Kisciu Posted January 7, 2012 Report Share Posted January 7, 2012 No to widzę, że dobre wieści. Niezmiernie mnie to cieszy, tym bardziej, że będzie to moja pierwsza "prawdziwa" replika asg i mam nadzieję, że wybór padł na ciekawy model. Dziękuję za odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
fr4nio Posted January 8, 2012 Report Share Posted January 8, 2012 (edited) Siema ma ktoś do tej cymki magi od stara? Jeśli tak to jak siedzą proszę mi nie cytować innych użytkowników tylko pisać o tym co się ma w domu;) Edited January 8, 2012 by fr4nio Quote Link to post Share on other sites
Kisciu Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 (edited) Tak jak mówiłem, tak też zrobiłem :) Do giety wskoczyła lufa guardera 6.02 363mm zakryta tłumikiem. I tu właśnie problem, bo nie było 110mm więc wziąłem 100 i te 7-8mm wystaje :) Więc pewnie póki co, tłumik zostanie wymieniony na 150mm, a gdy będzie dostępny to wskoczy docelowy. Gumka i dystanser to czarny guarder, a sprężyna póki co jednak chwilę poczeka. Jest już późno i ciemno, więc nie będę się rozpisywał na temat osiągów ale mimo wszystko byłem w stanie zauważyć, że zasięg znacząco się powiększył. Odgłos wystrzału również uległ poprawie. Jutro może zrobię test na zasięg skuteczny. Pozdrawiam i fotka. (kiepska jakość bo słabe oświetlenie) Edit: Zapomniałem dodać, że wskoczyły nowe RISy, rączka i bateria Firefoxa 9,6v. Edited January 11, 2012 by Kisciu Quote Link to post Share on other sites
Simur Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Próbował ktoś usunąć te "piny rozporowe" co trzymają muszkę i przeziernik? w JG były zwykłe bolce i dało się je łatwo wybić a tutaj już nie ma tak łatwo.. Pytam czy ktoś używał jakiegoś specjalnego narzędzia bo w moim przypadku młotek+wybijak nie dają efektu a nie chcę za bardzo porysować gniazda;/ Quote Link to post Share on other sites
misiakow Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Ja użyłem młotka i imbusa (takiego co dodają często do replik - w kształcie litery L). Warunek - imbus musi być odpowiedniej wielkości (średnicy). Ważne, żeby narzędzie wybijające nie miało stożkowatego końca, tylko przekazywało siłę na krawędzie walca. Pozdrawiam misiakow Quote Link to post Share on other sites
Kisciu Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Gieta po wymianie lufy i gumki dmuchnęła na chrono 460fps na stockowej sprężynie... Guarder 0.20g Chwilowo rozwiązany problem z tłumikiem + doszła optyka. Quote Link to post Share on other sites
Bugsik Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Gieta po wymianie lufy i gumki dmuchnęła na chrono 460fps na stockowej sprężynie... Guarder 0.20g Chwilowo rozwiązany problem z tłumikiem + doszła optyka. ... Jakoś nie bardzo chce mi się wierzyć że precka dała Ci + ~50fps o.O Quote Link to post Share on other sites
Kisciu Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Hehe no na własne oczy to widziałem. Poza tym potwierdza się to co kilka stron wcześniej. To już druga sztuka. Jednak chińczyk w tym przypadku nie dał dupy i zrobili na prawdę szczelną replikę... W każdej chwili mogę udostępnić repliki do testów. Oczywiście tylko z ręki do ręki :) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted January 12, 2012 Report Share Posted January 12, 2012 Jeśli komuś nie podoba się stockowa kolba, to mogę załatwić zaślepkę z uchem zawieszenia typu "wciśnij kropek" na tył repliki montowaną w miejscu kolby. Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted January 13, 2012 Report Share Posted January 13, 2012 Dla niedowiarków odnośnie 460fps na sprężynie SP120 i stockowym układzie cylindra :) Quote Link to post Share on other sites
Kisciu Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 No i pięknie, udokumentowane :) Dzisiaj znajomy kupił nówkę sztukę. Po przestrzeleniu testowym doszło do 430 fps w całkowitym stocku. Cyma skoczyła na następny poziom... i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 (edited) Nie skoczyła, bo jest na nim od jakichś 2 lat, od wejścia na rynek CM 036. :wink: Jest taka opcja, że te wysokie wyniki biorą się stąd, że gumka HU jest zmontowana na mokro przy użyciu silikonu i macie ultra szczelność. Jak silikon zmieni miejsce pobytu to fps-y trochę spadną. Mojemu znajomemu po wstawieniu M130 do M4 KWA wyskoczyło 520 fps. :cool: Edited January 14, 2012 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
Kisciu Posted January 14, 2012 Report Share Posted January 14, 2012 Ja gumkę wsadziłem tak o prosto z pudełka i robiłem to po raz pierwszy, a więc to nie to :) Quote Link to post Share on other sites
lukira Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Emki KWA to ewenementy ;) Tam zawsze są wysokie fpsy:D Na stockowym springu Cymy idzie zrobić 450fps;) Quote Link to post Share on other sites
misiakow Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Mam pytanie natury technicznej - czy długość lufy ma wpływ na fps? Np. cylinder typ 2 i lufa 363mm da mniej fps niż cylinder typ 2 i lufa 250mm? Na logikę wychodzi mi, że tak - ale może wypowie się ktoś kompetentny :) Pozdrawiam misiakow Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Czytaj temat, było kilka razy już mówione-maksymalna długość lufy jaką można założyć, bez zmiany cylindra i spadku FPS, to 363mm! Quote Link to post Share on other sites
Kisciu Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Ja spadku nie zanotowałem, wzrost natomiast tak :) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Ponieważ zamontowałeś lufę 363mm ,a nie dłuższą ;) Quote Link to post Share on other sites
nazgul45 Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 jestem właśnie po montażu gumy HU od CA do zakupionej 5 dni temu CyMy. to moja 1 replika i generalnie pierwsze kroki z ASG. doświadczenie z replikami ŻADNE, ale stwierdzam po wymianie tej gumy.....że okrutny z tej CM CHINOL :) oryginalny dystanser wyglądał jak by go czołg przejechał, a guma ledwo z lufy zlazła bo zaczynała parcieć.... czy ktoś ma tą replikę dłużej niż tydzień i może powiedzieć, co na pewno mi w niej padnie, abym zabezpieczył się i od razu to wymienił??? w polu giwera sprawuje się pierwsza liga :) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 ostatnio miałem na serwisie tą gietke, klientowi padła zebatka środkowa... Quote Link to post Share on other sites
nazgul45 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 dzięki, dzięki :) generalnie pewnie wszystko będzie do wymiany :) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 dzięki, dzięki :) generalnie pewnie wszystko będzie do wymiany :) Nie przesadzaj,to Cyma, a nie jakiś no name. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 Widać, że masz zerowe doświadczenie, bo wiedziałbyś, że chińskie dystansery i gumki są raczej słabe (choć ich jakość się poprawia). To jednak pikuś, na szczęście reszta bebechów jest już na bardzo dobrym poziomie. Quote Link to post Share on other sites
nazgul45 Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 no mam zerowe doświadczenie.... ale na tyle na ile się znam na sprzęcie... takim srakim czy owakim, widać dlaczego replika kosztuje 600 zł, a nie 1200 jak TM, które w ręku miałem. dobra replika na początek... i tutaj pytanie zasadnicze: czy lepiej składać kaskę na porządną replikę z Japonii? ?czy wymieniać powoli bebechy ( na markowe ) w Chińczyku ( bo body ma świetne ) i na to samo wyjdziemy? Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 (edited) Ale co ty chcesz wymieniać? Mój Kałach Cymy wystrzelał 50 tys. kul i działa jak marzenie, nawet zasięg specjalnie się nie zmniejszył. Cyma robi bardzo dobre części wewnętrzne. Jeśli działają, to moim zdaniem nie ma sensu w nich grzebać. Do zmiany jest (i zawsze tak było): gumka z dystanserem (choć niektórzy twierdzą, że mieli niezłą gumkę) oraz lufa na precyzyjną. Moim zdaniem stokowa moc i zasięg wystarczą do świetnej zabawy. Mam na pokładzie TM i VFC, więc mam porównanie. Edited January 17, 2012 by Stalker Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts