NomaD_FH Posted November 30, 2004 Report Share Posted November 30, 2004 Widzieliscie najnowszy odcinek programu "Uwaga"? Pokazana autentyczna akcja AT przeciwko dziadkowi uzbrojonemu w siekiere.... i tak sobie ogladalem to... czy tylko ja mialem wrazenie, ze cos bylo nie tak (chodzi mi o moment kiedy podczas obezwladniania przez funkcjonariusza AT, dziadek chwycil jego wiszaca bron (shotgun) i probowal sie nia posłużyc). Linki: Groźby: http://slimak.onet.pl/_m/TVN/uwaga/www.wmv Podejście AT: http://slimak.onet.pl/_m/TVN/uwaga/export2.wmv Niestety na stronie Uwagi nie ma filmiku z samej akcji, postaram sie go zdigitalizowac (mam na vhs) i wystawic. A z ciekawostek, albo mi sie wydawalo, albo kilku z AT bylo uzbrojonych w G3 (choc jak ktos juz mowil, zostalo zakupionych kilka sztuk, wiec to prawdopodobne). Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2004 Report Share Posted November 30, 2004 Pokazana autentyczna akcja AT przeciwko dziadkowi uzbrojonemu w siekiere.... i tak sobie ogladalem to... czy tylko ja mialem wrazenie, ze cos bylo nie tak (chodzi mi o moment kiedy podczas obezwladniania przez funkcjonariusza AT, dziadek chwycil jego wiszaca bron (shotgun) i probowal sie nia posłużyc). tiaaa znowu kanapowy komandos chce uczyc zawodowcow... A z ciekawostek, albo mi sie wydawalo, albo kilku z AT bylo uzbrojonych w G3 (choc jak ktos juz mowil, zostalo zakupionych kilka sztuk, wiec to prawdopodobne). raczej G36, bo to nie byl SPAT tylko ZOA... mieli tez EOTechy na MP-piatkach Link to post Share on other sites
NomaD_FH Posted November 30, 2004 Author Report Share Posted November 30, 2004 Seal: wlasnie nie chce nikogo pouczac, dlatego sie zapytalem, czy tylko wydawalo mi sie, ze cos jest nie tak, czy tez cos takiego jest dopuszczalne. Wiem, ze funkcjonariusz ZOA mial ta bron zabezpieczona, AT mialo przewage, ale...wiedzieli, ze wchodza do bylego funkcjonariusza wywiadu, osoby z ktorej wypowiedzi wynikalo, ze jest niezrownowazona, z tego co widzialem mieli obezwladniajace zestawy siatkowe (tu znow pytanie, nie zastosowali ich poniewaz istniala obawa, ze dziadek wypadnie przez balkon?). Dzieki za info o G36 ;) Link to post Share on other sites
Foka Posted November 30, 2004 Report Share Posted November 30, 2004 Seal: wlasnie nie chce nikogo pouczac, dlatego sie zapytalem, czy tylko wydawalo mi sie, ze cos jest nie tak, czy tez cos takiego jest dopuszczalne. nie wiem nie zwrocilem na to uwagi... z tego co widzialem mieli obezwladniajace zestawy siatkowe (tu znow pytanie, nie zastosowali ich poniewaz istniala obawa, ze dziadek wypadnie przez balkon?). zgaduje, ale raczej dlatego ze na balkonie nie bardzo bylo tego jak uzyc - od przodu nie strzelisz bo jest barierka. Od mieszkania nie wiem, ale chyba taka sietka zeby poprawnie zadzialac musi miec z 1-2m wolnej przestrzeni za celem i tu znowu barierka... a moze po prostu uznali ze sily ludzkie wystarcza? jak bede mial okazje to zapytam kumpla moze bral w tym udzial ;) Link to post Share on other sites
kthulhu Posted December 1, 2004 Report Share Posted December 1, 2004 Nie wydawalo ci sie, koles rzeczywiscie chwycil za PM'a jednego z AT... ale byly jednoczesnie trzy szczegoly ktorych chyba nie zauwazyles... Po pierwsze bron ta zostala mu odebrana nim zdarzyl odpowiednio chwycic (trzymal przez chwile za lufe), po drugie jednoczesnie wpieprzal sie AT przez balkon z dolu, wiec w razie niebezpieczenstwa koles by skonczyl na glebie wzbogacony olowiem... a co najwazniejsze, to on nie lapal za bron jako tako, tylko zauwaz, ze chwilke wczesniej oberwal po lbie tarcza balistyczna, wiec ten chwyt byl czyms na styl ratowania sie od wypadniecia przez balustrade.... A co do zestawow siatkowych... Nie uzyli z zewnatrz, bo zawadzal balkon, a czemu nie z mieszkania?? Widzialem raz jak cos takiego probowali uzyc (to bylo jako pokaz, czemu tego nie robia)... siatka zahaczyla sie o framuge drzwi, uniemozliwiajac oddzialowi przejscie do pomieszczenia... Link to post Share on other sites
NomaD_FH Posted December 1, 2004 Author Report Share Posted December 1, 2004 Nie wydawalo ci sie, koles rzeczywiscie chwycil za PM'a jednego z AT... ale byly jednoczesnie trzy szczegoly ktorych chyba nie zauwazyles... Po pierwsze bron ta zostala mu odebrana nim zdarzyl odpowiednio chwycic (trzymal przez chwile za lufe), po drugie jednoczesnie wpieprzal sie AT przez balkon z dolu, wiec w razie niebezpieczenstwa koles by skonczyl na glebie wzbogacony olowiem... Zauwazylem je, zreszta jak napisalem mam to nagrane na vhs, jak znajde chwile to podskocze do mojej ex pracy, zdigitalizuje ten fragment i wrzuce na siec a co najwazniejsze, to on nie lapal za bron jako tako, tylko zauwaz, ze chwilke wczesniej oberwal po lbie tarcza balistyczna, :D taaaak ciezko bylo nie zauwazyc tego, jak mocno goscia podcielo po oberwaniu tarcza. A co do zestawow siatkowych... Nie uzyli z zewnatrz, bo zawadzal balkon, a czemu nie z mieszkania?? Widzialem raz jak cos takiego probowali uzyc (to bylo jako pokaz, czemu tego nie robia)... siatka zahaczyla sie o framuge drzwi, uniemozliwiajac oddzialowi przejscie do pomieszczenia... No tak pytajac sie myslalem o uzyciu ich juz po minieciu framugi ;) Ale nie pomyslalem, ze musialoby byc miejsce na rozwiniecie sie siatki i miejsce za gosciem. Heh szczerze mowiac bardzo niewiele wiem o tych zestawach i ich ograniczeniach ;) Link to post Share on other sites
PAT_Jezior Posted December 1, 2004 Report Share Posted December 1, 2004 Po pierwsze, to nie był PM, tylko shotgun (wyglądał jak Spas, ale nie jestem tego pewien i nie posiadam wiedzy, czy ta jednostka posiada taką broń). Dwa, że nie wydaje mi się, żeby jego chwyt (tzn. chwyt tego "dziadka", za shotguna, był reakcją bezwarunkową, gdyż równie dobrze mógł złapać za który kolwiek szczebel ( ? ), pręt od barierki. A trzy, że z "dziadkiem" było coś nie tak. Pozdrawiam. Link to post Share on other sites
Moses Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 SPAT ma rozkaz zdjecia niebezpiecznego goscia. maja adres, nazwisko itd rozkaz - zatrzymac. Podejscie, wywalenie drzwi wejscie. Dwoch wpada do kuchni, na nich odwraca sie typ z nozem. No to pierwszy z funkcjonariuszy przpierd* mu tarcza. Noz polecia do kata, gosc ogluszony, raka zlamana, zagrozenia nie ma... pozniej sie okazalo ze pomylili pietra i facet obieral ziemniaki na obiad :D bywa, taka robota :D slyszalem o akcji gdzie policyjna jednostka AT czy cos w tym stylu miala rozbic nielegalna fabryke amfetaminy na pewnym polskim osiedlu. zajerzdzaja, wbijaja sie do budynku, obezwladniaja wszystkich znajdujacych sie w budynku, znaczy sie mezczyzne, kobiete i dziecko. co sie okazalo pomylili budynki, nastrzaszyli niewinna rodzinke, natomiast producenci bialego proszku zwineli interes, i wszyscy oprocz jednego, bo zostal zlapany, zwiali . fakt taka robota, a moze takie wyszkolenie lub takie wspaniale informacje trafiaja do naszych dzielnych policjatow przed akcja? zdarzylo sie to nie pierwszy i pewnie nie ostatni raz :wink: Link to post Share on other sites
NomaD_FH Posted December 2, 2004 Author Report Share Posted December 2, 2004 troche OT ale nie moglem sie powstrzymac :) pewna sytaucja z wykozystaniem tarczy :) SPAT ma rozkaz zdjecia niebezpiecznego goscia. maja adres, nazwisko itd rozkaz - zatrzymac. [...] pozniej sie okazalo ze pomylili pietra i facet obieral ziemniaki na obiad :D bywa, taka robota :D Chyba najslynniejsza pomylka jesli chodzi o adres, to sytuacja sprzed kilku lat (jakos bedzie 3-4 latka temu). Jesli dobrze pamietam to w rejonie Szczecina. Dosc glosna sprawa, wejscie AT, wywalenie drzwi za pomoca materialow wybuchowych (mieli doniesienia, ze drzwi specjalnie wzmacniane). Pozniej okazalo sie, ze nie dosc ze pomylili adres... to jeszcze uzyli za duzo mat. wybuchowych. Skutek: byly podejrzenia o naruszenie konstrukcji budynku ;) Z tego co pamietam, to po tej akcji troche glow sie posypalo :evil: Gdzies chyba w domu powinienem miec dokladny opis tej akcji. Jak znajde to tez wrzuce :) Link to post Share on other sites
Stolar Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 A ja mam króciutkie pytanko(nie chce oddzielnego topicu zakładać): W której ręce powinno się trzymać tarczę balistyczną? Intuicja podpowiada że w której wygodniej jednak myślę że w siłach AT są jakieś specjalne wytyczne co do tego np. tarcza w silniejszej(prawa dal praworęcznych) ręce a bron w drugiej itp. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
KARMA_Alex Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 stolar: AT ma nawet wytyczne ktora reka sie podcierac, mankutow nie biora na realizacje bo przeszkadzaja grupie szturmowej, za niskich tez nie bo moga pomylic z tym ze kleczy. murzynowi kubanczykow tez nie Link to post Share on other sites
Wraith Posted December 2, 2004 Report Share Posted December 2, 2004 Trzymanie tarczy jedna reka i strzelanie 8) Dobry joke. Link to post Share on other sites
Stolar Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 Trzymanie tarczy jedna reka i strzelanie Dobry joke :lol: :lol: :lol: wręcz świetny Broń Boże At nie stosują kombinacji tarcza w jednej ręce a bron krótka w drugiej. Zdjęcia które widziałęm to fotomontarze. Masz racje. Uprzedze ewentualną odpowiedź: ja nie pisałem o jaką broń chodzi więc wniosek że mam na myśli strzelanie jedna ręką z broni długiej jest nadinterpretacją. AT ma nawet wytyczne ktora reka sie podcierac, mankutow nie biora na realizacje bo przeszkadzaja grupie szturmowej, za niskich tez nie bo moga pomylic z tym ze kleczy. murzynowi kubanczykow tez nie Jak sie zaczołem nad tymi mańkutami zastanawiać to ma to nawet pewien sens :D . Czy to pytanie naprawdę jest aż tak głupie? Przecież specjalnie zadałem je w tym i tak nie dużo wnoszącym temacie. Pisałem przecież: Intuicja podpowiada że w której wygodniej Chciałbym jednak bawić się(lub chociaż próbować) jak najrealniej. Czy tak trudno to zrozumieć? Na większości zdjęć(jeszcze raz je na spokojnie przyjże) widziałem tarcze w prawej ręce a broń krótką w lewej. Dziwny zbieg okoliczność? A może jednak jakiś "system"? Nie zamierzam ciągnąć tego tematu ponieważ na oporządzeniu i taktyce AT się NIE znam. Nie będę się kłócił z mądrzejszymi odemknie(to nie ironia). [wzbudzanie litości mode on]Zadałem tylko krótkie i rzeczowe pytanko. Przykro mi że nie uzyskałem odpowiedzi[wzbudzanie litości mode off] Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Catch22 Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 Stolar, prowadzący zespół i niosący zarazem tarczę balistyczną będzie strzelał z ręki "pewniejszej" czyli swojej dominującej. Jeżeli wogóle będzie strzelał... bo to niekoniecznie jest jego priorytetowe zadanie - biorąc pod uwagę niemożność zgrania przyrządów i tysiąc innych czynników. Możesz sobie gdybac do woli - uwzględniać strony podejścia zespołu, itp. itd. ale jeżeli mówimy o sytuacji gdzie strzelasz "na poważnie" a nie z tic-taca to zawsze strzelasz tak zeby trafić - strzelanie z "off hand" i z "gangsterskim" przekręcaniem broni raczej to uniemożliwa. I chyba już pora żebyś nauczył się co to jest "dosyłacz zamka". :roll: Link to post Share on other sites
Foka Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 Trzymanie tarczy jedna reka i strzelanie http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/1134.jpg http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/26.jpg http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/9.jpg http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/DSC_0843.jpg http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/swat_h12.jpg http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/Tempe_about_2.jpg http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/Tempe_swat.jpg Uprzedze ewentualną odpowiedź: ja nie pisałem o jaką broń chodzi więc wniosek że mam na myśli strzelanie jedna ręką z broni długiej jest nadinterpretacją. da sie... z MP5, opierajac przed broni o krawedz tarczy. chociaz oczywiscie najczesciej uzywa sie broni krotkiej [wzbudzanie litości mode on]Zadałem tylko krótkie i rzeczowe pytanko. Przykro mi że nie uzyskałem odpowiedzi[wzbudzanie litości mode off] dostales, od Alexa, nie w prost ale chyba latwo sobie odpowiedziec co miala oznaczac... Link to post Share on other sites
Stolar Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 dostales, od Alexa, nie w prost ale chyba latwo sobie odpowiedziec co miala oznaczac Chodziło mi raczej o odpowiedź taka jakiej udzielił Catch22. Stwierdzenie o „dominującej ręce” pokrywa się z moimi przypuszczeniami, że jednak jest jakaś reguła. Bardzo mu dziękuje za wyrozumiałość i informacje :D . Dziękuje również Tobie za fotki, które w dodatku zdają się potwierdzać tezę Catcha(na wszystkich fotkach oprócz pierwszej strzelają prawą ręką) :D . I chyba już pora żebyś nauczył się co to jest "dosyłacz zamka". :lol: to jest cytat z pewnej śmiesznej rozmowy :lol: ciężko by opowiedzieć :lol: Link to post Share on other sites
-Nowy->Korp.M-cz< Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 no i blad leworecznych tez biora.. jak widac na tej fotce http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/26.jpg koles trzyma chyba benelliego(drugi od konca) i jeszcz jedno.. co ten koles ma na plecach? :| http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/DSC_0843.jpg Link to post Share on other sites
Stolar Posted December 3, 2004 Report Share Posted December 3, 2004 Moim zdaniem jest to wyświetlacz pokazujący obraz z kamery zamontowanej na tarczy tak aby osoba znajdująca się za kolesiem z tarczą też widziała co się dzieje z przodu ale głowy nie dam. i jeszcze jedna fotka z tarczą w lewej i pistoletem w prawej ręce(jest to zdjęcie z kursu szkoleniowego): Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Foka Posted December 4, 2004 Report Share Posted December 4, 2004 no i blad leworecznych tez biora..jak widac na tej fotcehttp://swat.strona.pl/foty/USSWAT/26.jpg kuuurwa mac... jest jeszcze ktos kto ten tekst Alexa wzial na serio? 8O :? i jeszcz jedno.. co ten koles ma na plecach? :| http://swat.strona.pl/foty/USSWAT/DSC_0843.jpg HGW... dla mnie wyglada to na jakis sprzet elektroniczny... monitor endoskopu? Link to post Share on other sites
Stolar Posted December 4, 2004 Report Share Posted December 4, 2004 jest jeszcze ktos kto ten tekst Alexa wzial na serio? Pisze w imieniu kolegi, który nie ma dostępu do netu(w jego kraju to nowość): Jestem murzynem z Kuby i pracuje w oddziale AT. Na akcje biorą mnie rzadko ale jednak. Najczęściej wchodzę stylem „na Świętego Mikołaja” przez komin bo tam się dobrze kamufluje. Także jak widać jednak takich również biorą. A niskich to fakt – nie bierzemy bo się trzeba schylać żeby sięgnąć po granat na ich plecach. :wink: :lol: Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
kazik_ Posted December 4, 2004 Report Share Posted December 4, 2004 hahahahahahhahahahahhahahahahaha zalosne :| Link to post Share on other sites
dzikki Posted December 4, 2004 Report Share Posted December 4, 2004 HGW... dla mnie wyglada to na jakis sprzet elektroniczny... monitor endoskopu? Albo ekran wyswietlajacy widok z kamery. Link to post Share on other sites
Stolar Posted December 4, 2004 Report Share Posted December 4, 2004 Moim zdaniem jest to wyświetlacz pokazujący obraz z kamery zamontowanej na tarczy tak aby osoba znajdująca się za kolesiem z tarczą też widziała co się dzieje z przodu ale głowy nie dam. Jednak czasem mam racje 8) A w necie mimo szczerych chęci nigdzie nie znalazłem „instrukcji” na temat posługiwania się tarczą. Wszystkie ciekawe linki sprowadzały się do krótkiego opisu szkolenia w którym można było wsiąść udział. Właściwie to można już zakończyć ten off topic(chyba że ktoś ma coś ciekawego do dodania). Miało to być krótkie pytanie i krótka odpowiedź – nie udało się. Będę musiał sam ocenić w którą ręką broń i tarczę obsługuje się wygodniej i skuteczniej(wruciliśmy do punktu wyjścia) Pozdrawiam! EDIT:cytować sie musiałęm nauczyć :wink: + kosmetyka Link to post Share on other sites
dzikki Posted December 4, 2004 Report Share Posted December 4, 2004 Stolar a ty myslisz, ze ja czytam wszystko ;] Chyba bym mial narabane. Wale post i spieprzam. Link to post Share on other sites
Holman Posted December 5, 2004 Report Share Posted December 5, 2004 a ja widzialem sama akcje wejscia wczoraj w nocy na TVN - jakas powtorka byla, piekny moment byl jak koles dostal tarcza - jakby sie na pol polamal ;) to zlapanie broni to byl zupelny przypadek ale fakt faktem ze bron nie powinna tak luzno zwisnac i znalezc sie w zasiegu rak zatrzymanego, komicznie wygladalo jak jeden AT dociskal go od tylu tarcza do balustrady a drugi (ten ktory wchodzil od dolu) sciagal go za glowe w dol, "dziadek" musial byc pod duzym wrazeniem w tym momencie hehe Link to post Share on other sites
Recommended Posts