Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Identyfikacja oporządzenia munduru SFSG/SAS/SBS

Recommended Posts

Cześć wszystkim.

Jeśli to możliwe prosiłbym o napisanie jakich ciuchów używają Panowie na poniższych zdjęciach (znalezione w Internecie).

Zdjęcie numer 1, chodzi mi o kamizelkę taktyczną dżentelmena na pierwszym planie:

bh014.jpg

Zdjęcie numer 2, kurtka, spodnie, plecak, Żołnierza (?) po stronie lewej:

img3024mj2.jpg

Zdjęcie numer 3, całość, spodnie, kurtka, torba, ewentualnie rękawiczki i nakolannik...

sfsgc8sfw.jpg

Z góry dzięki za informacje.

• Replies 50
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Zdjęcie nr 1. - Wygląda jak 'issue' Assault Vest BA w DPMie. Nic w niej 'Special' nie jest.*

Zdjęcie nr 2. - Wygląda na 120-litrowy (to jest z Side Pouchami, bez kieszeni ma 100 litrów) issue plecak Bergen (Bergan) All Arms w DPMie. Ponownie, nic w tym 'Special' nie jest.*

[Zdjęcie nr 3. - wygląda jak szpej amerykański, ale dokładną odpowiedź udzieli ci ktoś, to się na tym zna lepiej, niż ja.]

* Mam na myśli to, że szpej o który pytasz (a który wymieniłam powyżej) jest noszony nie tylko przez zwykłych żołnierzy BA jako 'standard issue', ale także przez TA, a nawet Army Cadets.

Edited by mer

Na 3 zdjęciu ten człowiek ma na sobie spodnie od munduru ACU, nakolannik zapewne firmy Hatch, Kurtkę goretexowa ECWCS I gen z naklejonymi lub naszytymi rzepami pod odznaczenia IR, a na plecach jakowąś torbę ucieczkową (Go Baga) z mocowanymi do niej ładownicami - trudno orzec jakiej firmy bo jest tego sporo na rynku. Jeśli czujesz inklinację do przebierania się za tego człowieka to możesz użyć czegoś co nosi nazwę ordnance/medic molle bag i przypiąć do tego nieco ładownic.

Dziękuję za tak szybkie odpowiedzi.

Co do wzorowania, nie zależy mi na konkretnej jednostce, ale podoba mi się taki partyzancki styl jaki towarzysz często zdjęciom z UK SF.

Nie trzeba dowalać 450 zł na kamizelkę taktyczną.

Z tego co widzę ECWCS I gen jest do kupienia chyba tylko demobil, a mi zależy na nowym niekoniecznie z materiału identycznego jak używają żołnierze sił specjalnych. Niestety tylko ECWCS II, zobaczymy jak wygląda, może nie będzie zły.

Jeszcze raz dzięki, no i jak ktoś ma jeszcze jakieś info to zapraszam. Nie krępujcie się.

UCP! U Ce Pe! ACU to krój.

Przecież Catch napisał, że "spodnie od munduru ACU". Czytaj ze zrozumieniem.

A co do samego grab/battle baga, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że to torba blackhawka, którego rzeczy są bardzo popularne wśród UKSF.

Edited by aciepk
Guest gecko123

Przecież Catch napisał od munduru ACU, zatem o co Ci chodzi?

A co do samego grab/battle baga, to istnieje duże prawdopodobieństwo, że to torba blackhawka, którego rzeczy są bardzo popularne wśród UKSF.

Równie dobrze mógłby tak powiedzieć o Marpatach.

UCP! U Ce Pe! ACU to krój.

Kamuflaż ACU to ACUPAT.

GEAR_US_Army_Combat_Uniform_w_Descriptions_lg.gif

Czy mi się tylko wydaje, czy kolba od M4 gościa w pustynnym DPM'ie jest jakaś dziwnie mała?

Jest normalna. Proponuję, żebyś zabrał się za poprawianie innych, jak już nabędziesz nieco wiedzy w temacie.

Równie dobrze mógłby tak powiedzieć o Marpatach.

Kolejna bzdura. Kontraktowe marpaty mają inny krój. To, że Chińczycy zrzynają wszystko co się da bez ładu i składu nie tworzy jeszcze nowych standardów.

Pozdrawiam

M.

Edited by Viamortis
Czy mi się tylko wydaje, czy kolba od M4 gościa w pustynnym DPM'ie jest jakaś dziwnie mała?

Nie, jeśli weźmiesz pod uwagę jak 'mały' wygląda na nim spakowany Bergen 120 l. Gość ewidentnie do midges nie należy, dla tego wszystko przy nim wygląda na małe (łącznie z kolbą od tego, co nazwałeś M4 - nie wiem jaki wzór to jest, nie znam się -). ;)

Edited by mer

Zdjęcia (oprócz numeru 2) znalazłem głównie na tej stronie:

http://www.eliteukforces.info

Jeszcze odnośnie fotki 2, w temacie na forum gdzie ją odnalazłem ktoś mówił, że na zdjęciu mogą być rekonstruktorzy, bo w tej samej serii były zdjęcia stylizowane na te z bitwy w Qala-i-Jhangi, podczas powstania (buntu) talibów w wiezieniu na terenie Afganistanu, w 2001 roku.

Edit.

A dla ciekawych na zdjęciach oczywiście L119A1.

Jeszcze odnośnie torby to w asortymencie Blackhawk nie znalazłem nic podobnego, chyba, że szukałem słabo...

Oczywiście torba nie musi być identyczna, żeby nie było skrajności, po prostu nigdy nie myślałem, że takowy go ag może mieć zastopowanie w wojsku/airsofcie.

Zwracam honor, to chyba ta torebka:

http://daddytypes.com/2006/11/10/blackhawk_damn_the_blackhawk_tactical_battle_bag.php

Cena jak przystało na porządny sprzęt, też porządna :).

Edited by Asker_

Ahh, ponownie nie mogę edytować.

Co do zdjęcia numer 2 w pierwszym poście to są na 100% REKONSTRUKTORZY.

Wracając do tematu, pozwólcie, że wycisnę waszą wiedzę jak cytrynkę, bo po pamiętnym dezinformacyjnym programie o bitwie w forcie na NG, zafascynowałem się wspomnianym już cywilno partyzanckim stylem UK SF... Wkleję kolejne zdjęcia i jeśli będziecie tak łaskawi jak przedtem to odpowiedzcie na moje (pewnie co dla niektórych śmieszne pytania.

Fotografia numer 4:

sbsfortgl.jpg

Co to za rurkowe spodnie nosi owy Koleżka, przejżałem ofertę (polską) Blackhawka i 5.11, krojem najbardziej zbliżone są lightwaight tactical, ale te na zdjęciu nie mają kieszonek. Hmmm, zdjęcie małe, ale może ktoś rozpozna także kamizelkę.

Fotografia numer 5:

img1381b.jpg

Raczej w formie ciekawostki, bo kamizelka to ta ze zdjęcia pierwszego.

Fotografia 6:

img1378d.jpg

Interesuje mnie ubiór Pana po prawej stronie, głównie kamizelka.

Fotografia 7:

sbscivies.jpg

Podobnie jak wyżej kamizelka, która przypomina mi te dla Panów na ryby.

Fotografia 8:

sbsussf.jpg

Kolejne zdjęcie rybaczki.

Fotografia 9:

sbsfortblastaftermath.jpg

Wszystko co się da...

Jeśli posiadacie jeszcze jakieś zdjęcia w takim stylu z UK SF, wstawcie.

A ja wchodząc przypadkiem na któryś z podanych linków dostrzegłem rzecz, która mnie zaciekawiła: czy ktoś domyśla się czemu może służyć taki patent zapewniający szybki dostęp do zawartości chwytu jak na zdjęciu?

marines-hms-cardiff.jpg

Bo chyba do tego to właśnie jest - normalnie na końcu chwytu w eLkach jest trudny do wyjęcia korek, który udostępnia nam niewielki pojemnik ukryty w chwycie. Nie jest to raczej mocowanie zawieszenia broni, gdyż nie byłoby to dość pewne rozwiązanie dla tak ciężkiego karabinu jak L85

A ja wchodząc przypadkiem na któryś z podanych linków dostrzegłem rzecz, która mnie zaciekawiła: czy ktoś domyśla się czemu może służyć taki patent zapewniający szybki dostęp do zawartości chwytu jak na zdjęciu?

http://www.eliteukforces.info/images/gallery/royal-marines-commandos/marines-hms-cardiff.jpg

Bo chyba do tego to właśnie jest - normalnie na końcu chwytu w eLkach jest trudny do wyjęcia korek, który udostępnia nam niewielki pojemnik ukryty w chwycie. Nie jest to raczej mocowanie zawieszenia broni, gdyż nie byłoby to dość pewne rozwiązanie dla tak ciężkiego karabinu jak L85

Jeśli mnie pamięć nie myli - gdy wprowadzono eLki, chwyt pistoletowy był (i nadal jest) w środku pusty. Ktoś wymyślił, że byłoby dobrym pomysłem noszenie podstawowego zestawu do czyszczenia broni właśnie w tym uchwycie. Pomysł dobry, ale wykonanie już nie - plastikowa 'zatyczka' bardzo łatwo wypada (sama z siebie) - nawet jeśli nic nie masz schowanego w chwycie pistoletowym. Czasami nie sposób jest wyjąć ową 'zatyczkę' - szczególnie jeśli w czasie ćwiczeń 'na sucho' z eLką (bez magazynka) żołnierz opiera ciężar karabinu na chwycie pistoletowym.

Normalny jest widok chwytu pistoletowego z brakującą 'zatyczką'. Nawet kwatermistrzowie się o to nie czepiają (o ironio, wiercą ci dziurę w brzuchu za zgubioną gumkę-recepturkę do związania pasa zawieszenia karabinu).

Generalnie nikt tam nic nie nosi (w chwycie pistoletowym). To, co ma żołnierz na zdjęciu jest faktycznie intrygującym rozwiązaniem (czegoś - nie wiem czego ;) ).

Fotografia 6:

Interesuje mnie (...) głównie kamizelka.

Są trzy możliwości:

> Kamizelka firmy Higlander (oni używają 'hiszpańskie zapięcia' czyli citetki - tak jak w ładownicach issue PLCE);

> Przerobił standardową 'issue' kamizelkę - odpruł fastexy i doszył citeki (chociaż wątpię - patrząc na kształt ładownic);

> Przerobił standardową 'issue' kamizelkę - odpruł ładownice, i doszył ładownice issue PLCE.

Edited by mer

Wyjęcie korka wyjaśniałoby pętelkę ale nie karabińczyk - mi to się bardziej kojarzy z germańsko-izraelskim systemem przywiązywania magazynka do oporządzenia lub broni.

No właśnie nie za bardzo. Jak pisała Mer, korek ma tendencję do wypadania, jeśli nie jest włożony odpowiednio mocno, jeśli przypiąć by do niego coś o ciężarze magazynka, na pewno by wyleciał. Sam sznurek jest w zasadzie zatrzaśnięty miedzy korkiem a chwytem, nie wygląda w każdym razie na mocowany do chwytu. Z resztą na kolejnych zdjęciach gdzie patent widać nie zauważyłem nic dyndającego u karabińczyka. FOCIACZKI

Może klucz leży w charakterze działań prowadzonych przez tych panów, to jest działania wodno-abordażowe?