drozdek96 Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Dlaczego używanie PT3 jest masochizmem? Jedyne co mnie w nim denerwuje to poruszanie się pasa w górę i w dół przy czołganiu się itp., ale to chyba nieuniknione. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Warto jeszcze rzucić okiem na ofertę pasoszelek Miltura. Stosunkowo tanio, a naprawdę solidnie. Sam tylko macałem, nie testowałem, ale na tacticalu dość dobrze się o ich produktach wypowiadają. PT-3: za szerokie, nieprofilowane, słabo się trzyma na cielsku, a paski przy klamrze za długie i potem trudno coś z nimi zrobić. Ale o tym już tyle razy się tu pisało, że strach. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Dlaczego używanie PT3 jest masochizmem? Jedyne co mnie w nim denerwuje to poruszanie się pasa w górę i w dół przy czołganiu się itp., ale to chyba nieuniknione. Pas jest za szeroki, "śliski" bo podszyty siatką dystansową, lubi sobie podjechać na szelkach, jego konstrukcja sprawia że słabo trzyma ciało i lubi się przekręcać, nawet gdy stabilizują go szelki. Właściwie bez szelek jest kompletnie bezużyteczny. Miałem ten pas i to była mordęga straszliwa, cuda były robione i nie szło z tym współpracować. Miałem wcześneij przelotem PLCE, pasoszelki BW, beltkit Alice... wszystkie te starzywa były o niebo lepsze niż pt3. Aktualnie mam pas thor od pstg, który też jest stosunkowo gówniany (serio, czytając ochy i achy na forum spodziewałem się znacznie więcej po tym szpeju), to jednak bije na głowę miwowskie wynalazki. Sama jakość i kolorki Miwo, no comment, ja tam więcej NIC nie kupię, choćbym miał magazynki w kieszeni spodni trzymać. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 O, to ciekawe, co napisałeś o Thorze, bo swego czasu go mocno rozpatrywałem. Co z nim jest nie tak? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted January 29, 2015 Report Share Posted January 29, 2015 Może użyłem zbyt mocnych słów w poprzednim poście, tak sobie teraz myślę. Od strony konstrukcyjnej nie mam wiele do zarzucenia, pas działa dobrze z szelkami jak i bez nich (2x1 do M4, zrzut, serpa 1911), natomiast strzępią się taśmy, które są też dość śliskie, kiedy pas pracuje na ciele wydaje odgłos zgniatanego celofanu (nie zawsze, ale oczywiście zawsze w najmniej odpowiednim momencie :D). Aktualnie z braku laku ganiam w tym, ale właściwie przy najbliższym zastrzyku gotówki na zbytki wymieniam na rękaw+sztywny pas. Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted February 1, 2015 Report Share Posted February 1, 2015 Ale taśmy są standardowe dla PSTG, poliamidowe Pasamonu? Czy to jakieś indywidualne zamówienie było? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 2, 2015 Report Share Posted February 2, 2015 Wsio standardowo. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 (edited) Co sądzicie o pasach taktycznych MOLLE, w których część tylnia jest szersza o dodatkowy rząd taśm? Ktoś miał z tym do czynienia? Wady? Zalety? Doświadczenia? Spostrzeżenia? Lepsze to od pasów o równej szerokości na całej długości czy gorsze? http://www.miwo-military.net/foto/multi_kopia.jpg W czym lepsze i gorsze są pasy MOLLE jednolite od tych "łamanych", jak np. tutaj? http://www.sordusa.com/image.php?type=D&id=973 Które rozwiązanie uważacie za lepsze, a które za gorsze i dlaczego? Edited February 19, 2015 by Obi-Wan Quote Link to post Share on other sites
shardac Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Wady mogą wynikać tylko fizjonomii. Zaletą jest większa stabilność buttpackow czy większych cargo Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 19, 2015 Report Share Posted February 19, 2015 Pasy łamane marnują troszeczkę więcej miejsca w stosunku do zwykłych. Co do różnej szerokości, to mam od niedawna pas dwurzędowy z jednorzędowym wybrzuszeniem w górę na części lędźwiowej i jest ok, mam wrażenie że stabilność jest trochę lepsza. Carga fajnie się trzymają. Buttpacka nie mam w planach, więc 4 rząd na dole zgodnie z sugestią krawca sobie darowałem. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Chyba czas rozruszać trochę ten wątek :icon_mrgreen: Pas to custom by Bombel wzorowany na podkładzie TCP. Cordura RG, z drugiej strony drobny nylon, w środku wypełnienie z pianki. Szerokość 2 komórek z tyłu przechodząca w 3. Z boków wycięcia pod montaż pasków od kabur/paneli udowych. W środku na razie prosty pasek z taśmy. Szelki wzorowane na ST-2/3, wszystko wykonane analogicznie do pasa. Szału może nie ma, ale na razie jestem zadowolony. Na pasie: -fastmag od żółtych braci -2x farbowane 1x3M4 z kamizelki LCTV, odstające rogi klapy zaszyte do środka -na dole składany zrzut TMC, wyżej ładownica na radio Bombel, -pokrowiec na wkład Miwo P (niestety 20mm i bez izolacji), na nim cargo Bombel na pierdoły -farbowany small utility pouch z LCTV (w środku apteczka) -znowu 1x3M4 -farbowana pistoletówka UCP kontrakt -farbowany pouch na granat 40mm od LCTV na czerwoną szmatę. W rzeczywistości kolory są mniej oczojebne niż na zdjęciu. Z założenia miał to być stosunkowo tani zestaw na dłuższe wypady do lasu. W razie potrzeby pistoletówka i szmata wylatują gdzieś na szelki/ładownice, na cargo lecą ładownice z piro, a na plecy kolejne cargo lub plecak. Boczna w udówce (kolanówce :icon_mrgreen:) pod pistoletówką. Ktoś ma może jakieś sensowne uwagi? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Przełóż fastmaga na prawe ramię, magazynkiem w dół. Zyskujesz dwie komórki wolnego pod ręką. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Dzięki, rzeczywiście dobry pomysł :icon_razz: Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 23, 2015 Report Share Posted February 23, 2015 Tylko pilnuj żeby gumki w fastmagu mocno trzymały, bo potem będziesz magazynka po krzakach szukał ;). Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Mam pytanko - zamówiłem sobie rękaw od Templar Gear, więc przydałby mi się jakiś pas wewnętrzny. Wiem, że pewnie najlepszym wyjściem byłoby kupno pasa od bayonet.pl, jednak nie ukrywam - nie uśmiecha mi się wydawać ponad 100 zł na to. Co polecilibyście w jakiejś przystępnej cenie, a pewniłoby swoją rolę? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Pas operacyjny MIWO lub pochodna. To nie jest skomplikowana konstrukcja :) Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Pierwszy raz będę miał rękaw, więc nie wiem jaka musi być sztywność pasa wewnętrznego. Czy pasek do spodni produkcji Baribala ( ) by się nadał? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Co kto lubi, tak naprawdę :) Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Czyli rozumiem, że jest to kwestia tylko i wyłącznie tego, żebym miał się czym "zapiąć" (jakkolwiek to brzmi :D). Sztywność tutaj nie ma za dużego znaczenia? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Nie, ponieważ sam pas Templara jest sztywny :) Quote Link to post Share on other sites
drozdek96 Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Pochwalę się moją konfiguracją :) (wybaczcie jakość zdjęcia) Baza to pas customowy (wewnętrzny + rękaw) produkcji pl0m3na oraz szelki ST-2 od MIWO Praszki. Szpej, kolejno od lewej: - Serpa wraz z Berettą M9 od KWA/KSC (z 2005 roku replika podobno) - kieszeń KH1 od SAGEAR (moskitiera i czerwona szmata, w przyszłości bandaże, woda utleniona itp.) - ładownica na manierkę od PSTG - cargo od PSTG (narzędzia, baton, izolka, inne pierdoły) a na nim pouch 3x40mm od 75tactical.de (na speedloadery, używam low-capów i czasem ratują tyłek) - przemalowana ładownica MTP kontrakt na 3 STANAGi (noszę tam granaty, grimlock dla pewnego chwytu podczas otwierania 'po omacku', malowanie farbą FOSCO Mud Brown okazało się za jasne i trzeba będzie poprawić) - nóz Mora Companion ze stali nierdzewnej (+ lanyard z paracordu) - ładownica 2x1 M4 od MIWO P - pojedyncza ładownica shingle a na niej kolejna 2x1 (obie od MIWO P) - do obu ładownic na magi przyczepiona mała torba zrzutowa produkcji GFC (za 13.50zł to żal było nie kupić), delikatnie machnięta farbą W razie potrzeb wkomponowuje jeszcze cargo M.R.E, małe cargo zapinane na klamrę lub nadupnik (niestety wszystko w fińskiej zieleni, także też do przemalowania) produkcji MIWO. Jakieś sugestie, pytania? :P Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 Jeśli często potrzebujesz strzykawek, to najwyraźniej masz za mało magów. Quote Link to post Share on other sites
drozdek96 Posted February 26, 2015 Report Share Posted February 26, 2015 Sa bardziej w razie koniecznosci, czasem ratuja tylek podczas dluzszej strzelanki bez przerwy na doladowanie magow. Quote Link to post Share on other sites
macejj12 Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Witam potrzebuje pasoszelki z ładownicami do AK i co uważacie o tym http://www.taiwangun.com/chest-rigg-olive-8fields Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 (edited) 1. Nie nazwałbym tego pasoszelkami, 2. to 8fields czyli chinol. Szukaj brytyjskiego chesta (to też nie pasoszelki, a, tak jak podlinkowany przez Ciebie produkt, chest) - można go wyrwać w podobnej cenie, a jest kontraktowy, a więc dużo wytrzyma. No i zmieścisz tam 6 magów do AK. Edited March 1, 2015 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts