze ciężej :wink: Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 13, 2010 Report Share Posted June 13, 2010 Spam jest niechcianą reklamą a nabijanie postów nazywa się trochę inaczej. Moda proszę o wykasowanie moich postów. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted June 13, 2010 Report Share Posted June 13, 2010 Mi sie zawsze wydawalo ze forum dyskusyjne jest od dyskusji. Ilosc postow kto ma - jest takim wyznacznikiem jak dlugosc sznurowek u butow... kogo to obchodzi ? A jedynie ci co przejmujac sie swoim licznikiem czepiaja sie postow ... Poki temat kogos interesuje to jest sens rozmawiac prawda ? Moze czesc postow staje sie malo merytoryczna ale za to mozna poznac zdanie innych. A zasada dotyczaca gumki jest bardzo prosta - trzeba umiec ja zalozyc. I nie jest to tylko nalozenie na lufe i wcisniecie do komory hopa ... Trzeba sprawdzic jak sie uszczelnia na dyszy, czy jest dobrze przyparta i czy dystanser nie jest za maly. Do tego szczelnosc miedzy lufa, gumka i komora. Dla niektorych komor hopa jedna gumka bedzie lepsza niz inna ... Czasem jest to guarder, czasem systema, czasem madbulle czy inne nowsze wynalazki. Zeby maksymalnie wykorzystac mozliwosci komory hopa trzeba przetestowac rozne gumki... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 14, 2010 Report Share Posted June 14, 2010 Aliant, jeżeli brat musiał się natrudzić żeby wyciągnąć gumę HU z komory kiedy ta mu w niej została po wyciągnięciu lufy, to sądzę, że jego zdolności manualne (w zakresie obsługi pęsety...) są znacznie poniżej przeciętnej. W związku z tym nie dziwi, że nie potrafił zamontować gumki HU prawidłowo ale to nie powód do zwalania winy na gumę ;] Quote Link to post Share on other sites
Aliant Posted June 14, 2010 Report Share Posted June 14, 2010 Aliant, jeżeli brat musiał się natrudzić żeby wyciągnąć gumę HU z komory kiedy ta mu w niej została po wyciągnięciu lufy, to sądzę, że jego zdolności manualne (w zakresie obsługi pęsety...) są znacznie poniżej przeciętnej. W związku z tym nie dziwi, że nie potrafił zamontować gumki HU prawidłowo ale to nie powód do zwalania winy na gumę ;] Pęsety nie było pod ręką :lol: A po drugie nie chciał uszkodzić gumki . Gumkę montowali KRAKMANI, Bo u nich kupowana była replika i gumka Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted June 14, 2010 Report Share Posted June 14, 2010 Pęsetą jak wyciagam gumkę to łapię ja po przeciwnej stronie niż garb za ściankę, lekko przekręcam żeby się zwinęła i wyciągam. A, skoro krakmani to wieeele wyjaśnia :D Quote Link to post Share on other sites
Gionek Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 (edited) Czeka Mnie wymiana gumki w M15 CA, w tej chwili mam zamontowana sprężynę m120 (replika wyciąga 420-225 fps), stokowa komora HU. Sprężyna będzie wymieniona na m130 (powinno wyjść te 440 + fps) i szukam gumki pod taka wartość fps. Od zawsze używałem gumek Systema czarna i nie mam doświadczenia z innymi, z systema problemów nie miałem i w rażący sposób mój hopek w działaniu nie różnił się od innych na + czy -, co nie zmienia faktu że może jest na rynku coś lepszego dla mnie niż czarna systema. Po przeglądnięciu na forum kilku wątków o gumkach HU mam takich kandydatów: Element RH 65 (niebieska) G & G zielona, Mad Bull niebieski Co proponujecie ? nie upieram się przy żadnym z moich kandydatów. Edited October 7, 2013 by Gionek Quote Link to post Share on other sites
Szycha201 Posted October 7, 2013 Report Share Posted October 7, 2013 G&G zielona, będziesz najbardziej zadowolony z tej trójki:) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts