CHEMIK_1985 Posted February 21, 2011 Report Share Posted February 21, 2011 TZN dopuszczasz inne umundurowanie??? Link to post Share on other sites
soldat Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Mała aktualizacja. Liczba wolnych miejsc na nowe frakcje i NPC została wyczerpana. No chyba że ktoś jest chętny na NPC ale to muszą być już jakieś solidne pomysły i konkrety. Jako iż tym razem liczba stron gry czy frakcji jako takich jest większa obawiamy się sytuacji gdzie gra przerodzi się w pole regularnych bitew. Taka sytuacja nie może mieć miejsca, impreza ma zupełnie inne założenia i klimaty niżeli jakaś tam strzelanka z fabułą i rekwizytami. Nie jest to może LARP pełną gębą ale zdecydowanie bliżej nam w tą stronę. Oczywiście repliki po coś są, potyczki, napady, akcje sabotażowe, egzekucje to wszystko jest na jak najbardziej miejscu. Wszyscy dowódcy frakcji oraz wolni NPC mają brać to pod uwagę, to Wy tworzycie grę. Poza tym będziemy (tym razem :icon_biggrin: ) starać się na bieżąco kontrolować jej przebieg i interweniować w razie potrzeby. Z tego powodu Siwy znów będzie w wojsku, lecz nie jako dowódca. Poza tym wprowadzamy bardziej rygorystyczny system Kart Amunicji. Wzrosną nieco ceny oraz dostępność, a przede wszystkim ilość strzałów na karcie zostanie ograniczona do 30 (poprzednio było 50). Przypominam iż stosowanie się do zasad objętych w mechanice gry jest obowiązkowe! Nowa mechanika gry ukaże się już niedługo. Link to post Share on other sites
Pusching Posted February 22, 2011 Report Share Posted February 22, 2011 Mam nadzieje ,ze ograniczona liczba amunicji nie dotyczy wojska i frakcji współpracujących z wojskiem? Link to post Share on other sites
Juza Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 A ja właśnie mam nadzieje że limit amunicji będzie DLA KAŻDEGO. Wojsko powinno go mieć troche większy przez to że współpracuje z rządem itp. Ale reszta idzie do ZONY na własną ręke i o amunicje trzeba albo walczyć z innymi, albo używać ją z głową :) Link to post Share on other sites
artur52kh Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 A ja właśnie mam nadzieje że limit amunicji będzie DLA KAŻDEGO. Wojsko powinno go mieć troche większy przez to że współpracuje z rządem itp. Ale reszta idzie do ZONY na własną ręke i o amunicje trzeba albo walczyć z innymi, albo używać ją z głową :) Juza dokładnie limit dla każdego bez względu na stronę. Ta impreza to nie jest niedzielna jebanka. Link to post Share on other sites
Pusching Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Wyobraźcie sobie posterunek który jest atakowany co chwile przez grupki stalkerów chcących przedostać sie do zony...Co bedzie jak zabraknie im amunicji? Link to post Share on other sites
Juza Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 dlatego napisałem ze wojsko dzieki pracy dla rzadu powinno mieć TROCHE większy limit. A co sie stanie jak im zabraknie amunicji ? ? Życie :P Wkońcu ZONA to żywy organizm a my będziemy jak bakterie ;];] Jak to powinność lubi gadać :D Link to post Share on other sites
Sfora_Goose Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Rejestracja potwierdzona, Sfora Szczecin stawi się w sile siedmiu osób. Do zobaczenia! Link to post Share on other sites
Husajn Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Pusching, posterunek jest atakowany i brakuje wojakom amunicji. Pada informacja, że w punkcie A nastąpi dla nich zrzut z zapasami. Muszą się tam przedostać i odebrać transport. Jak dla mnie to o wiele lepsza zabawa niż siedzenie na wale i nawalanie do mutków bez ograniczeń. Link to post Share on other sites
Metzeger Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Zgadzam się z przedmówcami - limit amunicji musi być. Co do tego, co pisał Soldat - nie martw się, Specnaz postara się, aby każdy "nadgorliwy szturmowiec" został ukarany :icon_razz2: Link to post Share on other sites
Maniak1988 Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Wojsko, ze względu na to że jest wojskiem będzie miało pewnie więcej amunicji od stalkerów, dlaczego? to proste, bo wojsko nie musi za ammo płacić. Jedyny limit jeśli chodzi o woojsko to górna granica tego ile można amunicji nosić, jeśli czegoś takiego nie ma... cóż, wojsko będzie nosić tyle ile dowództwo wyda ;) Link to post Share on other sites
soldat Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Dokładnie. Stosowanie kart amunicji (limit) tyczy się wszystkich, w tym wojska. Jedynym wyjątek stanowi Monolit, Gułag oraz wybrane postacie NPC, ich to nie dotyczy. Wojsko, Specnaz oraz Najemnicy jako grupy regularnie zaopatrywane przez rząd dostaną bardzo duży zapas. Amunicja będzie wydawana regularnie, zgodnie z ustaleniami i rozkazami każdego z dowódców (w tym innych frakcji). Jedynie stalkerzy, część frakcji, bandyci itp. muszą na własny koszt i sposób organizować sobie "pestki". Amunicja będzie do kupienia w Barze, Azymucie i u NPC'ów, istnieje pewnie też możliwość przekupienia wojaka aby załatwił nam trochę. Link to post Share on other sites
Jade Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 A czy będzie się dało "zdjąć" NPC'a?? Link to post Share on other sites
soldat Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Dobre pytanie. Generalnie NPC, ci samotni, neutralni i nie będący dowódcą wrogo nastawionej do wojska frakcji są niejako nietykalni, nie można ich zamknąć czy zastrzelić za byle co. Oni muszą żyć by gra nie stała w miejscu. Oczywiście mogą zginąć podczas akcji ale nie obowiązuje ich Respawn, tzn powracają do gry w dowolnym miejscu i momencie ale uprzednio oddalając się od miejsca akcji/zgonu. Po prostu aby nie zakłócić sensu i harmonii danej sytuacji czy gry ogólnie. Jak sama nazwa wskazuje NCP - "non playing characters" nie biorą czynnego i jako takiego udziału w grze. Mają na nią oczywiście wpływ ale poprzez prowadzenie graczy/stalkerów/frakcji i tworzenie wszelkich zajawek, motywów czy questów. Sami nie powinni się zbytnio angażować. Postaram się tym razem umieścić w mechanice odpowiedni zapis dotyczący tej kwestii. Generalnie Wam takie sprawy nie powinny zawracać głowy, każdy NPC czy dowódca ma przydzielone obowiązki a przede wszystkim kompetencje oraz sposoby działania. W razie czego czekam na dalsze pytania. Link to post Share on other sites
Sowa1 Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Będzie można wykorzystać przedmioty zdobyte w poprzednich edycjach? Bo zostały mi dwie morfinki i trochę amunicji :D Link to post Share on other sites
soldat Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 W tym roku będą nowe wzory rekwizytów, stare przedmioty są już nieaktualne, używanie ich będzie równoznaczne z oszukiwaniem. Link to post Share on other sites
GYVER. Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 W tym roku będą nowe wzory rekwizytów, stare przedmioty są już nieaktualne, używanie ich będzie równoznaczne z oszukiwaniem. tyczy się też kart kombinezonów itp. Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Ale noża z poprzedniej to chyba mogę se przywlec? Link to post Share on other sites
Sowa1 Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 łee nawet morfiny nie można wziąć? a tak ładnie to wygląda i żal wywalać niewykorzystane. IMO powinna być możliwość skorzystania ze starych przedmiotów. Podkreśliło by to status danego stalkera - że jest bardziej doświadczony i z racji tego posiada przedmioty których "koty" na starcie nie mają. Link to post Share on other sites
Pusching Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 Tego którym chciałeś mnie dźgnąć w świątyni? :D Link to post Share on other sites
soldat Posted February 23, 2011 Report Share Posted February 23, 2011 No cóż, mimo iż zawsze bazujemy na niemal identycznej mechanice, rekwizytach i założeniach gry każdą edycję traktujemy jaką osobną "historię". Poza tym wszyscy muszą mieć na starcie równe szanse. Jak sobie wyobrażacie sytuacje gdzie ktoś przyjeżdża na imprezę posiadając pęczek kasy, którą zawiną na pamiątkę po zeszłej edycji? Niektórzy mają np. kart amunicji dla pułku wojska. Między innymi z takich powodów wprowadzamy nowe wzory. Reasumując - Korzystanie z jakichkolwiek rekwizytów/leków/kart przedmiotów itp. z poprzedniej edycji jest niedopuszczalne! Co do broni broni białej oraz map terenu nie ma problemu. Link to post Share on other sites
kacxd Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 To komuś przetrwała cała mapa? :D Moja zdążyła przemoknąć trzy razy xd Ano, szkoda że morfinka czy $$ nie mogą być użyte :P A co do ammo, na zeszłej edycji jeden pasek starczał aż nadto na całą grę, ale skoro w tej ma być więcej strzelania tudzież myślenia jak to obejść.., w razie wpadki, jednak zostawiłbym 50szt na karcie :) ale to tak tylko moje zdanie, i tak będę bb nosił chyba tylko w krótkich xd Link to post Share on other sites
poldeck Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Ja biorę tylko jeden magazynek, góra dwa. Stalkerzy to nie wojo by latali obwieszeni szpejem bojowym. Oni mają mieć szpej do przetrwania w Zonie. Link to post Share on other sites
kacxd Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 toć mówię. Jasne że teraz to jest marudzenie o szczegóły, bo bez ammo też można latać. Ale bądźmy realistami i natknijmy się na totalnie wściekłe chimery a w chwilę potem jak już je ogarniemy na zasadzkę bandytów którzy z nudów otworzą ogień. Ot dlatego sugeruję zostawienie 50szt. ammo na pasku, czy też nie przesadnej ceny owego dobra. Co do ilości pasków, to i tak każdy załatwi sobie tyle,na ile będzie uważał, że użyje broni.. Link to post Share on other sites
Argonath24 Posted February 24, 2011 Report Share Posted February 24, 2011 Słuchajcie Kaca on zawsze dobrze mówi xD tak kacu moja mapa przetrwała, przemoknięta ale jest i do tego wisi na szafie xD Link to post Share on other sites
Recommended Posts