dwoik Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 Witajcie, Chciałem się dowiedzieć z jakiego najlepiej materiału nabyć takową wkładkę bo z tego co widzę są oferowane druciane i nylonowe. Chciałem się również poradzić jak to się nosi, czy mocno parują, dobrze się trzymają etc. Stosowałem podobne w okularach guardera, ale niestety okulary te zostały mi skradzione. Jeśli ktoś coś wie na ten temat, czekam na odpowiedź. Pozdrawiam serdecznie, Dwoik. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 Druciana wygląda lepiej :biggrin: znajomy miał nylonową, i generalnie wyglądał w tym fatalnie. Co do różnic praktycznych nie wypowiem się, bo z kilku powodów mam drucianą (m.in. dlatego, że pierwotnie kupiłem ją do V12). Jak na razie nie mam problemów z parowaniem, ale zima w ICE dopiero przede mną. W V12 parowały, i bez antifog'a ani rusz :icon_confused: w okularach jest jednak lepsza wentylacja. Co do noszenia - wkładka na szkła korekcyjne wymusza noszenie okularów trochę dalej od oczu, niż bez wkładki. Z jednej strony masz dzięki temu lepszy przepływ powietrza, z drugiej - szczelina, w którą mogła by się dostać kulka, jest większa. Fakt, że byłby to wyjątkowo pechowy postrzał, a i tak nie widzę możliwosci, żeby trafił bezpośrednio w oko, ale zawsze :icon_confused: ...cóż, nie od dzisiaj wiadomo, że gogle są szczelniejsze. Quote Link to post Share on other sites
Mr Willson Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 (edited) Masz wkładkę drucianą większą o bardziej kulistym kształcie czy mniejszą kanciastą? Miałem kanciastą i szczelina była nie do zaakceptowania, ze zdjęć wnioskuje że w przypadku kulistej drucianej odległość od twarzy jest tylko minimalnie większa niż z firmowym noskiem, wkładka nylonowa wydaje się zupełnie nie zmieniać odległości okularów od twarzy. Możesz zweryfikować moje obserwacje? :wink: , wydumałem to na podstawie zdjęć, przymierzam się do kupna tej kulistej ale nie mam pewności czy nie będzie tak tragicznej szczeliny jak poprzednio. :blush: Edited October 28, 2010 by Mr Willson Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 Vice RX to która Twoim zdaniem, "kulista" czy "prostokątna" :blink: Quote Link to post Share on other sites
Mr Willson Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 (edited) Na bjsystem jest to adapter druciany do ess ice + gogle nvg czyli Rx (ten chce kupić) , mialem wkladke do gogli v12 (vice Rx) i strasznie okulary odstawaly czy wkładka nylonowa rownież tworzy taką szczeline? Edited October 28, 2010 by Mr Willson Quote Link to post Share on other sites
BMP_Mad_Max Posted October 28, 2010 Report Share Posted October 28, 2010 Ja mam wkładkę nylonową. Okulary bardzo ładnie przylegają do twarzy, nie odstają praktycznie w ogóle. Jedynie od dołu jest "prześwit" pomiędzy twarzą, a szkłem, ale na tyle niewielki, że żadna kulka nie powinna tam wpaść. Co do parowania to nie mam pojęcia jak jest bo jeszcze ich w terenie nie testowałem, ale obstawiam, że dobrze nie będzie i Anti-Fog będzie miał wzięcie :) Pozdrawiam, Quote Link to post Share on other sites
Golek Posted October 29, 2010 Report Share Posted October 29, 2010 Ja mam tą bardziej kanciastą i rzeczywiście sporo odstają od twarzy, ale żeby kulka wpadła tak od dołu pod okulary to jakiś mega nie fart by musiał być. Jeśli idzie o parowanie - nie parują w ogóle. Testowane w największych upałach i w warunkach późno październikowej nocy i zero parowania, dopiero gdy założyłem na twarz chustę i wydychane powietrze uciekało do góry to przyparowały. Trzymają się dobrze, nawet bez tej tasiemki. Quote Link to post Share on other sites
dwoik Posted October 29, 2010 Author Report Share Posted October 29, 2010 Masz wkładkę drucianą większą o bardziej kulistym kształcie czy mniejszą kanciastą? Miałem kanciastą i szczelina była nie do zaakceptowania, ze zdjęć wnioskuje że w przypadku kulistej drucianej odległość od twarzy jest tylko minimalnie większa niż z firmowym noskiem, wkładka nylonowa wydaje się zupełnie nie zmieniać odległości okularów od twarzy. Możesz zweryfikować moje obserwacje? :wink: , wydumałem to na podstawie zdjęć, przymierzam się do kupna tej kulistej ale nie mam pewności czy nie będzie tak tragicznej szczeliny jak poprzednio. :blush: Czekam na odpowiedź na tego posta. Czy byłby ktoś z was w stanie dodać zdjęcie, jak wygląda ten odstęp powodowany wkładką drucianą ? Po tym co piszecie jestem zaniepokojony o bezpieczeństwo - co wolałbym zniwelować kupując nylonową mimo że rzeczywiście musi wyglądać gorzej. Ale być może ten odstęp nie jest aż tak tragiczny ? Dlatego proszę jeśli ktoś jest w stanie o wrzucenie fotki. Hooah Rangers ! Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 30, 2010 Report Share Posted October 30, 2010 To są okulary. Wiele zależy od kształtu twarzy, nosa itp. I tak będziesz ryzykował. Najwyżej zwrócisz. Masz prawo przy zakupach przez sieć. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted November 2, 2010 Report Share Posted November 2, 2010 Witam, bardzo mnie zainteresował ten temat, szczególnie po dzisiejszym strzelaniu, gdzie okulary tak mi parowały i w goglach było mi tak niewygodnie, że aż prawie się załamałem ;> Przeglądając sklep SPECSHOP, zauwazyłem takie interesujące mnie dwie rzeczy: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7590&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_ESS_/_Oakley_U-Rx_-_0411 http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7589&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_ICE_P-2B_-_0310 Chciałbym się dowiedzieć coś o tym,. jak się sprawują, czy ktoś wie, czy ktoś ma. Bardzo mi zależy na bezpieczeństwie, gdy połączę te wkładki z okularami, najlepiej tymi: http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_168&products_id=7535&name=ESS_-_ICE_2X_-_0004 Lub bardzo bym prosił o porady CO ROBIĆ, BY MI TE CHOLERNE OKULARY NIE PAROWAŁY!!! Ręce mi opadają, bo raz parują okulary, a raz gogle. Pozdrawiam serdecznie. :* Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 A gąbkę w goglach wyrwałeś? Bo jeśli nie to trudno się dziwić, że parują. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 Czyli po prostu zapewnić wentylację? Mam UVEXy, takie szare :> Nie mam gąbki ;> Quote Link to post Share on other sites
Mr Willson Posted November 3, 2010 Report Share Posted November 3, 2010 To są okulary. Wiele zależy od kształtu twarzy, nosa itp. I tak będziesz ryzykował. Najwyżej zwrócisz. Masz prawo przy zakupach przez sieć. Problemem nie są okulary ale wkładka korekcyjna, czy ktoś jest w stanie porównać wkładki nylonową i RX do wkładki vice Rx pod kątem odległości okularów od twarzy po zamontowaniu wkładki? Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted November 10, 2010 Report Share Posted November 10, 2010 Wysłałem do SpecShopu zapytanie o te okulary i wkładki. Witam, Przepraszamy za późną odpowiedź. Wkładki korekcyjne nie powinny podnosić w żaden sposób okularów. Są one montowane zamiast noska okularów. Jedynym dyskomfortem w tym wypadku może być ewentualne haczenie rzęsami o wkładkę korekcyjną. Pozdrawiamy serdecznie i zapraszamy / With our best regards _____________________________________ Załoga SpecShop.pl / SpecShop.pl Team email: info@specshop.pl tel. +48 61 852 13 76 fax +48 61 851 76 44 www.specshop.pl www.spechurt.pl www.kabar.pl www.nite-ize.eu www.gatco.pl www.schrade.pl www.timberline.com.pl www.smithwesson.com.pl ----- Original Message ----- From: Marcin xxxxxxxx To: info@specshop.pl Sent: Friday, November 05, 2010 3:27 PM Subject: Marcin xxxxx : xxxxxx@vp.pl Witam, mam pytanie dotyczące tych wkładek korekcyjnych firmy ESS: 1. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7590&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_ESS_/_Oakley_U-Rx_-_0411 2. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7588&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_Vice_Rx_-_0308 3. http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7589&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_ICE_P-2B_-_0310 Interesują mnie tylko w połączeniu z okularami. Stąd moje pytanie, jak bardzo odstają one po połaczeniu z okularami od twarzy? Wydaje mi się, że to istotny element, o którym przydało by się wspomnieć, o ile w ogóle odstają. Czy szczelina powstająca po założeniu może być niebezpieczna? Pozdrawiam. __________ Informacja programu ESET Smart Security, wersja bazy sygnatur wirusow 5607 (20101110) __________ Wiadomosc zostala sprawdzona przez program ESET Smart Security. http://www.eset.pl lub http://www.eset.com Quote Link to post Share on other sites
sofantario Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 (edited) Do tej pory używałem okularów z wkładką korekcyjną (guarder gc3) problem polegał na tym że wkładka na szkła korekcyjne ma bardzo dużą krzywiznę, przez to zniekształca pole widzenia. Czy wkładka do okularków ICE ma bardzo dużą krzywiznę, jaki jest komfort noszenia tych okularów ? Okularki będę zamawiał jako okulary BHP do pracy w których będę chodził po 8 h codziennie no i w niedziele na strzelankach : ) Edited December 13, 2010 by sofantario Quote Link to post Share on other sites
goren Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 Ja mam ESSy ICE 2.4 z wkładką drucianą i nie zauważyłem aby ona w jakikolwiek sposób zniekształcała obraz. Używam okularów na strzelankach i do jazdy samochodem. Quote Link to post Share on other sites
Dudek Javny Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 Potwierdzam słowa Gorena. Noszę ESSy z wkładką drucianą od przeszło 3 lat. Zero problemów z obrazem, pełen komfort. Jest to najlepsze rozwiązanie dla okularnika. Quote Link to post Share on other sites
sofantario Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 (edited) Dzięki za szybką odpowiedz, na dniach zamawiam. Zamówię z taką wkładką http://www.specshop.pl/product_info.php?cPath=104_44_169&products_id=7588&name=ESS_-_Wkladka_korekcyjna_Vice_Rx_-_0308 Edited December 13, 2010 by sofantario Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 Zależy jaką masz wadę wzroku i jak grube są szkła. Mi na krawędziach obraz zniekształcało w okularach, ale po wsadzeniu do gogli było cacy. Quote Link to post Share on other sites
goren Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 Ano właśnie, wielkość wady wzroku może mieć znaczenie. Ja mam -1. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 Ano właśnie, wielkość wady wzroku może mieć znaczenie. Ja mam -1. Ja mam wydatnie większą. Około pięć razy :P Quote Link to post Share on other sites
sofantario Posted December 13, 2010 Report Share Posted December 13, 2010 Wada raczej duża, w dodatku jedno oko plus 1.5 drugie minus 3.5 o ile dobrze pamiętam. Grubość szkła to nie problem bo dobry zakład optyczny jest w stanie to bardzo ładnie zeszlifować. Ale we wspomnianych guarderach ciężko było skupić wzrok, problem był mniejszy gdy zakładałem żółte szkiełka wtedy oczy mniej się męczyły. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted December 14, 2010 Report Share Posted December 14, 2010 Może jeszcze rozpatrz sprawę Advancerów + takie wkładki. Gogle względnie nieduże, z fajnym systemem wentylacji. Ja chyba sobie coś takiego sprawię bo ciężko mi z portfela wychodzi kasa za soczewki kontaktowe. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted December 14, 2010 Report Share Posted December 14, 2010 Advancer'y mają niezła wentylację, ale ICE jednak lepszą. Zwłaszcza, gdy chodzi o wkładkę korekcyjną :mellow: No i Advancerów raczej nie włożysz po cywilnemu jako okularów przeciwsłonecznych. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted December 14, 2010 Report Share Posted December 14, 2010 Advancer'y mają niezła wentylację, ale ICE jednak lepszą. Zwłaszcza, gdy chodzi o wkładkę korekcyjną :mellow: No i Advancerów raczej nie włożysz po cywilnemu jako okularów przeciwsłonecznych. Ale u kolegi to mają być okulary BHP, może V12 ujdą jako takie. :P Poza tym jak dla mnie ICE jako okulary przeciwsłoneczne wyglądają śmiesznie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts